Максим Драбок: «Формат дискусії ми хочемо «зашити» під телетижневик»

30 Січня 2006
30822

Максим Драбок: «Формат дискусії ми хочемо «зашити» під телетижневик»

30822
Ведучий нової програми Першого каналу «Точка зору» про вади та перспективи проекту, а також про зміни на телеканалі.
Максим Драбок: «Формат дискусії ми хочемо «зашити» під телетижневик»

Як повідомляла «ТК», 24 січня на Першому Національному відбулася прем'єра програми  “Точка зору”.  Її формат – аналітичне інтерв'ю, що базується на головній події дня.  У програмі, ефір якої триває 15 хвилин, задіяно кілька компонентів: синхрони експерта(експертів), тематичний сюжет, цитати цих експертів або політиків, з вітчизняних та зарубіжних видань або агенств.

 Через нечисельність ефірів, проект  поки що, звісно, є «сирим» і недовершеним. В той же час – це очевидний прогрес для Першого каналу, який взагалі-то зовсім не новий формат «гостя в студії»  намагається  осучаснити і з точки зору суто телевійних технологій, і з точки зору ролі ведучого. 

  Про те, як злітає “молода пташка”, ми поговорили з ведучим та автором проекту,  відомим тележурналістом Максимом Драбком.

- Максиме, перш за все - хто готує запитання  вашим гостям?
 
- Готую запитання я сам. Є ще редактор, звісно. Ми разом визначаємо канву, контекст передачі, її зміст. І, відповідно, питання теж готуємо разом, але все одно, більшу роль відіграю я.

 - А хто є ваш редактор?

 - Оксана Колитюк. Я і Оксана – автори програми.

- А хто впливає на робочий процес?
 
- Наша команда ще формується. Дуже хочемо залучити ще одного фахівця, який міг би робити якісь додаткові сюжети. Тобто, я хочу, щоб у нас була представлена ексклюзивна точка зору не тільки гостя програми, а й експертів, синхрони яких  записують. Для цього, відповідно, треба поїхати та записати ці синхрони окремо, а не в такий спосіб, як ми зараз робимо: беремо те, що записала команда новин, або якісь відомості з агенств…

 Цією протилежною точкою зору ми балансуємо позицію гостя. Тобто, в ідеалі, ми хочемо, щоб за нами був закріплений журналіст і камера, які були б доступні цілодобово. Коли в нас є можливість працювати ексклюзивно - ми це робимо. Але, знову ж таки, поки минуло тільки 4 програми, і говорити про якусь динаміку не можна. Ми зараз тільки формуємо традиції програми як такі. Можна буде про щось конкретніше говорити за місяць, два, коли вже буде випрацювана остаточна технологія.

- У програмі з головою «Нафтогаз України» Олексієм Івченком складалося враження, що ви більше стурбовані тим, як органічніше перейти на наступний структурний етап програми, ніж поставити  влучні  запитання...

- Це був мій другий живий ефір у житті. Тому на це треба зважати. Є елементарні людські фактори, які пов'язані з хвилюванням.Я до цього вже працював ведучим - але це було в запису. Минеться тиждень, два - я почуватимуся більш розкуто. І все налагодиться.

- А існують такі структурні етапи - завчасно підготовлені?
 
- Суфлерa немає. Який може бути суфлер у прямому ефірі? Все, що я кажу на камеру, я не зубрю. Я готую факти і потім їх викладаю.  Мої підводки передують синхронам. Але це ж не вірш - я не читаю. Можете навіть прийти сьогодні на ефір - подивитися, що немає ніякого суфлерa!
Справа в тому, що  під час першої програми я не дивився на камеру. І були певні труднощі для режисера:  коли саме розставляти той чи інший синхрон. То ми просто домовилися, що коли я хочу розігнати це відео, я просто дивлюся на камеру і говорю маленьку підводочку саме для синхрону, щоб режисер це не плутав з моїм спілкуванням з гостем у студії. Це логічно і з точки зору гостя,  адже коли я дивлюсь на нього, він думає, що має  щось відповідати. А казати: "Вибачте, це не вам, ми хочемо розігнати синхрон",  - це не дуже приємно. То це одночасний сигнал і для режисера,  і для гостя. Дуже зручно.

- Чи після перших випусків передбачаються якісь зміни? Структурні, контент?
 
- Я проаналізую всі випуски, всі недоліки та неточності. Між іншим, уже зараз роблю собі помітки. Особливо буду працювати безпосередньо над формуванням запитань. Моделюванням того, як може відповісти гість. Ми вже зараз пробуємо прогнозувати контрзапитання.

 - Ви прогнозуєте, чи хтось інший?

- Знаєте, мене звуть Максим - я максималіст. Намагаюся все робити сам. У будь-якому разі, ми з редактором радимося. Останнє слово, звичайно, залишається за мною, тому що я в кадрі, і відповідальність за всі проколи лягатиме на мене.

 - Декорації чи оболонка змінюватимуться?
 
- Те, що ви зараз бачите - суто зовнішню форму - воно таким не буде: зараз ми робимо все ресурсами новинної служби. За тиждень-два буде нова зовнішня рубашка, нове музичне оформлення, особлива графіка.

 - А хронометраж усталений?

 - Хронометраж у нас - 15 хвилин. Але - це Перший канал, Національна телекомпанія - тут свої примамбаси. Наприклад, у середу, 25 січня,  програма тривала 20 хвилин. Виходимо, буває о 22.10, а буває - о 22.15. Це те, з чим ми боремося. Треба мати сталий хрономтраж, сталий початок, щоб людина знала, що вона вмикає телевізор о 22.15 і бачить "Точку зору", а не лотерею, чи ще там щось. На щастя, це не скачки по годині - по дві,  це п"ять хвилин, але ми все одно будемо над цим працювати. В перспективі хочемо зробити  випуск нашої  програми одразу  після новин,  як логічне продовження теми дня. Але, розумієте, після новин зараз  ідуть "Діловий світ", «Погода» і таке інше. Потрібно все переформатовувати. Ми будемо вирішувати це на рівні керівництва. Вони йдуть нам назустріч - зараз хочуть подивитися, як  піде програма, а потім, можливо, погодяться переформатувати сітку мовлення. Це дуже складний процес. Коли це буде, я навіть не знаю.

 - А кількість гостей змінюватиметься, аби в ефірі була дискусія?
 
- Формат дискусії ми хочемо «зашити» під тижневик. Він готується вже зараз. Працюватимемо таким чином: у нас буде один гість щодня, якого ми балансуємо за рахунок синхронів опонентів. Балансування  також вестиметься на другому  рівні - сьогодні в студії представник влади. Завтра в студії - людина від опозиції. А дискусія у форматі  двох опонентів планується на тижневик, який буде вести Олег Панюта. Там зараз навіть готується спеціальний майданчик.

- Коли вийде цей тижневик?
 
- Це запитання не до мене. Я гадаю, не раніше лютого.

-  Ви кажете про баланс, в той же час, чому у трьох перших програмах, що вже вийшли в ефір, були тільки представники влади? У якій пропорції подаватиметься опозиція?
 
- Я очікував цього запитання. У першій програмі, коли в нас був Катеринчук, я одразу сказав, щоб це не сприймалося як якийсь показовий, агітаційний матеріал. Ми виходимо з того, що є актуально в той чи інший день. Вівторок – мали  підписувати угоду – потрібна  була людина, яка брала в цьому безпосередню участь. Четвер - приїздив міністр Іванов до України, тому нам потрібно було поговорити про Чорноморський флот. Почнеться парламентський тиждень - буде інформаційний привід запросити опозицію:  вона негайно буде в студії.

 - Ви вже думали, кого запросити з опозиції?
 
- Я у цій студії хочу бачити всіх - і Януковича, і Литвина, і Тимошенко. От сьогодні (27 січня. -  «ТК»), наприклад, НСНУ представляла свою виборчу програму. Ми думали запросити когось із опозиції, аби проаналізувати цю програму. Але, розумієтте, тут усе дуже важко із законодавством. Зараз будь-який ефір може розцінюватися як агітація... Ми відразу попереджаємо гостя, що жодної агітації бути не може. Як тільки починається така тема, ми  або виходимо з ефіру, або різко переводимо діалог на іншу тему.

- А ви можете, як ведучий, висловлювати свою позицію, дискутувати з гостем програми?

- Справа в тому, що це програма "Точка зору" - ми хочемо показати точку зору гостя, а не нав'язувати глядачам свою позицію. Тому на цьому етапі ми поки що не будемо казати: "Я вважаю" і таке інше.

 - А якщо ви бачите, що гість відверто спекулює фактами?
 
- Ми тоді просто перепитуємо, посилаємося на когось іншого: "Є позиція така-то і така-то". Я намагаюся привести такі аргументи, які суперечать тому, що сказав гість.

 - Чи є у вас обмеження як у ведучого: творчі, цензурні, самоцензурні?

- Ні. І зараз такий етап, що жодних обмежень немає. І я на цьому хочу наголосити. Тому що раніше все це сприймалося як "УТ-1 - Перший Національний, абсолютно провладний канал і таке інше". Але зараз цензури немає. Я кажу про це вголос. І я гордий з цього приводу. До речі, тема програми теж визначається не згори, а суто творчою групою.

 - Ви обговорюєте зазделегідь із запрошеними запитання?
 
- Ні, такого немає. Вони не знають теми, окрім, наприклад, якщо це якісь  гості ВІП. Анатолію Кінаху, наприклад, ми сказали, що будемо говорити про Чорноморський флот. Себто, оголошуємо тему і все. Такого, що запитання надсилаються факсом, немає. Не було також такого, щоб хтось сказав: "Ось це не можна запитувати!". Хочу ще сказати, що я не буду робити оціночних суджень. Я ставлю запитання і хочу отримати на них пряму відповідь. Щоб потім нас цитували в агенствах, але  щоб і пересічні глядачі нас також розуміли. Наші синхрони вже були і в новинах «1+1», і на російському телебаченні.

 - Хто запрошує гостей? 
 
- У нас є гостьовий редактор.

 - Чому ви не запитали у Івченка про склад акціонерів «РосУкрЕнерго»?
 
- Я проаналізував усі запитання такого характеру до політиків: до Єханурова і так далі. Вони всі посилаються на Антимонопольний комітет. Я був  упевнений, що Івченко не відповів би на це запитання. У нас усього 15 хвилин ефіру, а гаяти часу я не хочу. До того ж, може бути таке, що я не поставлю всі запитання не тому, що не хочу, а й через людську складову.

  - Ваш проект рекламують? Чому про нього знають тільки журналісти?
 
- Ми піаримося в новинах. Після головного сюжету йде анонс. У ранковому випуску іде синхрон з учорашнього випуску. А щодо роликів на каналі - я думаю, це питання часу.

 - Але ж не можна розкручувати проект, рекламуючи його тільки  на цьому ж каналі! Тим більше,  що він у  вас не найрейтинговіший.
 
- На жаль, я не знаю, чому не робляться якісь речі піарівського характеру. Для цього є відповідна служба. Я не знаю, чи в них немає грошей, чи в них немає зв'язків. Я на ці речі не впливаю. Зараз просто хочу зробити нормальний проект, щоб його не соромно було рекламувати . Не можна його піарити сьогодні, тому що в нас ось-ось буде нова графіка. Зараз проводиться моніторинг того, як іде рейтинг, яка якість і так далі. Керівництво визначає, чи перспективним буде проект. На вході ми маємо одну цифру рейтингу, на виході вона вже в чотири рази більше. Це свідчить про те, що людина, яка перемикає канали, зупиняється на нашій програмі. В середньому рейтинг програми - 1.6% - по Києву. По Україні - 0.78%.
 
 - Чому немає титрів після програми?
 
- Тому що продукт ще сирий. Зараз ми робимо висновки: як і що треба доробити, що виправити. Ми думаємо над рецептом.
- А з  чієї ініціативи була створена  ваша програма?
 
- Цей формат у нас уже був колись. Раніше ним опікувалося інше творче об'єднання, але згодом  його віддали новинам. Керівництво хотіло спиратися на власні сили, а не запрошувати когось там  з інших каналів. Обрали мене – навіть проби були.
 
- А хто ще в них брав участь?
 
- Це запитання до керівництва.  Бондаренко, здається. Зараз, до речі, ще триває цей процес - ми шукаємо пару. Я просто не хочу йти з новин - хочу ще працювати журналістом. Тому ми будемо чергуватися, мабуть. Я, наприклад, можу писати щось для душі - соціалку, а можу й кудись за кордон на якийсь форум з'їздити. Я ж працював з президентом…

 - Що, до речі, змінилося, коли на Перший канал Президентом Ющенком був призначений Віталій  Докаленко?
 
- По-перше, на каналі почали ставитися до телебачення як до продукту, який має приносити гроші. Самі підходи стають більш цивілізованими, як на комерційних каналах, тобто, такі, які мають давати результат. Звісно, від того, що змінилося прізвище на табличці, рейтинги не підскочать як шалені. Зараз Віталій дивиться на ситуацію. Моделює. Форматує сітку мовлення. По-різному розставляє програми. Кадрове питання теж у розробці.

- Між тим, профспілок, які вели  справжню війну з колишнім керівництвом НТКУ (Тарас Стецьків, Андрій Шевченко) зараз  не чути. Що змінилося?
 
- Чесно кажучи, я цього не знаю. Самому цікаво. Я цим не дуже переймаюся. Я не переймався навіть тоді, коли вони бешкетували, хоча  я знаходжуся в усіх трьох  профспілках НТКУ. Люди, які працюють - я не про себе, які самореалізуються, зазвичай не мають часу на такі дійства.

 - І все ж таки, щодо кадрового питання. Як у вас із зарплатнею?
 
- Зараз ведуться переговори, щоб уся зарплата працівникам  переводилася на картки. Як я розумію, наразі шукають відповідний банк.

 - Зарплатня  підвищується?

 - Це ж бюджетна структура. Не можна отак одразу підвищити ставку. Це робиться за рахунок премій, надбавок. Зараз, я скажу, що в компанії все більш-менш стабільно. Звичайно, вносять свої корективи вибори...

 - Як будуватимете програму протягом виборів?
 
- Дати максимально велику можливість висловити свою точку зору різним політичним силам, але при цьому не перетворювати програму на майданчик для агітації.

 - Ще ніхто не пробував проплачувати свою присутність у студії?

- Поки що - ні. Якщо хтось і спробує, я вам скажу. Тим більше, це поки що не розкручена програма.

Карина Самохвалова: "У нас в стране потрясающие люди, но на них мало обращают внимания"

Сотня працівників НТКУ виступила на підтримку реформ у телекомпанії

Профспілки НТКУ знову піднімають бунт

Профспілки Національної телекомпанії висловили недовіру топ-менеджерам

ШКОЛА РЕДАКТОРІВ МГО „ІНТЕРНЬЮЗ-УКРАЇНА” – ПРИНЦИПОВА ЗМІНА ПІДХОДІВ

Максим Драбок: „Журналістика має бути журналістикою незалежно від того, хто прийде до влади, Ющенко чи Янукович”

Журналісти п’яти центральних телеканалів – ICTV, «Інтер», Новий канал, «Тоніс» та НТН – висловили протест проти нинішньої ситуації із висвітленням перебігу виборчої кампанії на провідних телевізійних каналах України

Журналістам треба робити вибір і бути з народом

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30822
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду