Чи доречні в контексті війни «ексклюзивні кадри»

Чи доречні в контексті війни «ексклюзивні кадри»

2 Вересня 2014
7817
2 Вересня 2014
13:36

Чи доречні в контексті війни «ексклюзивні кадри»

7817
«Війна. Українські сенсації», «1+1». Нам показали, хто зовнішній ворог, чим він озброєний і як окремі солдати поволі прозрівають. І майже не показали тих, хто нагнітає істерію всередині країни
Чи доречні в контексті війни «ексклюзивні кадри»
Чи доречні в контексті війни «ексклюзивні кадри»

Війна не стала для українців сенсацією. Навіть якщо новий фільм проекту «Українські сенсації» («1+1», 31 серпня) назвати коротко, страшно і вичерпно: «Війна». Глядачам усе розжували та розклали по поличках. Не сказано жодного неправильного слова, не показано жодного сумнівного з погляду журналістської етики кадру. Проте шукати у війні чогось несподіваного, такого, чого не знайшли журналісти жодного іншого каналу, навряд чи доречно.

 

«Війна» умовно складається з двох частин, які ваш автор на свій суб'єктивний погляд поміняв би місцями. Починається, як треба: у День Незалежності України ворог, російський агресор, почав своє підступне військове вторгнення, чим незалежність та суверенітет нашої країни грубо порушив. Автори фільму, і на цьому робиться особливий наголос, відтворили процес інтервенції у хронологічній послідовності, вказуючи не лише день, а навіть час. Так нині історики описують початок Другої світової війни 1 вересня 1939 року і все, що передувало вторгненню німецьких військ на територію СРСР 22 червня 1941-го. Лише говорять про це не на початку фільму, а приблизно з середини.

 

Хоча логіка вимагає іншого. У нас - перше повноцінне свято Незалежності, не отриманої, а вибореної. У них - таємне перекидання дивізій, перевдягання солдатів та офіцерів, замазування автомобільних номерів. Далі - бліц-криг, миттєво захоплений Новоазовськ та «котел» під Іловайськом. Останній претендує на аналог Брестської фортеці. Але не лише тіла наших бійців лежать на полі бою - багато разів бачені кадри таємних похорон російських десантників та сльози солдатських матерів тут зібрані докупи, в один великий епізод.

 

Отже, ворог підступно й нахабно водночас вдерся на нашу землю, за що отримав по рогах. Звісно, ми оплакуємо своїх загиблих, влада обіцяє зробити кадрові висновки - натомість громадянам Росії забороняють навіть говорити про війну в Україні й не пояснюють, чому російські солдати гинуть від українських снарядів та куль. Напрошується контраст: на нас напали - ми захистилися, ми герої - росіяни загарбники. Та якщо з загарбниками все, так би мовити, гаразд, і ми бачимо, як російська влада замітає сліди, то з героями у фільмі не склалося. Варто було показати, як наші частини ціною великих втрат усе ж таки дають відсіч - а не лише «вантаж 200» в червоних трунах як результат опору.

 

Ворога можна бити, це мало б заспокоїти українців. І хочеться побачити тих, хто нас захищає. Бо російські «двохсоті» не беруться з повітря. Здається, стратегічна мета подібних фільмів - не лише сказати, що почалася неоголошена війна, а й мобілізувати народ: не панікуйте, нас багато, нас не подолати.

 

Натомість «Війна» починається зовсім з іншої розлогої розповіді. З якою, нагадаю, варто було б трошки почекати. Тобто, спершу показати, як на Україну напали і яким чином ми боронимося, а вже потім - лякати громадян «сенсацією»: країна в оточенні ворога.

 

Мордор насувається з усіх боків. Під прямим наведенням - Херсонщина. Танки випробовують нерви жителів прикордонних районів Сумщини. Придністров'я, про яке давно всі забули, принаймні воно тривалий час перебувало поза інформаційним полем, раптом виявилося чи не найбільшою військовою базою лише в десятку кілометрів від Одещини. Азовське море взагалі, за ворожим планом, має стати «внутрішнім» російським, і наші кораблі вже обстрілюють.

 

До речі, закадровий текст анонсує «ексклюзивні кадри обстрілу» наших позицій, що саме по собі породжує запитання: а в зону бойових дій хіба їздять за ексклюзивом? Чому один обстріл «ексклюзивний», а інший - буденний? Як відрізнити «сенсацію», котра потрапила в об'єктив камери оператора, від щоденних військових буднів? І взагалі, для чого нагнітати?

 

Україна не в оточенні. Говорити так - не знати географії. Бо Російська Федерація, з якою ми воюємо, не охоплює нашу країну кільцем. Крім західних кордонів, звідки нам поки нічого, на щастя, не загрожує, є ще Білорусь - держава з поки не зрозумілим для нас статусом, проте її україно-білоруський кордон аналітиків наразі не особливо непокоїть. Отже, правильніше буде сказати, що Росія зосередила потужні сили по всій лінії нашого спільного кордону - але про оточення України російськими військами, на щастя, не йдеться.

 

Добре, коли автори фільму показали - нам теж є чим воювати. Хотів зауважити: мовляв, військова таємниця ніби, не слід розкривати, чим українці озброєні. Потім подумав: російська розвідка працює навіть краще, ніж можна собі уявити. І не лише в Україні, а й у державах, де з контррозвідкою давно все в порядку. Отже, чим ми можемо відповісти на російські «Гради» й з чого підбиваємо танки, ворожі штаби знають і без українського телебачення.

 

А ось повідомлення про те, що Дмитро Фірташ та Сергій Льовочкін - спільники терористів та агенти Кремля, не стало сенсацією в жодному контексті для тих, хто регулярно стежить за проектом і взагалі для всякого глядача «1+1». Ми, сидячи перед телевізорами, свої висновки зробили давно. Ось якби хто розказав, чому жодних висновків не роблять ті, від кого вимагає цього відповідна посада у силових структурах. До речі, на «Інтері» напевне є асиметрична відповідь, знову в черговій серії про хамелеона розкажуть щось нове про Ігоря Коломойського. Але навіть при всьому бажанні його не продадуть своїм глядачам як посібника агресора, котрий дозволяє запускати з території підконтрольних підприємств російські безпілотники.

 

Отож, здавалося б, вам і карти в руки: хіба і про Фірташа, й про Льовочкіна не можна розказувати без застосування маніпулятивних прийомів? Інакше довіри до розповіді в тих, хто власних висновків ще не зробив, може й не виникнути. Особливо якщо вони дивилися показаний напередодні, 30 серпня, фільм «Українських сенсацій», який було цілком присвячено «розвінчанню» тандему газового олігарха та екс-глави АП президента Януковича і який теж було зроблено з ігноруванням журналістських стандартів.

 

Наостанок - про те, чого не прозвучало в «Війні», хоча оця коротка тема з «посіпаками Кремля» могла задати потрібний тон. Нам показали, хто зовнішній ворог, чим він озброєний і як поволі окремі солдати прозрівають. І майже не показали тих, хто нагнітає істерію всередині країни. Не закликали перед лицем війни протистояти будь-якій пропаганді, консолідуватися й починати думати, що можна зробити для фронту й для перемоги. Адже війна - це не лише передова. Навпаки, від настроїв у тилу багато в чому залежать успіхи на фронті.

 

Тому про війну, на мою думку, слід розповідати не як про обмін пострілами. Тим більше - не ганятися за «ексклюзивними кадрами обстрілів». А передусім як про глобальне негативне явище. Якому громадяни, котрих вона застала зненацька, мусять поволі вчитися протистояти.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7817
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
3531 дн. тому
Дмитро Тєрєшков і Василіса Фролова оточили Маріуполь російськими військами http://dusia.telekritika.ua/blog_alekseia_mazura/26050 Нацрада, прибери рашистів з українського ефіру! http://dusia.telekritika.ua/blog_alekseia_mazura/26009
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду