Редактори 5-го каналу та «Інтера» пояснили, чому не переформатували ефірів у зв’язку з катастрофою малайзійського літака

Редактори 5-го каналу та «Інтера» пояснили, чому не переформатували ефірів у зв’язку з катастрофою малайзійського літака

18 Липня 2014
8242
18 Липня 2014
17:31

Редактори 5-го каналу та «Інтера» пояснили, чому не переформатували ефірів у зв’язку з катастрофою малайзійського літака

8242
Редактори 5-го каналу та «Інтера» пояснили, чому не переформатували ефірів у зв’язку з катастрофою малайзійського літака
Редактори 5-го каналу та «Інтера» пояснили, чому не переформатували ефірів у зв’язку з катастрофою малайзійського літака

17 липня увечері загальнонаціональні телеканали не переформатували вечірніх ефірів у зв'язку з катастрофою малайзійського літака Boeing-777, а висвітлювали подію в межах свого звичного програмування. Канали загального інтересу («Інтер», «1+1», ICTV, СТБ, «Україна», Перший національний та інші) розповіли про катастрофу в традиційних випусках новин. Інформаційний 5 канал теж не став організовувати телемарафон, а висвітлював подію в рамках традиційного програмування.

 

«Детектор медіа» поцікавилася в редакторів новин каналу загального спрямування «Інтер» і новинного 5-го каналу причинами відсутності екстрених включень і перепрограмування вечірніх ефірів у зв'язку з резонансною подією в Україні.

 

Шеф-редактор новин 5-го каналу Володимир Мжельський сказав «Детектор медіа», що підсумкові новини каналу самі по собі проходять у марафонному форматі, тому змінювати новинну сітку задля висвітлення катастрофи він сенсу не бачив. «Ми робили включення з усіх брифінгів, присвячених події, до яких мали фізичний доступ. Намагалися також запросити на ефір Андрія Парубія та Олександра Чалого, але всі вони переходили з одного засідання Президента на інше, тому не мали можливості», - повідомив пан Мжельський.

 

Він додав, що всі новинні блоки у вечір авіакатастрофи «Боїнга-777» були присвячені лише цій події. «На мою думку, ми повноцінно висвітлили те, що відбулося. Дістали відео з місця катастрофи, хоча це було практично неможливо. Якщо за рахунок свого ефірного часу ми можемо повністю розкрити тему, я не бачу сенсу змінювати всю ефірну сітку», - наголосив шеф-редактор 5-го каналу.

 

«З приводу того, чому ми не поміняли інші програми в сітці 5-го каналу - тому що ми маємо якось жити на ринку», - додав він.

 

Пан Мжельський повідомив, що за сьогоднішній день, 18 липня, 5 канал уже робив включення з трьох брифінгів, запланував трансляцію із засідання Ради безпеки ООН, яка стосуватиметься обговоренню подробиць катастрофи літака Малайзійських авіаліній.

 

Головний редактор новинного продакшну «Національні інформаційні системи» (НІС) телеканалу «Інтер» Лаврентій Малазонія пояснив, що екстреного випуску новин, який був би присвячений висвітленню теракту, не було за браком підтвердженої інформації про катастрофу.

 

«Я переконаний, що це було на краще. В нас була змога використати три години часу до випуску «Подробиць», за який ми зібрали достатньо фактажу, аби дати глядачам повну картину події», - вважає пан Малазонія.

 

Він також додав, що програма «Подробности» має обмеження в ефірі, які унеможливлюють додання навіть 5-10 хвилин до основного хронометражу.

 

Щодо планів з висвітлення розслідування трагедії, Лаврентій Малазонія повідомив, що в цьому процесі будуть задіяні всі кореспонденти «Інтера», які працюють за кордоном. «Наш кореспондент виявляв бажання відправитися й на місце катастрофи разом з місією ООН, аби зробити включення вже у вечірньому випуску. Але представники ООН відмовилися взяти на себе відповідальність за його безпеку. Тому наразі ми збираємо інформацію за допомогою власних джерел», - додав він.

 

Літак «Малазійських авіаліній», який прямував за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, зник з екранів радарів 17 липня, близько 16:20, над Донеччиною. Про це оперативно повідомили користувачі соціальних мереж та інтернет-ЗМІ.

 

17 липня  лідер донецьких бойовиків Ігор Гіркін (Стрєлков) своїм записом у соцмережі фактично визнав, що сили проросійських терористів збили пасажирський літак «Малазійських авіаліній» Boeing 777 над містом Торезом в Донеччині. На той час терорист вважав, що це українській літак Ан-26.

 

17 липня увечері СБУ також оприлюднила перехоплені розмови офіцерів ГРУ РФ щодо збитого пасажирського літака. Під час розмови терористи визнають, що збили літак, і що він був пасажирським.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8242
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду