Пропаганда, що стріляє

Пропаганда, що стріляє

13 Березня 2014
9486
13 Березня 2014
14:10

Пропаганда, що стріляє

9486
«Проти Росії», тобто не на догоду їй, проти її волі – отже, «фашист». Натомість той, хто «за родіну, за Путина», – той автоматично «антифашист» і «борець проти фашизму», хоч би які людиноненависницькі ідеї він при тому сповідував
Пропаганда, що стріляє
Пропаганда, що стріляє

За всім, що відбувається нині й відбувалося протягом останніх місяців, дуже чітко проглядає задавнена інформаційна проблема, на якій дуже давно - й безрезультатно - загострювали увагу чимало ЗМІ. І вже немає жодного сумніву: саме вона постає за всім сьогоднішнім російським пропагандистським лушпинням. Проблема ця сягає ще перебудовчих часів чвертьстолітньої давнини. А може, навіть хрущовської відлиги.

 

Ідеться от про що: ідоли Сталіна було скинуто з постаментів, його культ особи, а потім і тоталітарну сутність його режиму, було розвінчано. Сталінську пропаганду було викрито як украй неправдиву й маніпулятивну. Але при цьому було обійдено (й донині так) чи не найголовніший створений Сталіним пропагандистський міф - міф про Велику вітчизняну війну. Для когось ця тема була болючою, хтось побоювався й донині побоюється зачепити за живе тих, хто ту війну пережив, хтось на цьому міфі відверто спекулює та отримує з нього цілком матеріальні дивіденди. А результат є таким, яким він є: й досі в українській (не кажучи вже про російську) офіційній риториці, в більшості українських ЗМІ домінує саме він, цей сталінський міф. Відповідно, й досі він домінує в суспільній свідомості.

 

Більша частина суспільства вже давно усвідомила (й цей процес був майже безболісним!): Сталін був злочинцем, а вибудована Сталіним політико-економічна модель - злочинною. Але серед цього переконання так і залишився один острівець - висвітлення Другої світової війни та її перебігу на теренах України. До сьогодні перед суспільством так і не поставили простенького запитання: якщо сталінська пропаганда була брехливою в усьому, то чи не випливає з цього факту, що вона була так само брехливою й стосовно Великої вітчизняної війни? Що вона ніяк не могла бути правдивою?

 

Те саме запитання мало би стосуватися й такої сторінки Другої світової війни, як діяльність УПА й узагалі подій у Західній Україні: якщо сталінська пропаганда була неправдивою, то чи не варто поставити під сумнів і сталінське тлумачення діяльності УПА? Насмілюся, до речі, стверджувати: якби УПА протрималася ще зовсім небагато, до ХХ з'їзду КПРС - цілком можливо, що не лише сьогодні, а й півстоліття тому образу «кровавых бендеровцев» у суспільній свідомості не було б, а чи, радше за все, він не був би таким однозначним. Але й сьогодні в цьому питанні суспільну свідомість підживлює сталінська міфологія, яка не зазнала навіть редагування. Промовистий приклад: той факт, що американська Антидифамаційна ліга посмертно нагородила Андрея Шептицького «за мужність і героїзм у порятунку євреїв у часи Другої світової війни», переважна більшість українських ЗМІ замовчали.

 

Отже, в чому полягає давно й постійно насаджуваний у Росії, та й в Україні, суто радянський дискурс висвітлення Великої вітчизняної війни? Детальне його аналізування є предметом окремого дослідження; зараз же важливими є чотири моменти.

 

Перший: саме цей дискурс дозволяє всіх, хто виступає за західний вектор розвитку, автоматично таврувати як «фашистів». Бо саме він, цей дискурс, зводить усі злочини гітлеризму до самого лише нападу на СРСР - тобто, як стверджує російська пропаганда, на Росію - й замовчує всі решту злодіянь нацистів проти людства. Злочинну ідеологію гітлеризму практично винесено за дужки.

 

А ще цей дискурс змальовує весь Захід як союзника Гітлера. Недаремно ж у Росії (а в Україні хіба ж ні?) незрідка звуть Гітлера «євроінтегратором» і проводять паралелі між тодішнім Третім Райхом та сьогоднішнім Євросоюзом - не кажучи вже про НАТО! Недаремно ж доводилося зустрічати, як у проросійській блогосфері Ангелу Меркель називали «фрау Гітлер».

 

Цей дискурс створює простеньку схему: «проти Росії», тобто не на догоду їй, проти її волі - отже, «фашист». Натомість той, хто «за родіну, за Путіна», - той автоматично «антифашист» і «борець проти фашизму», хоч би які людиноненависницькі ідеї він при тому сповідував.

 

Другий момент тісно пов'язаний із першим. Матеріал в «Українському тижні» цілком дозволяє припустити: чимало беркутівців щиро (підкреслю: щиро) вірили в те, що, б'ючи кийками мирних протестувальників, а потім стріляючи в них на ураження, вони роблять добру справу. Бо з «фашистами» треба саме так. Бо їхні діди й прадіди саме так і робили - стріляли на ураження, на знищення. І тепер їх за це заслужено звуть героями. «Победили в 1945-м, победим и в 2014-м» - пряме тому свідчення: принаймні деякі беркутів були впевнені, що продовжують звитяжну справу своїх дідів, рівняються на їхній героїзм. У цьому їх переконала інформація, що домінує навколо них від самого народження.

 

Переважна більшість українських громадян (знову ж таки, не кажучи вже про громадян російських) протягом свого життя настільки часто чули слово «фашизм», що їм і на думку не спадає замислитися: а що ж воно таке, той фашизм? Якими є його характерні риси? Що вирізняє фашизм із-поміж десятків інших ідеологій? Та що там казати: їм і на думку не спадає, що фашизм - це якась окрема ідеологія. «За Захід, проти "слов'янського братерства"» - ото, на їхнє переконання, й є фашизм. «Стінка на стінку», «чужі», «не свої» - отаке «пацаняче» усвідомлення цілком улаштовує.

 

Третій важливий момент: насаджуючи згаданий дискурс висвітлення подій Другої світової війни, тобто актуалізуючи, екстраполюючи Велику вітчизняну війну на сьогодення, традиційна пропаганда переконує й суспільство, й саму владу: від часів Другої світової війни нічого не змінилося. Усе яким було тоді, таким і лишається сьогодні. Світом керують імперії. Хто сильніший, той і правий. Невеликі держави - то всього лише потенційні театри воєнних дій. Громадян немає, є підданці, в яких ніхто не питає й не має питати, чого вони прагнуть: наказали - й хай слухаються.

 

І четвертий момент: якщо всі гріхи нацистів полягають лише у війні проти СРСР-Росії, якщо гітлерівці, по суті, нічим не відрізнялися від усіх інших воєнних супротивників, серед яких протягом століть кого тільки не було, якщо в пострадянській свідомості Гітлер нічим, зовсім нічим, не відрізняється від Карла ХІІ та Наполеона - то й запозичати «передовий досвід» у нього зовсім не гріх. Визнає ж Росія видатну роль Наполеона у ствердженні модерного цивільного права! Визнає - в усіх підручниках про його роль написано. То якщо Гітлер нічим від Наполеона не відрізнявся, чому б тоді не повчитися в нього його досягненням на ниві пропагандистських технологій?

 

Якщо можна й навіть треба вчитися у ворогів, якщо можна вшановувати їхню мужність і хоробрість, якщо Росія свого часу встановила в Полтаві пам'ятник «шведам від росіян» - то чому б тоді не повчитися й у Геббельса? Чому б тоді не вибудовувати свою пропаганду за його лекалами? І Росія, й нещодавня українська влада саме це робили й роблять.

 

А протиотрута є простою: якщо вже розвінчувати тоталітарні міфи, то розвінчувати до кінця. Причому розвінчувати не за допомогою простенької зміни знаків, зміни оцінок, а розвінчувати тоталітарну методологію, пропаганди, тоталітарні підходи до масової інформації.

 

Ілюстрація - www.peremeny.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9486
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду