МФЖ у новорічному зверненні закликала уряди захистити право журналістів на життя

1 Січня 2014
10772
1 Січня 2014
11:26

МФЖ у новорічному зверненні закликала уряди захистити право журналістів на життя

10772
МФЖ у новорічному зверненні закликала уряди захистити право журналістів на життя

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) звернулася із закликом до урядів усього світу покласти край безкарності за насильство проти журналістів і співробітників ЗМІ, повідомляє сайт організації.

 

Водночас МФЖ  оприлюднила список журналістів, що загинули 2013 року. За її даними, внаслідок цілеспрямованих атак, вибухів та інших  інцидентів було вбито 108 репортерів. Ще 15 загинули, виконуючи  редакційні завдання,  через  нещасні випадки.

 

23-й щорічний список МФЖ свідчить, що торік найсмертоноснішими реґіонами для журналістів були Азійсько-Тихоокеанський, де, за її оцінками, загинув 31 журналіст, Близький Схід та арабський світ з 29 убитими репортерами. В Африці, за оцінками МФЖ, загинуло 22 журналісти. Четверту позицію посіла Латинська Америка, де було вбито 20 репортерів. В Європі загинуло 3 журналісти.

 

2013 року список найнебезпечніших країн у світі для медіа очолила Сирія, де триває громадянська війна і політична криза. У той же час до високих показників загибелі журналістів призвели насильство та корупція на Філіппінах, акції бойовиків у Пакистані, тероризм та організована злочинність в Іраку й Індії.

 

Саме ці країни увійшли до першої п'ятірки списку МФЖ з найбільшим числом загиблих журналістів: Сирія (15), Ірак (13). Пакистан (10), Індія (10), Філіппіни (10). Хоча число убитих репортерів 2013 року дещо зменшилося, МФЖ характеризує рівень насильства як «неприйнятно високий». Медіа-організація вважає, що «для урядів існує гостра необхідність захистити та забезпечити головне право журналістів - право на життя».

 

Статистика медіа-організації засвідчує також зростання насильства проти жінок-журналістів. Торік загинули 6 репортерок, чимало інших стали жертвами брутальних сексуальних домагань, залякування й дискримінації.

 

МФЖ  привітала ухвалення у грудні 2013-го Генеральною Асамблеєю ООН резолюції про встановлення 2 листопада Міжнародного дня за припинення безкарності за злочини проти журналістів.

 

«У зв'язку з резолюцією ООН про відзначення міжнародного дня проти безкарності ми настійно закликаємо країни усього світу вжити негайних заходів, щоб гарантувати безпеку та свободу журналістів, - заявив президент МФЖ Джим Бумела (Jim Boumelha). - Ми повністю підтримуємо цю нову ініціативу, що сприятиме боротьбі з безкарністю на планеті за умови, якщо уряди ладні прийняти підхід «нульової терпимості» до насильства, спрямованого проти журналістів».

 

«Немає жодної ознаки того, що ставлення до журналістів  стає менш жахливим, - заявила генеральний секретар МФЖ Бет Коста (Beth Costa). - Тож проголошення ООН міжнародного дня проти безкарності має величезне значення у боротьбі за захист прав, безпеки та свобод журналістів на всій планеті. Це стосується й багатьох жінок-журналісток, яким доводиться протистояти дискримінації та насильством на щоденній основі».

 

МФЖ нагадує у новорічному зверненні, що 2013 р. вона провела нову кампанію за припинення безкарності за насильство проти журналістів. Увага зосереджувалася на трьох країнах з високими показникам загибелі   журналістів та безкарності за ці злочини - на Пакистані, Іраку та Росії.

 

Міжнародна Федерація журналістів - найчисельніша ґлобальна організація професійних працівників медіа, яка налічує близько 600 тис. членів у понад 100 країнах світу. З 2103 року Україну представляють у ній Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10772
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду