Луканово посміхаючись. Канал «Україна»: туберкульоз у голові

4 Травня 2007
3060
4 Травня 2007
13:45

Луканово посміхаючись. Канал «Україна»: туберкульоз у голові

3060
Певне, журналісти гадають, що чим більше один регіон України ненавидить інший – тим краще для єдності держави.
Луканово посміхаючись. Канал «Україна»: туберкульоз у голові

Дай Бог і вам, і нам усім здоров`я, здоров`я, і ще раз здоров`я. А особливо, щоб ви туберкульозом не хворіли, бо коли воно в грудях пече і весь час кахикаєш, то, погодьтеся, це не дуже приємно. Та якщо ви раптом, не приведи Господи, захворіли і живете при цьому  в Дніпропетровській чи  Луганській області, то вам треба звідти негайно тікати. Але тікати не просто так бездумно, куди очі дивляться. Тікати треба у чітко визначений регіон. А саме – на Прикарпаття.

 

А хіба ж там допоможуть? Там же на Франківщині  небезпечно для порядної людини з Донбасу, або загалом зі Сходу; там же кляті бандерівці сидять, які тільки й думають про те, щоб східняка... ну не підстрелити – ті часи вже минулися. Але тільки й думають, як би оце роботящій людині з Донбасу на шию сісти, уярмити її. Отож, чому варто тікати туди, а не, наприклад, до Криму? Чи не до сусідньої Донецької області, де живуть справжні друзі і брати, які ніколи не образять, а, навпаки,  підберуть і обігріють?  У цьому найкраще моя улюблена донецька телерадіокомпанія «Україна» розібралася. Але про все по порядку.

 

На телеканалі  «Україна» у четвер, 3 травня, показали репортаж, який мав викликати обурення і мобілізувати громадську думку на боротьбу. Ворогом цього разу цілком справедливо був оголошений туберкульоз. Виявилося, що в трудових Дніпропетровській і Луганській областях кількість хворих, що страждають від цієї недуги, зростає. Показали і хворих, які викликали  співчуття. Показали й фахівців. І з`ясували одну не тільки прикру, але і ганебну  річ. Дніпропетровська область недоотримує фінансування на ліквідацію цієї небезпечної проблеми. Про Луганську в цьому плані промовчали, але критичність ситуації там спонукала до припущень, що і тут не все гаразд із грошиками.

 

Я, як допитливий і співчутливий глядач, сподівався, що автори репортажу зараз поставлять запитання: чому вищезгадані регіони не отримують достатньо коштів на подолання туберкульозу? Але колеги–телевізійники виявили нестандартне мислення і пішли іншим шляхом. В другій частині репортажу вони, попри всі небезпеки, що їх там очікували, перебралися до Івано-Франківської області і з`ясували  одну радісну річ: у цьому зеленому регіоні кількість хворих на туберкульоз знижується. Пацієнти тамтешніх лікарень розповідали про поліпшення свого здоров`я, а місцевий чиновник у довгому синхроні ділився своїм задоволенням від того, скільки грошей їм виділяють на війну з хворобою.

 

Я вдруге, як допитливий глядач, сподівався, що журналісти запитають: чому для Прикарпаття кошти виділяються, а для Дніпропетровської області – ні? В чому причина і хто в цьому винен? Але журналісти «України» лише  розповіли про успішний досвід прикарпатців і… завершили свій опус міркуванням, що боротьба проти цієї недуги – це справа усієї країни.

 

Але ж ви знаєте, що мене хлібом не годуй – дай до чогось причепитися. Я втретє, як допитливий глядач, посадив себе на місце іншого глядача, мешканця Донбасу,  якому роками заводять у голову думку, що він єдиний всю Україну годує, він вколює у шахті, на металургійному заводі, на машинобудівному підприємстві, а решта мешканців країни сидять у нього на шиї та ще й ноги звісили. І що йому спаде на думку після перегляду подібного інформаційного шедевру? Правильно! Він знову переконається: його, працьовитого, обділяють і за його рахунок живлять тих нероб-бандерівців, котрі не працюють на благо держави, а тільки те й роблять, що по закордонах туалети миють. При цьому донбаські глядачі навіть не замисляться: чого це вихідці з їхнього регіону – голова уряду Віктор Янукович і його заступник Микола Азаров – вирішили своїм землякам недодати? Чи не тому, що один із них злякався івано-франківського яєчка і тепер воліє всіляко догоджати тим своїм ворогам, аби тільки вони його не чіпали? Але журналісти і в цих проблемах  не стали колупатися. Певне, вони гадають, що чим більше один регіон України ненавидить інший – тим краще для єдності держави. Але це вже проблема не туберкульозу. Це вже проблема іншого органу, який звичайно на плечах розташований, і який у когось, схоже, відсутній. Чи, може, у ньому туберкульоз завівся?

 

Юрій Луканов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3060
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду