Конституція і проституція

10 Квітня 2007
8564
10 Квітня 2007
15:53

Конституція і проституція

8564
Лейтмотив тижня: «Народ німотствує».
Конституція і проституція

«Коаліція підвозить своїх прибічників з регіонів…», «завтра привезуть більше...» – мало не традиційні фрази із телевізійних новин останніх днів. Народ  у вигляді меблів – його вантажать і перевозять з місця на місце. Переконатися в тому, що це так і є,  доволі легко – варто вийти на Майдан Незалежності. Сотні, тисячі людей, що там зібралися, радше нагадують туристів...

 

 

Горобчик і Тараканище: роль в історії

Такий собі «революційний туризм». Так що не зовсім плагіат Помаранчевого Майдану (позірно виглядає дуже смішно – от сей копіїзм коаліціянтів; як то кажуть, коли люди бездарні – так у всьому). За «профспілкові гроші», ще й з видачею добових (в розмовах «туристи» на Майдані і не ховаються, що це так), приїздять столицю подивитися. Погода славна, сонце, і голуби, і небо – чому не приїхати? Відтак на більшості облич неприхована радість від такої щасливої оказії. А політика тут ні до чого. Як і пошук підстав, аби таким народом захоплюватися.

 

Одначе ж знаходять. Анна Безулик («Я так думаю», «1+1», 5 квітня) у фіналі своєї програми дещо несподівано заусміхалася й переповіла бачену напередодні картинку. Як до ЦВК йшла колона людей (на вигляд – студенти вузів і профтехучилищ), і всі такі радісні, хлопці й дівчата обнімалися... Політики в нас – гидь, а от з таким народом можна сміливо йти у світле майбуття; дійдемо неодмінно. Ага, і «вже сьогодні».

 

А почалася програма із надуто-величного нардепа Василя Кисельова, який сказав, що не буде тут «бодаться» з Юрієм Луценком. Бо бачить тенденцію – під час останньої «ТСН. Підсумки тижня» із пари його фраз (свого опонента, Луценка, визначив на «фамілію Нікак»; і справді, що тут такого?) зробили казна-що. «Из двух фраз!». Вже традиційна для лідерів «всеєдиної» коаліції демонстративна образа на телевізійників, із погрозливим підтекстом: мовляв, ну ми ж вам пригадаємо... А що, подібна тактика усім відомому Тараканищу принесла колись чимало дивідендів – навіть поважні звірі страхалися.

 

Надута нардепівська велич справляла й без того комічне враження – Кисельов вочевидь вирішив зіграти поважну роль барона Мюнхаузена і щосиленьки  тягнути  себе за волосся із власного політичного болота. Опісля пари ляпів в телеефірі і взятого тайм-ауту на «ремонт іміджу», на Кисельова начепили іконку «несгибаемого борца», «неистового Василия». Мабуть, тому майже перестав виступати українською –  в такій озвучці його м»якотіла дядькуватість перла з усіх щілин, російською видавалося грізніше. Одначе ж Анна обірвала той процес на зльоті. Сердито блиснувши прегарними очима (сказати б «як Ленін на буржуазію»), тендітна ведуча повідомила, що прийшла на програму  зовсім не для того, щоби вислуховувати зауваження від Кисельова. Мовляв, тут інша пєса грається і нічого із себе Тараканистого корчити. Нардеп одразу випухнув повітря  і величі не стало. Так, наче й не було зовсім. Телевізійний горобчик в один мент склював Страшилкіна.  Можна уявити, що буває, коли на нього буркотить сам Віктор Федорович...

 

Державні мужі з от сього політичного кутка узагалі якісь полохливі. Напевно тому, що «на лицо ужасные, добрые внутри», що походять з «Острова Невезения» (Донбас називається). Досить згадати іванофранківський політ яйця, який збив з ніг Великого Віктора і який, завдяки телебаченню, фактично й вирішив долю президентських виборів 2004-го. Уявіть собі, що було би, не опинись телеоператор у потрібному місці. Два горобчики – студент-яйцемет і оператор – повернули долю цілої країни в одну хвильку. Бо ж до  того про Великого Віктора пошепки розказували, що «страшен в гневе бывает» і навіть щось там «выбивает» підлеглим, що... А виявилось – слабак. А виявилося – Страшила, соломою набитий. Бо ж хіба інакше можна було його курячим яйцем із земної тверді знести? Бійтеся горобчиків, особливо з телекамерою – склюють і не помітять, за недостатністю масштабу в обєкта.

 

«От якби ще салом укривався...»

Що робить український нардеп, коли його ставлять на потрібне  місце? Правильно, говорить  про народ. А про що ж іще? Не буде ж депутат від «регіоналів» (чи БЮТу) говорити, що прийшов у парламент свої «дела порешать» – комерчеські. Як два електрики в дитсадку, з відомого анекдоту: чтоби при дєтках матєрниє вираженія?  - ні в жисть.  Ні, вони за народ кому завгодно роги обламають. Хоча Луценко не стерпів, нагадав, з якого, власне, болота кидають мяч у гру – та ж Кисельов «кучмівець», вірний оруженосець колишнього султана. Хоча міг би й крутіше сказати: служить донецькому капіталу. Не сказав, одначе: міг у відповідь отримати нагадування про мільйонера і свого соратника у боротьбі за народні інтереси Давида Жванію.

 

Стерпіти звинувачення у «классовой чуждости» Кисельов не зміг. Бо ж замахнулися на святе. Бо ж він – плоть від плоті народної, бодай і крайньої (в соціальному вимірі). «Да я сын грузчика, а мать буряк сахарный на Черкащине выращивала...». Тут очікувалося продовження на кшталт «а сам я малими босими ногами... пас ягнята... попідтинню...», чи хоча б «да я стахановец вечный!», одначе нагальнішим виявилося утоплення опонента в помиях класової ненависті: «А вы,- аж захлинувся жовчю виходець із народних мас, -  сын секретаря райкома...»

 

Побалакали за народ. Ка-анкрєтно. От тільки освіти усе ж не вистачає. Не знає Кисельов, що знову проговорився, видав себе. Бо ж це властиво буржуйський пропагандистський прийом  - нагадувати, з якої грязі ти піднявся і до яких вершин. При цьому про «вершини» майже нічого. У тому сенсі, що   наші герої ні за що не визнають в собі нічого буржуїнського. Мамка буряки сапала, батько вантажником був – генетика, значить. І це є простим і природним (читайте на обличчі – там все написано, увесь родовід) доказом того, що Кисельов сотоварищі - аж ніяк не буржуїни, не захисники чи там виразники інтересів великого капіталу. Вони за народ – положать душу і тіло. Не признаються тільки, куди саме покладуть, в який банк...

 

Юрій Віталійович не залишився у боргу. Нагадавши, що попри високе аристократичне походження, пройшов усі щаблі соціального зростання. З означеного соціального верху був «брошен на низовку» і вже звідти чухав нагору, до міністерського крісла. І теж буржуїнську класову гордість у собі необережно  випрозорив.

 

Хоча, коли бути обєктивним, то чванитися своїм «низьким» походженням було заведено і в середовищі радянської номенклатури. «Мама – свинарка, папа – конюх»,- і все, індульгенція в тебе в руках. Такою була гра, її правила тоді закладалися. Аби нині продовжитися – на телеекранній площині.

 

Народом клянуться особливо часто в ці кризові дні. Помітили? Кудись щезла реклама прокладок – усьо должно бить єстєствєнним. Коли не ввімкнеш 5 канал, скажімо, то або нардепи народну правду обстоюють, або женщина з народним обличчям пральну машинку рекламує: «грязь одходить, одходить, одходить», тільки на кнопочку натисни. Ось «регіональний» нардеп Рижук перевтілився в образ «всеєдиного» вождя і розказує про ходаків із села: приїхали до нього й пропонують сівалки повернути на Київ, проти контри (в дитинстві, мабуть, надивився кіна про революційні події – досі сниться). Ось комуністка Катерина Самойлик розмістилася на трибуні, наче на барикаді з картини про французьку революцію, і звертається до народу: ти стільки створив усього,  опери написав, до прикладу, а Юлія Тимошенко – жодної. І таки да, не помічена в оперному жанрі. Ну, а Петрові Симоненкові усе давно зрозуміло – американський капітал і його слуга, розпроклятий Ющенко, хазяйнують на рідній землі. Народе, повстань! Ага, тільки не забудь, що і Петро Миколайович у грошових мішків на підтанцьовках...    

 

Усе ж, хоч як до них ставитися, а помаранчеві буржуїни одвертіші, щиріші. Черговий герой «Прихованого життя» з Наталією Мосейчук («1+1», 7 квітня) Євген Червоненко не став критися: ну, багатий, і що? Відтак сіли вони з журналісткою в його приватний гелікоптер і душевно поговорили. Без іронії говорю – душевно. Мосейчук старалась не усміхатися, як це траплялося з нею раніше в розмовах з елітарними мужчинами, й від того вираз обличчя у неї був якийсь пригноблено тривожний – мабуть, усміхатися для неї природніше. Гелікоптер, пояснив «обрізаний губернатор» (так у програмі прозвучало, ще й двічі), йому потрібний для несподіваних партизанських нальотів на плантації своїх підлеглих. Сів, і в небо, а звідти вниз, яко дух святий,  з перевіркою на відповідність Священному писанню. Й тому його люблять, бо він такий – високий, простий і зрозумілий народу... Я повірив, чесне слово. Народжений літати повзати не буде.

 

І Михайлові Поплавському повірив теж. «В гостях у Дмитра Гордона» (Перший національний, 9 квітня) співучий ректор поводив себе цілком природно. Й не ухилявся від прямих запитань. Має, має бізнес. Ресторани при дорозі, скажімо. Пятдесят різновидів вареничків не пробували? От і він поки на тридцять третьому зупинився. Далі буде. Співати, звісно, не вміє – це правда. Так він просто, по-українськи: під чарку як не заспіваєш? Хто стоїть за ним, які сили? Та ж мама рідна і стоїть... А сила для діянь зявилася в середині 90-х, коли його «мордою об асфальт покидали» – тоді й зрозумів, що й по чому.

 

Ні, Поплавський молодець – напозір грає роль «хитрого хохла», і грає точно і винахідливо. Такий собі Шельменко-денщик, коли вже шукати якісь аналогії. «Ми всі євреї – по життю»,- говорить він Гордонові. Тобто хитровани – бодай з дещицю. А без цього «морда» так до асфальту і приросте, вище – ніц, не піднімешся. З чого починав? З ректора бібліотечного інституту, найупослідженішого. А тепер Університет культури і мистецтв, котрий у всіх на устах і на очах. І мистецтво його – всенародне. Кіч, так, але професіонально зроблений. Хто хотів – міг переконатися тієї ж святкової днини (Перший національний, 9 квітня), побувавши в Театрі Михайла Поплавського.

 

Успіх ректора настільки приголомшливий, що сам директор країни, Президент, взяв на озброєння деякі його прийоми. Пригадуєте, на з’їзді «Нашої України» Віктор Андрійович випросив із залу бабу Параску й урочисто вручив їй партійного квитка. Хід правильний – нашоукраїнцям вочевидь не вистачало простонародної закваски. Той кліп уся телевізія крутила донесхочу – кіч у політичній режисурі рідко трапляється в хімічно чистому вигляді, а тут вдалося. Потому в «Майдані з Данилом Яневським» (два тижні тому) бабця відпрацьовувала баранку від бублика на всю котушку – кидалася на  незгодних з лінією партії, яко вірнопідданий пес революції. Тепер хай Віктор Федорович думає, як йому завести бабу Палажку, бо свої персонажі частенько фальшивлять.  Ні опер, ні оперет вони, так само, як і Тимошенко, теж не писали. Тому й картинка не та.

 

Що ж, висновок простий: відтепер представництво народу у вищому «політикумі» забезпечено. З одного боку баба Параска, з другого - чемні екскурсанти на Майдані біля Головпоштамту. Ці представники низів приємні тим, що легко керовані. Кінопостановка: загітували знятися в масовці, посадили в автобус, привезли до столиці. Стоять, дисципліновано відтворюють першотравневу демонстрацію трудящих зразка якогось там одна тисяча дев’ятсот сімдесят сьомого року (плюс голубенькі прапори – така вже епоха, без цього кольору нині ніяк). Або вручили доярці (свинарці, ткалі...) партійного, а чи й депутатського квитка – все, так само можна кіно знімати. Ну, щось на зразок класичного «Члена правительства» (1939 р.) з Вірою Марецькою: «Вот стою перед вами, простая баба, мужем битая...». Якби тільки мужем.

 

 

Без народу...

А коли серйозніше – то де він, народ наш? Це питання дещо несподівано постало у програмі Савіка Шустера «Свобода слова» (ICTV, 6 квітня). Екстраординарний режим програми – без діючих політиків і без аудиторії в павільйоні. За таких умов експерти (Михайло Сирота, Олесь Доній, Олександр Пасхавер...) почали говорити про відсутність народу – передусім у парламенті. Там віднедавна самі бізнесмени й купка записних політиків, та й більше, бачиться, нікого. Народ постає тільки як образ, як марево – росте собі на далекому електоральному полі, і горя не знає (знає). Ось вона, справжня узурпація, а не та, в якій політики підозрюють один одного.

 

Пасхавер пояснив: Україна - чи не єдина європейська країна, де є великий капітал. А раз великий – значить, слонові масштаби, моськам поруч некомфортно буде.  Тож усе і крутиться навколо інтересів великого бізнесу, попри всі заморочки на телеекрані. «Інтересами суспільства практично ніхто не займається», «еліта промотала все» (Михайло Сирота). Отже, вихід один – самим вибудовувати громадські інститути, які могли б контролювати і тиснути на корупційний, наскрізь прогнилий державний апарат.

 

На передачі не було помічено жодного проституйованого діяча (Леонід Кравчук... ну, не будемо зараз), і в ефір не запускалося зіпсуте повітря, відсутність  викидів енергетики психічно хворих людей так само сприяло нормальній інтелектуальній дискусії. Враження було настільки приємним, що хтось захопився і запропонував, аби представники народу (середовище експертів є його часткою) напружилися, зібралися і витворили нову Конституцію. До тями повернув Пасхавер: політики ніколи не віддадуть владу, об чом ви шепчетє?

 

Народу немає і на телебаченні – коли не говорити про кількох ряжених персонажів. А в кіно? Програма «Кіно.UA» із Сергієм Неретіним (Перший національний, 7 квітня) спробувала зясувати, де ж властиво український кіногерой? Молодий режисер Алан Бадоєв розповів, що був недавно в Горлівці, страшнуватому за пейзажем місті, і йому захотілося саме на такому матеріалі зробити стрічку, з от сими людьми, що значною мірою втратили точку опори в житті...   Та ж поки сам Бадоєв знімає кліпи, а його фільм «Оранжлав» (уже й інші варіанти є титульної назви) далекий від соціальної реальності.

 

У наступному сюжеті телепрограми автори не скористалися можливістю продовжити тему. Галина Кувівчак, теж молода режисерка, зняла фільм «Мій принц», за пєсою Лади Лузіної. Яка «несподіванка» - йдеться про успішну бізнес-леді і її роман з колишнім актором, а нині спеціалістом із надання секс-послуг... Нудить вже наперед:  скільки ж можна про бізнес-ледь і не зовсім благополучних трахальщиків? Враження, що увесь народ в Україні складається з тих повійкуватих ледь, яких хлібом не корми, а дозволь підлізти під якогось мужичка із зовнішністю Діми Харатьяна...

 

Я трохи знаю Кувівчак і розумію, що не від доброго дива довелося їй таке кіно знімати (мова не про конкретний фільм – про тенденцію). Продюсують фільми люди, для яких реальністю і  є таке життя. На інше кіно не розраховуйте. А фінансування державного кінематографа нині наглухо заблоковано. Зміни повинні статися – то робіть же щось! Подивіться, в російському кіно, що піднялося саме за потужної підтримки держави, вже виникла бажана різноманітність. Там уже й про людей знімають – тих самих, що живуть не у просторі політично-телевізійного кічу, не в брехливо-улесливому дзеркалі (у ньому народ – містилище всіх можливих чеснот), а в справжнісінькому житті, де всього напхом напхано.

 

Всього, в тому числі й отруєного. У «Правилах життя» (СТБ, 9 квітня) оповіли про смертоносну їжу (такою була тема програми). Фарбована риба, наприклад. Здираєте шкірку, а під нею всі ознаки «апетитної покраски». Десятки тон такої продукції. Вражаючий образ програми – в торгівлі все менше природних продуктів. Докладно відтворено увесь асортимент злочинів проти споживачів...  От тільки тепер би зясувати, хто ж командує тим смертоносним бізнесом? Хоча такий інтерес може виявитися не менш смертельним. Бо ж часто за тим усім стоять оті самі слуги народні, яких щодня ми бачимо на екранах телевізії, київської і регіональної. Одначе виходу немає: або ми їх, або вони нас. Хоча цинізм вражає. Пишу ці рядки і бачу чергового персонажа, що ридає з високої трибуни: народ вимирає. А я думаю: чи не ти, фарбований лисе, закупив бачений у програмі контейнер з отруєним пестицидами дитячим печивом? Кров закипає від тої картинки – а це погано, емоції не повинні в свисток виходити.

 

Мене трохи заспокоїла Катерина Ющенко (інтерв»ю з нею показав 5 канал 9 квітня).  Очолюваний нею благодійний фонд «3000» зосередився на вирішенні проблем, повязаних зі здоров’ям дітей. Великі капіталісти (Віктор Пінчук, Рінат Ахметов та інші) вкладають чимало грошей у фінансування різноманітних програм, у тому числі у будівництво дитячої лікарні світового рівня... І загалом, увесь вигляд Президентової дружини, звичайна людська інтонація, прагнення говорити про проблеми, які є спільними для абсолютної більшості українців, видалися мені симпатичними... Та тільки перемкнеш канал - одразу почуєш: НАТО, російська мова і «бандерівці», які готові поїдом їсти усе російськомовне, американський чобіт, який уже ось-ось... Ґа-а-аспада, самим не смішно?

 

Колись існувало таке явище, як епічний театр. Ервін Піскатор, Бертольт Брехт, Всеволод Мейєрхольд, наш Лесь Курбас... Брався якийсь політичний чи соціальний матеріал і виносився на сцену. Чільний прийом – відчуження, відсторонення, а відтак - залучення публіки до діалогу. Чому б не згадати ті прості й ефективні прийоми, чом би не нагадати можновладцям, хто в домі господар?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8564
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду