Телебачення всіх нагодує і розсмішить

27 Березня 2007
6765
27 Березня 2007
12:32

Телебачення всіх нагодує і розсмішить

6765
Почастувати, розсмішити і навчити, як розтринькати «шарові» гроші, – найголовніші фішки ТБ.
Телебачення всіх нагодує і розсмішить

Дивно, але факт залишається фактом, хоча і виглядає досить парадоксально: у країні, де на душу населення, чи, вірніше, шлунок, припадає найменша кількість калорій, телеканали з патологічною затятістю вчать готувати їжу, влаштовуючи наперебій справжні банкети черевоугодництва. І скільки вони не стараються привчити націю до вишуканих наїдків, вона все одно продовжує їсти варену ковбасу з хлібом. Здебільшого, всі ці кулінарні шоу дублюють одне одного й окрім нудоти та невимовного туску, на жаль, не викликають жодних емоцій. За винятком, можливо, «Смачної країни» («1+1»), яку рятує колоритний Костянтин Грубич зі своїми «живими» сюжетами і реальними народними рецептами.

 

Загалом, простежити ту чи іншу тенденцію на вітчизняному ТБ зовсім не складно. Найшвидше – це мавпування, наслідування, а то й просто передирання бажаних програм з окремими вкрапленнями «від себе». Список подібних шедеврів можна було б навести чималий, та навіщо? Все одно, так триватиме завжди, доки продюсери не перестануть кидатися на розпіарені бренди, типу «Камеді клаб – Україна», в надії, що це крутіше, ніж їх однояйцевий близнюк «Камеді клаб – Росія». Блажен, хто вірує!

 

Цікаво, що на вудочку «ржачки для маргіналів» піймався шляхетний інтелектуал «1+1». З такою несамовитою любов‘ю до сміху – зовсім швидко на кожному поважаючому себе каналі з‘явиться власний «Камеді клаб» або його ще більш закручений клон-виродок. Згоден, що розважалки потрібні різні, чому б і ні. От лише, чи варто надавати їм найрейтинговіші дні й години? Можливо, такий специфічний гумор доцільніше показувати після 24.00? Фани подібного жанру не заснуть і не зрадять своїх улюблених жартунів, а ось чиюсь незагартовану свідомість можна було би врятувати від переконання, що гумор має бути саме таким низькопробним.

 

Я люблю телебачення і з надзвичайною шаною ставлюся до праці навіть тих, кого іноді згадую «незлим тихим словом». Скажу більше – вважаю ТБ особливим видом мистецтва, тому маю сумнів, що вульгарність, як розвага, – це основна його прикмета.

 

Бажаєте приклад? Він у мене є. Чув багато критики на адресу авторської програми світської, а вірніше, тусовочної діви Світлани Вольнової («Вольності від Вольнової», канал М1). Скласти власне враження все якось не випадало, та ось пощастило таки переглянути кілька ток-шоу. Що ж, краса – це справді страшна сила, до того ж – у руках розумної жінки. Вольнова – ведуча гіпермодна і впевнена у власному Я. Її іронічно-зухвала манера ведення діалогу ідеально підходить героям, з якими вона спілкується. Погодьтеся, що іншим тоном розмовляти з хореографом Коляденком (більше відомим, як колишній друг Ірини Білик), чи зі співаком Л. Кравчуком просто недоречно й нецікаво. Їх слід було «мочити», і вона робила це красиво. Кожен із них виходив із неприємної ситуації по-своєму. Коляденко сидів по вуха у г…, Кравчук з усіх сил намагався достойно тримати реноме інтелігента.

 

Нещодавно піймав себе на думці, що теж у першу чергу звертаю увагу на розкутість, епатажність і т. д. Між тим, на тому ж самому ТБ, поруч із зухвалими, нахрапливо гучними проектами існують, наче в іншому часовому вимірі, тихі добрі програми, такі як «Хто в домі хазяїн». Завжди зворушливі розповіді про братів наших менших, корисні поради, довірлива атмосфера у студії роблять цю програму надзвичайно родинною і, що найцінніше, гуманістичною. Подібний сегмент на телебаченні майже відсутній, хоча надзвичайно важливий – бо вчить людину людяності. Гадаю, в тім, що програма «Хто в домі хазяїн» нетопова – в першу чергу винен канал УТ-1, на якому вона виходить. Коли б їй хоча б десяту частину промо «Світського життя» з Катею Осадчою – було би все геть інакше.

 

26 березня в палаці культури КПІ пройшла церемонія вручення народної премії «Телезвезда-2007». Ваш автор на момент написання статті ще не знає, хто переможе в ній, хоча при бажанні можна спрогнозувати всіх майбутніх «телезвезд». Звісно, серед них ми не зустрінемо ведучих програм «Хто в домі хазяїн», «Відкрита зона» (5 канал) та інших, бо вони роблять не гламурні, а соціальні проекти і не частують креветками під безкінечні вигуки «вау». От і виходить, що почастувати, розсмішити і навчити, як розтринькати «шарові» гроші, – є найголовнішими фішками ТБ. Та все ж не хочеться вірити, що в нашого телебачення така прозаїчна мета, адже основним глядачем всього ним створеного досі ще залишається гомо сапієнс.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6765
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду