Діти анархії в «Зеленій лампі»

Діти анархії в «Зеленій лампі»

16 Липня 2013
20898
16 Липня 2013
13:00

Діти анархії в «Зеленій лампі»

20898
Вертеп на ТВі у кітчевій обгортці подає досить смачну цукерку. Проте до тієї цукерки в особі гостя доводиться довго продиратися крізь нашарування невиправдано затягнутих і подеколи геть не дотепних реприз
Діти анархії в «Зеленій лампі»
Діти анархії в «Зеленій лампі»

На канал ТВі останнього розливу в мене, як у тих, хто ніколи не прийме рейдерської схеми зміни власності, часткова алергія. Водночас обличчя, які або ж повернулися на канал, як-от Марія Бурмака, або ж з'явилися на ньому вперше, викликають радше симпатію. Принаймні, хуліганський проект «Зелена лампа» від Антіна Мухарського, запущений на ТВі, деінде міг би й не зреалізуватися.

 

«Зелену лампу», позиціоновану як «анархо-кабаре», відзначає відверта нішевість, що автоматично означає невелику аудиторію, яку, власне, й має канал. І це наразі рятує проект. Бо на якомусь із великих ефірних каналів таке видовище навряд чи могло з'явитися. Адже хоч Україна й не Росія, і наша Верховна Рада ще не ухвалила закону про заборону ненормативної лексики в кіно та на телебаченні, прорватися в ефір із матюками можна хіба що в реаліті-шоу.

 

Тут, щоправда, міцні слівця ведучого й героїв старанно запікуються, проте здогадатися, що саме кажуть Антін Мухарський та його гості, нескладно.

 

Антін Мухарський (у миру - Антон) широко відомий у вузьких колах своїм проектом «Лагідна українізація», що його шоумен реалізує в іпостасі доктора антропології Ореста Лютого. «Зелена лампа» - це спроба розширити аудиторію й діапазон «Лагідної українізації», перетворивши її на українізацію жорстку.

 

За форматом анархо-кабаре - на перший погляд, класичне late night show з усіма його атрибутами: живою музикою, гостями-дотепниками та шоу-балетом (у цьому випадку - очевидною пародією на нього) «Вітерець». Відмінність від класики жанру у виконанні Антіна Мухарського - у відсутності декорацій нічного міста й наявності персонажа-резонера. Останнього можна сміливо назвати представником касти жлобів, або, по-галицькому, рагулів. З огляду на участь ведучого у відомому русі жлоб-арту, цей персонаж уособлює все, що так ненавидять борці зі жлобством в українському образотворчому мистецтві. Цей прообраз гопника-жлоба носить не спортивний костюм відомої марки, а форму охоронця, який сидить на вахті, втупившись у «ящик». Дивиться він при цьому «Зелену лампу», що дає йому змогу на камеру коментувати все, що відбувається під час програми. Належність цього сек'юриті до касти жлобів простежується ще й за його читацькими вподобаннями - в руках цей персонаж тримає або газету «Бульвар Гордона», або «Сегодня». На стіні висить «Комсомольская правда».

 

Тим часом у студії відбувається дійство, яке справді найбільше скидається на кабаре. Божевілля й пародія на жлобізм і кітч починається вже з титрів, оформлених у стилі альбомних віньєток 20-х років минулого століття. У тому самому стилі одягнені й учасники музичного гурту «Грабля». Сам Мухарський виходить на сцену в одязі анархіста а-ля князь Кропоткін - чоботи, чорний костюм-трійка. На голові - капелюх-котелок. Є в цьому образі й щось від Свирида Петровича Голохвастова в його найліпші часи.

 

Шоу-балет «Вітерець», представлений як «осколок шоу-бізнесу», вдягнений у стилі повій з Окружної дороги. Вочевидь, і одяг, і поведінка цих трьох дівчат, яких Мухарський представляє як Вєру, Надю й Любу, мають символізувати тотальну продажність шоу-бізнесу. Собі в цьому славному оточенні Антін Мухарський відвів роль Орфея в пеклі спроституйованого суспільства. Задля цього він змушує трьох грацій задирати ноги на канапі, намагаючись викласти слово «х...», а в перервах між їхніми акробатичними етюдами - читати уривки з розумних книжок, ставлячи такі самі розумні запитання гостям «Зеленої лампи».

 

А це, між іншим, люди, які категорично не сприймають рагульства: Лесь Подерв'янський, Іван Семесюк, Богдан Жолдак чи Олесь Доній. Останній, до речі, потрапивши до «Зеленої лампи», почувався цілком органічно. Незважаючи на статус народного депутата.

 

Мішанину, свідком якої стає глядач анархо-кабаре імені Антіна Мухарського, можна назвати й культуртрегерством для тих, хто готовий до чогось нового. Бо ж, дякувати авторові «Зеленої лампи», надто вже все це далеке від усталених понять про культуру, якими оперує маса в особі вже згаданого сек'юриті. Лесь Подерв'янський, який формулює національну ідею словом «От'є...сь!», у культурну парадигму цього персонажа ніяк не вписується.

 

Проте сам Подерв'янський на цноту подібних споживачів маскульту й шоу-бізу ніколи й не зазіхав. Твори його мають свого читача, слухача й глядача, а більше йому й не треба.

 

Те, що кажуть Антін Мухарський та його гості, завжди звучить парадоксально, контроверсійно й через те сприймається як неможливі на інших каналах одкровення. І в цьому плані туманні обіцянки ведучого щодо того, буцімто «Зелена лампа» стане такою оазою гарного смаку на тлі жлобського телебачення, можна вважати виконаними.

 

Бодай тому, що цей вертеп на ТВі у кітчевій обгортці подає досить смачну цукерку. Проте до тієї цукерки в особі гостя доводиться довго продиратися крізь нашарування невиправдано затягнутих і подеколи геть не дотепних реприз.

 

Якщо продовжити кондитерсько-кулінарні аналогії, доведеться визнати: спецій у страві під назвою «Зелена лампа» забагато. Як і авторських монологів. Отож, рости авторові цього безумного анархо-кабаре є куди. Та й над текстами пісень у проекті «Лагідна українізація», що звучать у виконанні доктора антропології Ореста Лютого наприкінці програми, варто попрацювати.

 

Але головне - гостям Антіна Мухарського то все страшенно подобається. І за це, а також за їхню розкутість в ефірі, можна багато що пробачити володарю лампи.

 

Фото - tvi.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20898
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
льоля
3943 дн. тому
ну як сказати.. останній гість програми, "український ван гог" взагалі чхати хотів на національну ідею, політику, патріотизм і щось там ще. тому серйозні питання, які йому намагався ставити мухарський, виглядали геть не в тему...і нічого вартого уваги гість все одно не зміг відповісти)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду