Чим популярне відрізняється від попси?

Чим популярне відрізняється від попси?

20 Червня 2013
20022
20 Червня 2013
15:11

Чим популярне відрізняється від попси?

20022
Дізнавшись, що в новому проекті «Ч/Б» на «новому» ТВі його ведучі Андрій Бондар і Тарас Чубай говоритимуть про масову культуру, я перемкнув свій телевізор на цей канал...
Чим популярне відрізняється від попси?
Чим популярне відрізняється від попси?

Після відомих і малоприємних не лише для професійної спільноти подій на каналі ТВі постійно ловлю себе на думці: вмикаючи його нинішній, чиню щось проти честі, гідності й порядності. Навіть коли в широко анонсованих нових проектах цього каналу задіяні люди, котрих знаю давно й ніби з непоганого боку. Тим не менше, коли Facebook проанонсував, що на «новому ТВі» у, знову ж таки, новому проекті «Ч/Б» його ведучі, поет і культуролог Андрій Бондар і рок-музикант Тарас Чубай, говоритимуть про масову культуру, я перемкнув свій телевізор на цей канал 11 червня о 21.00 - і хай пробачать мене шановані колеги з «першого складу ТВі»!

 

Тема розмови мені справді дуже близька, а крім, власне, каналу ТВі, до її обговорення системно ніхто не звертався. Принаймні, на моїй пам'яті. Коли це було попереднього разу, точно не скажу. Але масова культура стала темою одного з випусків програми «Гра в слова й не тільки». Тоді, намагаючись не спізнитися на початок, я теж ввімкнув телевізор... Виявилося, що для ведучих Ірини Славінської та Віталія Гайдукевича масовою культурою стала класична музика. Здається, тоді йшлося про скрипалів, та наразі готовий помилитися. В будь-якому разі, я переконався: що таке масова культура, кожен розуміє по-своєму.

 

Знаючи, що Андрій Бондар ставиться до масової культури не надто позитивно, натомість Тараса Чубая за всіма формальними ознаками можна до неї віднести, я чекав як не суперечки, то бодай нового змісту подібних безкінечних розмов. Зокрема, потирав руки, готуючись почути від рокера Чубая щось на зразок того, що «рок - це вам не попса», хоча як Чубаю з Вакарчуком, так і Шнуру зі Стасом Михайловим однаково потрібні повні зали та стадіони.

 

Нічого подібного не почув. Навпаки, з вуст гостя, доктора філософських наук Тараса Лютого, прозвучало підтвердження, що на Заході, де розвинена індустрія розваг, Мадонна й група Metallica перебувають по один бік барикад. Рокери й попса не гризуться між собою, а мають кожен свого продюсера й заробляють гроші на людських смаках та вподобаннях. А по той бік барикад - справді незалежні, представники «індепенденту», й не лише в музиці. Котрі, грубо й спрощено говорячи, просувають себе самі. Проте - це вже від себе! - ці незалежні дуже хочуть стати «залежними», натрапивши на свого продюсера й ставши на свій конвеєр із виробництва продукту для задовольняння інтелектуальних потреб мас.

 

Інша річ, що ці самі маси поділяються на різні інтелектуальні групи. Точніше, на групи з різними потребами в інтелектуальному продукті. Отут Чубай, Бондар та гість програми пан Лютий таки спромоглися запропонувати дещо новий зміст розмови, котра, як на мене, практично неможлива в країнах із розвиненою індустрією розваг. Мова, звісно ж, про Захід. Там насамперед виникає питання: «Кому це можна продати?», і відповідь на нього знайшла низка достойних людей. Серед яких - Браян Епштейн, продюсер The Beatles, та Пол Ротшильд, продюсер The Doors.

 

Поділ на попсу та все інше походить корінням із СРСР, де нормальний розвиток книжкового, кіно- та музичного ринків регулювали не бізнес та реальні потреби мас, а ідеологічна доцільність. Те, що було під забороною, йшло в андерграунд. Відповідно, саме воно вважалося виявом справжньої культури. Не попса - хоча гроші за вхід на квартирники, перегляди піратських копій «Рембо. Перша кров» та «Еммануелі» все ж таки старанно збиралися. А значний пласт книжкової попси на чорних ринках коштував теж чималих грошей.

 

Доволі вдалим, як на мене, рішенням Чубая та Бондаря була відмова від протистоянь «масове - елітарне». Бо нема такого елітарного, котре за кількістю поширених копій не претендує на масовий статус. Насправді така площина розмови вже виглядала би снобізмом. Натомість гість Тарас Лютий запропонував іншу модель: розділити масове й популярне. Відразу наголосивши на тому, що феномен попси - чисто пострадянський. Знову додам від себе: його, напевно, придумали ті, хто нині запустив у соціум теми «фашизму - антифашизму», коли фашизмом (читай - попсою) називають те, що не подобається як окремій особі, так і політичній групі, натомість антифашизм (читай - елітарне) має надзвичайно потворне, жорстоке, злобне й тупе лице обмеженого в усьому індивіда. Здатного лише виконувати команду «фас», не реагуючи на «стоп», і я переконаний: подібні «антифашисти», збираючись купою, не слухають/не читають/не дивляться навіть того, що прийнято визначати як попсу.

 

Головний підсумок розмови виявився для мене, людини, що давно цікавиться масовою культурою та її сегментами й тенденціями, дещо несподіваним. Виявляється, масове - це те, що насаджується згори. Тобто, масштабні проекти, розробники яких вирішують за маси, на яку забаву їм слід витрачати кошти, аби збагатити транснаціональні корпорації. Сюди ж відносять створення нових трендів, котрі, відповідно, відпрацювавши своє, благополучно оголошуються «ацтоєм» і ховаються без почестей. Натомість популярне - це те, що людям реально подобається, і таких людей доволі багато. Тобто, саме велика кількість споживачів популярного часто дезорієнтує - і популярне помилково називають масовим. Оскільки, визначаючись із будь-якими поняттями, завжди треба зрозуміти, де зло абсолютне, а де - менше, то в фіналі розмови її учасники вийшли на те, що масова культура - зло більше, ніж популярна. Адже краще, коли широкі маси вирішують для себе самі коло своїх уподобань, ніж коли за тебе це роблять «дяді».

 

Словом, усе ніби добре. Аби не виникло й традиційно не лишилося без відповіді питання, яка роль у цьому всьому відведена Україні. Омріяний «свій шлях» веде в нікуди. Точніше, до так званого культурного гетто, де щодня наживо відтворюється анекдот: «Старий, вітаю з новою книжкою, я її вчора купив! - А, так це був ти, старий?». Лишається зробити вибір між форматами «Американська мрія» та «Русскій мір». Тобто, між справді популярним та масовим у визначенні Тараса Лютого. Між тим, чого ми хочемо, й тим, що нам насаджують. Проте при очевидності вибору для нормальної людини існує той самий, до певної міри тваринний і не завжди безпідставний страх розчинитися в чомусь, втратити ідентичність.

 

Отут на перший план мусить вийти адаптація. Те, про що казав в одному з інтерв'ю колега Вахтанг Кіпіані: «Не ми вигадали джинси, але ми їх носимо. Не ми вигадали ложку, але ми нею їмо». Поки українська влада за весь час від початку Незалежності так і не спромоглася ані створити умови для розвитку «популярного», ані придумала й не нав'язала свого «масового» (крім «мовного закону» й «антифашизму», звісно), варто було б придивитися до того, що популярно в світі - й перенести це на наш ґрунт. Адаптувавши до українських реалій та створивши свій колорит. Не так давно я ілюстрував цю тезу в одній із подібних розмов доволі простим прикладом. Коли в 1970-1980-х роках французьке популярне кіно вирішило дати бій експансії Голлівуду, у Франції почали знімати таке саме кіно, як у Голлівуді, тільки дія відбувалася на вулицях Парижа, а героями стали Ален Делон і Жан-Поль Бельмондо.

 

Зрештою, перші кроки колись уже робилися. Тарас Чубай згадував першу «Червону Руту» - 1989-го, один із шансів прорватися, котрим не скористалися. Популярна культура - і при цьому не маскульт, відповідає всім прийнятим на Заході вимогам - і водночас українська. Завершивши випуск піснею «Сервус, пане Воргол!» на вірші закарпатського Петра Мідянки, лідер рок-групи «Плач Єремії» підтвердив: рок-музика, сегмент популярної культури, котра виникла не в Україні, цілком може мати й таки має питомо українське втілення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20022
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду