Канал «24»: Euronews по-українськи

6 Жовтня 2006
2724
6 Жовтня 2006
09:21

Канал «24»: Euronews по-українськи

2724
На сьогодні це єдиний канал із цілодобовим безперервним інформаційним мовленням в України. Він прагне стати всеукраїнським, хизується позитивною динамікою рейтингів і до кінця 2006 року планує з'явитись у кабельних мережах 80% обласних центрів.
Канал «24»: Euronews по-українськи

Коли наприкінці 2005 року стало очевидно, що 5 канал, попри всю свою «культовість» та серйозну заявку на статус «першого інформаційного», не зміг скористатись шансом на першість, у боротьбу за нішу інформаційного каналу на українському телеринку включились нові гравці. Один із них – канал новин «24», що розпочав своє мовлення у Львові і за кілька місяців поширився у кабелі та ефірі багатьох регіонів України. На сьогодні це єдиний канал із цілодобовим безперервним інформаційним мовленням в України. Він прагне стати всеукраїнським, хизується позитивною динамікою рейтингів і до кінця 2006 року планує з'явитись у кабельних мережах 80% обласних центрів.

 

Канал виник за надзвичайно сприятливих умов. Виробничою базою для запуску нового проекту стала телерадіокомпанія «Люкс», що входить до медіахолдингу відомого підприємця Андрія Садового, обраного у березні мером Львова. Одна з двох редакцій каналу розташована у Львові: так зручніше й дешевше. У столиці, поблизу головних ньюзмейкерів, працюють знімальні групи українських новин, тоді як у Львові виробляються міжнародні, розважальні тощо. Для висвітлення подій у регіонах канал співпрацюватиме на принципах агенції з одним із центральних українських телеканалів. Із завершенням виборчих жнив, коли у Львові закрилась низка медійних проектів,  штат каналу поповнився «свіжою кров'ю», а в Києві, завдяки пристойному рівню оплати праці, «24» має нагоду залучити досвідчені кадри з інших каналів. Від штатних тележурналістів тут вимагають бути майстрами на всі руки: підготовку сюжету  від зйомки до монтажу здійснює одна людина.

 

«24» – це новини і нічого, крім новин. Повідомлення про події в Україні та світі, економічні, спортивні, культурні, розважальні новини тощо виходять у 30-хвилинних блоках. Характерною особливістю є наявність на екрані допоміжної інформації: назви рубрики та сюжету, місця подій (країна чи місто) та заголовку сюжету, що дозволяє глядачеві «включитись» у новину в будь-який момент. Окрім новин, в ефірі можна побачити огляд преси, прогноз погоди та інформацію про курси валют, а також рухомий рядок із новинами інформагенцій та популярних інтернет-видань – «фішку», вперше запроваджену в українському телепросторі 5 каналом, і згодом підхоплену багатьма іншими. Канал орієнтується на формат «Euronews», і закономірно сподівається, що цілковита відсутність «голів, що говорять» допоможе йому вирізнятися з-поміж інших.

 

Сильна сторона каналу – оперативні міжнародні новини, зроблені на матеріалах світових інформаційних агенцій. Канал отримує відео та скрипти від Reuters та Associated Press, що дозволяє підготувати сюжет до виходу в ефір за 30-40 хвилин. Неприємною для постійного глядача обставиною можуть бути часті повтори: сюжети транслюються в різний час десятки разів. Генеральний директор каналу Роман Андрейко пояснює це так: цільова аудиторія каналу – ділові люди, які не мають можливості дивитись телевізор більше, ніж півгодини. Тому в кожному півгодинному блоці має міститись усе найважливіше.  

 

Два основних джерела доходів «24» – реклама та проекти під спонсорство. За правилами, рекламний блок тут триває не більше 1 хвилини, тож, за контрастом із іншими каналами, глядачеві може видатись, що реклами немає взагалі. Проекти під спонсорство – це свого роду «легальна джинса», коли рекламодавцеві відкритим текстом пропонується «пропіарити» свій бренд, товар або послугу в тій чи іншій тематичній програмі. На сьогодні таких програм є шість: «Шоу-біз» – новини кіно, розважальної індустрії, музики та моди; «Світ технологій» – інформація про найновіші досягнення науки та техніки; «Еврика» – історії винаходів; «Велика мандрівка» – туристичні портрети країн світу; а також програми «Культура» і «Спорт», щодо яких механізм «спонсорства» є не до кінця зрозумілим.

 

Канал транслюється через супутник «AMOS 2», що дозволяє приймати його сигнал на території всієї Східної Європи. У Львові, Тернополі, Хмельницькому та Івано-Франківську «24» мовить у дециметровому діапазоні. Але основним «плацдармом» для його наступу на телеринок є кабельне телебачення. За словами представників каналу, кабельники в більшості випадків виявляють ініціативу, звертаючись із пропозиціями щодо укладення угоди про включення в мережу. Сьогодні канал присутній у кабельних мережах 18 областей України та в Криму. З 1 серпня він з'явився у соціальному пакеті «Україна» київської «Воля-Кабель». Включений він і до першого пакету цифрового телебачення, сформованого «Українською цифровою «телемережею». Незабаром планується розпочати трансляцію в мережі Інтернет. Ставка на неефірне мовлення означає можливість розбудови мережі без прив'язки до частотного ресурсу, який із приходом нової влади, ймовірно, знову стане стратегічним і дефіцитним.

 

Майбутнє каналу «24» значною мірою залежить від появи на ринку інших претендентів на роль українських CNN, Euronews чи BBC World: вони можуть виявитися багатшими, енергійнішими і мати впливовіших політичних патронів. Але сьогодні запропонований каналом формат інформаційного мовлення, безперечно, є запитаним українськими глядачами, що незадоволені необ'єктивністю новин деяких центральних телеканалів і прагнуть фактів, відмежованих від коментарів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2724
Теги:
Читайте також
07.10.2008 09:43
Оксана Кобинец, Украинский бизнес портал
18 606
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду