НМПУ провела акцію у Львові на підтримку побитих журналістів

29 Травня 2013
17359
29 Травня 2013
11:11

НМПУ провела акцію у Львові на підтримку побитих журналістів

17359
НМПУ провела акцію у Львові на підтримку побитих журналістів

Журналісти львівських видань провели акцію «Безпека журналістів: нагадуємо і застерігаємо» біля головного управління МВС України у Львівській області. На акцію прийшло близько 40 представників львівських ЗМІ. Про це йдеться на сайті профспілки.

 

Акцію організували активісти Незалежної медіа-профспілки України у Львові. Вона здійснювалася на підтримку колег Ольги Сніцарчук і Влада Соделя, яких побили при виконанні службових обов'язків у Києві 18 травня.

 

«Акція покликана знову нагадати про необхідність розслідування цього порушення і попередити бездіяльність правоохоронців у Львові, щоб журналісти почували себе у повній безпеці під час своєї роботи. Ольга Сніцарчук - львів'янка, тому львівські журналісти сьогодні також висловлюють їй свою підтримку», - зазначають організатори.

 

Учасники акції підписали звернення до начальника ГУ МВСУ у Львівській області Олександра Рудяка з вимогою провести роз'яснювальну роботу серед правоохоронців Львівщини щодо поводження з журналістами і повідомити про це мас-медіа впродовж двох тижнів.

 

Наприкінці акції активісти Незалежної медіа-профспілки України у Львові передали заяву у громадську приймальню управління. Якщо вимоги учасників акції не буде виконано, то журналісти зберуться на акцію вдруге.

 

Також журналісти роздавали міліціонерам пам'ятки з правовим аналізом побиття у Києві та інструкцією, як мають діяти правоохоронці у подібних випадках.

 

Впродовж акції журналісти вигукували «Журналіст - не мішень!», «Сьогодні журналіст - завтра ти!», «Бездіяльність міліції - це злочин», «Сором пасивній міліції».

 

Раніше аналогічні акції пройшли у Херсоні і Чернівцях. Активісти НМПУ в Криму збирають підписи під відкритим листом до керівництва міліції з вимогою провести розслідування справ про перешкоджання професійній діяльності.

 

Як писала «Детектор медіа», журналісти - учасники руху «Стоп цензурі!» встановили тимчасовий інформаційний центр у вигляді намету під стінами Міністерства внутрішніх справ. Цьому спершу заважали представники міліції, однак потім дозволили встановити намет, який збиратиме матеріали про побиття журналістів 18 травня і контролюватиме хід виконання вимог руху.

 

Нагадаємо, 18 травня, під час мітингу опозиції (близько 14.20) невідомі у спортивних костюмах до крові побили журналістів Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя. Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу. Також представники міліції не скористалися фото і відеоматеріалами, аби оперативно затримати нападників.

 

Кримінальне провадження за фактом нападу було відкрито спочатку за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), а після акції журналістів - і за 171-ю статтею (перешкоджання журналістській діяльності). Розпочато досудове розслідування. Згодом дії нападника було перекваліфіковано в хуліганство.

 

22 травня суд відпустив затриманого мешканця Київщини Вадима Титушка під заставу, хоча міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявляв, що міліція домагатиметься арешту підозрюваного.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17359
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду