«Танці з зірками» як модель українських виборів

1 Грудня 2006
3966
1 Грудня 2006
11:54

«Танці з зірками» як модель українських виборів

3966
«Одна людина – один голос». Це абетка демократії. Але чомусь організатори «Танців із зірками» пішли іншим шляхом.
«Танці з зірками» як модель українських виборів

Протягом найуспішнішого за останні роки проекту українського телебачення «Танці з зірками» сайт «Детектор медіа» пильно стежив за всім, що відбувалося на  знімально-танцювальному майданчику проекту.  Ми дослідили технологію підрахунку глядацьких голосів,  наші експерти висловили свої оцінки якості втілення  формату Бі-Бі-Сі вітчизняними телевізійниками. Зараз готується до виходу черговий номер журналу «Детектор медіа», де ми продовжили аналіз феномену шаленої популярності  «Танців». Після завершення  проекту телеканалу «Інтер» - «Зірковий дует» - маємо намір підбити і загальні підсумки  «першого сезону» освоєння українцями нових для них світових форматів та подальших  перспектив подібних проектів на нашому телебаченні.

 

Сьогодні ж ми публікуємо дві точки зору наших авторів,  які надійшли  у редакцію  поза нашим замовленням.  Автори цих матеріалів пишуть майже у діаметрально протилежних тонах, та й теми їхніх виступів в «ТК» - власне, різні, окрім самого предмету аналізу – «Танців з зірками».  З далеко не всіма оцінками, що містяться в цих текстах, ми погоджуємося, більш того, дещо навіть вважаємо  занадто тенденційним…  Але ми публікуємо навіть загострені думки,  сподіваючись, що нашими читачами  та колегами-телевізійниками вони будуть сприйняті адекватно, як привід для дискусії.

 

Іншу точку зору читайте тут.  

 

Майже тиждень я чекав, що хтось в Інтернеті таки озветься і напише про це небуденне явище вітчизняного суспільного життя. Саме так, суспільного, а не тільки телевізійного. І зовсім не тому, що всю осінь щосуботи багатомільйонна публіка припадала до екранів, щоб співпереживати зіркам театру, естради та телебачення, котрі взялися наче не за свою справу – за танці на професійному рівні. І не тому, що пристрасті набирали й набирали градус, аж поки не вилилися у драматичному фінальному шоу та поляризації громадської думки навколо того, хто ж краще (не танцює, а просто краще!) – Могилевська чи Зеленський. Справа зовсім в іншому: «Танці з зірками» на телеканалі «1+1» виявилися зліпком, моделлю української демократії, і зокрема – нашої виборчої системи. Такої, якою вона була і, ймовірно, відтепер буде надалі. Хоча саме 1 грудня, коли виповнилося 15 років від пам‘ятного референдуму, так думати не хотілося б...

 

Найперше зауважу, що організатори шоу, схоже, ретельно уникали участі серед зірок політично заангажованих персон. А тим часом хіба так уже й неможливо було залучити до участі у проекті когось із депутаток-співачок? І чим не зірки, добре відомі всій Україні, Микола Томенко, Тарас Чорновіл чи Микола Катеринчук? Скажете, не можуть депутати стільки часу віддавати підготовці до кожного туру танців? А як з тими політиками, хто перебуває у «вимушеному простої» – Володимиром Литвином, Людмилою Супрун, Нестором Шуфричем? Змагання за місця в парламенті закінчилися, отже, чому не можна було повеселити люд видовищем знаних політиків, котрі щосили намагаються зобразити щось схоже на «ча-ча-ча»?

 

Ну, а якщо не можна з якихось міркувань запросити цю публіку до участі в конкурсній програмі, зробіть для них спеціальне шоу, присвятіть їм бодай пів вечора! Із джентльменською угодою – про політику жодного слова. Але, схоже, організатори шоу вирішили про всяк випадок підстрахуватися – бо на час його «збивання» ще не було відомо, хто урядуватиме в країні і чия розпальцовка буде вказувати геополітичний курс.

 

Та Бог із ними, з політиками, добре, що у нас «Танці з зірками» ідуть в ефір наживо, на відміну від аналогічного російського проекту, який іде в запису. Російських телевізійників зрозуміти можна. А раптом хтось прямо в камеру скаже все, що думає про вбивства Анни Політковської та Олександра Литвиненка, про мудру політику Путіна В.В. і взагалі – про найкращу у світі країну? І тут не діють посилання на те, що навіть у нацистській Німеччині телепередачі виходили в ефір наживо – тому нацисти владу і втратили, що не вміли належним чином, у стилі «суверенної демократії» вести ідеологічну роботу за допомогою телебачення. А от у нас «Танці...» – це прямий ефір. Поки що, принаймні.

 

Але виходить так, що творці цього прямого ефіру роблять усе, щоб утратити його й виходити в ефір у записі. Як і всі інші програми українського телебачення, якщо принципи голосування, втілювані «Танцями...», остаточно ствердяться в Україні.

 

«Остаточно» – це тому, що таке чи майже таке ми вже бачили.

 

Нагадаю, що все було побудовано – у порівнянні з російським проектом – майже чесно, бо майже все відбувалося у кадрі, тобто на очах не лише студії, а й багатомільйонної аудиторії. Сам танець, іскрометні (а часом і не дуже) діалоги учасників з членами журі, діяльність журі, їхні оцінки, - все виглядало контрольованим. Окрім однієї, дуже важливої фази – голосування телеаудиторії.

 

Ні, я далекий від того, щоб припустити «хімію» у підрахунку голосів – «хімія» полягала зовсім в іншому.

 

За правилами глядацького голосування, за кожну танцювальну пару з одного телефону – не має значення, мобільного чи стаціонарного – можна було відправити необмежену, будь-яку кількість дзвінків, себто голосів; так само і з SMS-ками. Мотивація цього правила його творцями обґрунтовувалася принципами справедливості: мовляв, в одній сім‘ї живе кілька людей, не всі вони мають мобільні телефони, а якщо мають, то не кожен, тому треба дати можливість всім проголосувати, тим більше, що симпатії у різних членів сім‘ї можуть бути різними. Воно начебто й слушно, тільки чому ж у демократичній Європі, скажімо, на конкурсі «Євробачення», діє зовсім інший, під цим оглядом украй несправедливий принцип – один номер, один дзвінок чи одна SMS-ка?

 

Утім, поки участь у «Танцях...» брала багато пар, все було наче ОК. Ясна річ, що Руслану Писанку глядачі «витягали» з останнього місця – бо ж як не підтримати народну улюбленицю, і хай ідуть під три чорти ті професійні судді! Хоча й на цій стадії «виборці», тобто аудиторія, розділилися на кілька категорій у прямій залежності від розміру своїх статків: на тих, хто мав тільки стаціонарний телефон, на власників мобільників з лімітованим часом та на тих, для кого лімітів часу і грошей не існує.

 

Хоча що там такого зробиш за ті пару годин, поки йде голосування? Ну, відправиш кілька десятків SMS-ок, але ж і симпатики інших пар щосили працюють, якось воно у підсумку згладжується.

 

Коли ж лишилося чотири пари, ситуація змінилася. Мої домашні намагалися додзвонитися зі стаціонарного телефону (кожного разу йшлося про голоси на підтримку різних учасників) – жодного разу не вдалося, аж до фіналу. Очевидно, лінії просто «перегрілися» і не встигали приймати дзвінки. У цій ситуації в очевидному виграші виявилися власники мобілок – вони могли неодноразово «скинути» свої голоси на підтримку улюблених пар. А це автоматично зробило глядачів абсолютно нерівноправними – одні взагалі не могли з технічних причин віддати навіть один голос за «свою» пару, інші ж могли це зробити кілька десятків разів, якщо не шкодували грошей.

 

Але апофеозом голосування-по-зірковому став фінал, коли глядачам була відпущена ціла доба на дзвінки. І тут уже все визначали гроші, і тільки гроші. Бажано – грубі гроші. Адже далеко не кожен фанат Могилевської чи Зеленського міг дозволити собі відправити кілька сот SMS-ок чи зробити кілька десятків дзвінків з мобілки (як і перед тим, стаціонарні телефони страйкували). Якщо ви думаєте, що я щось вигадую – візьміть «Газету по-киевски», стаття «Наша взяла!», де кореспондентка гордо сповіщає, що в числі 728 тисяч SMS-ок за Зеленського були і її сім десятків, і про настанови за лаштунками конкурсу – «завтра берем мой безлимитный – и пока батарейка не сядет...», і про зізнання: «Вы сколько смс-ок за Зеленского отправили? – интересуюсь. – Всё, что было на счету. У меня безлимитный, так жена и дети всю ночь и под утро отправляли, пока я не уехал». І так далі.

 

А тепер скажіть, будь ласка: це вам нічого не нагадує? Вкинуті в урни пачки бюлетенів, невідь де віддрукованих за добрі гроші, проплачені автобуси з проплаченими гевалами, котрі приїздили, давали купу відкріпних талонів і голосували по десять разів на десяти дільницях, «каруселі» на підході до урн... Було це чи не було? «Махінаціям – ні! Ні брехні!» – повсюдно співали тоді пісню, яку зараз більшість співгромадян, схоже, не любить згадувати й активно бере участь у виборах «з гречкою та тушонкою» або з десятками SMS-ок з одного мобільника. І не треба казати, що це тільки шоу – бо ж звичка до принципів голосування виробляється не тільки на виборчих дільницях, головне, вона виробляється у повсякденному житті. Не випадково росіяни не протестують проти майже повної відсутності прямих ефірів на своєму телебаченні – для них норма, що все публічне життя має йти «у запису», підрихтоване й поправлене «компетентними органами»...

 

«Одна людина – один голос». Це абетка демократії. Але чомусь організатори «Танців із зірками» пішли іншим шляхом.

 

А тим часом людина, котра за 120 років до них теж пішла іншим шляхом, вважала, що мистецтво у буржуазному світі повністю залежить від грошових мішків, і мірою чийогось таланту є обсяг цього мішка. А ще ця людина вважала, що на виборах голосують гроші, а не виборці, і сила кожного голосу вимірюється кількістю грошей, які носій цього голосу має на рахунку. Панове організатори «Танців...», не змушуйте думати, що Володимир Ульянов-Ленін мав таки рацію – і бачив вас крізь століття. Бо ж добре відомо, чим закінчується розвиток подій у тій чи іншій країні, коли цей розвиток раптом починає підтверджувати ленінські політичні ідеї...

 

«Одна людина – один голос». Повторю це ще раз. У нашому випадку таке правило має формулюватися «один телефон – один голос». Хоча це і невигідно тим телефонним компаніям, які, безумовно, радо підтримали ідею «дзвони, доки не посинієш». Але це буде вигідним суспільству, яке не будуть привчати до «виборчої проституції» як норми життя. І без «Танців...» є кому привчати до цих норм.

 

І на закінчення – про журналістів. Якщо правда те, що написала «Газета по-киевски» про залаштункову настроєвість телевізійної об’єднаної команди «Стар медіа» та «плюсів», яка обслуговувала фінал «Танців із зірками» («редакторы, гримеры, костюмеры, исполнительный продюсер – все в майках с фотографией Зеленского и Шоптенко»), то телеканал ще раз підтвердив найгірші оцінки своєї репутації. Панове, ви можете мати свої симпатії, ви можете вільно голосувати за пари, які вам подобаються, але публічна демонстрація таких настроїв – це тиск на учасників змагань і на суддів. Це – агітація у день голосування. Ну, а аргумент журналістки згаданого видання, що, мовляв, Могилевська справді класно танцювала, але «Зеленский весь насквозь юморной и позитивный» зайвий раз нагадує, в якому політичному просторі ми всі живемо і за якими критеріями значна частина електорату обирає депутатів і президентів. Шановні, головним критерієм мала стати техніка і краса танцю, а не гумор і «позитив»! Як на мене, обидві пари в фіналі були приблизно рівними за цими критеріями, але якщо більшість глядачів оцінювала натомість гумор і красу ніг, то чи взагалі доросла наша публіка до права обирати і бути обраними?

 

Тим більше, якщо навіть редактори і журналісти вважають, що вміння танцювати на конкурсі танців – це щось другорядне...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
заступник головного редактора журналу «Сучасність», для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3966
Читайте також
04.12.2007 19:18
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
13 570
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду