Державний курс на пожовтіння

31 Січня 2013
13018
31 Січня 2013
16:14

Державний курс на пожовтіння

13018
Таблоїдизувати політичну інформацію, перевести її до розряду світських пліток прагнуть уже не лише власники медіа заради рейтингу. Це вже затребувано державою.
Державний курс на пожовтіння

Випуск «Свободи слова» (ICTV) від 21 січня так би й залишився в пам'яті як ганебний, скандальний, непрофесійний тощо, якби не виявилося: це була лише перша ластівка.

 

У цьому випуску найбільше вразила навіть не присутність колишньої дружини Сергія Власенка. Зрештою, стандарти більшості українських телевізійних ток-шоу - то давно вже річ вельми гнучка й розмита.

 

Найбільше вразило от що: перехід на особистості - це найхрестоматійніший, найкласичніший прийом дискусійного шулерства. Прийом, усім відомий - так само, як усім відомим є шулерський характер цього прийому. Бо він гарантовано переводить дискусію від її заявленої теми на з'ясування, хто «дурак», а хто «сам дурак», хто «а ещё очки надел», а хто «а ещё шляпу». Переводить усю дискусію в суто базарну площину.

 

Андрій Куликов, поза всяким сумнівом, усе це чудово знав і знає. І навіть у разі, якщо «ефектну» гостю студії йому нав'язали - чи не міг він бодай раз привернути увагу до того, що в його студії відбувається саме перехід на особистості? Чи не мусив це зробити? Бодай подати, як пишуть у драматургічних творах, репліку вбік, просто сказавши ці три слова: «Перехід на особистості», нікому конкретному їх не адресуючи? Безособово сказавши, просто як ремарку? Бодай тоді, коли перехід на особистості був надто вже брутальним?

 

А чи не могли це зробити - просто сказати оці три слова - експерти та журналісти, що були присутні у студії? Чи зробили це вони? Адже якщо припустити, що Куликову викрутили руки, саме експерти та журналісти були єдиними, хто міг йому допомогти - не розтікаючись «мыслию по древу», не добираючи емоційні епітети, а просто й лаконічно класифікувавши те, що сталося, й назвавши речі їхніми іменами! Саме вони могли перевести те, що відбувалося у студії, в іншу площину!

 

До речі, про журналістів. Чи випадково постійними гостями студії Андрія Куликова є тепер Дмитро Джангіров та В'ячеслав Піховшек? Чи вони репрезентують журналістські смаки самого Куликова? А чи їхня присутність є висунутою керівництвом каналу (а можливо, навіть і не ним) необхідною умовою для виходу програми в ефір? А може, Джангірова й Піховшека запрошують «для балансу»? Коли так, то це означає: журналістики в Україні більше не існує, бо її офіційно возвели (а чи низвели?) до рангу політичної обслуги, й сама журналістська спільнота це мовчки проковтнула.

 

Бо то політики можуть і мусять бути «для балансу». Можливо, політологи - хоча тут уже складніше: суб'єктивного й упередженого, фанатично відданого якійсь політичній силі політолога називати фаховим експертом дуже не хочеться. Ну, хіба що експертом із пропаганди. (Може, недаремно 1990-х років політологами в Україні офіційно стали люди, у чиїх дипломах було зазначено спеціальність «науковий комунізм»? Може, вони й дотепер диктують нам традиції... гмм... політології, бігаючи телеефірами й газетними шпальтами й несучи аудиторії «істину» в останній інстанції?)

 

«Журналісти для балансу» - це вже й зовсім нонсенс, нісенітниця. «Для баласту» - можливо, але «для балансу»? Адже об'єктивність - то найперша вимога до журналіста. Орієнтованість не на персон і навіть не на політичні сили, а на об'єктивні факти, а ще на норми права й моралі. «Балансування» журналістів є прямим свідченням однієї-єдиної речі: і факти, й право, й мораль - усі вони в нашому середовищі «що дишло», й принаймні автори й ведучі ток-шоу сприймають це як «так і мусить бути». А те, що в телевізійних ток-шоу таке «балансування» має місце, давно вже є загальновідомим.

 

Висока журналістська майстерність? То, даруйте за суб'єктивну оцінку, як на мене, відверта політична заангажованість зводить її - навіть якщо колись вона й була - нанівець. Почитати матеріали, що їх продукують тепер колишні майстри слова, а нині владні апологети - таких матеріалів я ще в юності об'ївся в газеті «Правда». Так об'ївся, що й досі читати їх не можу себе змусити, навіть відчайдушним вольовим надзусиллям.

 

Та повернімося до «Свободи слова» й присутності Окунської. Те, що відбувалося у студії, нагадало щось давно-давно вже бачене. Потім згадав: «Вікна» Дмитрія Нагієва. Зовсім не той жанр, до якого ми звикли у «Свободі слова». Щось, можливо, й висококласне й навіть високодраматургічне, але відверто жовте, відверто «для обивателя». Пошук полунички.

 

Але знову ж: сам по собі цей випадок так і залишився б окремим випадком - ну, хіба що зі шкодою для репутації Андрія Куликова. Адже декілька людей особисто казали мені: відтепер програми «Свобода слова» для них не існує, й дивитися її вони не будуть.

 

Аж тут прилетіла друга ластівка. Та ще й яка! Виявилося, що «Лазаренко підтримував близькі особисті стосунки з Тимошенко, перебуваючи з нею в інтимному зв'язку». Це вже не журналістський оживляж, це вже цитата з офіційного обвинувачення, висунутого Юлії Тимошенко Генпрокуратурою. Яка достеменно знала: рано чи пізно ця цитата стане надбанням гласності. А можливо - таке припущення просто напрошується - й свідомо злила її у ЗМІ.

 

Ще цитата з «Української правди» - про свідчення у справі: «Він розповів про стосунки Лазаренка та Тимошенко - зокрема, як він надавав для їх послуг номер у готелі "Київ", а також орендував трикімнатний люкс у Карлових Варах, де мешкав разом з Лазаренком, поки не приїжджала Тимошенко, заради якої він виселявся з апартаментів. За словами Кириченка, Лазаренко сам ділився з ним подробицями інтимних стосунків з Тимошенко».

 

Варто віддати належне «Українській правді»: обігрувати ці пікантні подробиці вона не стала. Ба більше: вона зробила правильно, оприлюднивши, на чому побудовано звинувачення. Але, так чи інакше, інформація пішла гуляти медіапросторами. Тож припустімо навіть, що змальовані стосунки між Тимошенко та Лазаренком і справді мали місце. Чи свідчать вони про щось? Чи доводять щось? Чи доводять, наприклад, що Тимошенко й Лазаренко вели спільне господарство? Адже для доведення винності Тимошенко треба довести не просто факт фінансування нею Лазаренка, а те, що вона знала, для чого саме, з якою метою знадобилися Лазаренку гроші. Тип і характер особистих, приватних стосунків між двома особами нічого подібного не доводить. Він є нікчемним, юридично неважливим, таким, що не стосується справи.

 

І якщо справді мало місце зливання інформації про «полуничку» (та й навіть якщо ні: рано чи пізно обвинувачення мало пролунати офіційно), це може бути свідченням одного-єдиного: не хто-небудь, а сама держава в особі владного органу прагне переключити суспільну увагу з обвинувачення на, так би мовити, супутні обставини. Зробити так, щоб суспільство цікавилося не переконливістю й достовірністю доказів обвинувачення, не характером переслідування Юлії Тимошенко, а її брудною білизною. Підмінити тему, таблоїдизувати справу Тимошенко.

 

До речі, інформаційними просторами давно вже гуляють чутки про нібито близькі стосунки між Тимошенко й Власенком, як, наприклад, отут. Щоправда, дотепер це було поживою для таблоїдів і лише для них - та й то для не надто респектабельних таблоїдів. То чи такою вже випадковістю було запрошення Окунської, а чи «хтось» вирішив на повну котушку розіграти саме цю таблоїдну тему - стосунків Тимошенко з її адвокатом, і цей «хтось» належить аж ніяк не до журналістської, а до владно-політичної спільноти?

 

Закон не робить ніяких обмежень для захисників, і адвокат цілком може захищати в суді навіть членів своєї родини. Тож характер стосунків між Тимошенко та Власенком і тут ані до чого, й тут значущу інформацію підмінюють відверто сміттєвою.

 

Якщо все це так, то з цього випливають декілька висновків.

 

Перший: таблоїдизувати політичну інформацію, перевести її до розряду світських пліток прагнуть уже не лише власники медіа заради рейтингу. Це вже затребувано державою.

 

Другий: Андрія Куликова, що мав репутацію більш-менш незалежного й дистанційованого від влади ведучого ток-шоу, дуже сильно підставили, зробивши саме його піонером загальнодержавного інформаційного пожовтіння.

 

Третій: якщо влада прагнула таблоїдизувати політичну інформацію, вона зробила це вкрай незграбно, їй - як і завжди - забракло елементарної витримки й елементарної терплячості.

 

Четвертий: і в цьому проглядає сліпе копіювання російського досвіду. Адже в Росії перехід на особистості, коли йдеться про опозицію, - давно вже звична реальність. Останній приклад: варто-но було Ксенії Собчак заявити про свою громадянську позицію, як на росіян звалилася злива «дуже дотепних» анекдотів на тему її зовнішності.

 

І п'ятий: у своїх намаганнях влада використовує ґрунт, здобрений попередниками. Адже це за часів Леоніда Кучми була очевидною тенденція всебічного сприяння «жовтим» виданням і телепрограмам. Було й «високотеоретичне» пояснення: мовляв, українці є занадто заполітизованими, тоді як пересічні європейці згадують про політику тільки на час виборів; от «розполітизуємо» українців - і станемо типовою Європою. За дужками залишалася єдина відмінність: «у Європах» відносини між громадянами та державою є здебільшого благополучними; тільки-но виникають проблеми, як від удаваної деполітизованості не залишається й сліду - що й доводять нинішні події у Греції, Іспанії та низці інших країн.

 

На зміну Кучмі прийшли помаранчеві. Чи припинили вони процес таблоїдизації політичної інформації? Ні. Видозмінили - й усього лише. Коли з подачі політиків ЗМІ висвітлювали не об'єктивний стан речей, а особисті стосунки Віктора Ющенка з Юлією Тимошенко - що це було? Так, ці стосунки аж ніяк не були політично незначущими, але чи можна було зводити майже всю політичну інформацію лише до них? Чи можна було пояснювати все, що відбувалося в країні, лише персональними характеристиками, чеснотами й вадами характерів двох людей? Чи можна було сліпо слідувати у фарватері політиків, які відверто прагнули переключити суспільну увагу з державних і суспільних проблем на персоналії?

 

І стосувалося це все не лише президента й прем'єра. Віктор Балога, Дмитро Фірташ, хто там іще? Замість досліджувати процеси, що призвели до появи «феномену Балоги» й «феномену Фірташа», ЗМІ з насолодою обсмоктували й обсмоктували їхні дорогоцінні персони. Й не лише їхні: іконізуючи одних і демонізуючи інших, наші ЗМІ не хотіли копати глибше. Владу (владу як інститут - і «власне владу», й тодішню політичну опозицію) це цілком улаштовувало.

 

Тож тепер ми, здається, спостерігаємо останній акт драми під назвою «Осінь демократії, осінь свободи слова».

 

...А «Свобода слова» Андрія Куликова вразила й у наступному випуску, 28 січня. Коли одним із гостей студії став Владимир Жириновський. І тут можна припустити: зовсім не з Куликовим домовлявся російський «трибун» про участь у програмі. Куликова знову підставили.

 

Але... От має приїхати до України Штефан Фюле. Він, до речі, вільно володіє російською мовою: у комуністичній Чехословаччині її вивчали у школах. Чи можна уявити, що він отримає вільну трибуну в наших ток-шоу на тих самих правах, що й Жириновський? Чим узагалі пояснити, що іноземний політик другого (а то й третього) ешелону почувається в українських ток-шоу, мов у себе вдома?

 

«Жириновський - це завжди шоу», - таким зазвичай буває пояснення. Хотілося б конкретизувати: і за поведінкою, й за манерою висловлювання Жириновський є типовим персонажем тих самих нагієвських «Вікон». Інформаційна цінність усього, що він каже, - нульова. Якщо Жириновський - це шоу, то шоу низькопробне, «для вбогих». Російське телебачення з задоволенням експлуатує цю його феноменальну здатність перевести в таблоїдний вимір будь-яку найінтелектуальнішу дискусію. Але для російського телебачення лідер ЛДПР хоча б свій, вітчизняний. А українському ТБ така суперстар навіщо? Для чого?..

 

Фото - bukvoed.blogspot.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13018
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
глас
4122 дн. тому
Браво автору ! Сформулировал то, что было на языке после куликовской «Свободы слова». Подставили или не подставили Куликова – это уже неважно. Его репутация после эфира с мадам Окуневской опустилась ниже плинтуса. Это же как надо не уважать не только зрителей, но и себя, чтобы ТАКОЕ допустить ?! Вопросы, которые подымала эта дама, решаются в суде, а не в студии во время прямого эфира. Или она надеялась таким образом сделать себе карьеру ? А то, что Кириченко своими грязными лапами копается в чужом белье, мерзко. Пусть он разбирается со своей Изабеллой и копается в её белье и не только. А кто объяснит, что происходит с Пиховшеком ?! В последнее время выглядит как-то странно – нечесанный, заспанный, как будто после перепоя или наркоты. К сожалению, слово «шоу» определяет наши так наз. политические программы, в которых хотелось бы слышать анализ происходящего в стране и мире. На канале TVI сегодня в 21-00 выходит новая программа «Дорогие депутаты». Надеюсь, будет интересно ! Когда, наконец, этот канал буде общедоступен ?!
Roland
4123 дн. тому
«Свобода слова», 28 січня. УКРАИНА: Бред, шизофрения, синдром раба, слабоумие и рак головного мозга собственников, руководителей и статусных ведущих украинских телеканалов! Разве такое возможно в неком ином государстве, которое имеет такую же опасность от другого соседнего государства, и имело масштабные кровавые проблемы вы прошлом, а??? www.facebook.com/photo.php?fbid=495205470531796
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду