Ланс Армстронг в гостях у Опри Вінфрі: мерзотник-гуманіст

23 Січня 2013
21286
23 Січня 2013
19:44

Ланс Армстронг в гостях у Опри Вінфрі: мерзотник-гуманіст

21286
Сага про найуспішнішого велогонщика в історії стала навіть кращим видовищем за будь-яке телереаліті-шоу, бо вона справжніша
Ланс Армстронг в гостях у Опри Вінфрі: мерзотник-гуманіст

Одне з запитань, яке поставила Опра Вінфрі Лансеві Армстронгу під час їхнього непростого спілкування в її ток-шоу, пролунало так: «Як гадаєте, чи зможете Ви коли-небудь знову піднятися у громадській думці?»

 

У чесності Лансевої відповіді цього разу можна було не сумніватися. «Не знаю,» - сказав він. - «Не знаю... Я не знаю, що там».

 

До того, як кілька місяців тому було викрито систематичне вживання ним допінгу, коли Американська агенція з боротьби з допінгом оприлюднила звіт на 1000 сторінок, Ланс Армстронг був не просто найуспішнішим велогонщиком в історії.

 

Він був легендою. Він був символом виживання, духу боротьби, прагнення перемогти. І над усе - символом успіху. Успіху, який дістається тільки таким, як він, - талановитим, цілеспрямованим, готовим важко працювати.

 

Як і більшість інших міфів, що ними є і завжди була перевантажена масова культура, - це, звісно, не відповідало дійсності. Так само як, наприклад, казки про Попелюшку чи про молодильні креми.

 

Чутки про масоване вживання допінгу в таборі великого спортсмена циркулювали вже давно. 2005 року газета Sunday Times опублікувала статтю Девіда Волша, в якій було надано детальні свідчення вживання різноманітних препаратів для покращення виступів на спортивних змаганнях, і не лише самим Армстронгом, але і його соратниками по команді.

 

Стаття містила посилання на джерело всередині табору Армстронга - його масажистку Емму О'Райлі, яка розповіла Волшеві про вживані шприци, які вона регулярно бачила, і про те, що ними вводили кортизол. І що до цього змушували інших членів команди.

 

Армстронг не просто заперечив звинувачення, перелічені у статті Волша, але й подав до суду за наклеп. Він переміг, діставши мільйон доларів компенсації. Після того, як у жовтні минулого року Асоціація велоспорту США прийняла звіт Антидопінгової агенції, британська газета розпочала судову справу з повернення коштів із відсотками. І це не єдиний випадок.

 

На Армстронга навалилася купа судових справ і фінансових покарань. У нього забрали всі сім титулів переможця Тур де Франс. Він пішов із посади керівника створеного ним фонду, що допомагав хворим на рак, - Армстронг, як спортсмен, що подолав хворобу, був таким собі послом світу хворих у світі здорових.

 

Його падіння з п'єдесталу - однозначне й безповоротне, і сталося воно у блискавичній послідовності подій останніх місяців і тижнів.

 

Інтерв'ю Опрі Вінфрі - перше подібне спілкування екс-чемпіона зі ЗМІ. Найважливішим його елементом стало визнання власної провини. Опра розпочала спілкування з запитань, на які Армстронг міг відповідати лише «так» чи «ні». Більшість відповідей була «так».

 

 

 

 

«Так» на допінг, «так» на переливання крові, «так» на гормони. Усі ці визнання можуть самі по собі стати в пригоді для всіх майбутніх судових справ проти Армстронга. Він свідомо на це пішов.

 

Його вибір саме Опри як співрозмовника роздратував тих, хто хотів беззастережного визнання провини - аби велогонщик їв метафоричну землю в ефірі. Він не став цього робити. Він не пішов на ефір до жорсткіших інтерв'юерів, які б намагалися розмазати його по стінці.

 

Він пішов до Опри, більше знаної своїм психотерапевтичним підходом, умінням, принаймні, декларованим і рекламованим, розкривати душу співрозмовників. І можна сказати, що вона дещо полегшила завдання Армстронга.

 

Після всіх жорстких «так»/«ні» запитань, Опра поставила ще одне, яке ніби відкрило потаємний хід для Армстронга. «Чи було фізично можливо перемогти у Тур де Франс сім разів поспіль, не застосовуючи допінг?», на що велогонщик відповів: «На мою думку, ні».

 

Ця деталь стала першою з тих, що пояснюють, чому Армстронг обрав саме Опру для свого зізнання: бо він знав, що вона зможе або, принаймні, спробує допомогти йому пояснити свою поведінку і послідовну брехню протягом багатьох років суто людською природою.

 

Він наголошував на тому, що став жертвою системи. «Я не придумав культуру допінгу. Але я не намагався її зупинити. Це моя помилка. І за це я хочу просити вибачення».

 

Запитання Опри побудовані за суто людською логікою. Після того, як Армстронг визнав, що вживав незаконні речовини, вона спитала його з щирим подивом: «Але ви судилися з тими, хто вас звинувачував! Як це можливо?!».

 

Велогонщик на це запитання дав відповідь, що, з одного боку, була по-своєму чесною, але з іншого - однозначно роздратувала всіх тих, хто хотів побачити його у сльозах спокутування гріхів.

 

«Це моя вина. Це моє бажання контролювати. Бажання перемогти».

 

За останні 33 роки, 17 переможців Тур де Франс якимсь чином заплямовані звинуваченнями у допінгу. Що вказує на неоднозначну природу велосипедного спорту і вбудовані в саму його структуру проблеми. І, цілком можливо, не лише велосипедного.

 

У той же час, сага Ланса Армстронга стала навіть кращим видовищем за будь-яке телереаліті-шоу, бо вона справжніша. Справжній колос виявляється на справді глиняних ногах. Рак і допінг - хто кого?

 

Можна припустити, що велогонщик погодився на відверте інтерв'ю в Опри, знаючи, що переговори про продаж прав на екранізацію його книжки наближаються до позитивного завершення.

 

Paramount Pictures придбав права на розробку книги Армстронга The Cycle of Lies. У понеділок стало відомо й ім'я перспективного режисера - це Дж. Дж. Абрамс, відомий за стрічками Star Trek. Можна передбачити, що фільм створить співчутливу картину впалого ангела, і притишить хор критиків, яким виявилося мало його визнання провини.

 

Армстронг назвав пожиттєву заборону брати участь у професійних змаганнях смертною карою. Дуже сумнівно, що цю заборону скасують і він знову зможе виступити бодай у якомусь змаганні. Проте життям після смерті може стати наступний акт його особистого реаліті-шоу, яке належить до особливого підвиду - «справжнє».

 

Як каже сам Армстронг, він не знає, що «там». Але ризик і невідомість мають бути добре знайомими для екс-героя величинами. Як сказала Опра у розмові з ним: «Слава збільшує визначальні якості людини. Якщо людина мерзотник - слава робить її ще більшим мерзотником. Якщо вона - великий гуманіст, то вона робить її ще більшим гуманістом».

 

На цих словах легендарної телеведучої на губах легендарного велогонщика зажевріла посмішка. «Мерзотник-гуманіст» явно були йому до вподоби як визначення його характеру та роду занять.

 

Фото - isport.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21286
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Арм
4125 дн. тому
Человек победил рак и выжил. И это главная победа.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду