Сніданок комівояжера

26 Жовтня 2006
14009
26 Жовтня 2006
18:16

Сніданок комівояжера

14009
Шоу нового сезону зміцнюють позиції «Інтера» в ранковому ефірі, тоді як «1+1» залишається, попри окремі вдалі моменти, на другому місці.
Сніданок комівояжера

«Детектор медіа» продовжує оцінювати свіжі проекти, що з’явились в ефірі українських телеканалів у новому сезоні. У черговому номері журналу «Детектор медіа», що матеріалізується буквально днями, опублікована стаття про нове шоу Маші Єфросініної «Один у полі». Писали ми також про програму Сергія Сивохо «Моя хата скраю».

 

 Як свідчать результати опитування, до числа найпомітніших новинок належать інформаційно-розважальні блоки «Ранок з «Інтером» та «Сніданок з «1+1» (оновлений). Ці проекти, а також кулінарну програму Даші Малахової «Картата потата» на «Інтері» та «Сніданок плюс» на «1+1», проаналізував у своїй статті Роман Горбик.  Незабаром «ТК» поділиться з читачами своєю думкою щодо інших теленовинок.

«Ранок з «Інтером». «Інтер», понеділок – п’ятниця, 6:00.

«Картата потата». «Інтер», субота, 9:00.

«Сніданок+». «1+1», субота – неділя, 8:00. 

 

Комівояжер Ґреґор Замза, друг дитинства Франца Кафки, дуже не любив прокидатися рано, під знайомі звуки будильника-садиста. Зрештою, можливо, саме тому він і закінчив так погано, що надто довго йшов проти власних схильностей. Сучасні комівояжери прокидаються інакше – в теплому ліжку, під приємні і розважливі голоси телеведучих. 

 

 

Значення середнього розміру парасольок для зміни рейтингу загальнонаціонального каналу

Загалом, сучасна індустрія видовищ жорстко регламентує поведінку і організацію вільного часу свого споживача – набагато жорсткіше, ніж, наприклад, кальвіністська етика кількасот років тому. Якщо вам здається, що ви вирішуєте, що робитимете у вівторок з восьмої до одинадцятої або в суботу з десятої до другої, ви глибоко помиляєтесь: за вас це вирішують топ-менеджери. Розкіш не мати телевізора можуть дозволити собі тільки дуже нечисленні люди (хоч ця розкіш значно більша за розкіш його мати). Тому, хочете того чи ні, вибір у вас не такий уже й великий: швидше за все, найближчим часом ви прокидатиметеся під «Ранок з «Інтером».


Нове ранкове шоу, з яким лідер українського телеринку вступив у новий сезон, – справді щось нове для України. Річ не в монтажі, доборі рубрик, дизайні студії чи ще в чомусь (тут новизни якраз і менше). Насамперед «Ранок» приніс практично незнаний раніше динамізм, нову для цього формату кліповість, що особливо тішить на тлі  провалу «1+1», які в ранковий ефір уже давно ставлять «Єралаш» і «Друзів». А це, ясна річ, зовсім не те, чого потребує комівояжер о восьмій ранку (а бува ж, і раніше).

 

Формат «Ранку з «Інтером» такий, що прокидатися і йти на роботу під цю передачу легко, і передусім саме через швидку зміну рубрик, що постачають глядача почасти цікавою, почасти потенційно корисною інформацією. Сюжети підкреслено короткі й стислі, заставка мінімалістична, все витримано у високому темпі, що чудово підходить під ранок насиченого робочого дня нашого комівояжера. Швидкий марафон великої кількості рубрик (десятків зо два чи зо три) дозволяє, разом з тим, не захопитися програмою надміру і вчасно вимкнути телевізор, не запізнившись на роботу. Навряд чи глядачеві це буде легко зробити після того, як почалися «Всі жінки відьми» або «Друзі» (якщо глядач лояльний до цих серіалів); тому забивати ранковий ефір сюжетним продуктом середньої тривалості – найбезглуздіший варіант з усіх можливих, а саме його чомусь обрали «плюси». Якщо згадати ще й постійні «е-е-е» та «гм» ведучих «Сніданку з «1+1» та млявий підхід до наповнення наявних рубрик, якось одразу стає зрозуміло, чому варто дивитися все-таки саме інтерівське ранкове шоу.

 

Хоч з ведучими, можливо, теж не все гаразд і на «Інтері». Якщо Олег Панюта і, меншою мірою, Яніна Соколова, добре вписалися в нову програму, то Антон Середа і Дарина Трегубова виглядають не зовсім органічно. Напружений, незмигний погляд в екран; підкреслена, аж до дикторської радянськості, виразність мовлення – сумніваюся, що це образ сучасного ведучого. Додайте сюди виявлене ще на «5 каналі» невміння Антона Середи організувати бодай трошки змістовну розмову з гостями студії, і ви одержите досить невтішне враження. Тому, як на мене, найголовніше слабке місце «Ранку» – це кастинґ ведучих.

 

Друге  слабке місце – це прямі включення з окремих точок Києва, здебільшого, безпосередньо близьких до офісу «Інтера». По-перше, абсолютно невдале залучення «людей з народу», які або розгублюються перед камерою і тому починають молоти дурниці, або ж по-іншому просто не вміють. По-друге, ще більш невдала спроба скоригувати прогноз погоди, про що, власне, вже писали деякі видання. Зрештою, виходить так, що журналіст зиркає на небо перед камерою: «Ну, знаєте, тут якась хмарка набігла. Мабуть, беріть з собою парасольки». Комівояжер – людина слухняна, комівояжер бере парасольку. І носить її з собою цілий день, безглузду й непотрібну, бо ніяким дощем не пахло від самого ранку. Думаю, що, врешті решт, власники великогабаритних парасоль таки покинуть аудиторію «Інтера». Кепсько. 

 

 

Сніданок-блюз, або Мийте руки з милом!

Їжа – найінтимніший спосіб спілкування людини з природою, писав хтось дуже відомий. І в суспільстві споживання – один із небагатьох можливих способів, додамо від себе. Справді, як ще можна спожити природу, окрім як внутрішньо?

 

Телебачення користується й цим, внаслідок чого виникають численні кулінарні шоу. Просто не можу втриматися від того, аби не згадати програму Даші Малахової «Картата потата», яка логічно доповнює ранковий блок «Інтера» на вихідних. Згадати її варто не тільки через назву: нове шоу, перебуваючи в контексті політики «перетягування імен», такої характерної для нового сезону на «Інтері», теж виглядає на лідера кулінарних передач. При цьому передача Малахової, продовжуючи традицію, започатковану раніше на тому ж «Інтері»  проектом «Смачно з Борисом Бурдою» або, ще раніше, «Шоу самотнього холостяка» з Богданом Бенюком   ґрунтується винятково на харизмі ведучої.

 

Власне, телевізійні тенденції уже не перший рік свідчать про піднесення ролі власне ведучого і в розважальних телепроектах. Але донедавна в українських кулінарних шоу така лінія була скоріше винятком, ніж правилом. І от останнім часом  одразу обидва лідери  вітчизняного телеефіру поставили саме на це, «Смачна країна» на «плюсах» відштовхуться не тільки від харизми гостя, але й від харизми ведучого Олександра Пономарьова, та й журналіста Кості Грубича.

 

Нарешті, «Картата потата» взагалі відмовилася від практики відомого гостя. Залишилися тільки їжа і Даша – за їхнім діалогом на самоті спостерігає глядач.

 

На відміну від «ґрунтянської», патріотичної «Смачної країни», «Картата потата» – суто космополітичне шоу, що, безперечно, посяде своє місце завдяки численним знахідкам (наприклад, постійний діалог ведучої з переважно мовчазним анонімом за кадром – може, не надто вдалий, але цілковито новий підхід). Щоправда, усі кулінарні шоу – це буквально справа смаку. Багато кому може не сподобатися стилістика передачі, підкреслено панібратська до споживача. Та й коли Даша закликає ретельно мити руки перед приготуванням їжі, а сама ледве споліскує їх під краном, напрошується на думку: їй-богу, мийте руки перед їжею, руки Даші Малаховій. 

 

Про ранковий ефір «1+1» не було б чого писати, якби не спроба тактичного маневру на малій території – створення ранкового шоу для вік-енду. Остаточна деградація старого, тепер теж номінально оновленого «Сніданку» вражає.  А чим іще, як не деградацією, можна назвати стан, коли затягнуті сюжети перериваються такими ж затягнутими спічами ведучих, які подекуди годиться назвати скоріше мимренням; коли рекламні блоки навіть ще довші, ніж промови ведучих; коли в час, коли всі глядачі поспішають, ставляться сорокахвилинні серіали, і так далі.

 

Безперечно, у програмі потроху з’являються нові рубрики, але дозволю висловити собі думку, що врятувати її зможе тільки радикальне переформатування. Річ не в персоналіях ведучих (зрештою, якась провина за їхню незграбність лежить і на редакторах, і на всій команді «Сніданку») – треба принципово змінювати верстку передачі, радикально оновлювати склад рубрик, треба відмовитися від непотрібних для динамічного ранкового ефіру затягнутих серіалів... Звісно, хотілось би, щоб цей проект, колись знаковий для українського телебачення (недарма в народі його назва вже стала загальною: будь-яке ранкове шоу на будь-якому каналі часто називають «сніданком») відродився у цікавішому і потрібнішому вигляді, ніж він є зараз. Поки що ж «1+1» намагається взяти своє у вихідні.

 

«Сніданок-плюс» з Юрою Горбуновим та Марічкою Падалко – проект, за задумом багато в чому протилежний до «Ранку з «Інтером». Протилежний передовсім тому, що зовсім інші завдання стоять перед ранковим шоу на вихідних і в робочі дні. І якщо в останньому разі стрімкий темп і кліпова нарізка рубрик виглядають дуже доречно, то в першому потрібне щось зовсім відмінне, якась неквапність прокидання у вихідний день. І тут, безперечно, «1+1» поцілив з новим проектом в десятку – така ідея напрошувалась і витала в повітрі давно, а кулінарні шоу, на які мимоволі була покладена функцій «сніданків» у вихідні, вочевидь з нею не могли справитися за визначенням. Однак, по-перше, не зовсім зрозуміло, чому ця програма виходить впродовж лише години, та ще й так рано – як для вихідних, коли всі прагнуть подовше не вилазити з ліжка. По-друге, масштабність проекту мала би бути зовсім іншою,  щоб  не викликати відчуття, що цей продукт  вироблено  на «зекономлених матеріалах».  По-третє, проекту  явно  бракує часу і на гостей, і на повноцінне функціювання  рубрик, і на те, щоб глядач устиг більш-менш пристойно прокинутися.

 

Марічка Падалко в парі з Юрієм Горбуновим виглядає, безумовно, незвично: все-таки робота веселуна-шоумена і ведучої новин – надто різні пласти досвіду, щоб поєднуватися одразу і природно. І все ж таки загалом їхній дует непогано вписується в конкретний формат, до того ж, ведучі поводяться набагато вільніше й розкутіше, може, навіть більш імпровізаційно, аніж колеги з «Інтера». Отож і здається, що Марічці та Юрію не вистачає  саме виробничих можливостей для більш повного розкриття потенціалу  власного  небанального  дуету. 

 

Підсумовуючи, не можна не підкреслити:  шоу нового сезону зміцнюють позиції «Інтера» в ранковому ефірі, тоді як «1+1» – через брак свіжих ідей або їх не зовсім вдале втілення – залишається, попри окремі вдалі моменти, на другому місці. Чи довго «плюси» миритимуться з таким відставанням?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14009
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду