Убити політолога

7 Листопада 2012
14023
7 Листопада 2012
13:00

Убити політолога

14023
Записні експерти не лише не змогли передбачити результати виборів, але й роблять із них у телеефірі дуже дивні й підозрілі висновки. Огляд телепрограм за 30 жовтня – 4 листопада
Убити політолога

«Вибори скінчилися - хай живуть вибори!». Цими словами можна схарактеризувати головний тренд телеефіру минулого тижня. Те, що відбувалося в ефірі загальнонаціональних каналів, радше скидалося на репортажі з місця бойових дій. Цю аналогію, до слова, не використовував хіба що той, хто сидів у льосі й заливав гіркоту поразки оковитою.

 

За нормальних обставин 30 жовтня Центральна виборча комісія мала обробити всі електронні протоколи. В цей день «Інтер» розпочав випуск новин о 18-й синхроном заступника голови ЦВК Андрія Магери. У притаманній йому делікатній манері чиновник висловив сподівання на те, що неточності в електронних даних - це лише помилка системного адміністратора.

 

На скандалі з електронною системою «Вибори» сфокусувалися того дня і «Вікна», доповнивши той самий синхрон пана Магери його ж словами про те, що в разі, коли в діях адміністратора будуть виявлені ознаки умисності, ЦВК звернеться до правоохоронних органів. У цьому ж випуску подали синхрони Олега Тягнибока й Наталії Королевської, риторика яких - попри те, що для першого вибори були проривом, а для другої провалом - була однаково бойовою. Вони навіть однакову кількість украдених у них голосів називали - три відсотки.

 

Королевська у вівторок з'явилась і на Першому національному, де прямо звинуватила опозиційні сили в тому, що їхнє потурання влади зробило можливим формування провладної конституційної більшості в новій Верховній Раді. Звідки дані про гіпотетичну більшість - загадка. У цій-таки програмі про майбутню парламентську більшість говорив і Петро Симоненко, назвавши її «олігархічною» й записавши в неї ПР, «Батьківщину» та «УДАР».

 

Олена Фроляк анонсувала випуск «Фактів» ICTV тривожною преамбулою про те, що підрахунок голосів у низці округів підозріло затягується, й опоненти влади підозрюють масові фальсифікації. Синхрон Олега Тягнибока про вкрадені голоси доповнили словами Віталія Кличка про те, що «УДАР» зробить усе для покарання винних у порушеннях під час підрахунку. Нотку непримиренності до сюжету внесли слова Арсенія Яценюка: мовляв, опозиція домагатиметься, «щоби винні сиділи в тюрмі». Задля балансу «Факти» чи не єдині того вечора запросили до слова регіонала Олександра Єфремова, який дещо невпевнено говорив, що Партію регіонів немає підстав звинувачувати в затягуванні підрахунку. З'явилися в ефірі ICTV і Симоненко з Королевською: головний комуніст говорив про найбрудніші вибори в історії незалежної України й підготовку судових позовів, а лідерка «України - вперед!» - про необхідність консолідації громадянського суспільства. Напевно, задля різноманітності.

 

Найбільше в цьому випуску «Фактів» мене вразили коментарі політологів і соціологів. На спільній прес-конференції, уривок якої показав ICTV, двоє її учасників, Євген Копатько й Тарас Березовець, упевнено заявляли, що за «Свободу» голосували «противсіхи», внаслідок чого до парламенту зайшов «техаський рейнджер». Переконливого обґрунтування цих тез наведено не було - склалося враження, що панове експерти просто ретранслювали думки, сформульовані у високих кабінетах, де щосили прагнуть навіяти суспільству думку про велику перемогу Партії регіонів. Не гребуючи при цьому навіть відвертими маніпуляціями та перекручуванням фактів.

 

Візьмімо для початку тезу про «противсіхів», які начебто проголосували за «Свободу», не знайшовши в бюлетенях улюбленої графи. Робити такі висновки можна лише на підставі серйозних соціологічних досліджень, які враховуватимуть волевиявлення респондентів на цих і попередніх виборах. Припущення ж, засновані на спостереженнях за навколишніми людьми, можуть бути й геть іншими - наприклад, що «противсіхи» на вибори не пішли (про це свідчить і невисока явка виборців), а за «Свободу» голосували ті, кого остаточно дойняла відверто антиукраїнська політика чинної влади. «Бандитам треба щось протиставити» - така найпоширеніша мотивація тих, хто привів до влади «Свободу», яка, до речі, в своїй передвиборній програмі виглядає геть не такою радикальною, як до того. Що ж до «рейнджерів», то це, вочевидь, випадок неосмисленого вживання іноземного слова, адже нічого поганого в тому, щоби бути техаським рейнджером, немає. Напевно, Тарас Березовець мав на увазі якийсь інший англійський термін.

 

Наступного дня зведення з поля виборчої битви урізноманітнились зверненням Віктора Януковича до українського народу. Його слова вдячності тим, хто організував голосування та забезпечив правопорядок під час виборів, на тлі свавілля в окружних виборчих комісіях пролунали якщо не цинічно, то, принаймні, недоречно. Ті, хто складав текст звернення, підставили президента по повній програмі. Хотілось запитати цих людей: ви що, телевізор не дивитесь? Навіть на підконтрольних владі телеканалах у ці дні можна було побачити «правопорядок» у проблемних округах.

 

До блаженних слів Януковича долучився того дня й Микола Азаров, який задоволено оголосив, що Партія регіонів перемогла в непростій конкурентній боротьбі. Що мав на увазі високопосадовець, який із фейсбука, активним користувачем якого він є, мав би знати реальний стан справ у підвладній йому країні, - запитання риторичне.

 

Звернення Януковича заскочило мене зненацька. Коли на екрані о 18.45 замість звичної заставки «Фактів» з'явились президентські клейноди й зазвучала незнайома мелодія, ваша автор злякалася була, що новини ICTV змінили заставку. Дякувати Богові, новини вийшли зі звичним оформленням відразу по зверненні Януковича. На додачу до заспокійливих слів Азарова у випуску подали дещо скептичніший висновок міжнародних спостерігачів місії ENEMO: вибори 2012-го були конкурентними, але гіршими за ті, що проводились 2006 і 2007-го.

 

А ще тут із величезним задоволенням розповіли про результати моніторингу новин, який здійснювали міжнародні організації під час виборчої кампанії. Експерти визнали новини телеканалів групи StarLightMedia майже бездоганними, та й узагалі, засвідчили, що на більшості телеканалів України висвітлення виборів було більш збалансованим, ніж раніше. «Безбахіани», треба думати, не помітили.

 

Тим часом протистояння у виборчих округах наростало. Зросло воно й на екранах. Ведучі й коментатори жонглювали словосполученнями «протоколи з мокрими печатками», «електронні протоколи», «зникнення системного адміністратора», «госпіталізація членів ОВК», «захоплення дільниці» та іншими, добряче призабутими з 2004 року.

 

У четвер, першого листопада, у пам'ять врізалися заяви заступника голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної в ефірі кількох загальнонаціональних каналів. Одна з них, на Першому національному, була цитатою з класики - «Рукописи не горять!» (це щодо протоколів із справжніми даними). Другий синхрон, на ICTV, був більш роздратованим і стосувався виборчого законодавства взагалі: «Мажоритарна система вступила в жахливу фазу». 5 канал пустив в ефір іще один перл Усенко-Чорної, що стосувався недовчених членів виборчих комісій: «Не вистачило розуму в людей сумувати необхідні цифри!». Висловлювання можна сміливо заносити в цитатник або збірку афоризмів про українські вибори. Ефектна й гостра на язик членкиня ЦВК - справжня знахідка для телевізійників!

 

На тлі борні за голоси геть змаліла інша сенсація - довгоочікуваний вихід Павла Лазаренка з американської тюрми. Адекватно та ексклюзивно цю подію висвітлили в «ТСН». Кореспонденти каналу, які за кілька тижнів до знаменної події взяли інтерв'ю в дружини колишнього прем'єра, 1-го листопада вже чергували під американською буцегарнею. Вони зустрілись із таксистом, який відвозив Лазаренка від в'язниці, а в Україні взяли ексклюзивні інтерв'ю в батьків і брата Павла Івановича. Родичі одностайно радили Лазаренкові не повертатись у рідні пенати.

 

Наступного дня стало відомо, що Павла Лазаренка знову заарештували, бо він не має ні американської візи, ні статусу біженця. Але ця подія не стала центральною для жодної інформаційної програми. Приміром, «Факти» ICTV того дня розпочали випуск із сюжету про найскандальніший 132-й виборчий округ у Первомайську на Миколаївщині. Історію захоплення окружної виборчої комісії «беркутом» і масового виступу виборців проти крадіжки їхніх голосів висвітлили досить докладно, як і хроніку баталій на інших проблемних округах.

 

У суботу естафету висвітлення протистояння на 132-му окрузі підхопили «События» на каналі «Україна». Центральний сюжет випуску мав заголовок «Первомайск в огне» й докладно оповідав про те, як починалося протистояння й на якій стадії воно зараз перебуває. Після синхрону Жанни Усенко-Чорної про можливість перевиборів на деяких округах у програмі пролунала оцінка виборів із уст Миколи Азарова: «Вибори були найкращими за всю історію України, бо в Києві Партія регіонів програла». Це перший випадок після 28 жовтня, коли в лексиконі регіоналів з'явилося слово «програла» щодо власної партії.

 

У неділю ЦВК взяла тайм-аут. Але журналістів це не стосувалось, і «РесПубліка» з Анною Безулик на 5 каналі вийшла в ефір своєчасно. Цього разу приємне враження справили колеги-журналісти, які, на відміну від штатних експертів-політологів, які зі своїми прогнозами щодо результатів виборів відверто сіли в калюжу, цілком адекватно оцінили всі можливі наслідки нового складу Верховної Ради.

 

Також журналісти ставили опонентам-спікерам надзвичайно гострі запитання. А ось самі герої програми, В'ячеслав Кириленко та Олег Зарубінський, мали вигляд людей, що прийшли до студії 5 каналу з однією-єдиною метою - озвучити нову риторику своїх політичних сил. Нібито полярні оцінки й пропозиції щодо виборів, що лунали з їхніх уст, нічим не вразили. Адже жоден із них про інтереси глядача, зацікавленого в дискусії не лише гострій, але й продуктивній, не подбав. Кожен прагнув забити партнера гаслами, яким давно час в утиль - разом із політологами, які ніяк не можуть розгледіти мейнстрим громадської думки.

 

Фото - radiosvoboda.org, tsn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14023
Читайте також
28.11.2012 14:55
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
14 130
21.11.2012 11:54
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
19 092
14.11.2012 11:58
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
21 900
29.10.2012 18:28
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
13 286
24.10.2012 14:33
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
22 738
17.10.2012 17:57
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
27 836
10.10.2012 19:10
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
24 875
03.10.2012 17:58
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
17 074
19.09.2012 12:50
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
29 247
12.09.2012 17:14
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
11 396
05.09.2012 14:18
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
15 534
22.08.2012 16:07
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
20 056
15.08.2012 16:23
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
28 676
08.08.2012 11:55
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
30 620
06.08.2012 12:59
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
9 517
17.07.2012 13:14
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
22 011
11.07.2012 14:00
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
21 565
09.07.2012 17:11
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
17 768
05.07.2012 20:40
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
28 136
28.06.2012 11:29
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
29 070
20.06.2012 12:07
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
23 505
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду