10 Вересня 2012
9848
10 Вересня 2012
12:30

9848
Автори проекту на К1 добре знають, на кого вони працюють

Якщо вірити творцям проекту «Секрети долі», який із початку літа виходить щоп'ятниці на каналі К1, їхнє дітище - «це цикл документальних фільмів про реалії сучасного життя очима героїв - звичайних людей, зірок шоу-бізнесу та інших відомих особистостей. Це історії перемог і поразок, кохання і зради, щасливі і не дуже. Це історії, героями яких стають як звичайні люди, так і особистості, відомі всій країні. Кожна історія цікава і правдива».

Але ж хто нині комусь вірить на слово? Тож довелося переглянути аж три випуски циклу, аби переконатися, лукавлять чи ні його автори.

Перше, друге й третє враження виявили чітку систему в розробці кожної теми «Секретів долі». Принагідно: 45-хвилинні фільми можна сміливо називати тележурналами в класичному розумінні цього терміна. Адже кожен випуск присвячено історії не одного, а кількох персонажів. Об'єднує їх хіба що тема чергової програми.

Приміром, перший досвід спілкування вашого автора з «Секретами долі» випав на програму під назвою «Чоловік на мільйон». Ну, чого можна було чекати від такої назви? Звісно ж, розповіді про чергову Попелюшку, якій удалося захомутати принца й повести його під вінець. Схеми знайомства з сильними світу цього давно розтиражовано всіма глянцями, як вітчизняними, так і закордонними. Проте автори «Чоловіка на мільйон» не зупинилися на рецептах щастя, вкладених у голови білявок стараннями глянцевих оглядачів. Окрім правдивих історій про суворий кастинг, який проводять представники багатіїв серед переможниць конкурсів краси, та озвучення умов до претенденток на високий статус, автори розповідають і про наслідки «щастя в золотій клітці».

Хтось із героїнь, виявляється, відмовився брати участь у «ближчому знайомстві» з мільйонером, а ще хтось, таки отримавши заповітний штамп у паспорті, почав працювати над собою. І все - задля того, щоб колишню секретарку не мали за такий собі гламурний додаток до чоловіка. Котрась із героїнь знайшла своє щастя у шлюбі з мільйонером, а котрась тікала далі ніж бачила, зіткнувшись із неминучими «принадами» життя в золотій клітці.

Безперечний плюс конкретно цього випуску - очевидне превалювання в ньому не російських, а вітчизняних гламурних персон. Скажімо, Ольги Полякової чи Наталії Розинської. Перша нарешті розповіла на камеру, як познайомилася з майбутнім чоловіком-мільйонером (причому нічого такого навіть у думках не тримаючи!), друга - як знайшла своє перше кохання в особі багатого бізнесмена і завдяки чому вціліла, коли чоловіка вбили. І якщо історії впізнаваних білявок українського бомонду (яка країна, такий і бомонд, вибачте на слові!) нічого нового до їхнього іміджу чи до усталених стереотипів про життя того бомонду не додають, то така собі Альона Лоран - це окрема історія.

Я би сказала навіть, що ця бездоганно вульгарна брюнетка - принципово новий персонаж у паноптикумі вітчизняних селебритіз. У «Чоловікові на мільйон» циклу «Секрети долі» Альона Лоран (цікаво, як її звуть за паспортом?) потішила безпосередністю одкровень майже так само, як дівчинка «Свєта з Іванова» на російському каналі НТВ. Принаймні, споглядати й слухати її розповіді про злигодні долі, які очікують на провінційну дитину в столиці, - суцільне задоволення. Це почуття можна порівняти хіба що з насолодою ентомолога від спостереження за новим видом комах чи павукоподібних у тераріумі. Отже, як виявилося, ця мелітопольська дівчинка, перебравши кількох впливових коханців, зрозуміла одну важливу річ: не варто зв'язуватися з народними депутатами. Бо вони, як відкрила ця маленька провінціалка з несосвітенними амбіціями, зазвичай одружені. Тож Альона вирішила з цими непевними людьми більше не зв'язуватися, але попри все утриманкою себе не вважає. Незважаючи на те, що від усіх своїх коханців чекає передусім матеріальних благ і робить усе, аби її помітили. В тому числі - пластичні операції.

Якось уже так мені «пощастило», що в наступному випуску «Секретів долі» під назвою «Страшно красиві» Альона Лоран теж фігурувала. Йшлося про те, благо чи зло пластичні операції. Тут майбутня зірка вже проанонсованого серіаліті телеканалу ТЕТ «Каста» теревенила про кількість хірургічних втручань у її зовнішність. З того, що мелітопольська зірочка розповіла на камеру авторам чергових «Секретів долі», випливало: якщо хочеш змінити життя на краще, треба закачати в губи якомога більше гіалуронової кислоти, змінити форму вилиць та носа, а також завести корисні знайомства. Після цього ти напевно знімешся в якомусь серіалі й відповідно, підвищиш власний рейтинг в очах тих, хто ганяється за медійними персонами.

Але я, власне, не про красуню-героїню «Секретів долі», за появу якої в цьому циклі, цілком можливо, заплатив черговий «папік», а про те, що, попри ймовірні моменти «заказухи», автори тележурналу примудряються робити якісний продукт. Повертаючись до вже згаданого фільму «Чоловік на мільйон», зазначу, що поруч із мисливицями на багатіїв та жертвами успішного полювання автори записали синхрони ще й суб'єктів такого полювання. Троє успішних чоловіків поділилися на камеру своїми враженнями від пошуку наречених. Виявилося, що секс із завсідницями київської туси випиває в них енергію, а її центральні персонажі жіночої статі викликають натуральну відразу до «гламурок». А от якщо українська дівчинка гарно вчилася в школі, то її цілком можна запросити на побачення. З усіма наслідками у вигляді шлюбу.

«Квартирне питання», яке ваш оглядач подивилася в циклі «Секретів долі», наштовхнуло на думку: якщо хочеш жити в комфорті, виходь заміж за епатажного художника. Як це зробила Маша Шубіна, погодившись на співжиття з Іллею Чичканом. Але цей сюжет був передостаннім у цій програмі. Перед тим глядачеві показали, як одеситка мучиться, живучи 24 роки у вагоні, бо чоловік спився, а її зняли з квартирної черги. А ще перед цим - як київська родина ніяк не може знайти спокою через духів у кожній новій квартирі...

Запитання: «Де вони їх беруть?» (себто героїв програми), яке повсякчас виникає, коли дивишся «Секрети долі», завжди лишається без відповіді. Але те, що відповіді на всі запитання глядачів - хто, чому й навіщо? - в цій програмі надзвичайно чітко структуровані, свідчить лише про одне: автори «Секретів долі» дуже добре знають, на кого вони працюють. І те, що мелітопольські дівчатка завдяки таким програмам стають зірками (байдуже, сучасними чи майбутніми), каже лише про появу нового контенту в майбутніх гламурних журналах.

З другого боку, автори «Секретів долі» ніколи не намагаються звести всі історії всіх героїв до спільного знаменника. Редактори добирають їх так, щоб в одній темі представити якомога більше персонажів із різних страт суспільства. Тому з одного випуску програми можна скласти більш-менш повне уявлення про те, чим і як живе не лише «глянець», але й ті, кого називають маргіналами. Проте це, так би мовити, крайні смуги спектру. А є ще й проміжна ланка - героями «Секретів...» зазвичай стають представники так званого середнього класу з усіма їхніми побутовими заморочками й проблемами. Те, що творці програми на К-1 їх усе-таки знаходять, свідчить і про досить високий рівень професійності редакторів, і про готовність вихованого на серіалах і талант-шоу «піплу» засвітитися в телеекрані за будь-яку ціну. Навіть за рахунок вивалювання родинних таємниць, не суть, справжні вони чи вигадані, на тих, хто вже не мислить себе без зазирання в замкову щілину чужого життя. І не важить, хто про нього розповідає - селебритіз чи останній бомж...

9848
28.11.2012 14:55
Інна Долженкова