Опозиційне телебачення

19 Вересня 2006
8893
19 Вересня 2006
14:51

Опозиційне телебачення

8893
Слід було б, здається, на «Майдані» говорити не про те, чи потрібна нам опозиція, а про те, ЯКОЮ вона повинна у нас бути.
Опозиційне телебачення

Можливо, саме опублікована «Детектор медіаю» 12 вересня стаття Михайла Глуховського  «Однокольоровий «Майдан», у якій авторам ток-шоу на 5 каналі закидали те, що у студії не була представлена опозиція, надихнула Данила Яневського присвятити наступний випуск програми темі опозиції. Сьогодні ми пропонуємо до вашої уваги погляд постійного автора  «ТК» Володимира Килинича.
 

 «Майдан» з Данилом Яневським на 5 каналі привертає до себе дедалі більше уваги глядачів, і не лише внаслідок загальнонаціональної цікавості до ведучого, його зазвичай поважних гостей чи того, що робить цей телевізійний канал загалом. Ні. Програма звертає на себе увагу, перш за все, неосяжною, а часом заздалегідь «непідйомною» темою, що пропонується до розгляду. Чи добре це, чи погано, поки що остаточно не зясували, тому кожен випуск «Майдану» викликає неоднакове ставлення. Бурхливих обговорень наступного дня у громадському транспорту чи курилках великих підприємств і установ то меншає, то більшає. І поки що загалом лише це визначає її всенародний, а не технічний рейтинг.

 

17 вересня у студії «Майдану» говорили про опозицію. Тема широка, нелогічна, болюча, вкрай заплутана. Тележурналісти ніби побоюються самі опинитися не там, де їм хотілося б, і тому поспішають з'ясувати те, що жодному поясненню не підлягає. Причому швидко і протягом однієї програми. Хоча ставити питання «чи потрібна нам опозиція?» -  все одно, що спитати «а чи потрібен нам російський газ, НАТО, Європа, США чи Азія?». Вони однаково будуть існувати самі по собі, навіть якщо вони нам і не потрібні цієї миті.

 

Зважте самі – декілька днів назад Віктор Ющенко зустрічався із Юлією Тимошенко. Про це куценько і якось сором'язливо повідомили вітчизняні ЗМІ. Із повідомлення вдалося з'ясувати принаймні дві сумні речі: перша – Президент тоді висловив думку, що сильна опозиція, яка контролює виконання владою передвиборних обіцянок, є ознакою демократії.  Виходить, що пару років назад, за Леоніда Кучми, ми мали гранично демократичне суспільство, бо тодішня опозиція була як ніколи сильною та могутньою і врешті решт тріумфально перемогла! Друга – в офіційному повідомленні для ЗМІ про зустріч двох українських політиків (які, втім, вже мало що в нашій політиці вирішують) відзначалося, що Віктор Ющенко вважає: у влади та опозиції повинно бути спільне бачення деяких ключових напрямків розвитку країни. Але, якби у влади та опозиції було оце «спільне бачення» (як на відомому комуністичному барельєфі: Маркс – Енгєльс - Ленін, що дивляться в один бік), то вони обидві були б або владою, або опозицією, а не так плутано та незрозуміло, як тепер у нас: хто наразі влада, хто опозиція, хто президент и де він – у владі чи в опозиції до самого себе!

 

Так само складно почав розмову в студії «Майдану» й Данило Яневський. Він щиро хотів допомогти гостям та народові України розібратися з нашою опозицією. Не хочеться цитувати шановних гостей студії. Вони не винні, бо й вони колись були з народу. А тому всі гості старанно пояснювали глядачеві та народу, з якого вони колись вийшли, хто вони і по відношенню до кого і чому  вони в опозиції, а не говорили, попри намагання ведучого, лише про саму опозицію та її доцільність. А народ паралельно на справжньому Майдані із Яною Конотоп просто відчайдушно мітингував, буцім він цього ніколи не робив. Навіть запропонував обрати делегатів до студії для безперервного мітингування ще й там. Яневський десь під кінець не витримав і «повівся».  

 

Потім було вже майже нічого не зрозуміло, якщо й надалі вважати, що народ у нас щось вирішує. Насправді, і це із усією більшовицькою прямотою, довела програма, - народ наш надовго відокремлений від прийняття політичних рішень, попри всі запевнення та революції. Народ наш, за спостереженнями та роздумами під час програми Данила Яневського, за визначенням в опозиції до будь-якої політики і тому, власне кажучи, для нього майже не має значення номінальне визнання якоїсь політичної сили себе як опозиціонера.


Тому навіть якщо законодавчо заборонити в державі будь-яку опозицію, вона все рівно буде. Такий у нас народ і така у нас влада. А відтак, слід було б, здається, на «Майдані» говорити не про те, чи потрібна нам опозиція, а про те, ЯКОЮ вона повинна у нас бути.

 

З огляду на саме таку специфіку застосування цього поняття в Україні, авторам передачі, видається, слід було б дещо «приземлити» тему, детальніше розкласти її на зрозумілі будь-якому глядачеві складові. Наприклад, якою повинна бути наша опозиція, аби за неї не вбивали чи отруювали. Або: яка має бути технологія плавного та мирного переходу із влади в опозицію, як це робити, щоб потом не тікати по всьому світі, ковтаючи сльози політичної ностальгії та образи. Або: чи може бути в опозиції більшість? І таке інше.

 

До речі, в програмі було б все ж таки цікавим послухати й думку представників так званої «антикризової коаліції», бо, скажімо, комуністи у нас номінально в опозиції аж із 1991 року, а решта – тільки-но з неї вийшли, «свіженькі», тому цікаві.

 

Щодо ЗМІ. Їх місце завжди в опозиції, - теза відома. Ця опозиція вічна й специфічна. В Україні – ще й народна. ЗМІ повинні постійно знаходитися там, де знаходиться пересічний глядач – в кріслі біля телевізору. А влада – великий телевізор. Журналіст сидить поруч із глядачем та ненав’язливо, на вушко, тихим, але впевненим голосом розповідає йому, що відбувається на екрані, а особливо за його межами, і чим це може обернутися, яка взагалі програма передач на тиждень.

 

Тоді не  буде плутатися, скажімо, в означенні ролі та місця опозиційності, жодний телеведучий і навіть сам глава держави.

 

Погодьтеся: можна ж сказати «Слабо означена актуальність застосування клавішних інструментів в середовищі осіб духовного звання», а можна – «На фіга попу гармошка»…

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8893
Теги:
Читайте також
12.05.2008 12:19
Игорь Лосев
, для «Детектор медіа»
16 507
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду