Шустер-швах

27 Лютого 2012
16073
27 Лютого 2012
12:00

Шустер-швах

16073
Савік Шустер запросив до себе на програму учасників скандалу довкола співачки Гайтани. Вочевидь, він мав сприяти залагодженню конфлікту...
Шустер-швах

Савік Шустер запросив до себе на програму учасників скандалу довкола співачки Гайтани, який докотився аж до Франції та США. Юрій Сиротюк, що тривалий час виступав у ролі речника ВО «Свобода», в коментарі кримському агентству «Новий регіон» висловив сумнів у доцільності поїздки на «Євробачення» чорношкірої співачки, бо неосвічені європейці можуть подумати, що Україна десь в Африці. Гайтана образилася, хоча на шоу в Савіка Шустера уточнила - їй радше сумно, аніж образливо.

 

Можна припустити, що відомий тележурналіст вирішив, що йому вдасться утримати конфлікт у рамках програми і за рахунок скандалу посилити її видовищність. Сам він вочевидь мав сприяти залагодженню конфлікту. Але все це могло статися, якби сторони чітко артикулювали свої позиції і, по можливості, аргументували їх. А з цим якраз не склалося. «Секунданти» - продюсер і коханий Гайтани Едуард Клім та досвідчений боєць ток-шоу й один із лідерів «Свободи» Андрій Іллєнко - компенсувати недорікуватості головних героїв не змогли.

 

Кілька хвилин промови Гайтани зводилися до одного - їй сумно, а її друзі «в шокє» від заяви Юрія Сиротюка. Що саме образило її в словах правого політика, співачка пояснити не змогла. Едуард Клім теж не допоміг: мовляв, немає чого час витрачати на пояснення, оскільки все одно Сиротюк цього не зрозуміє. Але наполегливо вимагав, аби той просив вибачення у його коханої. Позиція пана Сиротюка полягала в тому, що журналісти спотворили його думку, а по ЗМІ пішла гуляти інтерпретація його слів. Винні в цьому, на думку свободівця, анонімні недоброзичливці з Адміністрації президента. Чудовою нагодою довести до глядачів і учасників програми свою справжню позицію пан Сиротюк знехтував. Натомість ні сіло ні впало почав говорити про боротьбу «Свободи» з «ксенофобом Дмитром Табачником». І нагадав, що Клім свого часу підписав листа на підтримку міністра, відомого своїми двозначними заявами. Ведучий спробував повернути розмову в рамки здорового глузду і попросив Юрія Сиротюка не валити на одну купу Табачника, Кліма, Гайтану і «Євробачення».

 

Скоріш за все, йому це вдалося б, якби... не присутня Олена Бондаренко. Саме вона першою почала вимагати вибачення від Сиротюка. Якщо Едуард Клім прийшов на захист коханої жінки, то причетність пані Бондаренко до цієї історії для глядача залишилася нез'ясованою. Сиротюк із Іллєнком спробували ігнорувати представницю Партії регіонів у медіапросторі, однак марно... Вона погрожувала влаштувати Сиротюку «обструкцію», але це не збило його з абсурдистської тональності, яку він узяв на початку: Табачник, його однодумець Клім і далі по колу...

 

Пані Бондаренко, збагнувши, що погрозами й горлом досвідчених мітингувальників не візьмеш, спробувала апелювати до правил етикету: жінку перебивати не годиться. Сиротюк із Іллєнком були настільки обурені звинуваченнями в расизмі, що не спромоглися нагадати їй - щоб до жінки ставилися з повагою, вона сама має поводитися гідно. Між тим, пані Бондаренко заводилася дедалі більше... і напророкувала ВО «Свобода» поразку на виборах навіть у тих регіонах, де вони традиційно мають підтримку більшості виборців. Мало того, вона взяла на себе роль ведучого, заявивши свободівцям: «Ви вже достатньо сказали.... Я не буду вас слухати».

 

Савік Шустер спробував структурувати ним самим затіяний хаос, але його вигуки «Лєна, Лєна» потонули у ґвалті сварки. Продюсер Клім нарешті спромігся сформулювати, за що має вибачатися «Свобода» й Сиротюк - їм начебто не підходить раса Гайтани. Очевидна невідповідність цього твердження аудіозапису з голосом Сиротюка анітрохи не спантеличила ведучого. Врешті, Шустер сам став на бік почту Гайтани і почав вимагати вибачення в націоналістів. Сиротюк залишався непохитним і бовкнув про суд, який має визначити - хто перед ким буде вибачатися. Скандал виходив із-під контролю, й тоді ведучий спробував плавно «з'їхати», запитавши у Гайтани - а чи потрібне їй це вибачення... Відповідь була негативною. Пан Шустер поспівчував співачці - нею просто невдоволені свободівці, а от віце-спікер Микола Томенко вважає, що Україна має здихатися його - Савелія Шустера.

 

Не зміг нормалізувати ситуацію в студії й розважливий політолог Вадим Карасьов, чий аналіз врешті звівся до тих самих закликів вибачитися. До загального хору долучився й директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв. Після того, як стало очевидним, що вибачення не буде, Савік Шустер поквапився завершити тему, а щоб якось зберегти обличчя, апелював до публіки, яка не підтримала націоналістів.

 

Виглядає, що цього разу злий жарт із паном Шустером зіграла неперебірливість у виборі тем та гостей. Його редакторів та й самого досвідченого ведучого мало би насторожити - скандал, який поширився по світових ЗМІ, було запущено агентством «Новий регіон», відомим своєю проросійською ангажованістю. Тема расизму в цій ситуації була вочевидь притягнута за вуха. Інша справа, що здивував своєю нездатністю до осмисленого діалогу Юрій Сиротюк - попри великий досвід спілкування з журналістами. Поважні експерти-політологи спантеличили своєю готовністю підтакувати звинуваченням у расизмі. Шкода було Шустера наприкінці шоу, перетвореного на балаган. Та що вдієш - сам винен.

 

Фото - www.news-ua.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Андрій Деркач, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16073
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
колобок
4413 дн. тому
Савик Шустер давно не справляется с ведением своего шоу. Он НИКОГДА не пресекает хамство некоторых участников, а только пытается нежно остановить хама. Поэтому уже почти не смотрим его программу. В этом плане отлично ведет свою "Республику" Анна Булик. У неё ни разу не возникало таких безобразий, как у Савика. Одним словом она - ПРОФЕССИОНАЛ !!! Прав Николай Томенко. Надо, чтобы на отечественном ТВ работали украинские журналисты !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду