Висвітлення «казусу Забзалюка»: крайня неінформативність

17 Лютого 2012
26483
17 Лютого 2012
13:41

Висвітлення «казусу Забзалюка»: крайня неінформативність

26483
Ситуація з Романом Забзалюком конче вимагала коментарів юристів. Зокрема, згадки про...
Висвітлення «казусу Забзалюка»: крайня неінформативність

Вкотре вже доводиться писати не так про те, що було в телеефірі, як про те, чого там не було, але неодмінно мало б бути. Бо без цього зрозуміти ситуацію неможливо в принципі, й глядачі залишаються сам-на-сам із інтересами й тактичними кроками політиків.

 

Отже, «казус Забзалюка». Євгеній Кисельов в ефірі 10 лютого порівняв учинок депутата з учинком майора Мельниченка й не приховував іронічно-поблажливого осуду, вішаючи на бютівця ярлики «Штірліц» тощо. У тижневих новинних випусках 12 лютого ТСН («1+1») найбільше зацікавилася тим, як виглядають півмільйона готівкою, а ще тим, чи є в Забзалюка ці гроші в цілості, й куди він їх витратить. Дуже хронометражний матеріал 5-го каналу живописав з'ясування стосунків між депутатами й намагався вести розслідування: чи правда, що мета Забзалюка була шляхетною. «Події тижня» «України» іронізували, милувалися з власної дотепності й одразу від «моди на лицарство» перейшли до обговорення депутатської моди в прямому розумінні - на вбрання. Вийшло, що справа Забзалюка - інформація з того самого розряду, що й депутатські вподобаннях в пальтах та шкарпетках.

 

Чи не найбільше з усього навколоінформаціного потоку запам'яталося висловлювання Володимира Литвина про однакову винність обох сторін. Оце, здається, й стало остаточним підсумком теми.

 

Кількість синхронів політиків, і без того надмірну, цього разу просто зашкалювало. Тим часом цілком зрозуміло: політики в даному разі ніяким джерелом інформації не є. Всі вони без винятку є в цьому випадку особами зацікавленими й упередженими. Ситуація з Романом Забзалюком конче вимагала коментарів юристів. Зокрема, згадки от про що.

 

Стаття 39 Кримінального кодексу України проголошує: «1. Не є злочином заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам у стані крайньої необхідності (виділення моє. - Б.Б.), тобто для усунення небезпеки, що безпосередньо загрожує особі чи охоронюваним законом правам цієї людини або інших осіб, а також суспільним інтересам чи інтересам держави, якщо цю небезпеку в даній обстановці не можна було усунути іншими засобами і якщо при цьому не було допущено перевищення меж крайньої необхідності».

 

До речі, застосування категорії крайньої необхідності є чудовим індикатором, що відрізняє правову державу від неправової. Саме в неправових, недемократичних державах - тих, де буква закону переважає над його духом - принцип крайньої необхідності задекларовано, але на практиці його ігнорують. Отак і в Україні: чи часто згадують про наявність статті 39 КК не лише судді, а й журналісти?

 

Отже, чи підпадає «казус Забзалюка» під ситуацію крайньої необхідності? Відомо: типовими слідчими діями для викриття хабарників є використання «підсадної качки», тобто людини, що нібито дає хабара, але насправді фіксує все, що відбувається (або це роблять слідчі органи, що спостерігають за процесом давання хабара), з метою отримання доказів. Інших способів викрити хабарників і зловити їх на гарячому практично не існує.

 

Зрозуміло: ця процедура має відбуватися з санкції та під контролем правоохоронних органів. Але чи було це можливо в даному разі? Народні депутати користуються недоторканністю. Слідчі дії проти них може бути розпочато лише за рішенням Верховної Ради. Зовсім не факт, що нинішній склад ВР ухвалив би таке рішення. Та й якщо ухвалив би? Розгляд цього питання став би попередженням для хабарників, і навіть у разі процвітання підкупу депутатів у стінах ВР ніяких доказів, звісно ж, ніхто б не отримав. Тож єдиними особами, які мали реальну змогу викрити парламентських хабарників, були самі народні депутати; більше такої змоги не мав ніхто.

 

Отже, якщо практика підкупу депутатів таки існує, чи несе вона загрозу «суспільним інтересам чи інтересам держави»? Безсумнівно, несе. Чи справедливим є твердження, що «цю небезпеку в даній обстановці не можна було усунути іншими засобами»? Безсумнівно, є справедливим. Чи не було перевищено межі крайньої необхідності, тобто чи не виявилася заподіяна шкода більшою, ніж відвернена? Поза сумнівом, не виявилася.

 

То чи важливою є ця «дрібниця» - загальнодоступна, до речі, адже Кримінальний кодекс України аж ніяк не є документом для службового користування? Чи є ця «дрібниця» інформацією, причому інформацією вкрай значущою, без якої висвітлення події є неповним і викривленим? Так, журналістам не личило б виносити вердикт, чи підпадали дії Забзалюка під визначення крайньої необхідності. Так, це не личило б навіть експертам-юристам - якби такі з'явилися на екранах. Але ж бодай повідомити про наявність статті 39 КК України журналісти мусили? Ще й як мусили!

 

Те саме стосується й «казусу Мельниченка». Згадуючи про нього, журналісти не мали права розставляти всі крапки над «і». Але ж бодай у формі запитання, у формі запрошення до роздумів вони мали б, мусили б нагадати про юридичну категорію крайньої необхідності?

 

Отут, до речі, й полягає різниця між поняттями громадянства й підданства: кому присягався служити Мельниченко - Україні чи особисто Леонідові Кучмі? Кому присягався служити Забзалюк - Україні чи корпорації народних депутатів?

 

Зрозуміло: за вчинками Забзалюка, а тим паче Мельниченка, можуть стояти аж ніяк не безкорисливі цілі. Але в даному разі - от саме в даному разі - це зовсім інший аспект. Який і висвітлювати треба окремо, не валячи все до купи. Окремо формально-юридичний бік справи, окремо припущення й гіпотези щодо її підґрунтя.

 

Ще до речі: зачіпаючи тему «тушок» і перекинчиків, чимало авторів таврують узагалі всіх політиків, які бодай раз у житті змінювали належність до політичної сили. Мовляв, його вважали за праву руку, умовно, Ющенка, а тепер він опинився, умовно, в Яценюка. Такого штибу претензії до депутатів є дуже й дуже поширеними. Ніхто й припустити не береться, що депутат той - не обслуга Ющенка чи Яценюка, й рухати ним можуть не лише корпоративні шкурні інтереси. Що він може обирати ту політичну силу, яку вважає за ближчу до своїх власних ідей та переконань. Так, нині в Україні така поведінка депутатів є малопоширеною, але ж усе ще існує! А журналісти цих «білих ворон» веслом по голові, веслом по голові. Аби не шукали більше ідейних союзників, а йшли, як усі, не служити Батьківщині, а прислужуватися хазяям - політичним лідерам. І варити на цьому бабло.

 

Яким у даному разі був інформаційний підсумок «казусу Забзалюка»? А таким: немає чого депутатам прагнути до законності; корпоративна (станова? кастова?) солідарність є вищою за закон і право.

 

 

Фото - dosye.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26483
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ontario
4451 дн. тому
Черговий триндьож ні про що. Забзалюк винний як і невістка.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду