«Потойбічна Україна»: журналістика на голому місці

22 Січня 2012
16254
22 Січня 2012
10:01

«Потойбічна Україна»: журналістика на голому місці

16254
Автори проекту ставлять перед собою складні завдання, але протягом зйомок ані на йоту не наближаються до мети
«Потойбічна Україна»: журналістика на голому місці

17 січня вийшов перший випуск програми «Потойбічна Україна» на каналі «1+1». Проект розпочався зі спроби довести глядачам, що наявність загадкових істот у нашій свідомості має цілком реальне підґрунтя. Адже у різних куточках країни чимало громадян, на їхній погляд, мали змогу чітко переконатися в існуванні так званої Х-фауни (якраз такою і є назва першої з чотирьох запланованих частин проекту).

 

Головними об’єктами досліджень для знімальної групи стали снігова людина, чупакабра та карадазький змій, суто містичне уявлення про яких журналістка Юлія Дячук спробувала розвіяти, на перший погляд, у доволі стандартний спосіб. Для цього свідчення очевидців із різних населених пунктів доповнювалися інтернетними відео- та фотоархівами, а також витворами комп’ютерної графіки, на яких легким рухом руки куце собаченя можна перетворити на страшенного звіра. Звісно, такий набір інформації не міг обійтися без огортання його думками з боку досвідчених фахівців. 

 

Автори проекту намагалися вирішити поставлене завдання за допомогою своєрідних та оригінальних методів, хоча у підсумку жоден із них не приніс бажаного результату. Одним із таких методів була нічна зйомка у карпатському лісі, де, буцімто, і з’являється ота снігова людина. Але наслідком роботи з відеокамерою врешті-решт став лише аудіозапис голосу нічних птахів. 

 

Згодом експерт програми із акустичних питань схилявся до думки щодо нелюдського походження проаналізованих звуків. Та в його вердикті не містилося жодного натяку, що почутий запис – це доказ існування небувалих створінь. Не стала таким доказом і спроба знімальної групи заманити примарну істоту на такі собі посиденьки біля вогнища за допомогою специфічних коктейлів із горілки та вина. Чекали-чекали, а ніхто не прийшов… Або чого варті лісові походеньки до місць, де нібито аж два роки тому помічали таємничі сліди, чи експеримент, що мав довести нездатність звичайної собаки у стилі чупакабри роздирати кролячу клітку.

 

Противагою ж низці невдалих дослідів у «Потойбічній Україні» могли послугувати емоційні розповіді людей, чий життєвий досвід, за їхніми словами, сповнений фактів існування ікс-фауни. До таких свідків належали представники різних верств та професій переважно з сільської місцевості. Але їхні свідчення обмежувалися словесною зливою (у форматі «колись бачив, колись чув») без надання жодних матеріальних доказів. 

 

За подібною схемою, як не складно переконатися, ледь не в кожному населеному пункті нині можна відшукати оратора, котрий за якихось там 100 гривень здатен озвучити будь-яку запропоновану тему. Для жодного телевізійного проекту подібні витрати не стануть суттєвими. Та й «безкоштовні» герої для аналізованої програми не переведуться найближчим часом. У цьому я не сумніваюся, почувши вже навіть від свого знайомого з Житомирщини історію про «зухвалий напад примарної чупакабри на його курей». 

 

Саме схожі розповіді можуть продукувати появу в майбутньому міфів та легенд, подібних до стародавньої народної творчості. Проте важко зрозуміти, навіщо ці бездоказові розповіді брати за основу в годинному фільмі? Та й при цьому запрошувати на зйомки експертів із питань емоцій та мови тіла, котрі називають майже всі запропоновані на розгляд історії витвором бурхливої фантазії опитаних осіб. Тут іще один нюанс: до числа таких осіб належать навіть досвідчені криптозоологи, вся наукова діяльність яких спрямована на пошуки таємних тварин і чиї думки мали б стати міцним стрижнем в обговоренні головної теми програми. 

 

А чим можна пояснити впихання у цілком означений сюжет сторонніх епізодів про песика в капкані, про рибальські байки тощо. Можливо, Юлія Дячук ще й досі залишається у рамках свого попереднього проекту «Україна без купюр», де загальні подорожі країною подавалися з певним нахилом до «Непутьових заметок» Дмитра Крилова. Але якщо ведуча на самому початку каже всім: «Я – оптиміст! Ми знайдемо, обов’язково» (снігову людину), то розчаровувати глядачів уже не варто. Як і скаржитися на свої творчі невдачі під час пошуків або на зникнення скелета якогось містичного звіра у ньюзрумі телеканалу. І після таких попередніх намагань підсумовувати їх абсолютно скептичним висновком професора Інституту зоології про неможливість існування ікс-фауни. 

 

Проте, незважаючи на попередню критику, чітким виправданням для Юлії Дячук та її колег постає непоганий рейтинг прем’єри. Але вважаю, що головним у цьому досягненні стало успішне анонсування цього документального продукту в ефірі каналу. Чіткіше ж враження можна буде сформувати, отримавши інформацію після виходу всіх чотирьох програм «Потойбічної України». Тоді ж хоч трохи відкриється завіса над питанням: чи справді в наших краях стільки містики, чи це лишень черговий витвір уяви вітчизняних журналістів, котрі часто в пошуку необхідних тем ладні створювати їх на голому місці?


Фото - http://blogs.privet.ru

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16254
Теги:
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
реаліст
4493 дн. тому
1+1 робить такі передачі, тому що є попит. Мені здається, в цьому контексті краще було б проаналізувати, звідки він береться і чим підживлюється - чи люди дивляться такі передачі, бо бачили їх раніше, чи все ж таки дивляться, бо їм це цікаво. Після таких передач смішно звучать слова про "високоосвічене" або й навіть про "релігійне" українське суспільство. Якщо найрейтинговіші передачі в Україні присвячені чупакабрам, різним привидам та чудовиськам (і аж ніяк не науці), не думаю, що варто розраховувати на якійсь стрибок нашого суспільства на інший рівень за зразком Південної Кореї або Тайваню.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду