Справа Лєніної живе й перемагає

8 Грудня 2011
14598
8 Грудня 2011
14:06

Справа Лєніної живе й перемагає

14598
Вже з першого випуску шоу «Хто хоче заміж за мого сина?» стало зрозуміло, що Лєна Лєніна таки відпрацьовує свої гонорари
Справа Лєніної живе й перемагає

19 листопада на каналі «Україна» стартував другий сезон реаліті-шоу «Хто хоче заміж за мого сина?». Ведучі дійства - ті ж самі Сніжана Єгорова та Лєна Лєніна.

 

Остання, як відомо, веде постшоу «Заміж за мого сина», яке з перших випусків перетворилося на цілком самостійний продукт, тож може претендувати на звання повноцінного ток-шоу (про що вже кажуть Детектор медіа).

 

На перший погляд може здатися, що чого-чого, а вже ток-шоу в нашому телеефірі аж забагато. Проте, якщо придивитися до телеконтенту уважніше, дуже легко помітити, що програм, які лише претендують на цей жанр, набагато більше, ніж тих, що насправді відповідають критеріям ток-шоу. Тим паче, переважна більшість їх стосується політики. А от соціальних програм такого штибу на українському телебаченні майже немає. В цьому контексті можна назвати хіба що «Віра. Надія. Любов» на Першому національному та постшоу до «Зважених і щасливих» на СТБ.

 

Останнє продовжує тему кожного випуску реаліті-шоу, де учасники щосили намагаються схуднути, а відтак їх запрошують до обговорення неминучих у цій нелегкій справі проблем до студії постшоу, що його веде Наталія Бочкарьова. Тим часом «Заміж за мого сина» вийшло за вузькі рамки основного дейтинг-шоу. Його учасники - не лише жертви власних телевізійних амбіцій, які змушують їх будь-що засвітитися в телевізорі, але й реальні люди з реальними проблемами в налагоджуванні стосунків.

 

Коли глядач уперше побачив рекламний слоган «Заміж за мого сина» із зображенням стовідсотково гламурної білявки і підписом «Експерт зі стосунків - Лєна Лєніна!», він, вочевидь, мовчки знизав плечима: мовляв, знову чергову московську заробітчанку спокусили високим гонораром, а наших дівчат укотре проігнорували!

 

Але вже з першого випуску стало зрозуміло, що ця рубльовсько-французька штучка відпрацьовує свої гонорари. І не просто відпрацьовує, а робить це зі смаком, умінням і (диво дивне!) тактом. Кажуть і пишуть, що книжки Лєни Лєніної (над власним псевдонімом вона, до речі, сама нещодавно познущалася на одній московській вечірці для шоу-біз-тусовки. На тій паті старигань «Лєнін» лежав на ложі, а потім вставав із нього, передаючи ведучій свою невмирущу справу. Одне слово, вийшло так, що Лєна Лєніна обіграла в своїй особі таку собі реінкарнацію Вождя) продають у відділах прикладної психології. Розповідають, що вона замовляє собі меблі з цвяхами зі щирого золота. Сама ж письменниця - телеведуча - світська левиця - актриса пропагує здоровий спосіб життя і їсть лише дурних тварин, приміром, креветок, бо вони не відчувають болю й страху смерті. На відміну від корів або свиней, яких саме тому Лєна Лєніна не їсть.

 

Завзята тусовщиця Лєна починала свою кар'єру спершу як модель, а згодом - як учасниця французького реаліті-шоу (російський аналог - «За стеклом»). Одне слово, ця дамочка знає, почім фунт платини й карат діамантів, тож цілком справедливо може вважатися експертом зі стосунків. Бо ж де ви бачили гламурну білявку, яка б на тому всьому зналася без допомоги впійманого на гачок зваби чоловіка! От і книжки наша письменниця пише на одну тему - як спокусити будь-якого чоловіка.

 

Проте в студії ток-шоу «Заміж за мого сина», де обговорюються вже навіть не способи зваблення, а радше їхні наслідки в майбутньому й теперішньому житті, ведуча теж почувається як риба у воді! Вона досконало володіє всіма потрібними прийомами модератора ток-шоу, застосовуючи їх доречно і дотепно.

 

Ну, а вже те, що Лєна Лєніна, незважаючи на всю свою променисту доброзичливість до всіх без винятку гостей, виявилася ну дуже міцним горішком для тих, хто спробував її спровокувати, засвідчує: в ефірі «України» - професіонал. Який майстерно володіє суто акторським прийомом «забити супротивника».

 

Нагадаю: коли 19-річна претендентка на багатого жениха дозволила собі порівняти свої скромні досягнення з досягненнями ведучої, остання просто й витончено поставила «студентку, журналістку, радіоведучу й мандрівницю» на місце, сказавши: «Я написала 21 книгу, а вы?». І це незважаючи на те, що нещасна мисливиця почала свій спіч із відвертого підлабузництва, похваливши зачіску ведучої. Куди тобі, дитино, змагатися з такою «акулою пера»! Вчися, як треба і в кого треба, і будеш такою, як Лєна Лєніна... Може... Колись... У наступному житті...

 

Бо наразі на пострадянському просторі жінок, які б настільки досконало зналися на психології міжособистісних стосунків, так само досконало володіючи мистецтвом модерувати досить складну дискусію без мордобою, як це часто-гуто трапляється на інших ток-шоу, буквально одиниці. Це якщо заплющити очі на очевидні вади колег Лєни Лєніної. Але якщо цього не робити й оцінювати майстрів «розмовного жанру» на телебаченні більш чи менш об'єктивно, то вона така - одна.

 

«Експерт зі стосунків» ніколи не дає себе збити з заявленої теми. Якщо це «Один дім - дві господині», то, будьте певні, всі 45 хвилин у ток-шоу «Заміж за мого сина» розкручуватимуть саме цю тему, розглядаючи її в усіх можливих варіантах. Така жорстка структурованість шоу не дозволяє звести розмову на манівці другорядних відгалужень на кшталт привселюдного з'ясування стосунків. Лєна Лєніна дуже ненав'язливо й непомітно примудряється зробити так, що всі учасники її програми постають перед глядачами такими, якими вони є насправді. Це відбувається не в останню чергу й завдяки експертам, які чітко знають кожен свою роль і дають цілком кваліфіковані оцінки й рекомендації щодо реальних сімейних конфліктів учасників «з народу».

 

До речі, число експертів теж оптимальне - їх не 10, не сім, а лише троє. Причому жінка серед них, на відміну від інших «жіночих» ток-шоу, одна. Воно й зрозуміло - навіщо цариці балу, якою, без жодного сумніву, є та сама Лєна Лєніна, зайві конкурентки? А тут і гендерний чинник присутній, і ніхто не заважає виблискувати діамантом посеред статистів. На цю абсолютно сольну партію ведучої працюють і стилісти з візажистами та кравцями-кутюрьє - Лєна в кожному випуску свого шоу постає з новою зачіскою та в новій сукні з новими ж таки прикрасами й аксесуарами. На тлі досить аскетично обставленої та оформленої студії вона виглядає просто феєрично. Хоча, зроблю невеличкий ліричний відступ, до нашої Оксани Марченко, при вигляді якої Голлівуд або нервово курить маріхуану, або б'ється в заздрісних конвульсіях, російсько-французькій зірці далеко. А втім, такої вправності у веденні ток-шоу, як Лєна Лєніна, Оксана Марченко ще ніколи не демонструвала, а отже, обом теледівам є чого повчитися одна в одної.

 

Єдине, чого бракує ведучій ток-шоу «Заміж за мого сина», це знання національних нюансів. Незважаючи на те, що тертя між свекрухою-невісткою чи невісткою-братовою - універсальні проблеми більшості незаможних слов'янських родин на пострадянських теренах, усе-таки тут є розбіжності. Навіть у слововживанні, адже в українському селі слово «байстрюк» не завжди позначає позашлюбну дитину, воно може бути просто лайкою. І цей нюанс лишився для Лєни Лєніної незрозумілим, бо вона чомусь допитувалася в однієї з героїнь ток-шоу, чи бачила та ДНК-експертизу своїх онуків, яких уперто називала байстрюками. Тим часом українському глядачеві не треба пояснювати, що бабуся назвала онуків так, бо просто ображена на їхню матір, свою колишню невістку, яка після смерті чоловіка посміла вийти заміж і тепер нібито не пускає колишню свекруху в її ж хату.

 

А в усьому іншому ток-шоу «Заміж за мого сина» справляє враження добротної соціальної програми, структурованої в такий спосіб, що час, проведений перед екраном, не назвеш безнадійно втраченим.

 

Фото - zamuzh.kanalukraina.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14598
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду