Кілька запитань щодо бажання Могильова побачити фільм про українську міліцію

1 Листопада 2011
12057
1 Листопада 2011
11:00

Кілька запитань щодо бажання Могильова побачити фільм про українську міліцію

12057
Чи в принципі можливо показати правдиво роботу міліції, якщо замовником є міністр внутрішніх справ? За які гроші робиться серіал? Чи не є очевидним його передвиборний характер?...
Кілька запитань щодо бажання Могильова побачити фільм про українську міліцію

Товариш Сталін постійно дбав про найкращий у світі радянський кінематограф. І про те, щоби цей кінематограф оперативно відгукувався на потреби часу, щоби відображав життя справжніх народних героїв. Досить згадати цілу серію зроблених найкращими режисерами історичних стрічок про знаних полководців, починаючи від князя Невського й закінчуючи адміралом Нахімовим. Отож епізод, що відбувся у березні 1935 року й був описаний газетою «Правда», не становив винятку: «Когда режиссеру А.П. Довженко вручили на заседании Президиума ЦИК СССР орден Ленина и он возвращался на своё место, его догнала реплика товарища Сталина: "За вами долг - украинский Чапаев". Через некоторое время на этом же заседании товарищ Сталин задал вопрос товарищу Довженко: "Щорса вы знаете?" - "Да", - ответил Довженко. - "Подумайте о нём", - сказал товарищ Сталин».

 

І Довженко створив цей фільм. Робота йшла довго і складно - замовник постійно стежив за її перебігом, особисто затвердив актора Самойлова на головну роль, переглядав зняті епізоди (нерідко після цього їх доводилося перезнімати чи перемонтовувати), висловлював побажання щодо введення у стрічку тих чи інших сюжетних ліній, незалежно від їхньої історичної правдоподібності (однією з них були бойові дії червоних військ проти польської армії, які насправді розгорнулися через рік по смерті Щорса). У підсумку, хоча Довженкові й удалося внести до загалом пропагандистського фільму деякі українські мотиви та символічні образи, закарбовані на рівні соціокультурних архетипів, але вийти за межі міфологеми йому не вдалося. Втім, він і не дуже прагнув цього, в сценарії стрічки неодноразово пишучи про ідеалізований, дистанційований від реальності її характер.

 

Але то ж Довженко, який перед цим міг достатньо вільно створити кілька фільмів, - і тому навіть у тоталітарній міфологемі в нього наявні нотки людяності, навіть у зробленій на замовлення пропагандистській стрічці відбивається талант автора, а отже ціла низка кадрів «Щорса» й нині гідна того, щоби їх вивчати під оглядом кінематографічної майстерності, винісши ідеологію «за дужки». А от через десять років, у так само замовному «Мічурині», суцільна банальщина, як сюжетна, так і образно-символічна, рівень відчутно нижчий за середній. Причини? Їх чимало, але не остання та, що не можна тривалий час робити тільки замовні, ідеологічно правильні стрічки. Навіть талант найвищого ґатунку такого не зможе витримати...

 

Я вже не кажу про те, що «українського Чапаєва» в дійсності не могло бути, як то кажуть, за визначенням. Бо насправді був начдив Чепаєв, а не Чапаєв (останній - герой роману Фурманова). Ну, а кіноЩорс - це міф у кубі, бо ж, скажімо, реальний начдив 44-ї погрожував повести дивізію до Петлюри...

 

Історія ця мені згадалася, коли міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов в інтерв'ю телеканалу «Рада» висловив надію на швидку появу стрічки про вітчизняних правоохоронців: «Я сподіваюся, що наш український кінематограф до Дня міліції (який відзначається в Україні 20 грудня. - С.Г.) кілька серій фільму про українську міліцію випустить», - повідомив він, реагуючи на зауваження про те, що США, країни Заходу, а останнім часом і Росія формують імідж поліції через художні кіно- й телефільми. Ба більше: міністр нагадав, що МВС уже певний час працює над реалізацією такого проекту. І справді: ще влітку колишній радник міністра внутрішніх справ, полковник-журналіст Костянтин Стогній відкрив пресі невелику таємницю: МВС планує зняти художній фільм про роботу міліції. «Могильов хотів, щоб люди побачили життя райвідділу», - повідомив тоді Стогній, розповідаючи про розмову з Могильовим із приводу створення фільму. Екс-радник міністра взявся за написання сценаріїв згаданих уже чотирьох перших серій, як то кажуть, із детективною канвою.

 

Звісно, поки результат не постав на екрані, виносити присуд зарано. Але вже зараз можна сказати, що генерал-полковник Могильов пішов хибним сталінським шляхом, на додачу до цього не маючи у своєму підпорядкуванні ані Ейзенштейнів, ані Пудовкіних, ані Довженків. Отож виникає ціла низка закономірних запитань стосовно цієї міністерської ініціативи.

 

По-перше, за які гроші робиться ця стрічка (точніше, її чотири перші серії)? Якщо бюджетні, то чи не є це ще менш законною витратою коштів, аніж те святкування Дня міліції, яке інкримінується Юрієві Луценку? Якщо ж ідеться про «спонсорські джерела», то чи не пов'язано це з обміном за класичною схемою: «ти - мені, я - тобі», яка в даному випадку є корупційною?

 

По-друге, чи в принципі можливо показати бодай відносно правдиво роботу райвідділу міліції, коли замовником є міністр внутрішніх справ? Якщо вона, власне, несе суто пропагандистський заряд? І чи буде успішною відомча пропаганда - адже ані у США, ані у Євросоюзі, ані навіть у Росії відповідні правоохоронні структури не виступають ініціаторами і замовниками фільмів?

 

По-третє, Костянтин Стогній із його аж надто неоднозначними поглядами на українську націю та українську державність (перейменувати Україну на Русь, українців на русичів, запровадити двомовність, перестати орієнтуватися на націоналізм і запросити з Російської Федерації висококласних спеціалістів) може стати в пригоді хіба що в написанні фентезі на тему нацистської загрози, яка йде від таємних антарктичних баз нащадків гітлерівців, але не про вітчизняну («руську» чи «русскую»?) міліцію.

 

По-четверте, коли практично відсутнє національне кіновиробництво, коли телефільми продукуються по чайній ложці на рік, серіалові про міліцію - якими б не були масштаби витрат на нього - середній і посередній рівень гарантований. Утім, звісно, можна запросити висококласних фахівців із Російської Федерації - продюсерів, режисерів, акторів...

 

По-п'яте, як на мене, очевидним є не надто прихований передвиборний характер планованого серіалу: перші чотири серії цього грудня, наступні (якщо на одну серію припадатиме місяць-півтора) - навесні, третя подача - на наступну осінь, отож буде нагода все повторити-прокрутити разом, і хай живе телевізійний райвідділ міліції, який забезпечує найчесніші вибори!.. Втім, Україна все-таки не Росія, і свого підполковника Путіна, який прикрив би своїм авторитетом не надто привабливу картину «внутрішніх органів», у нас немає. І, сподіваюся, не буде ніколи.

 

І взагалі - хіба посутніми міфологемами, навіть - уявімо це бодай на мить - талановитими, зітреш той реальний бруд, яким, на думку мільйонів українських громадян (досить поглянути на соціологічні дані чи на дискусії в інтернеті), по вуха сьогодні заляпано правоохоронні органи, що їх мій колега Віктор Каспрук небезпідставно зве «олігархоохоронними»?

 

Не треба забувати: і в США, і в Євросоюзі за здебільшого позитивного ставлення до правоохоронців (винятком може бути хіба що Греція останніх років) завжди вистачало і вистачає сьогодні гостро критичних стрічок про поліцію, а ще в Америці та Європі (а також у Японії, Австралії, Аргентині тощо) не бояться сміятися з неї. Варто згадати хоча би класичний цикл Луї де Фюнеса і його команди про жандармський відділок із Сан-Тропе. А той самий де Фюнес у «Фантомасі»... Сумніваюся, що в нас цей актор пройшов би по статті формування позитивного іміджу міліції (до речі, для початку варто було би перейменувати цю структуру, яка досі має радянсько-реліктову назву, щоби вона звалася так, як звуться захисники правопорядку не тільки у США, а віднедавна навіть у Росії; бо ж як, між іншим, під час Євро-2012 закордонні гості здогадаються, хто є who?).

 

Загалом же, найшвидше, ідеологія запланованого серіалу буде на рівні «Где-то кое-кто у нас порой» (була така знакова пісня в циклі телевистав доби Леоніда Брежнєва «Следствие ведут ЗнаТоКи») - тобто про «окремі недоліки», що їх успішно долають хоробрі міліціонери. А от про реальні проблеми боротьби з криміналітетом та корупцією (на якому там «гідному» місці Україна у світі?) навряд чи щось скажуть. Зі зрозумілих українській аудиторії причин. Зате мистецького рівня навіть радянських телесеріалів досягти буде практично неможливо. Бо ж потрібне (абеткова істина, але варто її ще раз повторити) масове, постійне виробництво фільмів. На це не потрібні скажені гроші - бо ж «мєнтовські» російські серіали 1990-х нерідко робилися майже на копійки, на ентузіазмі акторів, які не хотіли дискваліфікуватися. Але і без грошей не вийде. А головне - не вийде без бодай відносної творчої свободи і без повної відсутності замовлень із боку МВС на позитивні фільми про міліцію...

 

Фото - ukranews.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12057
Коментарі
17
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
По сути
4569 дн. тому
Ты смотри, как ментовские подстилки ("пятеро в одной комнате") набросились на Грабовского. Вы думаете, в фильме о ментах будет правда? Как выбивают признания у невинных людей? Как "по заказу" подкидывают наркоту оппозиционным политикам? Как берут взятки за закрытие дел против "мажоров"? Как закрывают глаза на воровство и сами воруют? Например, будет в фильме Лексус, на котором "рядовой мент" ездит на работу?
fidel80
4573 дн. тому
До этого Телекритику ни разу не читал.... статья конечно в глаза бросается необъективностью своей. Набросились все на Стогнию....И взгляды у него неоднозначные, и фильм именно поэтому у него г..но)))).....Получается, как в анекдоте: "Сам я фильм не смотрел, но знаю, что фильм плохой""
Сергей Николаевич
4573 дн. тому
Много коментов) Или Стогний заказал или телекритика цепанув звезду повышает свой рейтинг. Правда сомнительным способом. Из статьи о фильме я понял только, что у Стогния есть взгляды отличные от взглядов Грабовского. И поэтому Стогнию нельзя доверять снимать кино!) Надо было продолжить и запретить стогнию вообще заниматься журналистикой!)
fatmaster
4573 дн. тому
Телекритике. Нас пять человек сидит в одном кабинете. Но если Вашему сайту не интересно наше мнение. Можем уйти с сайта.
Телекритика
4573 дн. тому
Ли, он же Киевлялин, он же romka12, он же Сёма, он же fatmaster и т.д. По нашим правилам, один комментатор может подписываться не более чем тремя никами. Просим соблюдать это правило, иначе все ваши последующие комментарии под новыми никами будут удалены.
Ли
4573 дн. тому
Вот это словесный понос! Мухи, котлеты - всё вместе! Сколько за "статейку"-то заплатили?) Явно необъективная.
Киевлянин
4573 дн. тому
Телекритика, я был о вас лучшего мнения. Такие статьи публиковать - не достойно уважаемого сайта.
romka12
4573 дн. тому
Честно говоря, очень трудно было дочитать до конца. Какой-то странный бред сивой кобыли недоавтора, который и сам до конца не определился, что же он хочет сказать. Начали за здравие, закончили за упокой. Или еще вариант - автор считает что он ну такой умный, что и выложить свои мысли внятно не может.
Сёма
4573 дн. тому
Сергей Грабовский, не стыдно такую ересь писать?
fatmaster
4573 дн. тому
А вот перл. По-третє, Костянтин Стогній із його аж надто неоднозначними поглядами на українську націю та українську державність Сергей а какой у Вас однозначный взгляд ? Что определяет Нацию и Державу?
fatmaster
4573 дн. тому
Автор неадекват, нагородил такого, что реально задам актуальный вопрос: Где такую взял?
ictv
4573 дн. тому
Cерега, ты что курил? Стогния с Довженко сравнил. Гитлера вспомнил. Забыл про что начинал писать?) Напоминаю - про новый фильм. Докуришь- напиши хоть кто актеры да режиссер. Это значительно интереснее, чем твои обиды и зависть.
Луц
4573 дн. тому
А это не тот Грабовский, что постоянно Стогния грязюкой поливает? Что тоже дал в глаз. И телекритика стала местом излияния злобы?) Действительно - где же комент стогния? Или применяем новые стандарты журналистской этики? А это ж ваш коллега) Видать друг друга стоите.
Ніна
4573 дн. тому
Ага...усі навкруги журналісти... А що не може спитати менеджер??? Хто, куди, що, скаже? Параноя на журналістів і фантазії щодо Стогнія. Обережно... Напевне ніхто не знає порядного міліціонера... І я не знаю.
Кино
4573 дн. тому
Грабовский бы порассуждал на тему: а почему за 20 лет никто не "спромигся" создать такой фильм? Я отвечу: потому что созидать и делать значительно труднее, чем хаять и рушить.
Сергей Николаевич
4573 дн. тому
Ну вот и задали бы вопросы Стогнию и милиции. А то вроде не журналист писал, а фантазер. " а может", а "есть вопросы". Или отказали в комментарии. Тогда так и скажите, что отвечать на мои насущные вопросы, отказались те то и те то.
Ніна
4574 дн. тому
А взагалі, в Україні є хоч один нормальний, чесний міліціонер, чи всі "мусора"???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду