Канал «Гамма»: червоний, ще червоніший

10 Жовтня 2011
34892
10 Жовтня 2011
18:12

Канал «Гамма»: червоний, ще червоніший

34892
«Комінтерн», «Комуністи», «Лівий марш», «Будь готов!» і «Сов’ОК»: перед виборами партія Петра Симоненка побудує комуністичне телебачення на окремо взятому каналі.
Канал «Гамма»: червоний, ще червоніший

Коли пару років тому Петро Симоненко заявив, що Комуністична партія має намір створити свій телеканал, це сприймалось як анекдот. Самі українські комуністи, з їхніми багатомільйонними маєтками та бізнесами, геть не пролетарськими автомобілями та іншими контрастами між словом і ділом, є явищем анекдотичним. Уявити будь-яку форму їхньої присутності в медіапросторі, відмінну від анахронічної газети «Комуніст», було важко. Блогер «Дусі» Сергій Дідковський тоді ще жартував про те, що програми на комуністичному телеканалі мають називатись якось на кшталт «Суботник».

 

Насправді телеканал у комуністів уже давно був, одначе минув іще рік, перш ніж над ним відкрито замайорів червоний прапор. «Детектор медіа» писала про те, як під ідеологічним керівництвом супутниці життя Петра Симоненка Оксани Ващенко новини каналу «Гамма», що належить його синові Андрію, стрімко почервоніли. Що ж, сучасні теленовини, які виставляють Симоненка і його товаришів головними спікерами з будь-яких питань, а також подають головні політичні та економічні події в країні крізь призму інтересів ветеранів і збереження спадщини СРСР, це також своєрідний анекдот.

 

Відтоді в житті Компартії багато що змінилося. Команда Януковича перемогла, зміцніла й більше не потребує послуг комуністів, завжди готових до альянсу з буржуазією на благо трудового народу.  Дехто з червоних, як-от Василь Волга, вже відчув ці зміни на власній шкурі. Для каналу «Гамма» - маленького й маловідомого, хоча й новаторського (позиціонованого як перший в Україні ефірний цифровий телеканал) - вони вилились у втрату сподівань на всеукраїнське покриття. ТОВ «Гамма-Консалтинг», що претендувало на місце в цифровому мультиплексі, пролетіло, не здобувши жодного голосу членів Нацради - навіть тієї членкині, що пов'язана з КПУ родинними зв'язками (її взагалі не було на тому засіданні). (Навряд чи випадковістю є те, що у Вінницькій області до конкурсу не допустили ТРК «Вінниччина», також власність родини Симоненків.) Тож єдиною перевагою «Гамми», - якщо не враховувати інноваційної, але з суто технічних причин майже нікому не помітної присутності в цифровому ефірі в опальному стандарті DVB-T, - залишається присутність у кабельних мережах столиці.

 

Сьогодні «Гамма», хоч і не може змагатись із провідними телеканалами в силу обмеженого покриття й фінансування, є доволі своєрідним явищем у вітчизняному телепросторі. Окрім новин, канал демонструє низку проектів власного виробництва, переважно малобюджетних, але  таких, що їх годі сподіватися від більш рейтингових мовників. Є тут справді непересічні речі, жодним чином не пов'язані з комуністичною ідеологією: музика, культура, кулінарія.

 

Та розвиток анекдотичної сюжетної лінії не припинився. До рук «Детектор медіа» потрапив документ під назвою «Концепция вещания на предвыборный период», що обіцяє нам в ефірі «Гамми» справжнє комуністичне телебачення. З піонерами, пропагандою комуністичного способу життя й вікториною «Сов'ОК».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дотепер агітаційно-пропагандистська функція «Гамми», як і інших наближених до Компартії ЗМІ, зводилася до трьох головних пунктів: 1) донесення до аудиторії меседжів КПУ, а також вигідних їй повідомлень, як-от наростання соціальної напруги; 2) диспропорційне висвітлення політичної активності депутатів-комуністів; 3) вихваляння київської міської влади - в КПУ особливо теплі стосунки з Олександром Поповим. Тепер, якщо вірити наведеному документові, до цих функцій додасться пропаганда лівих ідей, реміфологізація радянського минулого, ознайомлення аудиторії з «людським обличчям» досі живих комуністичних режимів та олюднення образу самих українських комуністів.

 

Олександр Довгань, виконавчий директор «Гамми», на момент, коли ТК звернулася до нього з проханням про підтвердження чи спростування автентичності цього документа, виявився вже колишнім виконавчим директором. За його словами, написати заяву про звільнення його спонукала саме ця нова концепція, затверджена власниками. Тепер безпосереднього творчого керівника в каналу немає: закупівлею контенту займається Олена Вавілова, відома за роботою в газеті «2000», а інформаційним мовленням - Ольга Скотникова, що багато років працювала в новинах Першого національного.

 

На каналі наявність планів щодо «комунізації» ефіру категорично заперечили. Мовляв, зміни справді заплановано, але спрямовано їх буде на вдосконалення та розширення власного виробництва, яке стане ще більш соціально орієнтованим. Зокрема, увечері виходитимуть три випуски новин: до головного о 21.30, що триватиме 25 хвилин, додадуться короткі випуски о 16.00 і 18.00. Для інформаційної служби в Німеччині купили новий ньюзрум.  Також у планах щотижнева програма, особливістю якої буде орієнтація не на політику, а на інтереси пересічної людини, аж до запрошення простих громадян до студії. Незабаром стартує програма «Ранкова гамма», яку вестиме Леся Сакада-Островська. Ранкова програма виходитиме о 6.45 - 8.00 й буде зосереджена на культурній тематиці. Розшириться дитяче мовлення - окрім мультиплікаційних фільмів, «Гамма» вироблятиме власну програму для дітей із ведучою Аллою Мігай. Нарешті, вже  6 жовтня стартує ток-шоу «Вголос про головне» - спільний проект із очолюваним Оксаною Ващенко інформаційним агентством «ВголосUA». Інших політичних програм, згідно з офіційним повідомленням каналу, випускати не планують.

 

Тим часом джерела ТК на каналі запевняють: концепція справжня, її було презентовано колективу у вересні 2011 року для негайного втілення в життя.  Щоправда, ресурсів для цього в самого каналу, звісно, немає, тож нові проекти фінансуватимуться з партійної каси. Звідти начебто платитимуть зарплату позаштатникам, які працюватимуть над цими проектами; натомість штат «Гамми» почистили.  

 

Закон «Про телебачення і радіомовлення» забороняє політичним партіям виступати засновниками телерадіоорганізацій. «Гамма» являє собою зразок небаченої на українському ринку прозорості - її офіційним засновником є не підставна особа, як в абсолютної більшості медіаресурсів наших політиків, а син Петра Симоненка. Дітям лідерів політичних партій як фізичним особам закон засновувати ТРО не забороняє. Звісно, на період парламентської кампанії більшість описаних у концепції програм підпадатимуть під визначення передвиборної агітації і, відповідно, їх має бути офіційно оплачено з виборчого фонду. Та загалом подібна практика в Україні вже поширена: ТК писала про квазіпубліцистичні програми, що виробляються коштом ВО «Свобода» для пропаганди ідей та розкрутки облич цієї партії.

 

Свої партійні телевісники мають на деяких регіональних каналах і комуністи. Нещодавно, на превеликий подив львів'ян, щось подібне промайнуло навіть в ефірі Львівської ОДТРК. Але розміщення програм про успіхи партійних осередків на правах реклами, якою, власне, такі програми і є, - це не те саме, що побудувати комунізм в ефірі окремо взятого каналу.

 

До виборів залишається більше року, але, щоб усе це мало бодай якийсь ефект, «Гаммі» треба починати змінюватися негайно, переорієнтовуючись на зовсім інші цільові групи. Адже навертати нинішню аудиторію каналу на радянський комуністичний шлях - настільки ж безглуздо, як роздавати газету «Комуніст» у літаках і фітнес-центрах. Справді, завдяки нестандартному продукту власного виробництва та почасти поширенню в DVB-T «Гаммі» вдалося зайняти певну нішу, але агітаторам Компартії в цій ніші ловити нічого. Про зміну аудиторії ані в цій концепції, ані в офіційних коментарях каналу не йдеться. Сам канал характеризує свою цільову аудиторію як «молоді прогресивні освічені люди, віком від 14-ти до 49-ти років, як правило, ті, хто працює, або студенти старших курсів вищих навчальних закладів, чоловіки та жінки, із середнім, вище середнього та високим рівнем доходу». Коефіцієнт корисної дії залучення людей із такими характеристиками до лав виборців КПУ навряд чи буде високим.

 

Щоправда, є ще один варіант - замість «комунізувати» естетів та випадкових глядачів, спробувати залучити до перегляду «Гамми» прошарок людей із лівими, але прогресивними політичними поглядами.  Таких чимало, і може бути ще більше, якщо знайомити політично індиферентних людей із найкращими світовими зразками лівої політичної думки, підігрівати дух молодіжного бунтарства, а дух старперства - гнати геть. Та для цього довелося б докорінно змінитися самим комуністам, які в нинішньому вигляді не мають нічого спільного з цивілізованими сучасними лівими, а свою виборчу стратегію цілком і повністю будують на ностальгії за минулим. «Сов'ОК» тут явно не допоможе.

 

Ілюстрація - www.gamma.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34892
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
123
4603 дн. тому
моя любимая фраза - просрали формат.
Учите_Мат_Часть
4604 дн. тому
Да-да уважаемый хе-хе, согласен с вами всецело и полностью) Весь райком кинулся делать медиаресурс, весело и не принуждённо..., даже с "концепцией вещания на предвыборный период"... Получалось ПЛОХО, потому что все делалось с диким, звероподобным рвением! ©
хе-хе
4604 дн. тому
от былых малобюджетных, но качественных проектах ничего не осталось. Весь коллектив разбежался. Делать их теперь некому.... А ньюзрум в германии покупается уже 2 года, все денег не было.... to Учите_Мат_Часть я бы добавил: МедиаФиаско года!
Учите_Мат_Часть
4604 дн. тому
МедиаФиаско)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду