11 вересня: «Інтер» у фарватері «России»

20 Вересня 2011
23505
20 Вересня 2011
13:00

11 вересня: «Інтер» у фарватері «России»

23505
Фільм «Цитадель 911», який транслював державний канал «Россия», один із інтернет-користувачів оцінив недвозначно: «Надо быть клиническими ублюдками, чтобы ТАКОЕ снять»
11 вересня: «Інтер» у фарватері «России»

Воно й справді: 11 вересня 2011 року - день ганьби українського телебачення. Справді, на екранах загальнодержавних каналів України нічого прикметного (крім стрічки на «Інтері») не з'явилося. Справді, російський «Первый» показав цього дня вельми пристойний фільм виробництва ВВС. Справді, до розбору Борисом Бахтєєвим показаного «Інтером» російського фільму «Трагедия 9/11. Теория заговора» додати майже нічого - все головне сказано. Але от висновок - мовляв, «впечатление сложилось гадкое: "Интер" аж так стремился идти в российском фарватере, что прозевал, когда сама Россия из этого фарватера вышла», - хибний. Так чи інакше, цього вечора «Інтер» ішов прямо у фарватері Росії, точніше, «России», - так само державного, як і «Первый», загальнонаціонального телеканалу Російської Федерації.

 

Адже на державному каналі «Россия» цього дня вийшов фільм «Цитадель 911». Ось як цей фільм було представлено в телепрограмі: «11 сентября. 23.00 К 10-летию террористического акта в США. Премьера. Фильм Евгения Попова "Цитадель 911"». Трейлер фільму кілька днів крутився на телеканалі, тож ні в кого не мало бути сумнівів щодо його спрямованості та змісту.

 

А так його анонсували: «Данный документальный фильм создан в честь десятилетия с момента трагедии 11 сентября в США, когда в Нью-Йорке погибло около 3000 человек из-за террористического акта, направленного на уничтожение 2-х небоскребов. Кто же на самом деле спланировал эту операцию? Почему большинство людей так и не верят официальной версии? Почему комиссия, расследовавшая события того дня, не учла разрушение здания №7 Всемирного Торгового Центра? Кто заработал на этой трагедии 5 миллиардов долларов? Почему были уничтожены 4 черных ящика самолетов, а паспорт террориста нашли полностью целым? Чтобы узнать правду, журналисты встретились с учеными, выжившими, очевидцами и родственниками погибших в той трагедии. Все эти люди годами анализируют официальный доклад, состоящий из более чем 500 страниц, однако ни на один из приведенных выше вопросов они так и не нашли ответ».

 

Як бачимо, всі ті маніпулятивні прийоми, що про них розповідає стаття «День позора украинского ТВ 11 сентября», аналізуючи фільм дворічної давнини «Трагедия 9/11. Теория заговора», наявні вже в анонсі фільму «Цитадель 911». Утім, може, це чиясь «художня самодіяльність», що має на меті викривати суть стрічки? Звернімося до іншого анонсу, який відрізняється більш точними цифрами і деякими важливими деталями: «10 лет назад в Нью-Йорке, Арлингтоне и в небе над Шенксвилем погибли 2977 человек. Кто на самом деле стоит за страшной атакой? Почему миллионы людей не верят официальной версии? Кто заработал 5 миллиардов долларов на трагедии и почему комиссия 9/11 забыла о крушении здания номер 7 всемирного торгового центра? Сколько времени необходимо военным, чтобы перехватить захваченный самолет? Зачем Дик Чейни в августе 2001го проводил национальные антитеррористические учения и где находился Доналд Рамсфелд во время взрыва в Пентагоне? Почему 4 черных ящика боингов уничтожены, а бумажный паспорт террориста найден невредимым? Что общего между нападением на Перл Харбор и терактами 11 сентября. И зачем американским неоконсерваторам нужен был "Новый Перл-Харбор"? Евгений Попов встретился с выжившими, очевидцами, родственниками погибших и учеными, которые годами анализировали 567 страниц официального доклада, но ответов на свои вопросы так и не нашли».

 

Це вже не самодіяльність: це офіційний анонс фільму в програмі передач державного російського телеканалу. Втім, тут чомусь випала заключна фраза, яку ми знаходимо на офіційному сайті каналу: «Журналисты телеканала "Россия" - единственные российские журналисты, побывавшие на месте, где стояли башни-близнецы, и на верхнем, сорок восьмом, этаже нового Всемирного торгового центра».

 

Змушений нагадати ще раз: ідеться про державний канал, отже, відрядження журналістів до Нью-Йорка і зйомки оплачувала Російська держава в особі тих інституцій, які на це вповноважені, і за рішенням тих державних мужів, котрі такі рішення приймають. Отож бачимо дивовижну на перший погляд картину: один провідний російський державний телеканал 11 вересня показує цілком пристойну стрічку ВВС, присвячену трагедії десятирічної давнини, інший вкладає кошти і зусилля в підготовку видовища, яке один із інтернет-користувачів оцінив недвозначно: «Надо быть клиническими ублюдками, чтобы ТАКОЕ снять. А кем надо быть, чтобы ТАКОЕ в годовщину памяти по ГОСУДАРСТВЕННОМУ каналу в эфир пустить?.... Мрази

 

Насправді нічого дивовижного в такій «поліфонії» немає. Згадаймо, хто нині стоїть у Росії при владі і напрацьованими в якому відомстві технологіями цей індивідуально-колективний «хтось» користується. Згадаймо, що однією з класичних таких технологій було чергування «доброго» і «злого» слідчих, які спільними зусиллями змушували майже кого завгодно «розколотися» та робити те, що було потрібно владі, а нерідко і щиросердо повірити в ті неймовірні нісенітниці, які приписувалися тим чи іншим «ворогам народу», серед яких могли бути навіть близькі друзі та родичі заарештованого. От і зараз маємо певну модифікацію класичного сюжету: «добрий» чекістський слідчий розповідає росіянам, що не всі ті «піндоси» такі вже погані, що можна по-людськи їм поспівчувати, хоча, звісно, чимало дурниць вони зробили самі, а «злий» телеслідчий втовкмачує у свідомість та підсвідомість масового глядача, власне, майже те саме, тільки з важливим доповненням - є серед «піндосів» вороги народу, дуже небезпечні й хитрі, від яких іде все лихо. І ці вороги - нагорі, вони контролюють США, а хочуть - увесь світ.

 

Ясна річ, найбільший лиходій, орендар зруйнованих башт-близнюків й один із їхніх співвласників, а отже, за версією авторів, особа, чи не найбільше зацікавлена у трагедії, має сакраментальне під певним оглядом прізвище Сільверстейн. А на додачу його ще й показують переважно так, щоб було добре видно великий гачкуватий ніс. «Если в кране нет воды...»

 

Це чи не єдина важлива складова змісту фільму, відсутня в анонсі. Там - лише анонімний «хтось», котрий заробив 5 мільярдів доларів, тут - цілком конкретна особа з гачкуватим носом, яка одержала аж 8 мільярдів. Утім, є ще й критика діянь Пентагону в... Лівії, яка на тлі подій останнього часу (включаючи офіційне визнання Росією тимчасового уряду Лівійської Республіки) виглядає щонайменше явним анахронізмом. А так - усе на місці, все в «обоймі». Як зауважив ще один юзер, «это снимали потомки тех, кто загнал нас в ГУЛАГи и убивал миллионами..

 

...Московський публіцист Антон Орехъ (так він підписується), як і автори фільму «Цитадель 911», не вірить американському урядові й офіційним висновкам розслідування причин трагедії. Але при цьому він має сміливість сказати те, про що сьогодні в Росії не прийнято казати:

 

«Для нас ведь сентябрь - тоже черный месяц. По календарю взрывы Всемирного торгового центра стоят между взрывами на Гурьянова и на Каширке. Но я что-то не припомню, чтобы за все прошедшие с тех пор годы по "России" или по какому-то другому каналу было показано такое же смелое, нелицеприятное, зрелищное кино про истинные причины этих взрывов. Про все странности и загадки. Про удивительное совпадение взрывов с начавшейся затем войной на Кавказе и восхождением Владимира Путина.

 

Можно даже не особенно менять текст. Потому что будут слова и про бессмысленную войну, унесшую кучу жизней и миллиарды денег, про то, что терроризм в результате этой победоносной войны так и не был побежден, про раскол общества. Только говорить мы должны не про Америку и Афганистан-Ирак-Ливию и т. д., а про Россию и Чечню-Ингушетию-Дагестан и т. д. Америка, пережив 11 сентября, не допустила (тьфу-тьфу) новых крупных терактов на своей территории. А у нас после взрывов домов в 1999 г. список террористических атак еще явно не закончен. Снимите кино про это! Покажите в лучшее время! Со всем вашим пафосом и смелостью!

 

Лично для меня взрывы домов - это ключевой момент новейшей истории. Потому что если эти взрывы были неслучайны в череде последующих событий; если организовали их, не дай бог, не те, кого в них обвинили; если, говоря прямо, это дело рук наших властей - вот тогда все раз и навсегда становится на места. Тогда нет и не может быть ни грамма иллюзий по поводу тех, кто нами правит. Тогда эти люди не какие-то мелкие или крупные жулики и воры. Они - одни из самых страшных преступников.

 

Но кино про наш Сентябрь не показали. И не покажут. Не подтвердят наших сомнений и не развеют их. Эту страницу нашей истории давно закрыли. Зато с неизменным удовольствием будут рассказывать, как "у них негров вешают"».

 

А чого б не продовжити «сміливе» розслідування авторів фільму, взявши за основу їхню логіку та їхній же фактаж? Невже ж тільки певні «консервативні кола» США були зацікавлені у «хрестовому поході» проти ісламістів? І яку ж вигоду від цього вони отримали, крім моральної, і то ненадовго? Але ж є ще один потужний геополітичний гравець, який свого часу дбайливо викохував антизахідний арабський тероризм, навчав його командирів та фахівців-техніків, щедро фінансував найменші забаганки вождів та передавав їм розвідувальну інформацію, в тому числі добуту за допомогою супутників. До речі, нинішній «національний лідер» Росії якраз «родом» із тієї структури, яка безпосередньо займалася підготовкою цих терористів. І - який збіг обставин! - саме через півтора роки після того, як він став президентом Росії, і трапилися події 11 вересня, які значною мірою нейтралізували США щодо сфер російських інтересів. На російський терор на Північному Кавказі стали дивитися крізь пальці, проникнення ісламістів у пострадянську Центральну Азію (яке не могла зупинити Росія) різко загальмувалося після операції західного альянсу в Афганістані, ціни на нафту й газ поповзли догори, ще і як поповзли, а на додачу великий бюджетний профіцит Штатів змінився ще більшим дефіцитом - із відповідними економіко-політичними наслідками... То чому б не поставити класичне запитання: «Qui prodest?» - і не спробувати розглянути, якщо вже на те пішло, ще одну гіпотезу? Тим більше, що йдеться про тоталітарну за своїм єством спецслужбу, котра, крім усього іншого, дуже добре насобачилася здійснювати операції прикриття своїх дій, у тому числі й за допомогою «корисних ідіотів», як їх звав Ленін, із західного світу? Ну, пане Антон Орехъ, чим ці гіпотетичні запитання гірші за ваші?

 

Та повернімося до реальності. Очевидно, за якийсь час «Інтер» покаже українським глядачам і «Цитадель 911». Як же інакше - адже фарватер курсу офіційної Росії насправді не змінився, скільки б не виставляли кремлівські чекісти на перший план «добрих слідчих» (власне, а яку роль грає в тандемі Медведєв?). І пливтиме «Інтер» у фарватері «России» стільки часу, скільки ним керуватимуть нинішні капітани, які докладають усіх зусиль, щоб курс України був спрямований куди завгодно, тільки не до справді вільного світу.

 

Ілюстрація - urlas.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23505
Читайте також
17.09.2011 10:06
Борис Бахтеев
для «Детектор медіа»
19 630
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду