«Голос країни» як президентські вибори

13 Вересня 2011
24837
13 Вересня 2011
15:34

«Голос країни» як президентські вибори

24837
«Плюси» з новим для країни форматом досягли головного результату – зробили яскраве й динамічне видовище
«Голос країни» як президентські вибори

Отже, все скінчилося - фінал «Голосу країни» відбувся. 11 вересня двома топ-новинами, принаймні, в «ТСН. Тижні», без перебільшення, були 10-та річниця теракту в США та інтрига останнього, 17-го ефіру вокального шоу «Голос країни».

 

Нині всіх слонів роздано, Ваня Ганзера переміг Тоню Матвієнко, незважаючи на злі язики, котрі просували версію, що 29-річну Антоніну тягнуть у переможниці з огляду на повагу до мами. Інша версія виглядала ще екзотичніше: Ніна Матвієнко, виявляється, давно купила перемогу доньки.

 

Прихильники Тоні написали керівникам «1+1» відкритого листа з приводу голосування, в якому пожалілися на дивні збої з відправленням есемесок у суперфіналі. Але проблеми були і з голосуванням за суперника співачки, кажуть автори листа.

 

Як на мене, в «золотого голосу України» немає таких грошей, щоб оплатити тисячі есемесок. Хоча деякі коментарі в інтернеті сповнені скепсису і щодо переможця. Мовляв, ну й вибрали - сліпого й бідного! Влад Ситник, пишуть такі скептики, у сто разів кращий, і вокально, і зовні. Як завжди, мають рацію всі, бо кожен глядач обрав собі улюбленця ще на початку шоу і відтак знаходить убивчі аргументи на користь його вокальних даних та манери виконання.

 

Фінал «Голосу країни», щиро кажучи, вдався на славу. Тут було все - і напружена інтрига, і бальзам на душу музикальних натур, бо спів усіх фіналістів перевершив сподівання; і сюрпризи у вигляді дуетів учасників і тренерів... І головне, що прямий ефір було бездоганно організовано. А це зробити, як відомо, надзвичайно складно. Скоординувати дії всіх служб, які брали участь у забезпеченні прямого ефіру шоу, так, щоб не видно було жодного шва і не сталося жодної нестиковки, - найвищий пілотаж. Тож знімаю капелюха!

 

Якщо заглибитися в історію прямоефірних шоу з глядацьким голосуванням на каналі «1+1», то, починаючи з першого сезону «Танців із зірками», всі вони були успішними. Надто ж перші. Тоді у гру голосування за улюбленців включилися навіть ті, хто до цього просто плювався на телевізор, вважаючи його зомбоящиком. Помалу естафету конкурсів, де результат вирішує глядач, підхопили інші канали. І в останні роки від них стало потроху нудити. Тож «Плюси» взяли формат, який щойно пройшов випробування лише в одній країні - Голландії, а далі «поїхав» до США. На відміну від «Х-фактора», що з величезним успіхом крокує всією планетою.

 

Безперечно, головною фішкою шоу стало те, що зіркові тренери обирали свої команди, сидячи до виконавців-професіоналів спиною. Такого в нас іще не було. Ні в «Х-факторі», ні в «Україна має талант». І там, і там журі бачить виконавця як на долоні, з усіма вадами й чеснотами. І через це учасники добираються часто-густо не за мистецькими якостями (голос, слух, відчуття ритму тощо), а й за манерою поведінки, зовнішністю та іншими другорядними складовими. Другорядні ці складові, щоправда, лише стосовно вимог формату «Голос країни». В усіх інших талант-шоу, байдуже, співочих, хореографічних чи й акторських, зовнішність зазвичай відіграє одну з найважливіших ролей. І це правильно. Бо талант талантом, а харизму ніхто не скасовував. Але організатори подібних талант-шоу, роблячи ставку на юний вік та приємну зовнішність, подеколи стають заручниками свого вибору. Адже що робити далі з тими хлопчиками-дівчатками, які і гарні, і слухняні, мало хто уявляє. Хіба що зробити їх ведучими ще якогось шоу, приміром, «Фермер шукає дружину», яке веде фіналістка першого сезону «Х-фактора» Ірина Борисюк.

 

Другою фішкою, безумовно, стало те, що до етапу ефіру, тобто тих самих «сліпих» прослуховувань, не було допущено фріків та людей «із вулиці», яких по повній програмі експлуатували на всіх попередніх талант-шоу. Правила вибору учасників до «Голосу країни» щодо таланту такі суворі, що після попереднього неефірного кастингу на сліпі прослуховування було відібрано практично лише професійних співаків. А пройти сліпі прослуховування вдалося навіть не всім знаним досі співакам. Так сталося, приміром, із Сашею Бєліною та з Фомою, на голоси яких не обернувся жоден тренер. Те саме відбулося і з дочкою Ніни Матвієнко Антоніною. Можливо, тренери вирішили, що пісня «Не метелиця» звучить у виконанні Матвієнко-старшої? Бо голоси в мами й доні дуже схожі. Як відомо, Костянтин Меладзе все-таки дав шанс Тоні Матвієнко і вона дійшла аж до фіналу.

 

Отже, внаслідк прискіпливого відбору «наосліп» кожен тренер отримав команду з 14 учасників, із яких вони й почали «ліпити» переможців. Треба сказати, що далеко не завжди вдало. Бо коли маєш справу не з «пластиліном», готовим набути будь-яку форму, а з самодостатньою творчою особистістю, можна наштовхнутися на категоричне неприйняття обраної музичним продюсером шоу або тренером пісні. Як наслідок - учасник виступав геть не так, як уявляв собі зірковий тренер. Саме «непідходящі» композиції змусили покинути проект багатьох талановитих голосистих виконавців.

 

Далеко на завжди глядачі були згодні з вибором чи вибуванням того чи іншого виконавця, але на етапі перших випусків, коли члени однієї команди змагалися одне з одним, думка тих, хто сидів перед екранами телевізорів, ніяк не враховувалася. А вже коли почалися живі ефіри, про справедливість чи об'єктивність забули як тренери, так і глядачі. Ну, хто міг уявити, що у суперфінал вийдуть Іван Ганзера та Антоніна Матвієнко? (У дужках зазначу, що спочатку йшлося лише про фінал). Якщо судити більш-менш об'єктивно, то і Влад Ситник, і Арсен Мірзоян-Бабурка набагато сильніші або вокалом, або харизмою, ніж переможець Іван Ганзера. Але у вибір переможця суто вокального шоу втрутилися кілька чинників, що не мають жодного стосунку до голосу чи слуху виконавців.

 

Перший (хай би хто що говорив про видатні вокальні дані Івана, все-таки він поступається Владові дуже сильно!) - наша ментальна слов'янська співчутливість і сентиментальність. Спостерігаючи за тим, як хлопець із Харківщини долає сходинку за сходинкою на шляху до фіналу, не можна було не ловити себе на дивовижній подібності ситуації до фіналу другого сезону шоу «Україна має талант», переможницею якого стала сліпа дівчина з Полтави Олена Ковтун. Хай там що, але до перемоги її привело саме співчуття глядачів. Голос, досить сильний і красивий, тут відіграв роль другорядну. Те саме відбулося у суперфіналі «Голосу країни».

 

Чинник другий - неприховувані симпатії тренерів і їхня активна промоція учнів. Саме зіркові тренери під час шоу спонукали багатьох глядачів голосувати так, а не інакше. Наприклад, Руслана взагалі майже одразу заявила, що голос країни - це Тоня Матвієнко, а відтак треба голосувати лише за неї. Вперто відстоював і власну симпатію до Арсена Мірзояна та переконаність у його успіху Стас П'єха. А Діана Арбеніна навіть розплакалася, коли її вихованець Іван Ганзера співав «Дивлюсь я на небо». Хоча, як на мене, у фонотеках меломанів можна знайти набагато краще виконання цієї пісні. А от хто з тренерів продемонстрував справжній драматизм і високий градус емоцій під час вибору учасника фіналу, то це Олександр Пономарьов. Адже всі бачили, як важко йому було обирати між Катериною Грачовою та Владом Ситником. Це при тому, що обоє були його улюбленцями. І те, що він віддав 70% свого голосу на користь Влада, свідчило: він обрав саме голос, тобто зробив те, чого й вимагає таке шоу.

 

Нарешті, третій чинник вибору - голосування глядачів. Позаяк жодних обмежень кількості есемес-повідомлень і телефонних дзвінків з одного номера не ставилося, за улюбленця можна було голосувати стільки разів, скільки дозволяла товщина гаманця, а також спритність пальчиків і володіння Т-9. Ну, а коли щира й безпосередня до непристойності Руслана кілька разів розповіла, за якого учасника і скільки саме есемес вона відправила, постало природне запитання: а що, суддям теж можна було голосувати? Та ще й необмежену кількість разів? Дозвольте, тоді можна було б і самим учасникам за себе голосувати. Цікаво, як би це вплинуло на остаточний результат?

 

І ще одне, найголовніше і найприкріше - чому про суперфінал, де голосуватимуть за двох учасників, які наберуть найбільшу кількість голосів, оголосили лише після того, як на перше місце за кількістю голосів вийшла Антоніна Матвієнко? І навіщо взагалі було його влаштовувати, якщо йшлося не про десяті чи соті відсотка, а про абсолютне лідерство? Якщо вже організатори пішли за сценарієм українських виборів президента, як сказав Костянтин Меладзе, треба було бодай про людське око хоч вокальну дуель між Іваном і Тонею організувати, а не швиденько обнулити попередні результати і знову відкрити лінію голосування. Їй-богу, краще було б не проводити настільки прозору аналогію! З відгуків на інтернет-форумах відомо, скільки людей отримали від операторів повідомлення, що голосування зупинено, аж...о 2-й годині ночі! Або ж навпаки - таке саме повідомлення хтось отримував тоді, коли голосування у суперфіналі насправді ще тривало! Хотілося б, аби в наступному сезоні організатори все це врахували і мінімалізували таким чином усі домисли та плітки, якими неминуче обростають подібні шоу, коли відсутні прозорі механізми підрахунку голосів, а про правила остаточного вибору переможця (або все-таки про зміну їх?) повідомляють за 30 хвилин до закінчення ефіру.

 

До речі, ніхто не знає, чому так щиро обіймався з татом Вані Анатолій Кінах? Це запитання також частенько ставлять інтернет-користувачі.

 

Звісно, для Івана Ганзери перемога в такому супермегапроекті - це чи не єдина можливість реалізувати себе як співака в майбутньому. Йому прямо на сцені вручили сертифікат на запис альбомів та відеокліпів у відомій рекординговій компанії. Це круто, але... Чи є у Вані композиції для цього запису? Якщо він збирається записувати пісні, що співав упродовж шоу, то це не зовсім те, що потрібно для початківця. Тоді хто їх напише і за які гроші? За долари чи за рублі, бо з огляду на те, що сертифікат вручав московський представник американської компанії, до США їхати не доведеться? Знову запитання, і знову не надто приємні, а відповідей на них поки що немає...

 

Щодо Тоні Матвієнко, то за її подальшу кар'єру можна бути спокійними. Вона як співала, так і співатиме. Байдуже, з мамою чи без неї. А друге місце в «Голосі країни» тільки додасть популярності. Та й записуватись Антоніні й без американців є де.  

 

Звісно, талант-шоу - не спортивні змагання, де результат піддається обчисленню за допомогою математичних величин. Тут усе диктують смаки, вподобання і загальний рівень культури. Тому годі було чекати від «Голосу країни» скрупульозної об'єктивності як з боку тренерів, так і з боку вболівальників. Адже на колір і смак товариш не всяк. Але попри все це, «Плюси» з новим для країни форматом досягли головного результату - зробили яскраве й динамічне видовище.

 

Ілюстрація - teleshow.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24837
Теги:
Читайте також
25.09.2011 11:18
Борис Бахтеев
для «Детектор медіа»
18 604
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег
4604 дн. тому
Велике розчарування. Просто ГАНЬБА ЛИЦЕМІРАМ І ФАЛЬСИФІКАТОРАМ. Після цього так званого шоу, велика зневага до йому подібним. і звичайно жодної смс на жожне шоу. Образили нас і зневажили. І за це в свій час пожалкують.
Глядач11
4605 дн. тому
Я не про переможців. Величезна ПОДЯКА усім звукачам, що організували бездоганну якість звуку на цих прямих ефірах. Така сама подяка оркестрові, що працював практично бездоганно. Дуже привабливо виглядав інтер"єр, світло, фонові картинки, що органічно доповнювали виступи солістів. Це ж скільки професіоналів, і - яких! - працювало чітко і злагоджено... Спасибі вам, хлопці та дівчата за привабливе видовище! А головна подяка, звичайно, Костянтину Меладзе.
Сергій
4607 дн. тому
Всім читати http://kostyantyn1979.livejournal.com/48237.html
Сергей
4607 дн. тому
НАС ВСЕХ РАССУДИТ ВРЕМЯ. А организаторы шоу и руководители канала НЕ ДОСТОЙНЫ, ЧТОБЫ МЫ, УКРАИНЦЫ, НА НИХ ТРАТИЛИ СВОИ СИЛЫ, НЕРВЫ И ЗДОРОВЬЕ, ЕСТЬ БОГ НА СВЕТЕ, РАНО ИЛИ ПОЗДНО ПРАВДА И СПРАВЕДЛИВОСТЬ ВОСТОРЖЕСТВУЕТ. Каждый получит свое. А мы для страны выбрали Голос - и это Антонина Матвиенко!!!
Для ILA
4607 дн. тому
Позор - это такие рашисты как ты, А Тоня и Руслана, выигравшая для нашей страны евровидение - это гордость нашей страны.
ILA
4608 дн. тому
Данная критика очень напоминает вопли недалеких фанов Тони которые терроризировали на протяжение всего проекта все темы. Інна Долженкова противно читать этот бред недалекого человека. Такое впечатление что глупая школьница посидела и постучала по клаве на заказ. Один вопрос. КОГДА ВЫ УГОМОНИТЕСЬ РУСИ, ТОНИ И ВСЕ ОСТАЛЬНЫЕ. НАУЧИТЕСЬ ПРОИГРЫВАТЬ ДОСТОЙНО, ВЫ ПОЗОР ВСЕЙ СТРАНЫ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Andrew
4608 дн. тому
Тоня Матвієнко перемогла у другому шоу Голосу країни. Я переконаний, що результати голосування сфальшували і у неї з під носа вкрали перемогу. Зробили на дівчині піар і вкрали перемогу. І ще з українців, хто голосував за неї зробили ідіотів. Я розчарований 1+1, який втілив брудні технології і зробив усе можливе, аби Матвієнко не перемогла. Я відправив за неї 11 смс-повідомлень і десятеро із неих було НЕПРИЙНЯТО і гроші забрало. Якщо 1+1 так обдурив Антоніну Матвієнко, то нехай поверне гроші українцям, чиї повідомлення було не прийнято. Докази цьому є - я й досі не витераю з телефону такі смс. Шокований з того, що взагалі був другий тур. З якого дива, якщо у Голандській версії Голосу країни ніякого другого туру не було. Однім словом перетворили шоу у лайно, а вибрали не голос країни, а голос залишку на мобільному телефоні і то з фальсифікаціями і брудними технологіями. І ще прикривають фальсифікацію незрячою людиною.
Andrew
4608 дн. тому
Тоня Матвієнко перемогла у другому шоу Голосу країни. Я переконаний, що результати голосування сфальшували і у неї з під носа вкрали перемогу. Зробили на дівчині піар і вкрали перемогу. І ще з українців, хто голосував за неї зробили ідіотів. Я розчарований 1+1, який втілив брудні технології і зробив усе можливе, аби Матвієнко не перемогла. Я відправив за неї 11 смс-повідомлень і десятеро із неих було НЕПРИЙНЯТО і гроші забрало. Якщо 1+1 так обдурив Антоніну Матвієнко, то нехай поверне гроші українцям, чиї повідомлення було не прийнято. Докази цьому є - я й досі не витераю з телефону такі смс. Шокований з того, що взагалі був другий тур. З якого дива, якщо у Голандській версії Голосу країни ніякого другого туру не було. Однім словом перетворили шоу у лайно, а вибрали не голос країни, а голос залишку на мобільному телефоні і то з фальсифікаціями і брудними технологіями. І ще прикривають фальсифікацію незрячою людиною.
Сергій
4608 дн. тому
Якщо б Ганзера виграв в першому турі, вони б одразу його оголосили переможцем без проведення 2 туру. Ось чому вони не оголошували заздалегідь про 2 тур, ПРОСТО ЧЕКАЛИ, ХТО ВИГРАЄ ПЕРШИЙ, і в залежності від переможця першого туру планували подальші дії. ЛИЦЕМІРИ.
Олег
4608 дн. тому
У Антонины украли победу, при чем сделали это подло и цинично. Она победила в шоу. Не может все решать 25минутное голосование. Откуда взялся так называемый 2 тур, почему о нем не сообщали ни накануне, ни в анонсах, ни в начале передачи, а только когда все пропели. ЭТО вызывает большие подозрения. ГДЕ В ПРАВИЛАХ НАПИСАНО О Б ЭТОЙ 2 ТУРЕ. Покажите мне хочу увидеть эти правила украинского шоу хоть на каком –нибудь сайте. ОТВЕТ- НЕТ ТАКОГО.
nuinu
4609 дн. тому
заголовок - в яблучко. наш народ обирає неповноцінних
soundmanfm
4610 дн. тому
Вот чесно. Я звук реж с 10 летним стажем. И ЭТО что наз Голосом краины без содрогания смотреть не мог (чесно почти не смотрел). Меня жена тянула - "скажи мнение". Я молчу о всем остальном кроме одного вокала.. Такое количество "лажи и петухов" я не слышал давно. Это все плохо скрывалось и бек вокалом и дилеем которым ребята пыт вытянуть хоть что нибуть. Не скрою я чесно скажу что много не плохих голосов я слышал. Но ни один так и не попал в супер финал. особое мнение я хотел бы выразить по поводу Тони Матвиенко.. Это просто макс аут... Ее манера пение и тональность резала уши так что я прото плевался и мат... Особенно в дуэт с Русланой Лижичко... Я так и не понял о чем была песня(я то понял) хор,ор все звуки на припеве смешивальсь... Руслана .. котороя не интонирвала хоть блин убейся внятно..Зачем был нужен хор деток? Бедные детки...Оним словом просто "лажа". Госпоже Матвиенко надоть понять (для себя) как и что ей надо петь и в какой манере..А в остально как всегда картинка и ноль содежания.. Виват СТБ X фактор рулит. Чистые голоса порой в три октавы!!! Умнички. Иногда очень радуют старого глушмана ))))))
KyivUA
4610 дн. тому
Із задоволенням дивилися всією родиною весь проект, але фінал повністю перекреслив усі позитиви. Бажання дивитись Голос країни 2 не виникає. Поза всяким сумнівом результат був спотворений. Причина - публічна підтримка Ніною Матвієнко опальної екс-прем'єрки та чиясь хронічна українофобія. Думаю, що автори фальсифікації голосування глядачів на Голосі країни ті ж самі, що і на Великих українцях.
прохожий
4611 дн. тому
А не много ли мы уделяем внимания "видовищам"? Разве это полноценные передачи? Это именно "видовища", а передачи, работа канала, режиссера, журналиста — это совсем, совсем другое. Разве я не прав?!
патріот
4611 дн. тому
У нас "зіркою" называют любого, кто появился в "ящике". Как может "зірковий тренер" позволять себе слова "клёвый пацан, блин ". Стас Пьеха своим поведением ну никак не попадал в статус "звёздного". Как он сидел в кресле ?! Спасибо, что ноги не ложил на стол. Позорище ! И опять не можем обойтись своими силами, надо звать россиян на помощь. Я думал, что после эфира с Леонидом Агутиным и Владимиром Пресняковым Заманский будет отстранён от эфира. Вспомним, какие бестактные вопросы он им задавал. Агутин не растерялся и сказал, что на дурацкие вопросы он не отвечает.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду