3132
2 Березня 2006
16:00

3132
На це запитання вирішили відповісти два літератори

На це запитання вирішили відповісти два  літератори.

Чи є надмірне вживання ні, не алкоголю, а  Юлії Тимошенко шкідливим для здоров`я? На це запитання вирішили практично відповісти два  літератори. Відомий сценарист „Дня народження буржуя” Юрій Рогоза і відомий викривач Кучми–Медведчука Дмитро Чобіт з інтервалом один – два тижні презентували кожен вже по другій своїй книжці, де головною героїнею є газово-бензиново-м`ясна леді. Такої кількості літератури не було опубліковано про жодного з глав української держави, виключаючи хіба що Михайла Грушевського.

Відомо: щоб розчаруватися – треба дуже сильно зачаруватися. Рогоза як зачарувався  Юлією,  так і ходить зачарований – ще від часів книжки  „Невиконане замовлення”, яку він під псевдонімом Р.Лоза випустив під час виборів 2002 року. Вона була виконана у вигляді сповіді продажного писаки: йому заплатили, аби він оббрехав Юлю, але, зустрівшись з нею, він побачив у ній рятівницю України і відмовився виконувати підле замовлення. Цікаво, що на тих же виборах Юрій Рогоза балотувався до парламенту  у списку Народного Руху–3 під проводом Богдана Бойка.

Тепер він Бойка осиротив, але Юлю не зрадив. Написав детектив „Убити Юлю”, де справжнього борця (чи борцицю?) за справедливість прем`єрку Юлю намагається знищити підступний олігарх Пінчерук, якому вона  дуже сильно наступила на мозоля. Він наймає вбивцю на прізвисько Рамзай (просто як Ріхард Зоре), який має відправити Юлю на той світ.  Проти неї також бореться оточення доброго, але слабовільного Президента –  цинічні Полошенко, Мартинко, Третяк. Всі прізвища знайомі, чи не так? Але мужня Юля виходить переможницею і продовжує боротьбу за ідеї Майдану.

А ось член партії „Батьківщина”  Дмитро Чобіт на відміну від Рогози в колишній прем`єрці дуже сильно розчарувався. Розчарування викликав список Блоку Юлії Тимошенко, куди включили десятки щирих кучмістів. Лідери партії „Батьківщина” пояснили це тим, що вони нібито перевиховуватимуть цих людей і дадуть їм змогу звільнитися від моральних пут кучмізму. Пан Дмитро вважає, що перевиховуватися їм треба зовсім в іншому місці. Можна припустити, що він має на увазі в`язницю. Своє розчарування вихлюпнув спершу в  книжці „Монолітне болото або ЗАТ БЮТ”. На відміну від фантазій Лози-Рогози,  твір цей має документальний характер. Так само, як і другий - „Фарисеї або неоголошена війна Україні”.

У презентованій в понеділок, 27 лютого,  книжці Юлія Тимошенко виглядає просто відьмою, яку, крім влади, нічого не цікавить. Не цікавить також те, якими методами ця влада здобувається. Там наводяться вельми цікаві факти про нараду на дачі Тимошенко в ніч з 7 на 8 вересня 2005 року, про яку всі знають, але ніхто ніде не писав. За словами автора, в ній взяли участь відомі політичні діячі Михайло Бродський. Олександр Турчинов, Святослав Піскун, Анатолій Гриценко, Микола Томенко та інші.  Обговорювалося питання імпічменту Президента Ющенка після викидання у пресу компромату у вигляді відомих звинувачень Березовського. Але, як пише автор, „найбільш тверезий серед цієї збудженої компанії муж” міністр оборони Анатолій Гриценко запропонував з`ясувати, що скаже про такі дії світова громадськість і зателефонував послу США в Україні Джону Гербсту. Останній сказав, що світове співтовариство вважатиме такий розвиток подій заколотом. Він зателефонував Президентові, але той не брав слухавку і довелося йому будити й розповідати все Олегові Рибачуку. А вранці Ющенка про все доповіли переляканий генпрокурор і вкрай пригнічений міністр оборони.

На запитання під час презентації книжки  про джерело інформації автор відповів, що, як і всі журналісти, має право не розголошувати його, але у випадку судового позову – він неодмінно повідомить, звідки взяв ці факти (як відомо, Джон Гербст вже спростував ці повідомлення).
 Дмитро Чобіт наводить також факти, з яких випливає, що на Юлію Тимошенко ставить сьогодні Росія. Вона,  нібито,  мала зустрічі з Владіміром Путіним, під час яких домовилася про газову кризу і про вихід з неї нібито з допомогою Юлії, що дозволило  б їй перемогти на виборах. Російські політики свідомо ставили на не проросійського політика, до якого у помаранчевого електорату було б більше довіри. Але всі домовленості зірвалися, бо Путін, перекриваючи кран, не сподівався такої жорсткої реакції з боку Європейського Союзу і тому мусив підписати з Україною 4 січня відому угоду.
 В текстах пана Чобота бентежить тільки те, що Президент і його соратники виглядають однозначно мудрими, справедливими і чесними. В автора навіть не виникає запитань щодо вразливості українсько-російської угоди. А також відносно інших проколів Віктора Ющенка.

Почитаєш детектив Рогози „Убити Юлю” і думаєш собі, що на запитання через десятки років про те, хто такий Рогоза, відповідатимуть так: „Це літератор, який мав честь писати про видатного політика Юлію Тимошенко”. Почитаєш Чобота „Фарисеї або неоголошена війна Україні” і думаєш собі, що на запитання через  десятки років, хто такий Чобіт, відповідатимуть: „Це той літератор, пера якого удостоїлася  нікчемний політик Юлія Тимошенко”.

Юрій Луканов.

Програма "Час", "5 канал"

Дмитро Чобіт працює над новою книгою: "Офшорний бізнес Віктора Медведчука"