Чому "афганці" досі залишаються інтернаціоналістами?

17 Лютого 2006
3883
17 Лютого 2006
11:46

Чому "афганці" досі залишаються інтернаціоналістами?

3883
Тепер уже ніхто, принаймні офіційно, не називає героями тих хлопців, що воювали в Афганістані. Але день виведення радянських військ з цієї країни відзначають так само регулярно, як і перемогу Радянського Союзу у Другій світовій війні.
Чому "афганці" досі залишаються інтернаціоналістами?
У чергові роковини кладуть квіти до могил загиблих воїнів і до монументів  їхньої пам`яті. А також влаштовують марші військових підрозділів. У цих заходах беруть участь високі урядовці.

Я подивився 15 лютого новини на чотирьох телеканалах. Учасників тої війни за старою пропагандистською звичкою продовжують називати воїнами-інтернаціоналістами. І загальне враження таке, наче журналісти висвітлюють поминки загиблих від нещасного випадку:  сумно, звичайно, але що зробиш – таке життя. Лише в репортажі ТРК „Україна” прозвучав вельми промовистий штрих. Розповідалося про жінку, чий син, будучи офіцером, загинув на тій війні. Спершу він писав бадьорі листи про те, що народився у сорочці і з ним нічого не трапиться. А потім в його посланнях почало з`являтися здивування: а що ми тут робимо,  для чого ми сюди прийшли? Інші журналісти, на чиї репортажі я наскочив, не ставили питання про безглуздість і несправедливість тієї війни. 
 
Чому таке відбувається? Можливо, колеги бояться в цей скорботний день зачепити за живе учасників війни? Але ж мова не про те, щоб обізвати радянських воїнів агресорами. Вони, згідно з присягою, виконували свій службовий обов`язок. І в цьому плані їм нема чим дорікнути. Інша річ, що солдати, як завжди, стали жертвами великої політики: поклали своє життя заради чорт зна якої мети.

Тим часом, мені здається. що в цій темі залишається дуже багато неоднозначних моментів, які потребують висвітлення і осмислення. Адже, попри всю гучну радянську агітаційну роботу, самі комуністичні чиновники ставилися до афганців далеко не так, як барабанила про це офіційна пропаганда. Я сам колись написав статтю для „Молоді України” про солдата, який горів в Афганістані у танку, потрапив до госпіталю, і повернувся до Києва без комсомольського квитка – чи то загубив, чи то він у нього згорів. Райком комсомолу постановив не пригадую сьогодні точно – або виключити його з комсомолу, або оголосити йому догану. Хлопцеві той комсомол і його гладко причесані лідери були, чесно кажучи, до дупи, але його почуття справедливості було ображене - і він завітав до редакції.

У Канаді я зустрівся з українцем, колишнім вояком в Афгані, який потрапив у полон. Він пробув там пару років, доки його не визволила українська діаспора. Тепер він має канадське громадянство, одружився там і вирішив пов`язати своє життя з тією країною. Ми з ним дуже добре побалакали. Він розповів мені, що інтернаціоналізм радянських воїнів, серед іншого, полягав і в банальному мародерстві. Люди з червоними зірками і „калашами” в руках елементарно грабували торговельні лавки афганців, або більш менш заможних громадян. Можливо, я щось пропустив, але не пригадую, аби в засобах масової інформації розповідалося щось подібне.

У жовтні 2004 року в поїзді я розбалакався з підполковником міліції. Після другої чарки він розповів, що воював у Афгані. Він досі вважає, що  та війна була правильна, оскільки в країні панувала несправедливість і радянські солдати пішли її наводити. При цьому його зовсім не бентежила кількість загиблих заради цієї справедливості з одного і з іншого боку. 

Мені здається, що чергова дата завершення афганської епопеї аж ніяк не перешкоджає тому, аби глибше говорити на цю тему. Звісно, робити це треба делікатно. Але все ж таки постійно відповідати на запитання того загиблого офіцера, про якого згадав згадала ТРК „Україна”: а що ми там робили,  для чого ми туди прийшли?

Юрій Луканов, для "Детектор медіа"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3883
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду