Хто й чому мовчав про «Межигір’я»

7 Червня 2011
30122
7 Червня 2011
16:28

Хто й чому мовчав про «Межигір’я»

30122
Усі загальнонаціональні телеканали, крім 5-го й ТОНІСу, проігнорували візит журналістів до «Межигір’я»
Хто й чому мовчав про «Межигір’я»

6 червня, зважаючи на рішення незалежного українського суду, який постановив оберігати право на понеділковий відпочинок президента Януковича, журналісти вирішили проконтролювати, як виконуються це рішення. Варто зазначити, що деякі ЗМІ (зокрема СТБ) вирішили не докидати дрівець, щоби збори журналістів не скидалися на акцію. Тож у понеділковий ранок біля президентської резиденції «Межигір'я» можна було побачити знімальні групи лише Нового, 5-го каналу, Першого національного, ТОНІСу, «Сіті», ТВі, «24», «Гамми».

 

Журналісти, з огляду на «злочинну» відсутність судових виконавців, жорстко контролювали рішення окружного адміністративного суду і ретельно документували все, що відбувається навіть за парканами, щоб, бува, жодна злочинна постать там не причаїлася. Користуючись нагодою вони хотіли нагадати президенту Януковичу про обіцянку показати громадськості свою вже міфічну резиденцію та рішуче спростувати всілякі інсинуації, запущені деякими олігархами.

 

Журналісти в Межигір'ї

 

Втім, виявилося, що теперішній президент України Янукович... про благородні наміри журналістів не знав і згодом пообіцяв їх запросити до Межигір'я. Колись. Невідомо, чи знала про благородні наміри журналістів оберігати спокій шефа Дарина Олександрівна Чепак, але оберемок шипованих троянд із тортиком дивної консистенції для колишніх колег приготувала.

 

Колеги від стилізованих різок та солодкого відмовилися, запідозривши недобре. Дарка образилась, а її, про всяк випадок, покартали. Хоча, заради справедливості, куди більше варто було картати колег, які теж стояли рік тому поруч із Даркою, а 6 червня 2011 року були на прийомі в Президента і не нагадали - принаймні, ніхто з них про це публічно не повідомив - Януковичу про обіцянку показати Межигір'я.

 

Керівники провідних ЗМІ з Віктором Януковичем

 

Перебіг цих подій, майстерно поширений інтернетом, мав ефект вибуху вакуумної бомби в українському сегменті вебу та соціальних мережах. Здавалося б, голос активної частини українського суспільства лунатиме також і з телевізійних приймачів по всій Україні. Однак, у своїй масі телеканали дивним чином ретранслювали глядачу позицію Адміністрації Президента. І не більше.

 

За розшифровками деяких ефірів понеділковий День журналіста на ТБ виглядав так:

 

ТРК «Україна» (19.00)

 

«Елена Кот, ведущая: Отказаться от заказных материалов призывали сегодня работников украинских СМИ активистки движения "Фемен". Профессиональные праздник журналистов они отметили акцией на Крещатике. Традиционного показа топлес не устраивали. Вместо этого девушки демонстративно разорвали на себе джинсовую одежду. Потом объяснили, что хотели этим сказать.

 

Екатерина Дмитренко, активистка "Фемен": Джинса - это когда заказывают журналистам статьи. Это делают чаще всего наши политики. Для них это нормальная ситуація - когда они проплачивают журналам, газетам статьи, чтобы те писали о них хорошую информацию. Ми их призываем в День журналистики не вестись на джинсу, не продаваться за деньги, а писать честную корректную информацию. Правдивую главное».

 

Елена Кот, ведущая: С профессиональным праздником поздравил работников прессы Виктор Янукович. Утром в опубликованном на сайте Президента обращении назвал журналистом санитарами помогающими очистить общество от негативных явлений. А ближе к вечеру Виктор Янукович собрал на неофициальный ланч руководителей некоторых СМИ.

 

Виктор Янукович, Президент Украины: Я хочу побажати, щоб знаходилась спільна мова, щоб ми разом з вами будували майбутнє нашої країни, те громадянське суспільство, про яке ми дуже багато говоримо. Мені здається, що воно незалежно від багатьох обставин воно так і буде».

 

5 канал (20.30)

 

«Ігор Татарчук, ведучий: Кортеж Віктора Януковича проігнорував журналістів, які чекали на нього біля резиденції "Межигір'я". Працівники мас-медіа у своє професійне свято хотіли запитати Президента чому він і досі не продемонстрував громадськості своє обійстя. Адже обіцяв це зробити рік тому. Активісти руху "Стоп цензурі" планували провести біля маєтку театралізовану акцію. Однак мітингувати заборонив суд. Тому журналісти зібралися лише для того, щоби проконтролювати як виконуватиметься це рішення суду.

 

Роман Сухан, кореспондент: Український Президент Віктор Янукович проживає за ось цим зеленим височезним парканом. По всьому периметру камери відеоспостереження, навкруги охорона. Резиденція Президента знаходиться у селі Нові Петрівці. Але простим селянам сюди не доїхати. Попри те, що біля садиби Президента нелюдно, проведення тут мітингів чи пікетів перешкоджатиме селянам їхати на роботу, - заявив сільський голова Нових Петріців, і через суд заборонив акцію журналістів. На підтвердження своїх слів, веде репортерів до сусідів Януковича.

 

Місцева мешканка: "Это частный сектор, и политика к жизни никакого вообще отношения не имеет. И я хочу, чтобы наоборот, сельська рада нас оградила от вас".

 

Місцева мешканка: "Я взагалі перший раз про це взагалі чую. Взагалі".

 

Чоловік: "Ну, скажіть, вам буде заважати дані акції?"

 

Місцева мешканка: "Ні, ні. Конечно, ні. Якщо Янукович кожен день їздить з кортежем, не заважає, ніяких питань ніде немає, як це".

 

Чоловік: "То не буде заважати, да?"

 

Місцева мешканка: "Конечно, ні".

 

Роман Сухан, кореспондент: Попри заборону мітингувати, активісти руху "Стоп цензурі" таки приїхали до "Межигір'я". Кажуть, проконтролювати, як виконується рішення суду. А якщо вийде - нагадати Януковичу про обіцянку.

 

Сергій Лещенко, журналіст: "Один рік і два дні тому він провів єдину прес-конференцію на своїй посаді, де йому було поставлене запитання про те, що існують корупційні підозри стосовно того, як була виведена з державної власності резиденція "Межигір'я" і він тоді пообіцяв, що він все покаже, чим володіє. З тих часів було 12 місяців і ніхто нічого нікому не показав".

 

Роман Сухан, кореспондент: Спитати у Януковича, коли він таки запросить журналістів у гості не вийшло. Кортеж глави держави промчав повз. Одразу за Президентом із "Межигір'я" виїхав його прес-секретар. До візиту преси підготувалася заздалегідь. Привезла червоно-білі троянди - привітати присутніх із Днем журналіста. Ті від квітів відмовилися.

 

Журналіст: Ну, вы сума сошли. Давайте не брать цветы.

 

Роман Сухан, кореспондент: Зупинятися Президенту заборонила Служба безпеки, - каже Дарка Чепак. Але на питання про обіцянку показати "Межигір'я" - Янукович відповість.

 

Дарка Чепак, прес-секретар Президента: Ми запланували цього разу прес-конференцію не власне на День журналіста, а ми запланували наприкінці червня - на початку липня. Так що я дуже сподіваюся, що ви зможете задати це запитання йому.

 

Роман Сухан, кореспондент: Окрім троянд, Чепак хотіла подарувати журналістам ще й великий торт. Його теж не прийняли. Солодкий подарунок забрали сусідні будівельники.

 

Ігор Татарчук, ведучий: Суд не мав забороняти акцію представників мас-медіа поблизу президентської резиденції у Нових Петрівцях. Про це Віктор Янукович сказав на зустрічі з керівниками провідних ЗМІ з нагоди Дня журналіста. Президент наголосив, що лише сьогодні дізнався про це судове рішення і пообіцяв, що таки запросить журналістів до своєї резиденції».

 

«Інтер» (20.00)

 

«Анастасия Даугуле, ведущая: Украинских журналистов с профессиональным праздником сегодня поздравил Президент. На неофициальный ланч у главы государства собрались руководители средств массовой информации, а также известные журналисты. Во время встречи они говорили о проблемах СМИ, а ещё - об открытости представителей власти для прессы.

 

Виктор Янукович, Президент Украины: "Я хочу вас привітати з Днем журналістики, побажати, щоб у нас побільше збігалося інтересів держави, журналістів, щоб знаходилася спільна мова, щоб ми разом з вами будували майбутнє нашої країни - те громадянське суспільство, про яке ми дуже багато говоримо"».

 

Перший національний (21.00)

 

«Іванна Найда, ведуча: Віктор Янукович сьогодні привітав працівників ЗМІ з професійним святом і підтвердив своє запрошення до власної резиденції, яке він зробив торік. Відвідини відбудуться, щойно Президент знайде на це час у робочому графіку. Глава держави закликав журналістів до співпраці.

 

Віктор Янукович, Президент України: "Побажати, щоб у нас побільше збігалося інтересів в держави, журналістів, щоб знаходилася спільна мова, щоб ми разом з вами будували майбутнє нашої країни. Те громадянське суспільство, про яке ми дуже багато говоримо"».

 

Про акцію біля Межигір'я говорила «Гамма». Ведуча Марина Мікульська пояснила, чому Янукович не зупинився перед журналістами 6 червня (синхроном Дарки Чепак), і переказала слова Януковича, що той свою резиденцію журналістам колись покаже. Синхронів самих журналістів, які стояли перед воротами «Межигір'я», в ефірі каналу не було.

 

Недаремно «в поле» з'їздили журналісти ТОНІСу й каналу «24»: у випусках новин тут показали відеозвіти про журналістів, президентську резиденцію і тортик від Чепак. Свій сюжет про відвідини журналістами «Межигір'я» та президентського прийому дав в ефір і News One, який свою знімальну групу до резиденції Януковича не відправляв, але скористався слайдами й відео, викладеними на «Українській правді», та паркетною зйомкою прес-служби президента.

 

Канал ТВі висвітлив відвідини журналістами «Межигір'я» найповніше завдяки трансляції у прямому ефірі марафону руху «Стоп цензурі!». Тематичний марафон «Повний доступ» був присвячений проблемам і досягненням в інформаційній сфері за останній рік. Наскрізною темою ефіру якраз і став ранковий візит журналістів до «Межигір'я». Сюжет команди «Повного доступу» повторювали в ефірі кілька разів. Окрім цього, ТВі у випуску новин «Сьогодні», що перервав марафон о 20.30, дав власний сюжет про цю поїздку.

 

Натомість глядачі Першого національного, Нового й «Сіті» так і не побачили сюжетів із «Межигір'я».

 

Журналісти в Межигір'ї

 

«Детектор медіа» звернулася до редакторів тих каналів, які відправили свої знімальні групи на подію, але не поставили матеріалу в ефір.

 

Шеф-редактор Нового каналу Михайло Шаманов пояснив відсутність сюжету нестачею відзнятого матеріалу. «Знімальній групі потрібно було швидко їхати на ще одну зйомку. Вони поїхали раніше, навіть не дочекавшись від'їзду кортежу президента», - сказав він. На Новому не вийшло жодного сюжету про День журналіста.

 

«Сіті» вустами випускового редактора Ірини Коробко заявив, що канал ніякого сюжету про День журналіста не давав, тому що «був технічний збій, і вийшло неякісне відео». Ведуча випуску новин лише усно згадала про те, що 6 червня - День журналіста.

 

Від Першого національного, де замість акції журналістів показали привітання Віктора Януковича, отримати коментар наразі не вдалося. Заступник генерального директора Національної телекомпанії України з інформаційного та суспільно-політичного мовлення Олександр Пантелеймонов попросив «Детектор медіа» звернутися з письмовим запитом. ТК так і зробила і тепер чекає на відповідь.

 

Як бачимо, всі загальнонаціональні канали, окрім 5-го й ТОНІСу, проігнорували тему обіцянки Януковича річної давнини показати власну резиденцію журналістам, якої той так і не виконав, а суд заборонив проведення мирних зборів біля «Межигір'я» у цей день. Уявити таку поведінку ЗМІ в будь-якій країні, де справді немає проблем зі свободою слова та контролем медіа над владою, неможливо.

 

Але, на жаль, в Україні «протокольний обід Януковича з редакторами виявився для медіа цікавішим, ніж привезений Даркою Чепак торт, який з'їли б собаки, якби його не врятували випадкові перехожі, - резюмує з цього приводу в своєму блозі на «Українській правді» радник Юлії Тимошенко Олег Медведєв. - Найбільше потішив комік-редактор з СТБ. Виявляється. раз акцію заборонено судом, то її не можна висвітлювати. Уявімо собі, законослухняні BBC чи CNN ігнорують події в Єгипті, Сирії, Лівії та Ємені лише на тій підставі, що вони не санкціоновані Мубараком, Асадом, Каддафі та Салехом...».

 

Між тим, а який би був піар президентській команді, якби не Дарка Чепак із квітами та тортиком спробувала втішити журналістів, засмучених президентським кортежем, що промчав повз них, а сам Віктор Федорович гостинно вийшов би на ґанок та запросив медійників до себе у гості... Навряд би такою нагодою та не скористалися б політтехнологи президентської команди, якби... Якби для такого кроку не треба було Януковичу будувати скромненьке межигірське «потьомкінське село», сховавши те, що є насправді, під шапкою-невидимкою...

 

Фото Івана Ковпашка та прес-служби президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Сергієнко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30122
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ontario
4714 дн. тому
На фото всі щасливі а баба з торбою це хто?
Гість
4714 дн. тому
Якщо питання Межигір'я Притула піднімала, то що заважало їй по зустрічі зробити на УП відповідну новину? Зрештою, дивна логіка - не приймати подарунки від Чепак, а потім йти до Януковича. Тому що послідовні?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду