Нагієвщина: реінкарнація на «Інтері»

21 Квітня 2011
27303
21 Квітня 2011
21:15

Нагієвщина: реінкарнація на «Інтері»

27303
Дещо про соціальне ток-шоу «Всі свої», де гостям кажуть: «Ви просто посидьте для нашого рейтингу»
Нагієвщина: реінкарнація на «Інтері»

Один із найпопулярніших телевізійних жанрів - ток-шоу - переживає період мінливого забуття. Попри численні спроби запустити формати різного спрямування, в ефірі прижилися лише політичні програми. Хоча й до них увага щороку падає. На великих каналах соціалка не знаходить відгуку в масової аудиторії: спецвипуски «Шустер livе» (наприклад, до дня медичного працівника) були провальними за рейтинговими показниками. У каналів інформаційного спрямування ситуація не краща. Проект «Савік Шустер студія» «Про що кіно?» має показники, нижчі за середні, тоді як політичне ток-шоу суттєво піднімає частку Першого національного.

 

Авторські ток-шоу на кшталт «Без табу» Ольги Герасим'юк, «Чорного та білого» Анатолія Борсюка чи «Подвійного доказу» Борсюка та Вахтанга Кіпіані пережили пік популярності і цілком зникли з ефіру. Розмовні проекти модифікувались на формати таблоїдного типу з гіперболізованим акцентом на скандальності та дискусіях довкола «смажених» тем. Два таких проекти - «Проти всіх» та «На межі» Христини Бондаренко - вийшли на 5-му каналі. Нині в тому ж напрямку переформатовано «Розбір польотів» на «Інтері».

 

Інтерес цього каналу до жовтого соціального ток-шоу цієї весни навіть посилився. В ефірі «Інтера» з'явилося ще одне шоу скандально-таблоїдного формату з відповідним ведучим - Дмитром Нагієвим - «Всі свої».

 

 

«Головне шоу країни»?

 

«Чомусь останнім часом багато докорів щодо того, що на "Інтері" тільки розважальні програми. Скоро ми запустимо кілька дуже цікавих соціальних проектів, і "Всі свої" - один із них», - анонсувала промоушн-продюсер каналу Марина Шоломова.

 

Проект буднів вийшов в ефір увечері 21 березня, замінивши медичне ток-шоу про знахарство «Здоровенькі були з Малаховим» (останньому довелося скромно осісти на 13-й годині дня). «Всі свої» «Інтер» позиціонує саме як соціальний проект. Добірка тем, на думку каналу, відповідна: «Раби ХХІ століття», «Мої батьки - геї», «Звичайне звірство», «Чорні трансплантологи», «Мами-малолітки» тощо.

 

Такий персонаж, як Дмитро Нагієв, із бекґраундом скандальних «Окон» за плечима, одразу ж викликав дискусію. Віце-спікер Микола Томенко заявив, що проект зазнає адміністрування з Москви. У відповідь генеральний продюсер «Інтера» Володимир Зеленський розповів, що канал запрошував консультантів із російського ринку, які безпосередньо працювали над створенням аналогічного шоу в Росії, «тому що професіоналів, здатних створювати якісне щоденне ток-шоу, у нас, на жаль, немає».

 

Над яким саме проектом працювали російські консультанти - здогадатися нескладно. Неозброєним оком видно, що «Всі свої» - спрощене наслідування одного з найпопулярніших російських ток-шоу «Пусть говорят», яке вже п'ять років виходить на російському Першому каналі. Тематика ідентична: невигадані історії, які викликають суспільний інтерес; у студії присутні очевидці, їхні рідні та близькі, а також відомі особистості. От тільки російський аналог, попри разючу таблоїдність, ще намагається привернути увагу глядачів до певної проблеми й окреслити шляхи її вирішення.

 

Рейтинги шоу «Всі свої», при всьому потенціалі цього жовтого формату, поки що до середніх не дотягують: частка 15,94% за «Всією Україною» та 13,88 % за «50 тис.+»*, аудиторія 18+. Це при середній частці «Інтера» 18,37% та 15,73% відповідно (за тиждень 4-10 квітня).

 

 

Ведучий

 

«Це головне шоу країни. Коло екранів немає сторонніх. Я хочу говорити, дивлячись вам у вічі. Тут усі свої, я тут чужий. Але можливо, мені збоку видніше. Тим більше в Україні я можу говорити вільно», - награно промовляє Дмитро Нагієв на тлі декоративних вікон, крізь скло темних окулярів вдивляючись в очі уявних глядачів. Чорні окуляри - фішка ведучого, він одягає їх у кінці та на початку програми, коли нагадує, що звати його Дмитро Нагієв і що він тут чужий. Власне, чужим він залишається протягом усієї програми, і його роль настільки невиразна, що «Всі свої» живуть ніби самі по собі.

 

Роль ведучого в будь-якому ток-шоу ключова, саме від нього залежить рівень дискусії, якість запитань, драматургія програми, її успіх чи провал. Для Дмитра Нагієва, фактично нерозривно з'єднаного з брендом «Окон», у цьому проекті було обрано роль відстороненого модератора, оскільки тут він має справу з реальними персонажами, а не акторами, і «невигаданими історіями». Однак його поведінка, жести, міміка, запитання свідчать про штучність такої відстороненості. Намагання вийти за межі екзальтованої гри, в якій ведучий почувається як риба у воді, не привели до щирого співпереживання, включеності ведучого у долі реальних героїв, які розповідають у студії про реальні, а не вигадані, проблеми...

 

Награна іронічно-саркастична посмішка у «гарячих моментах» та зверхність час від часу освіжають збайдужілий образ модератора. Однак Нагієв змінюється, коли з неприхованим задоволенням починає смакувати ключові слова теми обговорення (щоб вони швидше зачепили і запам'яталися глядачам «головного соціального шоу країни»): «геи», «рабы» тощо. Підкреслення найскандальніших аспектів дискусії і є фактично єдиним завданням модератора «Всіх своїх».

 

 

Структура обговорення

 

Інтригу та динаміку сюжетної лінії ток-шоу «Інтера» визначають якраз не запитання ведучого, а спонтанні коментарі, а то й просто викрики гостей програми, експертів та глядачів із залу. Добір експертів класичний: публічні люди, зірки, політики, а також - майже в кожному випуску - представники церкви. Запитання ведучого спрямовані на викликання скандалу, причому часто це призводить до прямої підміни реальної проблеми штучними звинуваченнями.

 

Огляньмо один із випусків. 4 квітня проект «Всі свої» мав найвищі показники за весь час трансляції (частка 19,56% за 18+, «50 тис.+»). Тема випуску - «Раби ХХІ століття». У центрі обговорення доля двох українок - Світлани та Зіти, які стали заручницями і «рабинями» бандитів у Кущевській станиці. До речі, злочинність у Кущевській та звірства банди Цапків була темою обговорення російського шоу «Пусть говорят». Тематика обох шоу загалом дуже подібна: в українському ефірі часто звучать ті ж теми, які вже були у проекті російського Першого каналу.

 

Світлана і Зіта кілька місяців працювали в Росії у жахливих умовах. Вони втекти, деякий час переховувались, а потім повернулися до України. Причому Світлана (нібито) одразу приїхала в ефір шоу «Всі свої», навіть не встигнувши побачитись із рідними та близькими. Відповідно, у випуску крупним планом були і сльози, і валеріанка. Експертами у студії виступили Наталія Бучинська, Інна Богословська, Йосип Вінський та Оксана Вояж.

 

Обидві дівчини розповідали про те, як поїхали на заробітки, щоби прогодувати дітей, як доводилося працювати і як вони тікали. Нагієв уточнював усі важливі деталі. Наприклад: «Світлана поїхала на заробітки заради грошей?». Після оповідей героїнь піднімати рейтинг каналу кинулись «експерти». Співачка Наталія Бучинська одразу поцікавилась у Зіти: «Що ви за цей рік привезли дітям?» (нагадаємо, жінка перебувала фактично в полоні. Діти залишались у бабусі). А Інна Богословська з таким виразом обличчя, ніби перед нею сидить Юлія Тимошенко, майже кричала: «Ви кинули чотирьох дітей! А тепер жертва!». Дмитро Нагієв намагався додати програмі «психологізму» і запитував героїню: «Як ви відчуваєте, що відбувалось у житті вашої дочки?».

 

Тут у дискусію «органічно» влилась аудиторія зі студії: «Ви вважаєте відповідальним народити чотирьох дітей та їх кинути?» або «Я її засуджую через те, що вона народила чотирьох дітей! Як ви могли впустити у світ чотирьох дітей?! Злидні у країні через ваших дітей!». Під час перерви на рекламу та оголошення нових гостей ведучий не відмовляє собі в задоволенні ще раз промовити: «Колишня рабиня Зіта», «Колишня рабиня Світлана».

 

Докопатися до істинних причин нещастя однієї з героїнь проекту зміг Йосип Вінський. Він спитав: «А де ваш чоловік?». Виявляється, чоловік залишив дружину і живе в іншому місці. Нагієв, відчувши свою стихію, вже не добирає слів: «А де ця скотина, яка вас покинула?» - і виносить свій вирок: «Найбільша соціальна проблема - це чоловіки-нелюди, які змушують жінок їхати на заробітки».

 

Після цього Нагієв запрошує до студії дітей Зіти. «Не колупайся в носі», - каже він хлопчику, який одразу ж знітився. У фіналі діти отримали в подарунок солодощі та іграшки. Мабуть, на думку творців проекту, присутність у студії дітей мала додати шоу «душевності». Але ж дітям довелося взяти участь у шоу, в якому засуджували їхню матір за те, що вона взагалі їх народила...

 

Після цього ведучий та гості перейшли до обговорення життя українського інженера, який 14 років провів у полоні в Таїланді. Йому закинули, що чоловіку не годиться кидати родину і їхати на заробітки. Ані слова не було сказано про те, як допомогти людині соціально і психологічно реабілітуватися після стількох років поневірянь. Як і про те, а чому, власне, герої програми були змушені кидати дітей і родину: хіба не тому, що в рідній країні заробити на життя в них, як і в мільйонів співвітчизників, не було можливості?

 

 

Розкриття теми

 

Шоу, яке прагне зайняти позицію суспільно значущого проекту, має заглиблюватись у теми, яких торкається. Однак цей момент для шоу «Всі свої», схоже, другорядний. Зазвичай - як ми вже бачили в наведеному прикладі - обговорення у студії зводиться до декларування стереотипів та навішування ярликів, до підміни животрепетних соціальних проблем «полуничкою», яку штучно намагається витягти з реальних історій реальних людей ведучий за допомогою так званих експертів.

 

Та й сам підбір тем вражає сумнівною значущістю. Приміром, 12 квітня «головне національне шоу» переймалось інструкцією харківського планетарію та питанням «Що робити, коли вас викрали інопланетяни?» (животрепетна проблема, чи не так?). Одну з героїнь ефіру переконували в тому, що вона несерйозно ставиться до ймовірності викрадення її дитини інопланетянами, директор планетарію читала лекцію про різновиди прибульців, а експерт Інна Цимбалюк томно промовляла: «Я романтик, я щиро хочу вірити, що вони (інопланетяни. - ТК) існують», і скаржилась на те, що її в цьому ніхто не може переконати, а вчені не наводять серйозних аргументів.

 

Всі теми шоу підібрано за правилом п'яти (чи шести) «с»: секс («Без комплексів: голі зірки»), скандал («Мовчання ягнят»), страх («Чорні трансплантологи»), смерть («Кривавий марафон: любов і кров»), співчуття («Звичайне звірство» - про рейди щодо вилову собак). З останньою складовою таблоїдної форми успіху - сміхом - у проекті поки проблеми. Однак з огляду на перелік тем російського шоу «Пусть говорят» можна припустити, що «Всі свої» розвиватимуться і в цьому напрямку.

 

Дуже характерним для концепції проекту був ефір 31 березня (тема «Мова чи язик?»), коли Дмитро Нагієв так радів присутності гумориста Володимира Моісеєнка, що майже не стримував своїх емоцій. Він сказав, що цьому гостю можна не представлятись: «Можете навіть не говорити, а для нашого рейтингу просто посидіти».

 

***

 

У шоу «Всі свої» багато хто приходить посидіти і щось сказати для рейтингу (хоча герої тем, напевно, про це не підозрюють), який поки що не може сягнути навіть середніх показників каналу.

 

Якщо вже керівництво «Інтера» обрало такий формат ток-шоу, їм варто було хоча б поглянути на основну мету російського проекту-прообразу: створити атмосферу причетності глядачів і влади до вирішення побутових та соціальних проблем. Взяти хоча б ту ж тему з бандитським угрупуванням Цапків у станиці Кущевській. У «Пусть говорят» її обговорювали 18 листопада 2010 року. До студії було запрошено сторони конфлікту, зацікавлених осіб і, зокрема (а це важливо для проекту, позиціонованого як соціальний), представники місцевої влади, яким ставили різкі запитання про ситуацію в місті і бездіяльність правоохоронних органів. Учасникам конфлікту не дорікали, що вони народили забагато дітей, а говорили з ними про те, чому вбивства, зґвалтування та інші злочини, які коїлись понад 6 років, не розслідувались, і чому люди опинились у таких умовах, що навіть боялися прийти на допомогу цілій родині, яку вбили і спалили. За аналогією, українська програма могла б запросити чиновників та політиків, відповідальних за дотримання прав громадян за кордоном і за безробіття всередині країни.

 

Але непереможне бажання швидко отримати високі показники на самій лише скандальності, без якісної роботи над сценарієм, добором учасників, драматургією і глибиною розкриття тем, над образом і роллю ведучого створює враження, що навіть ці «невигадані історії» з колекції «5 С» є звичайною фальшивкою. І доводиться констатувати, що Дмитро Нагієв - не Андрій Малахов, «Інтер» уже давно - не аналог російського Першого каналу, а «Всі свої» - це навіть не «Пусть говорят».

 

* Середні показники ток-шоу «Всі свої» на 15 квітня.

 

Фото - starchart.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27303
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
редактор
4721 дн. тому
defiant, у каких людей? У зрителей? Так им вообще безразлично, кто и кому на ТВ платит. Зрители смотрят или не смотрят украинские, российские, американские и другие программы, ориентируясь на свой вкус, а не на производителя. Или под емким определением "люди" Вы имеете ввиду коллег-телевизионщиков? Тогда это, извините, чистой воды зависть. Поэтому, если участие россиян в проекте, единственное, что вызывает раздражение, можно сказать- программа удалась))))
defiant
4722 дн. тому
У людей самое большое раздражение в этой передаче вызывает то, что немалые деньги за абсолютно посредственное шоу, снова( в который раз) уходят за границу. Объяснения генпродюсера Зеленского, что «професіоналів, здатних створювати якісне щоденне ток-шоу, в Україні немає» считаю необоснованными. А сам Зеленский ??? Почему ему лично не вести эту передачу,равно как и "Школу доктора Комаровского", "Утреннюю почту" ( и за Пугачеву и за Галкина), "Большую политику" и еще небольшой ряд передач , где Владимир отсутствует как ведущий, а является только автором оригинальной идеи. Кстати, этот "жалкий рооссийский плагиатор" телеведущий Игорь Николаев нагло заявлял, что яко бы это он придумал передачу "Утренняя почта" еще в прошлом столетии до рождения Зеленского). Эти мысли у меня возникли при просмотре предпасхальной "ЧтоГдеКогда?", где Зеленский был признан лучшим игроком(?????). Уверен, что кроме лэптопа, Сосис с Сивохой могли бы предложить отныне именовать Зенеского, скажем,так: Генеральный продюсер телеканала "Интер", бесценный друг всех телезрителей Украины, наш любимый вождь и телеучитель, дорогой товарищ Владимир ....ович(к своему стыду, не знаю как) Зеленский. А еще присвоить ему внеочередное звания Маршала Советского Союза или хотя бы СБУ. Казалось бы оно ему, как и Брежневу, и на хрен не нужно. Но так, на всяк случай! Пусть будет! А вообще, это не шутка. Жалко смотреть до какого маразма может дойти донедавна неплохой и талантливый артист КВН и, вместе с ним, качественный украинский канал, если его покупают богатые но абсолютно несведущие люди( хотя если бы хозяин был непрофессионалом только в телевидении, то это было бы не так трагично для страны).
редактор
4724 дн. тому
Панове, всі гості та історії цілком справждні, людей шукаємо в Україні та за кордоном. За "підставу" ,замість реальної особи, звільнення всієї редакторської групи в 24 години. Навіть, якщо б і хотіли - не наважились би. Критика завжди потрібна і, як журналіст, я це розумію і не намагаюсь сперечатися з автором статті. Він має право на свою особисту точку зору. Але, щодо Нагієва - не згодна . Він, насправді, щиро співчуває героям, і це дуже відчувається під час запису програми, намагається їх підтримати, навіть розсмішити, щоб повернути гарний настрій після розповіді сумної історії. Він насправді дуже талановитий ведучій. А щодо "Окон", так цей проект був 10 років тому, людина змінюється, дорослішає, так і Нагієв. Зараз він спокійний, мудрий чоловік, а ви не даєте йому шансу довести це. Не треба судити людину, яку не знаєшь, по за очі. На кінець ще одно зауваження: всі пишуть, що "Окна" це бруд, але немає глядача, який би цю програму не запам'ятав.Тому, посилання на негативний опит "Окон" нагадує старий анекдот: "миші плакали, кололись, але їли кактус")))
smoke
4725 дн. тому
Статья - бред сивой кобылы. Аргументирую. Никакого отличия в лучшую сторону шоу "Пусть говорят не имеет". Ее ведущий - маленькая бездушная тварь. Никакого сочувствия к участникам программы у него нет. Нет и не было. Его роль - скандал. Скандал в ущерб правде, в ущерб человечности. Поэтому надо быть последним идиотом, чтобы приводить ОРТэшный продукт в пример, будто он отличается чем-то в лучшую сторону
sasha
4725 дн. тому
Щось зовсім не віриться в реальність персонажів.... Більше схоже на актерство...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду