Чию маму?

14 Квітня 2011
15853
14 Квітня 2011
12:37

Чию маму?

15853
Новий розважальний проект на ТЕТі з майже нецензурною назвою «Твою маму!» викликає такі ж нецензурні емоції
Чию маму?

Повністю американське шоу - як за змістом, так і за менталітетом - за вуха натягнуте на українських героїв...

 

«Хочеш дізнатися, як виглядатиме твоя дівчина через 20 років - подивись на її матір». Цей принцип закладено в основу розважального шоу знайомств «Твою маму». Потенційний наречений обирає собі дівчину з трьох претенденток усліпу - на основі спілкування з їхніми матусями. Три побачення - три мами. Хлопець намагається дізнатися якнайбільше про кожну дівчину - мами нахвалюють власних дівчаток і приглядаються до хлопця. Вибір робить хлопець, виходячи зі спілкування з матусями.

 

«Твою маму!» - проект, розроблений за форматом Date my mom компанії Shine International. Оригінальна версія шоу виходила на каналі MTV. На українському ТБ проект виходив на Новому каналі. Побачивши кілька років тому пару випусків побачення з мамою по-американськи, ваш автор довго плювалася. Пихаті та хвалькуваті молодики перед побаченнями з мамами презентували себе якось на кшталт «Я плейбой-супермен! Подивіться на мене - зараз піду ощасливлювати спочатку мам, а потім їхніх дівчаток!». А нахабні матусі розповідали про власних доньок так, ніби пропонували кавалеру кохання за гроші. Та ще й із погрозами: «Не обереш мою лялечку - гірко пошкодуєш». У фіналі ображені мами й доньки, яких не обрали, неодмінно обливали хлопця рясним брудом, мовляв, та в нього й ноги криві, й узагалі він суцільний невдаха, не дуже й хотілося!..

 

O tempоra o mores! Для цільової аудиторії каналу ТЕТ (для дівчат, що не паряться, а також, імовірно, таких же незапарених матусь) перекладу з латинської: «О часи, о звичаї». Запам'ятовувати цю фразу не обов'язково, розуміти зміст - теж.

 

Після перегляду всього цього телекипіння низьких людських емоцій десь за океаном - в Америці - все одно залишилося відчуття слизької багнюки. Й одразу чомусь згадався Михайло Задорнов та причина, з якої йому заборонили в'їзд у США...

 

Втім, трохи поміркувавши, я заспокоїла себе досить логічним аргументом: «Ну, що я зі своїм мірилом моралі - до американського шоу! Інший континент - інший менталітет. В Україні такий формат виглядав би інакше» Тоді я була ще наївною...

 

Аж ось дочекалася: ТЕТ купив формат, і - що символічно - з Дня закоханих запустив і в Україні власну «Твою маму». (Виробництво «1+1 продакшн» на замовлення телеканалу ТЕТ.) І заставка у програми така «сердешна» - нібито про любов. Подивилася, бо стало цікаво: а як у нас виглядатиме такий формат?

 

Героїв для програми обирали, ймовірно, серед глядачів (бо кілька тижнів канал крутив рекламу та оголошення про кастинг). Ну, а цільова аудиторія каналу, згадаймо, - дівчата, які не паряться. Але анкети для участі в програмі - для учасників-хлопців та для мам. Тож саме матусі мають виявити ініціативу і притягти своїх доньок на шоу...

 

Ось так, досить цнотливо, виглядає оголошення про кастинг на проект: «Канал ТЕТ запрошує на кастинг: хлопців, які серйозно ставляться до вибору партнерки та готові докласти зусиль для того, щоб зрозуміти, чи підходить їм дівчина; мам, які мають дорослих доньок і хочуть вдало видати їх заміж, та дівчат, що готові довірити мамі вибір майбутнього супутника життя».

 

Начебто нічого крамольного: пошук нареченого для доньки. Навіть супутника життя. Не знаю, хто таким чином намагається вдало видати доньок заміж. Це, мабуть, для тих матусь, які вважають, що, мовляв, у телевізор абикого не візьмуть. Ви праві, любі дівчата й матусі - абихто телебаченню просто нецікавий. Тож потрібен «персонаж». Не плутати з гідною людиною. Про людські або чоловічі якості потенційного нареченого для вашої доньки телебачення навряд чи подбає. Бо це не служба знайомств, а шоу-програма. Тут не особисте життя влаштовують, а рейтинги роблять. І не вам чи вашим донькам, а каналу. Причому часто - паралельно з падінням ваших із донькою особистих рейтингів...

 

Перед побаченням із хлопцем дівчата повчають матусь на камеру вдома: про те, що палю - не кажи, а ось про розмір грудей - обов'язково згадай. При цьому татусі в проекті геть відсутні: чи то всі мами, що хочуть у телевізор, розлучені, чи тат просто не долучають до проекту. І це правильно - нерви побережуть принаймні до перегляду шоу в ефірі.

 

Щодо учасників програми. Ну, дівчата в нас гарні. Майже всі. І сміливі. Матусі - різні: як за віком і зовнішнім виглядом, так і за манерою поведінки. Мами більш поважного віку представляються на ім'я й по батькові, тримають дистанцію у спілкуванні з хлопцем. Їх лякають нестандартні рішення побачення, проте поводяться вони переважно відповідно до сталих норм моралі в нашому суспільстві. Тобто, з хлопцем не заграють, досить стримано розповідають про чесноти своїх дівчаток і намагаються дізнатися побільше про хлопця.

 

На сучасних молодих матусь із довгими ногами дивитися, зрозуміло, приємніше. Як глядачам, так і хлопцю. І він, хлопець, у своїх коментарях за кадром не соромиться висловлювати свої враження щодо потенційної тещі в досить відвертих формулюваннях: «Ого, гаряча матуся!» тощо.

 

Далі гарячі матусі в яскравих фарбах малюють доньчини переваги, особливу увагу приділяючи розмірам грудей. Одна така молодиця, показуючи на собі жестами розмір доньчиного бюстгальтера, спровокувала потенційного зятя власноруч намацати принади мами. Думаєте, бідолаха дістав від матусі ляпаса? Аж ніяк! Натомість жіночка вихвалялася потім перед донькою: «Він так мене тискав! Я його завела для тебе...». Не нагадує якийсь порнографічний сюжет?

 

Щодо цнотливості шоу, що виходить в ефір по буднях у доволі дитячий час... Якось знову натрапила на «Твою маму» на етапі презентації героя програми. Наш, український хлопець, в оточенні напівоголених дівчат, що облизують його з обох боків, із американським завзяттям викрикував щось на зразок: «Тисячі крихіток мріють опинитися зі мною в одному ліжку!».

 

«Ого!» - подумала я і вирішила подивитись, як зараз матусі стануть приборкувати такого нахабу. І що ви думаєте? Аж ніяк! Цікаво, хтось із хлопців, які, звісно, не мають схильності до суїциду, наважився б у реальному житті запитати при першому знайомстві в мами дівчини: «Чи погодилась би ваша донька на груповий секс?». Натомість у програмі ТЕТу ляпаса у відповідь на таке запитання не було - ані фізичного, ані психологічного. Не дочекалася я відстоювання власної гідності й від дівчат. Перше, що сказав цей самий парубок своїй обраниці, було: «Привіт, ти без ліфчика?». Дівча терпляче спустилася до потенційного нареченого сходами, підійшла впритул і... запропонувала помацати, щоби перевірити...

 

Вочевидь, сценарій шоу не передбачає агресивної поведінки жіночої частини учасників. Так само, як і не передбачає збереження гідності героїнь. Українські матусі, так само, як і американські - в оригінальному проекті - пропонують власних дочок, начебто йдеться про дівчат легкої поведінки. Тож про реаліті в «Твоїй мамі» не йдеться.

 

Для тих, хто ще має надію за допомогою подібних телешоу заявити про себе і свою дитину на всю країну - наведу реальний відгук реальної учасниці проекту:

 

«Владислава 5 апреля, 20:55

0ЛЮДИ!!!!!!! Это такой ужас!!!! Ни какой там правды нет!!!!! Мы просто материал для кого-то!!! Все делается за сценарием кем-то написанным!!! ...Съемочный процесс - каждый занят сам собой, тянут резину как только могут!!! Никогда в жизни не испытывала подобного унижения и не уважения к себе!!! И вместо чувства полного удовлетворения чувство полного разочарования!!!! Не ходите и не пробуйте, если не хотите быть облитой дерьмом с ног до головы!!!!!!!!»

 

І на останок - квітневе оголошення з сайту каналу:

 

«Творча група шоу-побачень "Твою маму!" вирушає на пошуки матусь, донечок та сміливих хлопців по Україні.

Відтепер, щоб взяти участь у програмі, необов'язково жити в Києві! Варто лише заповнити анкету на сайті телеканалу ТЕТ, яка потрапить прямісінько до рук кастинг-групи проекту "Твою маму". Львів'яни, дніпропетровці, харків'яни та одесити, будьте уважними! Адже Ваші міста знімальна група відвідає першими! Це Ваш реальний шанс!

"Ми сміливо крокуємо до другого етапу нашого реаліті - виїзних зйомок проекту по Україні. Нам приходить багато анкет з регіонів, в яких дівчата та хлопці просто благають приїхати до них. Ми не можемо залишити без уваги такі запити, тому збираємось у міні-тур. Отож, українці, ми їдемо до Вас!" - поділився продюсер проекту "Твою маму"».

 

Отже, татусі, ховайте ваших дружин та донечок! Привід американської розбещеності їде у ваше місто!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15853
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Борисова
4770 дн. тому
українську версію не дивилася, але американська програма - і справді гидота((( уявляю, як це виглядає з нашими героїнями й героєм. а тим, хто пропонує легше сприймати такі шоу, мовляв, ну це ж розважайлівка - не применшуйте значення ТБ, особливо для недозрілих підлітків. вони ще не спроможні "фільтрувати базар", і дивитися такі програми небезпечно для розвитку їхнього світогляду.
Зеленый кружок
4771 дн. тому
Автору +1!
Наталка Полинкова
4771 дн. тому
Всім небайдужим до мого особистого життя: Колеги, дякую за турботу. Проте, не варто перейматися щодо рівня моєї сексуальної задоволеності. Я вже заміжня та виховую сина і доньку. І я зовсім не хочу, щоб мій син після перегляду подібних шоу у дитячий час, в майбутньому вирішив, що дуже дотепно при знайомстві спитати потенційну тещу про груповий секс чи мацати маму дівчини за груди. Його справа, звичайно, проте хотілося б виховати хлопця трошки іншого рівня))) Так само не хочу, щоб потенційний хлопець моєї донечки намагався обмацати мене. Нічого не маю проти проявів сексуальності. Проте, особисті сексуальні стосунки чи різні форми їх вираження, на мою думку, не мають розповсюджуватися на батьків. В моїй родині подібний стиль поведінки не є прийнятним… Утім, щиро рада за колег, які роблять «Твою маму», бо у програми є своє коло глядачів, для яких, ймовірно, 21 століття відкрило нові обрії... І хотілося б сприйняти це легше, утім це ж не художнє кіно, тут мами та доньки справжні... Якщо дехто вважає за норму презентувати власну дочку (чи майбутню дочку) за розміром грудей – не маю права засуджувати, це вибір кожного. Мене, як жінку і як матір, культивування подібних стосунків ображає. Вибачте, що я про гідність згадала в 21-му столітті))… P.S. «Декамерон» я читала. А потім навіть фільм Пазоліні дивилася))) Щиро ваша, ханжа та пуританка, Наталка ))))
пар
4771 дн. тому
Наталка, ви ханжа і пуританка. 21 століття на дворі, а ви все про реверанси і менуети. Не дивіться ТБ, краще читайте книжки. Але не дай Бог "Декамерон" Джованні Бокаччо. Якщо керуватися вашою логікою, то цей твір - суцільна порнографія.
яг
4773 дн. тому
Зак с Валерой в своей репертуаре. Людей за людей не считают - причем это и в работе и в отношении персонала тоже верно. Привыкли за быдло считать все что не продюссерское. Вот отсюда и корни. Козлы они вонючие эти Твою Маму и иже с ними.
get a life
4773 дн. тому
наталка, вам замуж нужно.
blackbird
4773 дн. тому
А як на мене, це прекрасно, що герої програми здатні на таку самоіронію. І якщо не ставитися до життя і надто до телебачення так серйозно, це можна помітити. І тоді рядки на кшталт: "Пихаті та хвалькуваті молодики перед побаченнями з мамами презентували себе якось на кшталт «Я плейбой-супермен! Подивіться на мене - зараз піду ощасливлювати спочатку мам, а потім їхніх дівчаток!». А нахабні матусі розповідали про власних доньок так, ніби пропонували кавалеру кохання за гроші. Та ще й із погрозами: «Не обереш мою лялечку - гірко пошкодуєш» і не напишуться. Це все гра в доньки-матері. І це весело. take it easy ))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду