Перший Совєтський телеканал України: невтомна праця

18 Січня 2011
26220
18 Січня 2011
11:47

Перший Совєтський телеканал України: невтомна праця

26220
Перший Совєтський телеканал України: невтомна праця

Чесно кажучи, я вже збився з рахунку: скільки разів Перший національний телеканал України та «Інтер» транслювали програму Яна Табачника «Честь маю запросити...», присвячену 65-літтю цього «золотого акордеону», оптом і вроздріб? І скільки ще програм Яна Табачника ми побачимо на честь його напівкруглого ювілею?

 

В анонсі згаданої щойно програми на телеканалі «Інтер» писалося, зокрема, так: «В авторській програмі прославленого музиканта, артиста і народного депутата Яна Табачника "Честь маю запросити" зібралася вся еліта мистецтва, науки, спорту і, звичайно, політиків - незалежно від їх партійної приналежності і переконань.

 

"Іноді дійсно краще співати, ніж говорити, - усміхається Ян Петрович. - Адже музика об'єднує нас навіть тоді, коли мітингова риторика розколює. У мене дуже дружелюбна, багатонаціональна і багатомовна програма, пронизана добром і покликана об'єднувати людей усіх станів і всіх політичних поглядів".

 

Цьогорічна "Маю честь запросити" стане бенефісом Яна Петровича, адже маестро відзначає 65-річний ювілей».

 

Я розумію, що для країни, яка має Валентина Сильвестрова, Дмитра Гнатюка, Мирослава Скорика, Леоніда Грабовського, Романа Кофмана (можете продовжити список), нині головна подія в музичному житті року - це бенефіс Яна Табачника. Я розумію, що Валерій Ковтун як акордеоніст - ніхто, а щойно згаданий персонаж - «наше все». Я розумію, що сьогодні на телебаченні, яке зве себе «українським», треба ще добряче пошукати чогось українського. Але щоб стільки «їх», рідненьких, в одному залі, й аж на двох телеканалах, і аж по кілька разів...

 

Тільки не подумайте чогось такого. Нечасто випадає погоджуватися з Дмитром Корчинським, а тут у нього стовідсоткове влучання, ще й з елементами афористичності: «Якої національності Янукович, Лукашенко, Путін і його Медвєдєв? Не слухайте антисемітів - радянської! І їхні чиновники, і їхні міліціонери, і їхні виборці - всі радянські люди». Свята правда. Тільки от я б ужив трошки інше слівце - «совєтські». Бо ж є й «радянські» як місцевий різновид загальносоюзної національної спільноти. І вони також були, хоч і не так щедро, як могло би бути, представлені на дійстві-бенефісі.

 

В анонсі було сказано, що ювіляра вітали «російські та українські зірки». Ой, сумніваюсь. От совєтські - так це точно були, від їхньої кількості аж зашкалювало. Ба навіть ті, кому десь так по 30 років, і ті мали на своїх лобах штамп Made in USSR. Справа ж бо не у прізвищах, не в генах, не в мові як наборі слів, - справа в тональності, в інтонації, у спрямованості мовленого, зіграного та заспіваного. Якщо стосується персоналій, то це ті, хто вміло, оперативно (і талановито, ніде правду діти) вловлювали потрібну інтонацію й у брежнєвський час, і в добу перебудови, й у єльцинські роки, і в еру «вставання з колін». Хто завжди був на естраді, на телеекрані, при грошах і при симпатіях влади та - в останні 20 років - бізнесу. Хто ніколи не піде проти тих, хто в даний момент сидить у Кремлі (хай навіть і має в кишені український паспорт та звання народного артиста України).

 

Чи треба доводити, що існує «інша Росія», несовєтська, в тому числі і яскраво втілена в мистецькому світі? Думаю, ні; так само не треба доводити, що нам її ані «Інтер», ані Перший національний не покажуть (принаймні, на тому рівні, якого вона об'єктивно заслуговує). Ясна річ, «Честь маю запросити...» формувалася під смаки й уподобання ювіляра, і це право Яна Табачника запросити на своє свято тих, кого він хоче, і не запрошувати інших, але ж не треба називати цих людей «російськими й українськими зірками».

 

До того ж у часи найкрутішого «совка» ніхто б не дозволив такого засилля на концерті й на телеекрані російської мови (частково її бюрократично-совєтського, частково попсово-вульгарного соціолектів). Бо ж треба було б демонструвати загальнообов'язкову «дружбу народів»...

 

А тут випустили наближеного до всіх влад за останні 45 років визначного радянського поета Івана Федоровича Драча із натужно-гумористичними віршиками й думають, що справу зроблено - живий «тубілець» прикрасив собою екран. Плюс якийсь інший, молодшого віку блазень у вишиванці, який вигукнув дуже «доречне» в контексті шоу «грандів» певного типу політики та культури гасло: «Героям слава!»

 

З іншого боку, чим не шедевр у сенсі вікопомного «стирання меж» між усім, чим тільки можна, в даному разі - між правоохоронцями й криміналітетом, - славнозвісна «Мурка» у виконанні заступника генпрокурора Кузьміна? Як влучно зауважив один форумчанин, такий жест (сприйнятий, до речі, учасниками шоу бурхливими оплесками) означає приблизно те саме, що і публічне виконання гімну джихаду директором ЦРУ. А в нас що? Нічого! Бо ж не даремно ще в сталінські часи народні маси вчили про «соціальну близькість» більшовиків та вуркаганів, останнім, мовляв, треба тільки трохи «перекуватися» - і вперед, в ударники п'ятирічки!

 

До речі, співочі екс-міністри - учасники шоу чомусь нагадували саме таких ударників, що виступали на огляді самодіяльності Унтилівського району (для високочолої публіки ця назва самозрозуміла, а для інших даю довідку: «Унтилівськ» - це назва п'єси Леоніда Леонова, про глухе містечко десь на півночі європейської Росії, куди засилали у ранньосовєтський час різного роду неблагонадійну публіку). Навіть на популярне у 1970-ті роки телешоу «Алло, ми шукаємо таланти!» ці екс-міністри не тягнули. А на рівень «реформованого» Першого національного - якраз.

 

Обіцяв Валід Арфуш свого часу, що канал стане рупором досягнень влади, але ж невже пісні й танці кабмінівської художньої самодіяльності - це і є ті досягнення, причому найвищі, що їх стільки разів демонструють народові?

 

...Уявляю, що б написали, подивившись на все це незрівнянне дійство, ті російські діячі, кому не загрожує участь у подібних телебенефісах в Україні, скажімо, Віктор Шендерович чи Валерія Новодворська!..

 

Власне, йдеться не про поодиноке явище, не про телесвяткування ювілею Яна Табачника як таке (зрештою, були навіть у ретельно відредагованій версії дійства просто-таки блискучі за своїм змістом моменти, скажімо, коли без наполегливої підказки ювіляра зал не здогадався стоячи привітати класика совєтської естради Нані Брегвадзе). Справа в іншому: в тому, про що Микола Рябчук писав: «Для абсолютної більшості українських мас-медій, себто їхніх власників (із відповідним культурним баґажем та стереотипами), куди важливішою й цікавішою є думка московської "поп-звезды" з будь-якого приводу, аніж якого-небудь Івана Дзюби, чи Мирослава Поповича, чи Вадима Скуратівського». Підмічене стосується і політики, й музики, й літератури, й усього іншого.

 

Звісно, я чудово розумію: певному числу вітчизняних глядачів ювілей Яна Табачника сподобався, і вони вважають, що Перший національний і повинен демонструвати такі програми. Що ж, залишається процитувати ще одне афористичне спостереження Дмитра Корчинського: «Щоб лишитися радянською, людині достатньо побільше дивитися телевізор».

 

Фото - peoples.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26220
Читайте також
06.04.2011 08:49
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
9 603
16.02.2011 15:25
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
21 529
Коментарі
41
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Київ
4812 дн. тому
ніхто оце не дивиться. просто бенкердорф оплачує роботу УТ1 шушери за кількість постів. Ось і несеться прославляння каналу і замовні статті по каналізації. Канал жахливий - відстійник дітей і коханок чиновників і партбосів.
глід
4812 дн. тому
Невже оце хтось дивиться?
Злой
4816 дн. тому
Ну, что-то я ничего понять не могу. Один желчью брызгает на все, что ему не нравится, а толпа других эту фигню мусолит с умным видом. Все в этой стране все знают. Табачник - {CENSORED}. ЧТО ВАМ НАДО? ЧТО ВЫ ХОТИТЕ СМОТРЕТЬ ПО ТВ? Садитесь и вместе с Грабовским, у которого вместо мозгов украинское сало- ДЕЛАЙТЕ. Сделайте хоть что-то! Дискотека 80-х -плохо, российские сериалы - плохо, музыка и песни- плохо, ТВ- плохо. 20 лет строим страну и если только не по Грабовскому - плохо. Правильно люди же пишут - НЕ НРАВИТСЯ, ПЕРЕКЛЮЧИ ЯЩИК и слушай то, что нравится! Сделать чтобы нравилось всем, это утопия.
rider
4816 дн. тому
дочка лейтенанта шмидта // Доню! Ви правильно пишете: "Бенкендорф и бригада проявили массу... " Це точно, БРИГАДА, а не команда. Та й це, я б сказав, політично грамотно та й по-модному.
cyborgA
4816 дн. тому
Ну-ну... Табачьніки торжествують в Україні. І найкращим доказом їхнього торжества є "Мурка" у виконанні мента з музичним супроводом Яна... І оплески "творчої еліти" цьому виконанню... Повна дупа. "Доборолась Україна до самого краю..." :(
дочка лейтенанта шмидта
4816 дн. тому
Бенкендорф и бригада проявили массу чутья и креатива .Они видят на метр под землю.Кто еще так мог угадать назначение аккордеониста в наглядову раду НТКУ? Никто . И это еще и еще раз подтверждает мудрость и далекогляднисть бригады Бенкендорфа.Верной дорогой . Идут и ведут прозорливо за собой ПЕРШИЙ .К новым программам , к новым достижениям.
rider
4817 дн. тому
Порох // Медведь //Василий // - ШАНОВНІ! Та без проблем! Слухайте Табачника, яко він вам подобається. Ніхто ж не заперечує. Але це не був сольний конерт! Це був КІЧ! Про це я і сказав. Я не антисеміт. Заспокойтесь.
Василий
4817 дн. тому
Среди 90 каналов, можно выбрать для просмотра любой из них. Но большинство смотрит 1 Национальный и методично его же поносит! Не нравиться не смотрите!!!
Медведь
4817 дн. тому
Значение Табачника в жизни Украинской єстраді трудно переоценить,и то,что он согласился сотрудничать а Первым,говорит,что он любит свою страну и готов играть для ее граждан днями напродет на всех каналах.А в 65 лет не каждый чловек из дома захочет лишний раз выйти-а него сил на это хватает.С него пример брать нужно как с источника жизненых сил и трудолюбия и человеко любия.
Порох
4817 дн. тому
rider хватит повторять одно и тоже .Всем и так понятно,что тебе в Днепропетровске сахара в голове н ехватает.Иди ударься головой об стенку Мазур.
rider
4817 дн. тому
...А насчет дня рождения-то каждый человек зовет к себе в дом на день рождения того,кого бы он хотел видеть... написав Грамофон // 18.01.2011 10:37:38. Та нехай цей гармоніст до себе кличе хоч Блін Клінтона з саксофоном! Мені плювати! Але виставляти все це примітивне місиво-повидло напоказ - просто ганебно. 100 відсотків Сергій Грабовський правий! Гармоніст нехай грає і нехай його слухать ті, кому це подобається, а не робить з цього кіч! P.S. ...Обіцяв Валід Арфуш свого часу, що канал стане рупором досягнень влади, - написав Сергій Грабовський. Просто ганебна, неприпустима помилка автора. Все, що знайдене на смітнику, не прийнятне для повторного вжитку. Арфуша знайшли на надто смердючому смітнику... Відмити його марна справа. Всеодно воняти буде.
рожок
4817 дн. тому
Насет "собаки лают-караван идет" это правильно замечено.Первый стремительно набирает теип и приглашает все больше и больше известных людей для сотрудничества.
Гав
4818 дн. тому
Взагалі то в Україні є видатний акордеоніст Ігор Завадський. Він до партій не вступає, до парламенту не лізе і своїх днів народження по телеящику не показує. Тому, мабуть, менше відомий серед публіки. Але серед знавців дуже відомий.
Олександр Михельсон
4818 дн. тому
Про Табачника нічого не можу сказати, мене його музика цікавить, як "Ласковий май". Але от Кузьмін з "Муркою" - це таки апофігей :) Хлопцям на роду написано бути дрібними уркаганами - а тут така прикра випадковість, доводиться робити вигляд, ніби керуєш країною :)
Лариса
4818 дн. тому
Для комментатора "Блин достали". Грабовский не жалует руководство НТКУ, в вы, исходя из содержания комента, воспылали не любовью к комментатору "Лариса". Но собака лает, караван идет.
Кєт
4818 дн. тому
а ті не чеши!
мизантроп
4818 дн. тому
КЭТ! Белка у 40 процентов населения этой страны!Выбрали" воров в законе" на законных основаниях!
Кєт
4818 дн. тому
А на вид н ескажешь.Обыкновенный талантливый аккордеонист.\может у вас белка?мизантроп)
мила йовович
4818 дн. тому
Ах Адольф! Нам тебя так не хватает!
Квартет маргиналов задрал
4818 дн. тому
А вы друзья,как ни трепитесь,все ж в музыканты не годитесь!Табачник Божий человек,и ему на ваши дешевые статейки-с прибором!
Дджулиардская школа
4818 дн. тому
Хороши йталантливій музыкант всегда востребован.И если у кого то есть ыопросы по этому повводу,наберите в гугле его фамилию-увидите,как о нем пишут н азападе.То что он талант и то что для Первого это очередная жемчужина в короне будущего лидера телевидения-можно не сомневаться.
цукор
4818 дн. тому
ну и отличненько, канал продвигается и достигает новых вершин что еще надо !!!
лосось
4818 дн. тому
чего они прицепились к Табачнику если бы каждый миллионный играл как он было бы хорошо , а своими убогими статейками вы только смешите людей потому что табачник звезда международного уровня получивший заслуженное признание во всем мире чем не чего в зеркало плевать коли рожа крива скажите зразу люди вы ему завидуете!!!
Блин, достали!
4818 дн. тому
Если все журналисты на УТ-1 пишут таким слогом, как "Лариса", то невольно посочувствуешь Бенкендорфу. Даже Арфуш, несмотря на то, что иностранец, умеет свои мысли, на чужом языке, лучше сформулировать. А ведь "Лариса" чему-то училась, работает на ТВ! Отвратителен даже не смысл комментария, а убогий текст, который выдает проФФеССиональный журналист.
Andre
4818 дн. тому
Как оказывается быть талантливым музыкантом и культурным человеком со вкусом можно не одновременно.Или другими словами и быдло бывает талантливым и наоборот.Табачник тому живое подтверждение,которому лучше рот не открывать и организацией юбилеев не заниматься а просто играть дальше на аккордеоне,как он это виртуозно может делать.По своему менталитету Табачник местечковый обыватель,а по таланту гораздо выше и в этом юбилее это ярко видно.Кстати и основной массы находящихся там таже проблема.
boss
4818 дн. тому
Ничего не имею против Табачника . Профи и талант , два в одном. Бенефис заслужил и оплатил (я думаю). Покоробило совково - корпоративное жлобство ВИП-самодеятельности. Бенкендорфу , если он это просматривал перед эфиром , отказало чувство меры и вкуса.
Вольдемар с Подола
4818 дн. тому
Да чего там спрашивать, это обыкновенное Украинское классическое жлобство,тут и говорить не о очем .Если кому то из жлобов,нанятых мочить руководство интересно,чтобы канал опять возглавлял какой то представитель мегетек и им пообещали за это благо,так они,поверьте,будут мочить и гадить столько,сколько нужно.А табачник исполнитель вполне Европейского уровня и нечего его опускать словестно.Он залсуженный-перезаслуженный.Правда у него нет такого великоукраинского шовинизма,который есть у автора,но это делает ему честь.
вопрос
4818 дн. тому
Для Idle-pro. А громадское ТВ - это что по Вашему? Когда круглосуточно показывают Львов, Бандеру и Юлю? Так должно выглядеть? Чем Табачник не вписывается в общественно? Его любит большая часть жителей нашей страны. Куда уж общественней? Другое дело, что страна такая... Но это уже вопрос не к телевидению.
Idle-pro
4818 дн. тому
А ще кажуть, жінка Яна буде програму вести свою на УТ. Вже, слава Богу, хоч не співає.
Idle-pro
4818 дн. тому
Тітко Ларисо, чи хто ви там? Грабовський правий на 150%. Ну на хрєна, спитає здоровна на голову людина, стільки цих тамбачників? А відповідь проста - бабло. Слідкуйте за УТ1, ще не те побачите. Тільки від громадського ТВ воно нічого не має. Громадське- це не колхозне, не сходняцьке, не бидлотне, і не тупе, на яке воно перетворилося остаточно. Пора Табачнику, тому другому, вводити Мурку в репертуар дитячих музичних шкіл.
Лариса
4818 дн. тому
Сереге Грабовскому лично! Коллега, да я тоже журналистка, поэтому читая твои материалы, пронизанные ненавистью к Первому хочу спросить. За что ты так ненавидишь его руководство? Такое впечатление, что просто сводишь счеты с Бенкендорфом и его командой. Или тебя наняли? Прости за фамильярное ты - это не оскорбление, а скорее журналистское панибратство. Но все таки ответь через коменты за что ты мочишь людей, которые поднимают канал из руин. Раньше да будет тебя известно ВИПы Первый колхозом называли, а тетерь хвалят, при чем эти люди известны и кстати не из стариков, а молодые и перспективные артисты.
пароль-рыба-меч
4818 дн. тому
Вот прицепилились к мужику!да вы каждый в отдельности и двух его пальцев не стоите,а критикуете его .Ведь он же натуральный гений!так играть может только богоизбранный! Как вы вообще смеете на него рот свой раскрывать?Вы же по сравению с ним и бездари,без божьей искры в душе!!!А он Гений и талант.
Лион
4818 дн. тому
А че! Играет мужик ,и играет нормально.Чего б его н епоказывать?У нас аккордеонистов раз два и только он нормальных...
ПсевдоУкраинец-прывет! Принимай крученый!
4818 дн. тому
лучше табачника сыграет кто ?Нет? так тренируйтесь на бубнах!
Лукрецій
4818 дн. тому
Хоч який поганий був совок, а до такого відвертого лайна він ніколи не скочувався. Блатняк був популярний серед певної частини народу, але на республіканське телебачення йому доступу не було. А тепер босота і гопники керують і освітою, і культурою, і мистецтвом, і економікою. З відповідними наслідками.
rider
4818 дн. тому
P.S. ...Обіцяв Валід Арфуш свого часу, що канал стане рупором досягнень влади, - написав Сергій Грабовський. Просто ганебна, неприпустима помилка автора. Все, що знайдене на смітнику, не прийнятне для повторного вжитку. Арфуша знайшли на надто смердючому смітнику... Відмити його марна справа. Всеодно воняти буде.
Черный
4818 дн. тому
А может вы все,бендерлоги,соберете свои манатки,и уедете наконец-то туда,откуда приехали,и освободите рабочие места для Киевлян? И будете там слущать того кого пожелаете.А то понаехало больше двух миллионов,позабивались в щели как тараканы-хрен вытравишь,работают за 3 копейки,демпингуют зарплаты,занимаются штрейхбрехерством на майдане и не только-в общем везде,и еще недовольны чем то? Валите на хрен из Киева,пока вас не вынесли.А Табачник как играл так и будет играть,а не нравиться-иди в генделик и слушай свою сердючку недоделанную.Националистическая шваль.Иди удпрься головой об стенку,Нацик!
rider
4818 дн. тому
...А насчет дня рождения-то каждый человек зовет к себе в дом на день рождения того,кого бы он хотел видеть... написав Грамофон // 18.01.2011 10:37:38. Та нехай цей гармоніст до себе кличе хоч Блін Клінтона з саксофоном! Мені плювати! Але виставляти все це примітивне місиво-повидло напоказ - просто ганебно. 100 відсотків Сергій Грабовський правий! Гармоніст нехай грає і нехай його слухать ті, кому це подобається, а не робить з цього кіч!
Грамофон
4818 дн. тому
Соловей поет,потому что иначе не может.Его не волнует,слушают его или нет-он просто поет,потому что его талантом петь наделила природа.И если тысячу раз сказать,что он поет так же как пели его родители при Брежневе или Хрущеве,-это ничего не изменит.Соловей всегда будет петь одинаково,При Александре Третьем,при Николае Втором,при Хрущеве и при Брежневе.И при ком угодно-от этого колличество трелей не уменьшится.так и Ян Табачник.Он просто играет,потому что он умеет играть.И будет играть еще десятки и сотни ра-если он умеет.Он не умеет может чего-то другого,но он то что умеет-делает хорошо.И строй не имеет к этому никакого отнощения-Феодальный,Социалистический или Капиталистический-он просто играет...А насчет дня рождения-то каждый человек зовет к себе в дом на день рождения того,кого бы он хотел видеть.И если он вкладывает свои возможности в проведение концертов,то это его личное право.Пусть хоть по всем каналам его транслируют-значит он в отличие от других может себе это позволить,и осуждать его-все равно что покупая "Жигуль" в автосалоне яростно осуждать покупателя "Волги".Ах какой он плохой-"Волгу" покупает блин,да еще тюнингованую.Вот гад!Скажите чесно,что вы хотите сказать,а не кругами ходите,шановний Пан автор...
sizoff
4818 дн. тому
Прав аффтар. От этих шоу воняет совковым нафталином. При всём уважении к Яну Петровичу, ну не его это дело. Пусть лучше играет. А такие междусобойчики - снимает для домашнего видео.
Фрейд-Фройд
4818 дн. тому
Грабовский накатал очередной зловонный донос в несуществующую инстанцию. Судя по предыдущим кроме таланта раскатывать воняющию субстанцию, которое он видимо принимает за объективность и остроту пера, других у него нет. Причем, все равно, касается это ТВ или УПА - парень многостаночник и тему любви к Украине свяжет и с удобрениями за небольшой гонорар (вряд ли интернет-издания хорошо платят). Ну а судя по фото - проблема в неудовлетворенном либидо (или, попросто, девки не дают). Или я не прав?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду