А трупик без ноги…

16 Грудня 2010
21822
16 Грудня 2010
13:27

А трупик без ноги…

21822
З певного моменту регулярне повторення кривавих сюжетів у новинах із застереження, здатного врятувати чиєсь життя, перетворюється на жорстоке реаліті-шоу
А трупик без ноги…

Три зламані кінцівки, два струси мозку, один задушений пакетом восьмикласник, один смертельно обварений окропом водій, дівчина і жінка зі струсом мозку, ще одна дівчина в комі, відрізана нога, а на десерт - труп без голови, рук і ніг. Ні, це не наслідок стихійного лиха чи аварії, це - типовий зріз подій дня у новинах ТСН телеканалу «1+1».

 

Ті, хто робить новини такими, ніколи не зізнаються в тому, що просто паразитують на емоціях, водночас ще дужче невротизуючи й без того залякану та депресивну аудиторію. Вони запевняють, що мета подібних новин - застерегти. Громадянин повинен бути попереджений про те, що на пішохідному переході на нього чекає п'яний мажор у джипі, якого потім неодмінно відмажуть. Що його діти, якщо їм пощастить пережити урок фізкультури та сезонну імунізацію, знущатимуться одне з одного, записуючи це на мобільний телефон, а потім разом задушать сусідку за сто гривень, які та зберігала в подушці на власний похорон. Громадянину необхідно знати, які небезпеки чатують на нього та його близьких на кожному кроці.

 

Але розмаїття загроз і небезпек перевершує найпесимістичніші сподівання. При цьому не просто відсторонена, а навіть захоплено-вуаєристська манера висвітлення подібних новин давно стала нормою. Журналісти смакують подробиці, жадібно зазирають у рота постраждалим і свідкам (що сильніше шокована людина побаченим або пережитим, то важливіше вичавити з неї хоч слово, хоч схлип):

 

«Тбіліський провулок, центр столиці. Біля сміттєвого баку знаходять чорний поліетиленовий пакет, перемотаний скотчем. Розмотуючи, слідча група виявляє труп чоловіка без голови, рук та ніг. Експертиза встановила - вік спотвореного тіла від 25 до 30 років. На страшну знахідку натрапила двірник, що якраз прибирала прибудинкову територію. Підмітаючи біля сміттєвого контейнера, жінка запримітила чималий пакунок. Спробувала його перетягнути та розкрити. Та її насторожив запах. Двірник одразу ж викликала міліцію.

Віра Йосипівна, свідок: "Я виносила мусор, дивлюся, що ця сумка стоїть. Вона мені не треба, сумка".

Віра Василівна, під вікнами якої знайшли розчленоване тіло, сумку цю бачила вже не перший день. Жінка каже - днів зо два. Щоб пересвідчитись, що бува не дитину підкинули, покликала подругу.

Жінка: "Дивлюся, така гарна сумка, нова".

Та дізнатися про його вміст теж не вдалося.

Жінка: "Я взяла її так, а воно тяжке. І я туди рукою, а там скотч"».

 

Вражає? Лоскоче нерви? Це ще не все: майте на увазі, що міліція, як завжди, безсила, нічого не знає і вам не допоможе:

 

«Майже два роки тому Київ сколихнула схожа новина. У цьому ж районі знаходили труп обезголовленого чоловіка. Злочин досі не розкрито. Хто б міг скоїти жорстоке вбивство цього разу, в міліції теж не знають.

Володимир Поліщук, речник Київської міліції: "Місто Київ - це великий мегаполіс. І у нас цього року вже було вчинено близько 100 вбивств".

За словами речника МВС, близько 80% із них скоєно через конфлікти між заробітчанами та родичами на ґрунті розпиття алкогольних напоїв».

 

Тут є до чого прискіпатись із погляду професійних стандартів, але головне не це. Значно важливіше зрозуміти концептуально: від чого має застерігати глядачів ця новина? Вона допоможе потенційній жертві не дати себе розчленувати, в разі чого? Що робити після її перегляду - починати цуратися заробітчан? Чи сховатись у бункері й спробувати пересидіти лихоліття?

 

Застерігати, безперечно, необхідно. В багатьох випадках саме від того, чи приїде «телебачення», залежить діяльність чи бездіяльність правоохоронців у розкритті певного злочину. Інколи попередження про небезпеку рятує від нових нещасть. Але, видається, мусить існувати певна більш-менш стала кількість повторень однотипної інформації, назвімо її, наприклад, «індексом насичення», після якої регулярне застереження перетворюється на залякування й зомбування. Скільки разів вам потрібно повторити якусь важливу інформацію, щоб ви взяли її до відома? Один, два, три? Невже десять, двадцять, тридцять?

 

Повідомлення про страшний кривавий злочин - важливе застереження. Два, три, чотири повідомлення про подібні злочини - не менш важливе свідчення небезпечної тенденції. Якщо ж на тенденцію ніхто не реагує, вона нікуди не дівається, а журналісти продовжують жадібно смакувати криваві подробиці, рахуючи відрізані ноги та струшені мізки, підверстуючи під них розгублені коментарі, як завжди, ні до чого не здатної міліції, і страшну хроніку з лікарняних палат - це вже ніяке не застереження, а просто криваве реаліті-шоу. Від панянки до панянки без ноги. Міняю жінку на розчленований труп жінки. Гламурні штучки та збиті машиною на переході біля школи заучки. І на десерт: Ані Лорак таки справді вагітна. Отже, Ані Лорак не варто дивитися ТСН.

 

Ілюстрація - tsn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21822
Читайте також
03.01.2011 06:13
Оксана Романюк, для «Детектор медіа»
1 843
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
katushatv
4884 дн. тому
Совершенно согласна с автором! Спасибо за статью. ТСН превратилась в криминальную хронику,которую тщательно смакуют. Это жутко, особенно, если в доме есть дети.Новости нагоняют жуткую депрессию
Lapusya
4886 дн. тому
это видео вообще первым появилось в и-нете....http://www.youtube.com/watch?v=iMfKiAsh9w8 у ТСН чуйка на кровь...жах
не вагітна, але не дивлюсь
4886 дн. тому
ТСН нікому не варто дивитись, якщо не вважаєш себе імбецилом.
Inna
4886 дн. тому
Отаре, дякую! Це не новини - а некролог з елементами фільмів жаху. Скільки дотепних синонімів підбирає ведуча, описуючи криваві бійні. Яка гра слів, адже це саме той випадок, коли можна похизуватися своєю дотепністю.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду