Від пацанки до обміну штучками, або Рагульний логос

9 Грудня 2010
30189
9 Грудня 2010
08:09

Від пацанки до обміну штучками, або Рагульний логос

30189
Реаліті-шоу «Гламурні штучки та заучки» («1+1») можна трактувати як ідеальну модель, що відкриває людям геть усі таїнства світобудови
Від пацанки до обміну штучками, або Рагульний логос

Дородна женщина голосом Володимира Семеновича Висоцького промовля: «Гламур - ето образ жизні для нас». Карикатура на зачуханого молодшого наукового співробітника, якою можна ілюструвати теорію Льва Толстого про непротивлення злу насильством, повідомля: «Можна датронуцца до того, што раньше счіталось нєвозможним». Як каже ведучий цесього шоу на каналі «1+1», де «інтелектуальна сметана суспільства» змішується зі стразами і блискітками «реального життя»: «Серце встає, просто встає!».

 

Тераріум-шоу «Гламурні штучки та заучки» стартувало трохи пізніше, ніж атракціон «Від пацанки до панянки», хоча не можу перебороти впертого й безпідставного враження, що учасниць цих проектів обирали за результатами одного кастингу. Хтось потрапив у пекло шляхетної дресури, а хтось - у гламурний Едем чарівної недоумкуватості. В обох випадках - «флора і фауна чоловічої статі просто зАвмерла». Бо «такої кількості гламуру та інтелекту на метр квадратний ви ще не бачили».

 

Якщо вірити вампірам Віктора Пєлєвіна, «гламур» і «дискурс» - це фундамент і водночас межа росту сучасної культури. Відтак реаліті-шоу «Гламурні штучки та заучки» можна трактувати як ідеальну модель, що відкриває людям геть усі таїнства світобудови. Зрозуміло, що «штучки» - це проекція натурального гламуру, а «заучки» - суто пєлєвінське тлумачення дискурсу як обрамлення, оболонки гламуру, хоча насправді, нагадаємо, ці поняття утворюють арку, єдиний сенс. І гламур, і дискурс можна виразити через секс і гроші, що успішно демонструють розпорядники шоу: механічно паровані красуні й чудовиська змагаються за сакральні сто тисяч.

 

Магнетична сила проекту тримається на ще одному поцупленому в Пєлєвіна факті: досконале володіння мистецтвами гламуру та дискурсу дає владу, й канал «1+1» уже встиг переконливо проілюструвати цю тезу за допомогою програми «Без мандата»: голі сідниці Пилипишина - це і є та оспівана російським письменником арка, що символізує нерозривність оболонки та наповнювача (нагадаємо, що в термінології Бальдра та Єгови гламур - це маскування, а дискурс - контроль).

 

Було б великою помилкою стверджувати, що канал «1+1» так щедро й беззастережно роздає всім охочим ключі до мудрості; кермо життя - річ достатньо цінна, а тому нею можна безкінечно хизуватися тільки за однієї умови: якщо це копія, голограма або підробка. Тож штучки і заучки не є речниками «гламуру» та «дискурсу» - це всього лише ретельно фальсифіковані образи. У перших випусках творцями проекту було докладено чимало зусиль, щоб запліднити глядацьку свідомість хибними стереотипами. Внаслідок цього постала розкішна галерея надзвичайно примітивних красунь, яких ведучий Григорій Герман недаремно охрестив «аксесуарами», й ще ефектніша лінійка «ботанів із пробірки». За першого знайомства з учасниками легко було переконатися, що жодна з цих пар не утворить гідної арки, - хіба що електродугу.

 

Контраст удалося посилити завдяки завданням і тестам, що мали на меті шокувати публіку тупістю штучок і неадекватністю заучок у найпростіших ситуаціях. Ефектні баришні завдяки такій умілій маніпуляції розкрили страшні глибини рагульних дискурсів. «Я питалась сдєлать пальцем масаж сєрца хомячку, но паходу єго убіла». «Вот моя лєгєндарная розовая кофточка, а вот майо лєгєндарноє чорноє платьє». «Слої і прослойкі - ето шо, двє разниє вєщі?». «Забила всє імєнно умниє слова, забила, что такоє соціум, всьо забила, но виступіла ідєально». «Кому на голову впало яблуко? - Ейнштейну!».

 

Демонстрація рагульних дискурсів - одна з улюблених розваг на каналі «1+1», - змушує визнати, що «гламурність» штучок - зовсім іншого, не пєлєвінського походження. Можливо, доречнішим інструктором у цьому невигадливому театрі чорної заздрості був би Борис Акунін, який у своїй останній «фандорінській» книжці «Весь світ театр» звернувся до джерел зародження гламурно-дискурсної культури. Влада, за його теорією, не потребує ніякої справжності: сумлінного перебування у рамках власного амплуа цілком достатньо, щоб забезпечити потрібну кількість енергоресурсів. У театрі Акуніна немає акторів - є самі лише ролі, які потребують заповнення; тож і гра перетворюється на цілком реальну боротьбу за виживання, а театр, відповідно, поширюється далеко за межі сцени.

 

Аналогічний процес відбувається і в «Гламурних штучках...»: слабкою ланкою завжди є той, хто намагається акторствувати. Більшою мірою це стосується «ботанів», які значно помітніше страждають від свого карикатурного дискурсу, ніж штучки - від анекдотичного гламуру. Єдиний, хто не страждає, - це деміург-ведучий, який чудово пожвавлює слабку драматургію шоу власними перевтіленнями і словесними катастрофами («Усі штучки стали в ряд і потік з-під їхніх п'ят гламурний виноград»).

 

Ближче до п'ятого випуску «Гламурних штучок...» стало зрозуміло, що рагульний логос упевнено здобуває перемогу над пєлєвінською метафізикою. З іншого боку, позбавити учасників одновимірних амплуа - означало б розвалити проект. Може, саме цими міркуваннями зумовлений косметичний ремонт шоу, який дозволяє зміцнити інтригу за допомогою елементів, запозичених на сусідніх знімальних майданчиках. Так, наприклад, штучки нарешті почали вживати лексику «пацанок», а в сьомій частині змагання було використано трюк у стилі шоу «Міняю жінку», що мало б остаточно зруйнувати ті крихітні альянси між учасниками, які дозволяли організовано дружити проти когось.

 

На фінішній прямій «Гламурні штучки...» мають сягнути нечуваних глибин ненависті, й наближення до ста тисяч лише помножить скорботу братів і сестер єгипетських акул. Єдина проблема полягає в тому, що з кожним новим вигнанням у глядача залишається дедалі менше причин уболівати за тих, хто залишається. Концепція проекту передбачає, що справжній успіх у реальному світі «гламуру і дискурсу» не має нічого спільного з красою чи інтелектом. Вкотре доводиться цитувати Ірену Карпу: bitches get everything.

 

Ілюстрація - finance.rol.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30189
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ггг
4885 дн. тому
"як це можна дивитися? Ще й до 5 серії))" от у Михайла сила волі!!!
о.к.
4889 дн. тому
суще подвижництво
Андрій
4889 дн. тому
Бриниху +1 Але як це можна дивитися? Ще й до 5 серії))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду