Майже за Чеховим: даю атмосферу!

30 Жовтня 2009
28546
30 Жовтня 2009
16:00

Майже за Чеховим: даю атмосферу!

28546
Дитяче «Євробачення» в Києві: жодних аналогій, самі рефлексії
Майже за Чеховим: даю атмосферу!

Незалежний оглядач Олександр Зирін не вперше висловлює своє критичне ставлення до організації конкурсу  «Євробачення». Об'єктом критики Зиріна цього разу стали непрозоре, на його погляд, використання коштів на проведення дитячого пісенного конкурсу - тут пан Зирін послуговується власними даними щодо  сум та процедури їх використання, а також кадрова політика НТКУ. «Детектор медіа» залишає за собою право не поділяти думку позаштатних авторів, але як відкритий пресовий майданчик закликає висловитися щодо озвучених Олександром Зиріним закидів організаторів дитячого «Євробачення».

 

Такі вже в нас реалії: якщо після оголошення про проведення чогось значного в Україні наступає гробова тиша - значить, десь розпочалося чавкання або зазвучав шелест купюр. Після офіційного проголошення факту проведення фінальної частини конкурсу дитячої пісні «Євробачення-2009» у Києві минув чи не рік. З тої пори раптово запала тиша. Керівництво НТКУ не провело з приводу цієї події жодного брифінгу чи прес-конференції, на якій всі охочі мали би змогу послухати те або се, познайомитися з тим або іншим.

 

Вперше більш-менш близько до реалій майбутньої події підійшли на оголошенні журналістам маленького представника нашої держави на фіналі. Не отримавши жодної інформації крім пафосних і кумедних заяв стосовно подій на майбутньому конкурсі, один із журналістів, відірвавши носовичка від кута ока, нарешті вимовив страшне слово «бюджет». Представники нинішньої тимчасової керівної команди НТКУ навіть обурилися - ми вам тут за діток, а ви нам про брудні гроші. І знову: «Велике "Євробачення" завжди оповите скандалами, сенсаціями, жовтою пресою - це і є шоу-бізнес, а от у нас зовсім інше». Журналіст якось знітився, можливо, знову потягнувся до носовичка. Довелося нагадати державним клеркам, що то для діток свято - а для дядь і тьоть часи «засвоєння» кількох кавалків жирних мільйонів. Причому значна частина з тих кавалків мала стати державними, тобто в тому числі формуватися й моїми грошима!

 

«Все буде добре», - заспокоїло керівництво НТКУ. «Я знаю, що у вас і справді все буде добре», - підсумував і я. На тому й розійшлися. Всі намагання поставити запитання виявилися марними - керівництво страшенно плідно працювало й було зайняте.

 

Тому «трохи попрацював» і я. Попередньо дяді й тьоті «заклали» в бюджет дитячого телевізійного свята скромні державні 85 мільйонів. Про спонсорські забави навіть не говорили. Трохи згодом, вочевидь, потримавши в руках китайські калькулятори, вирішили зупинитися на сумі в районі 66 мільйонів 674 тисяч із дещицею. Знову ж - без спонсорських внесків. А на додачу і європейська мовна спілка робить вагомий фінансовий внесок (або позбавляє приймаючу сторону вагомої частки витрат перш за все на технології й техніку).

 

Державний кавалок мали розділити на дві частини: із загального фонду бюджету України грошей хотіли отримати 56 мільйонів 470 тисяч з хвостиком і зі спеціального фонду - 10 мільйонів 340 із гаком тисяч. Фахівці розуміють, що виділення бюджетних коштів тягне за собою зміни до бюджету, а для цього потрібне рішення Верховної Ради. Чим займаються ті дяді й тьоті - країна бачить практично в режимі «живого ефіру». Там справи не мільйонні - там бажають «попрацювати» з сотнями мільярдів. Дрібненьке, практично дитяче рішення не було прийнято. Фахівці із засвоєння телевізійних грошей знову взялися до калькуляторів. Про результати було повідомлено на прес-конференції, яка відбулася рівно за місяць до проведення фіналу 21 листопада.

 

Ви будете сміятися, але ця прес-конференція знову не була присвячена реаліям проведення конкурсу. Журналістів запросили для пафосного повідомлення про те, хто вестиме конкурс. Враховуючи ситуацію у світі з епідемією грипу про потенційних ведучих писати не буду - після подій проаналізуємо, що і як вони там «навели». До речі, й журналістів ця подія якось не зацікавила - знакові «хрести» руками операторам від кореспондентів на виступі потенційної ведучої тире зірки багато про що говорили. І знову наче зі старої платівки: «Велике "Євробачення" завжди оповите скандалами, сенсаціями, жовтою пресою - це і є шоу-бізнес, а от у нас зовсім інше». Довелося знову нагадати дядям і тьотям про своє - про бюджетні гроші і про те, в який спосіб і хто їх буде «засвоювати». Короткий виклад відповіді: все буде добре... Та знаю я, що у вас все буде добре! І на закінчення: «Запитаєте на прес-конференції у Васюника через дві години». Ну що ж, запитаю.

 

Через дві години. Практично порожня зала клубу Кабінету Міністрів. Трохи холодно. Трохи помпезно. На події розгорнуто ПТС (5 камер у «тракті» плюс дозйомка з рук по залі). Для довідки: вартість такої «забави» по Києву в середньому до 5000 євро за «виїзд». І це без гонорарів і спеціального причандалля. Декілька поодиноких камер та журналістів. Як і належить, із запізненням (є з кого брати приклад!) з'являється віце-прем'єр із гуманітарної сфери пан Іван Васюник. Стислий виклад виступу: «Значна гуманітарна подія не тільки в рамках України, а і Європи...»; «Додасть рейтингу...»; «Забезпечимо належний рівень підготовки попри кризу...»; «Урядом прийнято рішення про виділення 15 мільйонів гривень...»; «Прискорено процедури перетину кордону та розмитнення...»; «Безпека...»; «Належний медичний контроль...»; «Сильний заряд і мобілізуючий фактор та виховання у дітей лідерських якостей».

 

Відповіді урядовця на запитання журналістів навколо ролі педофілів у житті читачів певних видань та інших «нюансів» пропускаю - я ж бо про основне. Про гроші. Мої. Наші. Запитую: «Пане Васюник! Враховуючи досвід "засвоєння" коштів на "Євробаченні-2005", коли гігантські суми бюджетних грошей було просто виведено за межі держави, прошу Вас відповісти, що буде зроблено урядом задля того, щоби 15 мільйонів не пішли назавжди за межі України? Сцена, звук, телебачення є визначальною частиною бюджету конкурсу - в цьому зв'язку які українські фірми будуть брати участь у роботі над конкурсом?».

 

Васюник: «Не потрібно проводити аналогії з конкурсом 2005 року. Всі фінансові операції будуть проводитися під контролем фахівців із НТКУ. Про фірми розкаже керівництво Першого національного». Стислий пафос виступу представників НТКУ: «Давайте зберемося і будемо працювати на імідж. Це найсвятіше, про що ми дбали». Коло замкнулося, або наша пісня гарна й нова!

 

Інформація для думаючих. Стисло. Без аналогій.

 

Для достатньої візуалізації прочитаного в наступних абзацах варто періодично в потрібних місцях уявляти положення нижньої щелепи європейських телевізійників під час спілкування з представниками нинішнього тимчасового керівництва НТКУ.

 

Про зрозуміле будь-якому телевізійнику: організація і проведення пісенних конкурсів «Євробачення» - «великого» і за участю діточок - із технологічної точки зору абсолютно однакові телевізійні події. Беземоційна крапка.

 

Тепер - короткий виклад історичних подій. 2004 - 2005 роки. НТКУ має проводити фінал пісенного конкурсу «Євробачення-2005» у Києві. Керує найпотужнішою телевізійною кампанією України колишній редактор дрібної газетки. Йому дуже сподобалося. Але все ж таки «дрібненькі фахові проколи» на зустрічах із журналістами були. На пафосний виступ, мовляв, «у нас в країні немає режисерів-постановників, хто буде вести, хто буде керувати стадікамом» - миттєва відповідь присутнього на прес-конференції оператора: «Я можу керувати!». І «вести» було кому. Вже не кажучи про наших режисерів-постановників... Виконавчим продюсером від України призначено людину, яка ніколи в житті телебаченням складних постановочних форм не займалася! Згодом президентом НТКУ призначено колишнього вчителя історії тире дрібного політика. Він із «групою ентузіастів зі Львова» заходиться «рятувати "Євробачення"». Тотальна й нахабна брехня на всіх прес-конференціях. Ніякого відкритого й чесного творчого конкурсу для створення «образу» телеподії. Ганьба й тотальні крадіжки при визначенні технічних партнерів. «Суперсцену» гігантською вартістю у більше ніж 11 мільйонів гривень через кілька днів по події привезено на склад Першого національного у вигляді сотні з лишком тон іржавого металобрухту, розрізаного на шматки болгарками й автогеном. Від роботи над подією відсторонено практично всіх телевізійників із Мельникова, 42 - набирають за тимчасовими контрактами сотні людей із вулиці. Після завершення професіонали з Першого національного, які все одно те все вигребли на власних жилах та нервах, - практично всі на межі виснаження й у передінфарктному стані. Всі «фігуранти» у повному складі порозбігалися хто куди...

 

Рік 2009-й. Першим національним керує колишній конферансьє тире колишній диктор. Із групою ентузіастів навколо, звісно ж. Створенням серйозного телебачення національного масштабу ні начальник, ні його віце-начальники ніколи в житті не займалися. Ви правильно зрозуміли - професійні телевізійники аж стогнуть! Виконавчим продюсером дитячого пісенного конкурсу від України призначено людину, яка ніколи в житті телебаченням складних постановочних форм не займалася. Ніякого відкритого й чесного творчого конкурсу для створення «образу» телеподії. Гробова тиша щодо технічних партнерів по основних позиціях: світло, звук, сцена, телебачення. Але впадає в око, що досвід таки переймають і аналізують. Тихесенько. Уважненько. Адже кимсь прийнято рішення - жодного публічного слова. Щоб раптово не з'явився «чужий» оператор чи ще хтось. Розуміють: публічне слово - не горобець. Бо коли починають говорити... Пропоную проаналізувати перших «горобців».Отут якраз час згадати про положення нижніх єврощелеп. «Родзинки» від так званого виконавчого продюсера, гр. Ткаченка:

 

- «Ви помиляєтеся (ну я, значить. - Авт.)! Світло, сцена, звук, телебачення "не є визначальною частиною" бюджету пісенного телевізійного загальноєвропейського дійства, для нас (ну, для них! - Авт.) соціальні витрати значніші»;

 

- «Ми (ну, вони! - Авт.) готуємо інший принцип телешоу», телебачення буде «відпрацьовувати на крупних і середніх планах».

 

Реакція євротелевізійників зрозуміла - від такого потрібно терміново захищатися. Саме тому практично всі гроші буде виведено з України на потрібні рахунки. Звісно, не в гривнях. І, звісно ж, подалі «від соціальних витрат». І це зрозуміло - адже йдеться про «живий ефір» як мінімум на 13 країн Європи в «прайм-таймі». Європейська мовна спілка має забезпечити якість картинки й шоу. От і прохопився наш телевізійний начальник про те, що «важко пояснити Європейській мовні спілці, чому не проводяться проплати». Вочевидь, «туди». Оскільки «тут» професіонали завжди домовляться. І без єврочиновників. До речі, після надходження грошей «туди», дяді й тьоті з Європи миттєво винаймають... наші фірми у «субпідряд». За гривні, звісно ж. Мінус (і ой який мінус!) «своє кровне чесно зароблене».

 

Щодо «інших принципів телешоу» маю пояснити «спеціалісту по налагодженню суфлерів на інформаційних програмах» таке: показ у режимі активного використання КРП і СРП на великому шоу з великих лінійних відстаней від об'єкту зйомки (до того ж дітей!) - це найважче! Потрібна фактично віртуозна операторська робота. До того ж злагодженої групи операторів. На «великому "Євробаченні"» такий показ через його тотальну складність застосовують украй рідко! Судячи з усього, до нас знову приїде творча команда з Європи. Вони хоч знають про раптове осяяння «іншими принципами» місцевих діячів? А в Києві сценою будуть вовтузитися в різних напрямках діти! До того ж кількість світлових приладів, потрібних для якісного показу в такому творчому режимі, абсолютно не відрізняється від шоу, де стоїть завдання «висвітити» великі обсяги декорацій. Це так, для довідки! Саме тому я хочу оприлюднення повного списку тих «ми», що «готують нові принципи». Оскільки знову практично нікого з телевізійників УТ, які багато років займаються дитячими шоу та євровізійними програмами, до процесу не залучено! Перша причина очевидна - маючи реальний досвід роботи у створенні телевидовищ, вони чітко все порахують! Причина друга - ми живемо у веселій і по-справжньому європейській країні!

 

А ще європейці уважно стежать за «підходами» у кадровій сфері. От, для прикладу, доволі несподіване звільнення багатолітнього технічного керівника НТКУ пана Федорова. За плечима цієї людини організація й проведення на світовому рівні шаленої кількості складних видовищних подій. Зверніть увагу: не 22 листопада професіонала проводять із подяками і шампанським уже після закінчення всеєвропейського телевізійного шоу, а фактично в розпал підготовки до нього. Європейські телевізійники все уважно аналізують. І мовчки й миттєво реагують - переносять основний телекомунікаційний центр «Євро-2012» з Києва до Польщі. Раптом і тоді який-небудь черговий «завідувач складом» стане президентом НТКУ - ну, зустріне Тимошенко десь раптово й домовиться! Знову підуть звільнення, а дитяча телепрограма у порівнянні з телебаченням зразка «Євро-2012» - дріб'язок! Ризикувати телемільярдами після близького знайомства з вітчизняним керівним «телеконтингентом» ніхто не буде!

 

На завершення ще одна вагома «родзинка» від гуманітарного віце-прем'єра. Він повідомив: загальний бюджет події становитиме близько 35 - 37 мільйонів гривень (із них 15 млн - бюджетне фінансування). Уявляєте фантазію й рівень запланованих «фахівцями» відкатів: із 85 до 15, і це без урахування спонсорських грошей!

 

На сьогодні, здається, досить...

 

У наступних «серіях» погомонімо трохи «про найсвятіше, про що ми маємо подбати». Мається на увазі - «вони».

 

Олександр Зирін, незалежний український телевізійний оглядач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28546
Читайте також
20.05.2010 14:06
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
44 579
22.11.2009 16:42
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
30 625
21.11.2009 11:50
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
17 388
25.05.2009 15:31
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
23 833
22.05.2009 22:47
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
10 149
18.05.2009 12:22
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
12 850
15.05.2009 12:38
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
11 812
13.05.2009 15:20
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
11 523
12.05.2009 14:46
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
14 214
10.03.2009 07:57
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
46 617
23.02.2009 13:51
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 772
10.02.2009 09:07
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
24 506
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Nikolya
5362 дн. тому
Слыд пыдписуватися так: Олександр Зирін, незалежний український телевізійний ідіот. Людина таку ахінею понесла... Причому - не вперше. Агов, редакція "Телекритики" - ви просто ставите на сайт усіх, хто вам пише, чи все ж таки фільтруєте якось матеріали? Може слід хоча б трохи занурюватися у теми, щоб потім все це не виглядало "брєдом сивого чоловіка"?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду