«Євробачення-2009»: відкрили практично урочисто

12 Травня 2009
14143
12 Травня 2009
14:46

«Євробачення-2009»: відкрили практично урочисто

14143
Увечері 10 травня у прикремлівському московському Манежі, перетвореному на навколоконкурсний «Євродім», в оточенні зарубіжних журналістів, що ліниво й демонстративно смоктали вино, та розкритих ротів численних доморощених журналісточок і просто тусовочних персонажів відбулася церемонія офіційного відкриття чергового міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2009».
«Євробачення-2009»: відкрили практично урочисто

Офіційну частину коротко провели з року в рік усе товстіший керівник євровізійних пісенних справ пан Сванте Стокселіус та керівник російського Першого каналу Костянтин Ернст (теж не худий). До цього в ефірі всіх російських і деяких комерційних українських телеканалів з'явилася злива сюжетів про навколоконкурсні події. Учасниця-2009 від України Світлана Лобода на телеекрані виглядає заклопотано-щасливою. І це зрозуміло. Велетенська зала і сцена московського «Олімпійського» – це вам не прокурені й запльовані приміщення звичних для співачки клубів.

 

Найбільш запам'яталася маленька телевізійна родзинка, віднайдена оператором посеред євровізійної метушні, – імпровізована «таблиця від Мєндєлєєва», заповнена скороченими (по-автомобільному) назвами країн-учасниць і їх «атомною вагою» – кількістю перемог у конкурсі. Під час трансляції церемонії відкриття росіяни не забули повідомити титром про прямий ефір і забули про закадровий переклад для телеглядачів із мови, яку ведучі церемонії пан Малахов і співачка Алсу, очевидно, вважають за англійську.

 

Пані Алсу цього вечора була спокійніша й частіше поглядала на заздалегідь заготовлені писульки. Чого не можна було помітити, споглядаючи за надгучними потугами пана Малахова привернути увагу захмелілої зали до своєї персони - аудиторії було відверто байдуже. Телеглядачам нагадали декілька євровізійних цікавинок. З них і ту, що й по сьогодні гріє мою душу, – найбільшу кількість балів за всю історію «Євробачення» набрали кумедно-страшненькі й голосисті фіни з гурту «Лорді». Аж 290! Ще один важливий і вагомий факт – було ще раз наголошено, що 16 травня Європа обере найкращу пісню! Не трансвестита чергового чи представника сексуальних меншин, чи ще якусь там капость, а пісню.

 

Відкрила музичну частину церемонії, звісно ж, балалайка. Ведмедів і циган, правда, не було. Для істериків зазначу - виступ інструменталіста Олексія Архіповського був феєричним! Віртуозне володіння старовинним і простеньким російським інструментом із надсучасною електронною обробкою – і маємо стрімке й мелодійне попурі з російських народних пісень та знаних у світі мелодій («Дим над водою» від «Дип Пьорпл») чи євровізійних (від переможців 1976 року – нідерландців «Тич Ін»). Я, для прикладу, вперше бачив техніку гри теппенінгом (привіт Ван Халену і нашому Енверу Ізмайлову) на трьох балалаєчних струнах. Іноземні журналісти в кадрі взагалі стояли зачаровані.

 

Колеги з російського Першого каналу побудували музичну частину на виступах виконавців, яких вони назвали легендами «Євробачення». Подивувала коректним виступом перша переможиця пісенних конкурсів швейцарка Ліз Азіа. Її пісня перемогла в далекому вже 1956 році. Заспівала, як і годиться, й пані Алсу (2-ге місце у році 2000-му). Як на мене, найбільш цікавим був виступ німецької солянки під назвою «Чінгіз Хан». Ця братія посіла 4-е місце в 1979 році, але виконала головне для себе завдання: напевно, не було жодної дискотеки наприкінці 70-х, де не звучали б їхні простенькі й багатоголосі «бум-бум» про «Распутіна», «Москоу» і того самого «хана». Причому дискотеки ці гули й у спортивному залі на Камчатці, і в «просунутій» квартирі Москви, і на території менш «просунутих» Києва, Берліна чи Парижа. Ще одна цікавинка вечора - на теренах колишнього СРСР було продано більш ніж півмільйона платівок нідерландської диско-групи «Тич Ін». У мене була ця платівка, здається, ризької фабрики, ціною 2 карбованці 15 копійок, куплена в легендарному місці - київському магазині грамплатівок «на Чорній горі». Всі дні народження, сьомі листопада і т. п. проходили в той рік під неї.

 

У травні 2009-го голландці вийшли на сцену і ще раз нагадали мені й мільйонам свою переможну мелодію 1976 року. До речі, всі виступи супроводжувалися на екранах у залі відеозаписами старовинних (і не дуже) євровізійних теленомерів. На жаль, оператори й режисери телетрансляції мало звертали увагу на цю цікаву хроніку, тож побачити її телеглядачі могли тільки на загальних планах напівпорожньої зали. На споруджену спеціально для вечірок делегацій сцену продовжували виходити переможці різних євро конкурсів - шведка Карола (1991), українка Руслана (2004), росіянин Діма Білан (2008). На представленні цього виконавця стався практично конфуз. Ведучий церемонії пан Малахов вимушений був тричі прокричати в залу, що зараз виступить Білан (тиша), ну «Діма же Білан» (ану-ану?) і нарешті «Дмітрій Білан» (тю!). Вочевидь, ведучий забув, що представляє співака журналістам. А вони чудово розуміються на «залаштункових нюансах» і процедурах «правильного голосування», а також чому саме євровізійна спілка вимушена була обрати «змішану процедуру голосування» (міжнародне журі + глядачі). Тому певна «байдужість» журналістів зрозуміла.

 

Наприкінці вечора «ввімкнули» таймер конкурсу. «Євробачення» почалося.

 

Хочу вірити, що знову не почалося й інше, вже знайоме. Нагадаю: я дивився все це в Києві, по телевізору. Цього разу не тільки солідно заробили на рекламі, а ще й «прорекламували» виступ учасниці із сусідської країни та запросили взяти участь у кастінгу для участі киян у закордонній телевізійній програмі. І наполегливо запрошували до екранів на трансляцію напівфіналів і фіналу конкурсу на міжнародній версії російського ж Першого каналу.

 

І хоча церемонія відкриття для українського глядача - це телевізійна ініціатива росіян, одразу пригадалося інше: ексклюзивні права на показ фінальної частини «Євробачення» на території України належить Національній телекомпанії України, бо навіщо ж тоді мільйони! Нагадую про це з декількох причин. Здається, вже всі українці знають, що показ конкурсу фінансується чи не за прямою вказівкою прем'єр-міністра нашої держави. Було публічно заявлено про «героїчне» виділення чи не в останній момент аж 2,5 мільйонів гривень. Це вже цікаво - фактично заздалегідь запланові й законодавчо затверджені бюджетні надходження чомусь «героїчно вибиваються». Але ще цікавішим може виявитися черговий факт заробляння грошей на продукті, купленому за мої й ваші 2.500.000 гривень. Причому зовсім не Першим національним. А закордонним телевізійним мовником. Така ситуація виникає уже третій рік поспіль - зарубіжні телеканали транслюють на територію України телевізійний продукт, «ексклюзивно придбаний за бюджетний кошт» Національною телекомпанією. Причому – з «веселими коментарями й агітацією» й тоннами реклами. Вигідна пропаганда і «правильна»комерція! Але для кого?

 

Телевізійний навколоєвровізійний вечір від ОРТ закінчився «як завжди» – після виступу учасниці, яка представлятиме Росію на конкурсі цього року (нагадаю, це громадянка України Анастасія Приходько з піснею «Мамо», в якій є декілька рядків і українською мовою), ведучі, підглядаючи в текст «домашньої заготовки», ніби вибачаючись за щось непристойне, довгенько гомоніли «про то, что не важно, на каком языке звучит песня, лишь би...». Такий собі прощальне ручкою «натє вам» від персонажів на кшталт «Лєонтьєва».

 

Олександр Зирін, український незалежний телевізійний оглядач  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14143
Читайте також
30.10.2009 16:00
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
28 523
22.05.2009 22:47
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
10 110
19.05.2009 16:40
Валерий Зайцев
, для «Детектор медіа»
19 804
19.05.2009 07:40
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
9 802
18.05.2009 12:22
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
12 784
15.05.2009 12:38
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
11 742
13.05.2009 15:20
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
11 465
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Алекс
5462 дн. тому
- То Prosto - А много ли было в 2005-м 4/5* гостиниц в Киеве? По моему только 2 Президент-4* и Премьер-5*, 5* и сейчас только 3, Хаят и Опера добавились... - То АФФТАР - По-моему вся статья притянута за уши только для одного, изложенного в предпоследнем абзаце, уважаемый, независимый теленаблюдатель, прежде чем что-то утверждать изучите матчасть, как кто-то здесь уже писал, ЭКСКЛЮЗИВНЫМИ ПРАВАМИ НА ПРОДАЖУ РЕКЛАМЫ В УКРАИНЕ обладает Интер-реклама и аффилированные с ней компании, поэтому не переживайте вы так уж за деньги московских рекламодателей, которые тратятся на Украину... :)
Я
5464 дн. тому
"мови, яку ведучі церемонії пан Малахов і співачка Алсу, очевидно, вважають за англійську". К вашему сведению, Алсу окончила школу в Лондоне. Так что, наверное, знает, что и как считать. "кумедно-страшненькі й голосисті фіни з гурту «Лорді»". А надо было, чтобы красивенькие и безголосенькие, как "Неангелы"? Это и был бы зыринский стандарт? " від переможців 1976 року – нідерландців «Тич Ін"". "Тыч Ин", как изысканно выразился Зырин, победил в 1975 году. "Подивувала коректним виступом перша переможиця пісенних конкурсів швейцарка Ліз Азіа". Лиз Ассия - сокращённое от Анастасия, во-первых. Во-вторых, как это - корректное пение? "простенькі й багатоголосі «бум-бум» про «Распутіна», «Москоу» і того самого «хана»". "Распутин" никакого отношения к "Чингисхану" не имеет. Не много ли "художеств" на одну маленькую заметку? Учите матчасть!
Vadim
5464 дн. тому
Кстати, информация для Кваснюка: в московские обязанности, например, входили подарки гостям (но не постановка и съёмки - смотри ниже). Так вот, уже разгорелся скандал: всем подарили на память дешёвые матерчатые сумочки. "Позор! Куда делись миллиарды рублей???!!!" - кричал вчера в телекамеры рупор путинского Глеба Павловского и враг Сердючки господин Гаспарян. Вот, как это понимать? Видно и в Москве не всё гладко во взаимодействии путинской команды.
Vadim
5465 дн. тому
Если Григорий Кваснюк не знает, напомню, организацией и съёмкой самого концерта занимается специальная постановочная и съёмочная группа самого конкурса, но НЕ МОСКОВСКАЯ. Поучиться у них действительно есть чему, но причём здесь политика? Что касается Евровидения в Киеве, мало кто помнит один факт, как две группы молодчиков два дня под флагами партии Регионов громили два поста беркута при подходах к Дворцу Спорта с длинным транспорантом на английском: "Добро пожаловать в украинское гетто!". Вот за них было действительно стыдно. Кстати, причём здесь гетто? Во дворце пели песни и работала та же постановочная и съёмочная группа, у которой, как я писал выше, было чему поучиться.
Vadim
5465 дн. тому
Читаешь статью и чувствуешь один негатив. Забываешь даже про что статья. Вот Пелых был полным позитивом. А автор, судя по статье - нет. Напоминает совковый менторский стиль, когда нужно было кого-нибудь обос...ть. В наше время это просто непрофессионально и смешно.
Читати було неприємно!
5465 дн. тому
"Офіційну частину коротко провели з року в рік усе товстіший керівник євровізійних пісенних справ пан Сванте Стокселіус та керівник російського Першого каналу Костянтин Ернст (теж не худий)" - написав далеко не худий пан Зирін!.. Але якщо серйозно, то вчитися і вчитися автору у росіян поважати свою країну в усіх проявах!
prosto
5465 дн. тому
Ну вообще Киевское Евровидение было признано одним из самых лучших по визуальной картинке...а гости жили в отелях 5* и 4* вполне хороший уровень...далеко не в палатках…с кем бы не общался с европейских журналистов, все были довольны организацией...и хотят еще приехать к нам. Так что не надо позориться и говорить что то…в формате «слышал звон да не знаю где он» тем более, судя по меседжу вообще вы не в теме…не зная и не видя как было на сомом деле...
Григорий Кваснюк, ТК АТВ, Одесса
5465 дн. тому
Что, помаранчевые моськи, все лаете на слона? "Евровидение" в Москве организовано достойно: сразу видно, что в стране есть власть. А "жалким зрелищем", панове свидомые, было киевское позорище 2005 года - ободранные гостиницы, полные клопов, палаточный лагерь, провонявший майданным дерьмом. Европейские гости приходили в шок! А позорное кривляние бездарных "Грынджол"? А диоксиновый клоун, вылезший на сцену? Мой совет оранжевым шавкам: сидите молча, смотрите трансляцию из Москвы и учитесь, как нужно работать!
Умник
5465 дн. тому
я сам далеко не в восторге от Евровидения, но автор, по-моему, здесь переборщил с сарказмом.
labuda
5465 дн. тому
жалюгідне було видовище, тут я цілком з автором згодна. Повіяло затхлим совком, коли лужков почав волати дурним голосом, наче на мітингу в Севастополі, після нього промови "татусів" цьогорічного конкурсу на тему "вот она какая- кузькина мать".
prosto
5465 дн. тому
дурадская на самом деле критика...причем здесь худой или не худой продюсер? Про Лободу...которая выступает только в прокуренных клубах...по моему певица выступает и на больших сценах....как «телекритик» не следит...что Светлана появляется на телевизионных концертах...хоть уровнем по ниже «Евровидения» но тем ни менее это не только прокуренные клубы. Потом перевод с английского был и на русский...даже по youtube.com можно посмотреть... PS: за статью «експерту» – - 1 …критика высосанная из пальца и слишком штампованно написан текст))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду