Батьківські турботи Василя Ілащука

26 Березня 2009
29741
26 Березня 2009
16:37

Батьківські турботи Василя Ілащука

29741
Батьківські турботи Василя Ілащука

Поки що новий проект Першого національного «Батьки й діти», який стартував 11 березня і тепер виходитиме щосереди о 20.00, не має аналогів у вітчизняному телепросторі.

 

По-перше, як соціальне ток-шоу, присвячене стосункам у родині. По-друге, вже досить давно на жодному з телеканалів не було програми, яку б вів керманич каналу власною персоною. Ба більше: готовий визнати, що своїм службовим становищем президент Національної телекомпанії України Василь Ілащук не зловживає: програма «Батьки й діти», яку веде телевізійний бос, не виглядає дорожчою за інші нинішні проекти каналу.

 

Як київський мер із мітлою в руках демонстративно мете столицю, так президент НТКУ власним прикладом доводить, які цінності насамперед повинен обстоювати, пропагувати й захищати телевізійний канал, який реально покриває всю територію України й приходить у кожну сільську хату. «Цей проект має порушити серйозні психологічні теми. Вони будуть цікавими, конфліктними та гострими. Звісно, проблеми, що існують між поколіннями протягом тисячоліть, ми вирішити не можемо, а ось знайти ключ до порозуміння - це ми спробуємо», - обіцяє Василь Ілащук на офіційному сайті Першого національного, коментуючи завдання свого шоу.

 

Отже, за форматом, маємо студію, глядачів, експертів, ведучого та гостей - ті самі українські родини, котрі не просто мають типову українську родинну проблему, а й намагаються її вирішити чи хоча б намацати для цього стежки. Обов'язкова людина в подібних програмах - психолог, у нашому випадку це Володимир Мамко. Він коментує те, що відбувається в родинах. Несподівана дійова особа - фотохудожник Олександр Ктиторчук. Об'єктив його камери - «безпристрасний суддя, лакмусовий папірець». Зафіксувавши вираз обличчя того чи іншого персонажа, він потім на великому екрані яскраво відтворює його внутрішній стан. Тобто, як би не намагався 16-річний хлопець-підліток у програмі від 11 березня доводити, що він - юний мужчина, фотографія покаже, а Ктиторчук скаже: «Нема мужика!». І нехай велика родина Сидоренків у програмі від 18 березня хором запевняє, що в них голова сім'ї - тато, знімок подружжя доведе фотохудожнику й нам протилежне: батько - тюхтій, мама - тверда рука й основна рушійна сила.

 

Проте в такому разі не зовсім зрозуміла роль самого ведучого. З одного боку - модератор процесу. Той, хто може вчасно загострити дискусію, додати їй життя чи, навпаки, охолодити занадто вже розпечені пристрасті. Але ми, глядачі, на відміну від Василя Ілащука, не знайомі з цими родинами. Якщо форматом програми передбачено показати проблему й намацати спроби її вирішення, то, як на мене, заявити: «Ось у цій сім'ї син не вилазить із інтернету, а в цій родині батьки регулярно лупцюють усіх чотирьох дітей» не досить.

 

Знайомству з проблемною, як нам кажуть, родиною не передує сюжет про цю проблему. Чому для ілюстрації залежності підлітка від інтернету обрано саме родину Литвинових, а для ілюстрації проблеми тілесних покарань у родині - сім'ю Сидоренків? За яким принципом героїв шукають і добирають?

 

Звернув на це увагу тому, що під час першої ж програми сам Василь Ілащук, експерти та глядачі розібралися: насправді проблеми інтернет-залежності в цій родині немає. Бо мама з сином воюють за комп'ютер, а отже - мама теж до залізяки прив'язана. Водночас підліток інтенсивно займається спортом, що аж ніяк не вкладається в теорію загальної деградації, яку переживають чада, що днюють і ночують у чатах. Проблема в іншому, і її зафіксували фотохудожник із психологом: мама й син просто не спілкуються. Або, як варіант, спілкуються мало, на рівні: «Винеси сміття!». Хлопчина просто самотній, звідси - сайти й чати.

 

Родина Сидоренків теж виявилася не аж такою проблемною. Точніше, її проблема так само лежить не в тій царині, яка є темою програми: бити чи не бити. Насправді тут готові поступово відмовитися від ляпасів і потиличників. Причому застосовує подібні репресивні акти саме мама - адже тато лише формальний лідер. Не маючи чоловічого авторитету, родина змушена рахуватися з тим, що мамі доводиться зриватися на потиличники від безсилості: це тільки феміністки вважають, що жінка витриваліша за чоловіка.

 

До честі Василя Ілащука як ведучого, він усіляко прагне загострити дискусію і звести її до буквального наслідування заданій темі. Так, маленького хлопчика з родини Сидоренків він запросто питає: «Іллє, а тебе б'ють?», очевидно, чекаючи, що маленький Ілля скаже: «Аякже!», після чого почне в подробицях перераховувати всі види тілесних покарань, які до нього застосовують у родині. А тема інтернет-залежності в родині Литвинових узагалі зусиллями пана Ілащука звелася... до сексу й порнографії. Спочатку ведучий запитав: «Про секс із сином говорили?». Потім поцікавився: «Де відбулося знайомство з цим?», - а далі заговорили про порнуху в інтернеті, яка виявилася шкідливою лише на думку... бабусі підлітка. Решта глядачів у студії не надто перейнялася проблемою, яка хвилює бабусю й експертів НЕК. Згоден, шоу, під час якого вживають слово «секс», дивитися цікавіше. Тільки до чого тут проблема інтернет-залежності?

 

Нарешті - про мовну розкутість ведучого. Боже збав, не маю бажання ловити когось на слові або чіплятися до слів та речень, сказаних від себе, а не по писаному. Проте навіть у фраз-горобців повинен бути смисл. Добре, нехай Ілащук по-батьківськи запитає підлітка: «Тобі комп'ютер що, медом намазаний?». Але як пояснити фразеологізм: «Важко зберігати марсіанський спокій?». Марсіани, за паном Ілащуком, - спокійні зелені чоловічки? Чи на планеті Марс такий спокій, який нам і не снився? Нарешті, резюме ведучого: «Бити не потрібно - наказувати потрібно». Я не мовник, я журналіст за освітою, та, здається, «наказувати» - це «віддавати наказ». Займатися тим, що робить Василь Ілащук як президент НТКУ. І накази ці повинні виконуватися. Власне, наказом можна наказати когось покарати. Ми всі розуміємо - саме про необхідність покарання говорив ведучий. Проте ми дивимося не бездуховний комерційний канал, для якого такі обмовки - мов із гусака вода. Ми дивимося Перший національний.

 

Загалом висновок для двох програм циклу «Батьки й діти» напрошується один, і дещо несподіваний: середньостатистичній українській родині давненько вже бракує чоловічого начала, чоловічого характеру, чоловічого виховання, чоловічого слова, чоловічого авторитету, коротше - чоловічої складової. Часто наявність тата лише формалізована. Думаю, рано чи пізно про роль батька (чи її відсутність) у житті сучасних українських дітей говоритимуть активніше.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29741
Читайте також
26.07.2010 14:57
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 284
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 501
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 034
16.03.2010 12:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 005
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Инес
5512 дн. тому
Замысел программы очень хороший. Немного еще обкатать надо. Нравится то, что раскрываются перед зрителем разные проблемные ситуации связанные с воспитанием детей , а также пути решения этих проблем. Такая передача нужна!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду