Проект «Фольк-musik». Перший фінал

11 Грудня 2008
28473
11 Грудня 2008
09:13

Проект «Фольк-musik». Перший фінал

28473
Проект «Фольк-musik». Перший фінал
Долаючи зневіру телеглядачів та шипіння справжніх друзів; спокійно вислуховуючи зойки напівпрофесіоналів та думки фахівців; працюючи та кайфуючи від зробленого, унікальний мистецький, музичний та розважально-пізнавальний проект Національної телекомпанії України «Фольк-musik» добіг до свого першого фіналу. В найбільшій телевізійній студії країни протягом трьох знімальних днів колеги працюють над заключними програмами 2008 року.
 
Чим не привід трішечки підсумувати зроблене, проаналізувати досягнення, погомоніти про проблеми. Нагадаю, що в основі проекту – справжня телевізійна родзинка (як зазначено в офіційному пресовому релізі – «ексклюзивний формат»): спочатку різних народних пісень у студії наживо співають фольклорні колективи з усіх усюд України. На сьогодні команда проекту «просіяла» через вуха та серця колективи з 14 областей держави. Області ті різні – і зі сходу, і з півдня, і з центру, і з півночі, і з заходу. Творча команда, до слова, намагається представити в програмі колорит кожної з тих місцин: знімають раритетні світлиці у помешканнях, природні ландшафти і, головне, простих людей. І пісень вони, ті наші люди, співають різних – жартівливих і лірично-тужливих, побутових і навіть трохи сороміцьких (ну то для рейтингу!).
 
Принагідно зазначу, що в доробку творчої команди – пісні, виконані грецькою, болгарською, українською кримськотатарськими мовами. Це я для знервованих зазначаю! Потім ці самі пісні виконують сучасні українські професійні музики. Теж різні. Масовано – представники попу. Доволі багато – представники традиційної української естради. Але найголовніше (принаймні для мене), що мільйони українських телеглядачів щоп’ятниці ввечері й у повторі у вівторок чи середу зранку в ефірі найпотужнішого телевізійного мовника країни можуть познайомитися з музикантами, яких у країні начебто й не існує – сучасними українськими виконавцями живої музики і живого звуку! То на сторінках кольору і запаху дитячої неприємності і в ефірі «українських» радіостанцій і тим паче «національних» телеканалів їх немає. Але які імена, які виконання в ефірі Першого національного: Катя Чілі і Mad Heads, «Оркестр Янки Козир» і Ірина Шинкарук, «Джазова Фіра» і «Дримбададзиґа», «Контарабанда.com.ua» і «Дахабраха», «Полікарп» і «Абздольц» та багато інших.
 
Найцікавіше спостерігати за учасниками фольклорних колективів (бабусі, дівиці, дівчата та дідусі, дядьки, парубки) посеред потужної, напакованої надсучасним світловим, звуковим та телевізійним залізяччам студії, коли вони слухають «своїх» пісень у виконанні наших команд і артистів. В очах – здивування, на обличчах – іноді переляк, після пісні – овації! Розуміють прості українські люди – де справжнє, а де «фанера». Точно розуміють. А ще телевізор дивляться і навіть орієнтуються в ефірних тонкощах. «А можна я про той... ну про чарочку розкажу, я марку називати не буду», – це жіночка, яка розповідає ведучій проекту пані Оксані Пекун «про своє» у кадрі. А чом не можна? Як же без чарочки, але з розумом! Саме розум не дає команді проекту перейти межу, за якою уже не фольклор та народне коріння, а простий та банальний «закіс» під модний «ворлдм’юзік» у бабкінському стилі: «погромче с балалайками, гитарками і клавишными!».
 
До речі, «модним» у проекті є спосіб визначення пісень – перших володарів цікавих авторських призів: глядацьке інтерактивне голосування. Підрахунок виокремив пісні «Христофоровна» у виконанні ансамблю «Берегиня» із с. Меделівка Радомишльського району Житомирщини та гурту «Тік», «Чумакова жінка» у виконанні ансамблю «Живемо» с. Зазим’я Броварського району Київщини і Наталі Валевської та «Чумак п’є» від гурту «Фліт» та колективу «Троїчанка» с. Троїцького Ново-Одеського району Миколаївщини. Всі ці пісні і різних виконавців можна буде побачити у перші післяноворічні дні у програмах Першого національного.
 
У підсумку за осінь 2008-го маємо десятки годин якісного вітчизняного музичного телепродукту. Маємо подекуди унікальні мистецькозначущі вирішення народних пісень. Маємо цілісну творчу телевізійну команду (керівник проекту – Володимир Коваленко, ведуча – Оксана Пекун, режисерська команда: Оксана Тимченко,Світлана Волкова, Олена Золотарьова, Костянтин Євсюков, операторська команда на чолі з Ігорем Раллє. А ще – звукорежисери, адміністратори, технічні команди світла, декорацій, звуку, операторських пристроїв і багато інших). Маємо значний глядацький інтерес. Маємо чіткі і зрозумілі місію проекту та вектор його спрямування: пошук та відродження справжнього українського мелосу, залучення до розуміння різної музики широких верств телеглядачів і найцікавіше – «поступове інтегрування колоритної української музичної народної творчості у повсякденне життя людей». Це – у позитиві.
 
Маємо і негатив. Все голосніше шепіт деяких недолугих «фахівців» про дорогу програму, оптимізацію і економію. І причина ж вагома – криза! Дуже скоро ці голоси почують і конкуренти, а головне – спонсори… Можемо отримати вже знайому і таку ганебну для визначних і помітних культурологічних телепроектів ситуацію: радісне вручення загальноукраїнського або навіть міжнародного призу і... закриття програми з наступним помпезним звітом про зекономлені кошти. Згадайте тетівське музичне «Решето». Згадайте долю імпрез навколо української культури на різних комерційних і, звичайно ж, «вітчизняних» та «загальнонаціональних» телеканалах. Згадайте «зекономлені» мільйони на «Євробаченні-2005». Чи піде нинішнє керівництво НТКУ тим самим шляхом? Поки що публічні заяви свідчать про протилежні. Хочу вірити, що це так. І «тримаю кулаки». А ще хочу вірити, що саме проекти, подібні до «Фольк-musik», уже закладені в програму державного телевізійного замовлення на рік 2009-й. Українська жива музика того варта!
 
Олександр Зирін, український незалежний телевізійний оглядач
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28473
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
kusyusha
5609 дн. тому
може, то зиріну хтось вкотре пообіцяв розглянути його концепцію суспільного телебаченяя, ото він і хвалить цих бездарів.. отаре, сентименти зиріна до ут - річ непостійна )))))) чого тільки musik пан зирін пише?? це шось з німецької навіяло??
otar
5613 дн. тому
марія, ну це вже взагалі))) Зирін постійно пише про НТКУ, в нього до цієї компанії свої сантименти. Яка джинса, чим вони можуть заплатити - швабрами? Навіщо їм джинса на такому сайті?
марія
5613 дн. тому
однозначно ол-др зирін накрапав "джинсу", тобто замовний матеріал, проти яких веде таку запеклу війну ТК. Маємо те, що маємо: нібито "незалежна від джинси" Телекритика розміщує ніби-то незалежного автора замовну статейку в підтримку конкретної доволі нудної програми.
WODOLIY
5613 дн. тому
Знову - стара пісня: названі поіменно всі хто завгодно, крім звукорежисерів. Ну коли вже стане зрозумілим, що телепрограми, особливо такого формату, - це ЗВУК з картинкою.
DDD
5613 дн. тому
Муся, ничего страшного, это у вашего сына пройдёт со временем.
муся
5613 дн. тому
Мій син 2,5 років дивиться із задоволенням. Я-його мама теж.А ще баба і дід,що живуть у селі. Ми навіть передзвонюємось з цього приводу:"ви дивитесь? Ми вже.Вмикайте,бо пропустите". Інколи, не в п"ятницю, син кричить:де наша улюблена передача?де українські пісні?де концерт?Пояснюю,що сьогодні нема у програмі. "Хочу!шукай мені!"-кричить. То купила йому диск укр.жартівливих пісень Черкаського хору.Ми під них танцюємо. І що характерно - вмикаю MTV,М-1- "це не концерт, - каже, -виключи!"
Угу, "Українська жива музика того варта!", особенно когда Билозир про Голодор кощунственно поёт)))
5613 дн. тому
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду