Мужність головотяпів?

20 Листопада 2008
25499
20 Листопада 2008
14:30

Мужність головотяпів?

25499
Чому НТКУ відмовилась від трансляції «Дитячого Євробачення» в день пам’яті, а не спробувала перенести конкурс?
Мужність головотяпів?
Заява прес-служби НТКУ про перенесення показу конкурсу «Дитячого Євробачення» з 22-го на 23 листопада стала темою обговорення у багатьох ЗМІ. В «Українській правді», зокрема, Юрій Свірко обурюється з приводу цього перенесення, як і з приводу одночасного святкування Дня свободи та відзначання сумного Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій.
 
Тож побіжно зауважмо: День свободи є фіксованою датою, тоді як День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій – ні. І в певні роки вони цілком можуть збігтися в часі. Чи суперечать вони одне одному? Навряд чи: вшанування свободи не заперечує вшанування пам’яті жертв несвободи. Хоча, до речі, в Указі Президента від 22.11.2005 жодним словом не сказано про те, щоб цей День відзначали саме в передостанню суботу листопада. У цьому Указі йдеться про встановлення традиції відзначати цей День та про те, що 2005 року це мало бути 26 листопада – як бачимо, цей день у жодному разі не міг бути передостанньою суботою місяця.
 
Ну а тепер про інший збіг, про конкурс «Дитячого Євробачення». Перш ніж робити остаточні висновки, повернімося майже на тридцять років тому. 1978 рік. На конкурсі «Євробачення» – «великому», бо дитячого тоді не було, – який проходив у Парижі, перемогли Іжар Кохен та група «Алфабета» з Ізраїлю. Наступний конкурс, 1979 року, відбувся в Єрусалимі. І – несподіванка! – перемогли на ньому знову представники Ізраїлю, тепер уже Галі Атарі та група «Мілк енд Хані». 1980 року Євробачення мало знову відбутися в Єрусалимі. Але Європейська мовленнєва спілка призначила дату проведення конкурсу на День пам’яті жертв Холокосту. Ізраїльська телевізійна компанія, що є членом ЄМС, вела тривалі переговори зі Спілкою, але змінити призначену дату проведення конкурсу не вийшло. ЄМС уперто наполягала на своєму рішенні.
 
Тоді Ізраїль вдався до радикального рішення. Воно передбачало: по-перше, відмову від проведення конкурсу «Євробачення» 1980 року на території Ізраїлю (він відбувся в Гаазі); по-друге, відмову послати на конкурс виконавця, що представляв би Ізраїль; по-третє, відмову від трансляції конкурсу «Євробачення» 1980 року на території Ізраїлю. Не відмову від прямої трансляції в день конкурсу та демонстрування запису наступного дня, а відмову транслювати його взагалі. За правилами ЄМС, країна, що не транслює конкурс, позбавляється права посилати свого представника на конкурс наступного року – отже, і «Євробачення» 1981 року відбулося без участі представників Ізраїлю. Так, виявилися даремними витрати ізраїльтян на підготування проведення конкурсу 1980 року. Так, його представники готувалися виступити, але не змогли. Але країна продемонструвала: є речі, поступки щодо яких неможливі. Цьогорічне рішення України є істотно м’якшим та компроміснішим від ізраїльського кроку 1980 року. Воно, зокрема, означатиме: юний представник України на очах в усієї Європи в день національної жалоби братиме участь у розважальному, взагалі-то, заході.
 
Я аж ніяк не закликаю взагалі не транслювати цьогорічне «Дитяче Євробачення» в Україні. Тим більше не закликаю відкликати українського виконавця. Вчинок Ізраїлю 1980 року й справді був занадто радикальним. (А може, все ж таки ні?) Я просто хочу знати кілька речей. Зокрема: коли саме Україна проінформувала Європейську мовленнєву спілку про те, що проведення конкурсу 22 листопада є для неї неприйнятним? Можливо, якби ЄМС знала про цю обставину до того, як призначила дату конкурсу, то й рішення її було б іншим? Європейська мовленнєва спілка, взагалі-то, не зобов’язана знати дати днів національної жалоби в Україні, так само як і в інших країнах-членах.
 
Інша річ, яку я хочу знати: чи вела українська сторона переговори з ЄМС про можливість зміни дати проведення конкурсу вже після того, як цю дату було оголошено? Якщо так, то наскільки наполегливою була її позиція і, головне, коли вона розпочала ці переговори – одразу після оголошення дати чи істотно пізніше? Мова тут не лише про сумлінність української сторони або брак такої: що раніше розпочалися (розпочалися б) ці переговори, то більшою була (була б) імовірність досягнення компромісу.
 
Нарешті, я хочу знати от про що. Демонстрація запису є демонстрацією запису, вона не змінює факту: цього року Україна не транслюватиме конкурсу «Дитячого Євробачення». Чи не означатиме це, що на неї буде поширено згадане вже правило: країна, що не транслювала конкурсу, позбавляється права брати участь у наступному? Чи вела українська сторона переговори щодо саме цього аспекту? Нарешті, чи звернулася вона до ЄМС із проханням, щоби ведучі конкурсу згадали про сумну дату, що її відзначатиме того дня одна з країн-учасниць? Про те, зокрема, що жертвами Голодомору стали мільйони дітей?
 
Дуже дивно, що, цитуючи виконувача обов’язків голови НТКУ пана Ілащука, прес-служба не лише не зупинилася на жодному з цих моментів, а й узагалі нічого не сказала про історію колізії. Ще дивніше те, що повідомлення про заяву прес-служби НТКУ з’явилися 18 листопада, тоді як телепрограми на тиждень, у яких демонстрація конкурсу «Дитячого Євробачення» анонсувалася на неділю, 23 листопада, а не на суботу, 22 листопада, з’явилися у продажу 12 листопада. У тих самих тижневих програмах друкуються програми російського телеканалу «РТР-Планета», на якому конкурс «Дитячого Євробачення» анонсований на суботу. Отже, факт перенесення демонстрації конкурсу було оприлюднено на шість днів раніше від офіційної заяви з цього приводу. Як це розуміти? З якої причини керівникові НТКУ знадобився майже тиждень, щоб висловити свою позицію стосовно вельми неординарного рішення? Напрошуються підозри, що й Європейську мовленнєву спілку НТКУ офіційно попередила лише тепер. Може, ЄМС за власними каналами дізналася про перенесення демонстрації конкурсу в Україні й зажадала роз’яснень? Ніякого іншого пояснення такої пізньої появи заяви Ілащука не спадає на думку.
 
Від усієї цієї історії залишається украй неприємний присмак: НТКУ не так роз’яснила, як заплутала ситуацію. Виглядає так, що рішення керівництва НТКУ не виходить назвати ані мужнім, ані мудрим. Виглядає, що воно не продемонструвало пошану до пам’яті безневинних жертв, а просто пустило перебіг подій на самоплив, а потім прикрило пам’яттю жертв голодоморів та політичних репресій власне головотяпство.
 
«Детектор медіа» готова опублікувати позицію керівництва Національної телекомпанії України, якщо воно матиме бажання висловитись щодо причин відмови від трансляції «Дитячого Євробачення».
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25499
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
служака
5653 дн. тому
говорят, специально для Васи на ут готовят серию фильмов про сексуальные меншинства. ох как охота посмотреть... здесь все для Васи, все для его услады, а вы говорите, безмозглый диктор... ыыыыыыыыы.... на ут давно не было нормальных людей в руководстве, и уже никогда и не будет. Вася энд компания здесь для того чтобы все уничтожить, и они это успешно делают
посторонний
5655 дн. тому
Илащук безмозглый диктор и ничего более. Эго подставляют по-взрослому. Докаленко в прошлом году вместе с Первой леди ездили на встречу с Генеральным Европейского вещательного союза. Они договорились о том, что Детское Евровидение 2009 пройдет в Украине!!! И теперь получается (по правилам ЕВС), что в нашей стране конкурс будет проходить без нашего участника? А теперь неизвестно - подтвердит ли ЕВС всое желание иметь дело с Украиной?
видящий
5655 дн. тому
Служака знает, что пишет! Практически все НТКУ-ушные замы Васи 10 (!!!) дней назад уехали на Кипр, якобы готовить участницу к конкурсу! На эти "командировки" во главе с мужем Билозир они нашли деньги, а на проведение отборочного тура для детей денег не нашли. Быдло.
киевлянин
5655 дн. тому
Руководство НТКУ - зброд недоумков !!! за казенные деньги подстилок за границу возить... НАЗАД - страусов разводить.....
служака
5655 дн. тому
стыдобище. пресс-служба - сборище неграмотных детей, а Вася ваще один остался на хозяйстве, все его замы разъехались по загараницам, коммандировки мля некому подписывать. вот он и протупил. точнее. протупила вся нтку, как обычно! слава героям!
проктолог
5655 дн. тому
Бо Вася - ніжний геморой, що його спричинено Банковою
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду