Соски та язик Тернопільського Сірого – коронні номери «Підйому»

26 Вересня 2008
21609
26 Вересня 2008
07:34

Соски та язик Тернопільського Сірого – коронні номери «Підйому»

21609
Соски та язик Тернопільського Сірого – коронні номери «Підйому»
Якщо вже після мандрів по так званих каналах-лідерах хлопці з Comedy Club Ukraine кинули якір на Новому каналі, то використовувати їх треба по повній. Тому, окрім безпосередньо Comedy Club та нового проекту цієї команди «Файна Юкрайна», частина «комедіантів» логічно зустрічається з глядачами у вкотре оновленому ранковому «Підйомі!» по буднях, починаючи з 6.50 ранку. Від початку нового сезону серед ведучих «Підйому!» бачимо двох резидентів Comedy Club Ukraine: Олександра «Ангела» Педана і Сергія «Тернопільського Сірого» Притулу. Живий ефір, як завжди, розбитий на три блоки, які перебивають комедійний серіал, щоденник «Фабрики зірок» та реклама.
 
Маючи певний досвід у підготовці контенту для ранкових ефірів, мушу визнати: спосіб подачі інформації у «Підйомі!» мені подобається. Хоча б через те, що в цій програмі в усі часи імпровізували. Не було, як мені здається, наперед прописаних текстів, які треба старанно або з удаваною недбалістю читати. З усіх українських ранкових програм «Підйом!» по-хорошому гамірний. У новому сезоні це четверо молодих людей, які сидять за столом, попивають каву і невимушено теревенять. Причому, хто б не розважав нас у цій програмі зранку, завжди помітно: базікання справді невимушене.
 
Кожна витягнута з інтернету новина не просто повідомляється, а й обговорюється. Коли жартома, а подеколи і серйозно. Наприклад, якось гамірна компанія втратила на мить загальний позитив, коли виникла тема підвищення тарифів на метро для приїжджих. «Коли ти у Франківську береш каву, тобі не продають її дорожче тому, що в тебе київська прописка!» – заявляє Сірий Ангелу. «Прописки нема, є реєстрація!» – втручається Геннадій Попенко. «Та ж сама прописка, я тебе прошу!», – не вгаває Сірий, і мимоволі перестаєш їсти, адже проблема несподівано чіпляє. Хоча я сам киянин із пропискою ось уже більше двадцяти років і, здавалося б, чого перейматися…
 
Наступна цікава розробка «Підйому!» – рейтинги. Найбільший базар, найбільший нероба, найбільші пробки в містах – усе це не можна назвати новими ідеями, якби не одна невеличка деталь: ведучі знаходять це все в Україні. Навіть якщо вони самі придумали рейтинг офісних напоїв та перекусок, все одно цей перелік не претендує на узагальнення в світовому контексті, на кшталт: «А ось у Америці…», а чітко окреслює рамки країни, яка дивиться цю програму. Це дуже правильно. Якщо «Підйом!» дивляться в Шепетівці, то мешканці Шепетівки, де теж є офісні працівники, цілком здатні спроектувати цю інформацію на себе й або погодитися, що в шепетівських офісах запивають бутерброди кавою, або боротися з цим.
 
Є там ще рубрика «Випробувано на собі», де окрім спроби полагодити змоклий мобільний телефон, засипавши його рисом і залишивши так на кілька днів, трапляються досить корисні експерименти. Наприклад, Ангел на собі переконався, що зробити його улюблені суші в домашніх умовах власноруч майже неможливо навіть за наявності всіх інгредієнтів, а екзотичні імпортні фрукти типу манго, авокадо, карамболь і навіть ананас у принципі не смачні, якщо не сказати – гидотні.
 
Нарешті – гості. В студії були, серед інших, українські письменники та видавці, а останнім часом сюди почали вчащати українські музиканти. Правда, самі музиканти, які так прагнуть хоч на мить опинитися в телевізорі, досягши мети, не знають, що робити. Тому з їхніх вуст злітають фразочки на кшталт: «Українська пісня – це душа народу».
 
Ну, раз ми вже заговорили про український контекст, час перейти до того, що, власне, може дратувати в цій загалом позитивній ранковій програмі якусь частину населення. Одразу скажу: хоч мені вже під сорок, та я зовсім не вважаю себе консервативною людиною. Ба більше: із задоволенням, коли є час, дивлюся Comedy Club, і їхні жарти мене не дратують. Навіть у брутальності може бути своя естетика, і деяким резидентам вдається її зберегти. Тільки не Сергію Притулі. Те, що можна, поклавши руку на серце, пропустити в Comedy Club, для ранкової програми, навіть націленої на молоду аудиторію, краще не пропускати. Якщо той же Ангел Педан навіть не намагається бути надто смішним, а поводиться природно, як справжній ведучий, то Тернопільського Сірого несе в акторство, причому – не найліпшого ґатунку.
 
Глобальні проблеми персонажу, якого грає Сергій Притула як резидент Comedy Club – його яскраво виражена національність. Тернопільський Сірий постає перед нами в образі Українця, причому, на відміну від інших, не обмеженого вишиваного хохла, а просунутого сучасного українського міщанина. З вишиваного хохла Притула постійно кепкує, свідомого українця захищає. Але якщо серед резидентів Comedy Club Ukraine Українець із Тернополя – екзот і фішка, такий собі сучасний Тарапунька серед штепселів (у їхніх російських колег Росіянина нема), то поза межами Comedy показове і показне українство Притули виглядає щонайменше нецікавим. Тобто, серед усіх україномовних ведучих програми Тернопільський Сірий – ще й українець за духом, а не лише за походженням.
 
Експромти Тернопільського Сірого нагадують мені один випуск радянської програми «Вокруг смеха», в якому сценарій будувався на темі загальної кризи смішного й учасники постійно намагалися з неї вийти. Так, ведучий Олександр Іванов між виступами письменників-сатириків з’явився з-за лаштунків концертної студії «Останкіно», тримаючи в руці блюдечко зі шматочком торту. Відколупнувши тортик ложечкою, він промовив: «Я ось тут із тортиком вийшов. Думаю, це смішно». Сергій Притула наочно демонструє подібний підхід до гумору.
 
Скажімо, якось ні сіло ні впало він заявив: «Ось тут ви на мене дивитеся і думаєте, що це в мене випирає на грудях (під джемпером. – А. К.). Ви думаєте, що це соски. А це не соски, це ґудзики!». Іншим разом, пробуючи йогурт, він узяв склянку і просто запхав туди язика, висолопивши його з рота на максимальну довжину. Далі почав ворушити язиком у йогурті, очевидно, імітуючи якесь інтимне дійство. Вигук Педана: «Фе, як огидно!» я не сприйняв за жарт – видовище справді було неестетичне. На фразу: «Учасники Фабрики зірок дуже люблять молоко» і коментар: «Ти хочеш сказати, що в них молоко на губах не обсохло?», Притула миттєво реагує: «То не молоко!» – і сам перший сміється з власного дотепу. Не кажучи вже про те, що саме Тернопільський Сірий найактивніше обговорював та відміняв ім’я співака Хуліо Іглесіаса…
 
Мені здається, постійно грати в Comedy Club, так само, як постійно грати в КВН, шкідливо для іміджу. Не вимагаючи від ранкового розважального телевізійного шоу чогось ідеального, від імені частини глядачів і як прихильник «Підйому!» прошу – не робіть погано.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21609
Читайте також
31.03.2009 23:58
Марина Баранівська
59 404
13.02.2009 14:40
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
15 942
01.09.2008 13:10
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
40 779
12.03.2008 13:14
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
55 754
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Levenya
5691 дн. тому
Це краща ранкова програма - однозначно. Живо, жваво, цікаво, весело, безпосередньо, а не награно, і пізнавально.
автор
5691 дн. тому
твердження про те. що екзотичні фрукти - гидотні, прозвучало в "Підйомі" з вуст ведучих, які ці фрукти пробували і намагалися правильно їсти. у тексті воно лише ретрансльовано. хоча вам ніхто, в тому числі - телевізор, не забороняє їсти авокадо з супермаркету.
S
5694 дн. тому
Після слів: - "чітко окреслює рамки країни, яка дивиться.." читати перестав. Дайош шаровари, Україна юбер алес... Українське телебачення і так вже у таких рамках країни, що далі нікуди... аж верне. Підйом - добра програма. А коментарі пана Андрія - не подобаються.
Солод
5694 дн. тому
У Притулы явно бекграунд слабенький, вот и пытается выделиться пошлостью, но посредственность и есть посредственност. Это еще по КВн было видно.
Dixi!
5694 дн. тому
Хай буде! Це краще ніж шизофренічні ведучі, що розмовляють різними мовами. Повбивав би таких!
5694 дн. тому
Дивно так читати ствердження, на повному серьозі, про те, що "екзотичні імпортні фрукти типу манго, авокадо, карамболь і навіть ананас у принципі не смачні, якщо не сказати – гидотні"...Зрозуміло, що це не стаття про кулінарію, але такі висловлювання ассоціюються з недалекими індивідуумами, що називають ківі "волосатою картоплею" і не знають як же ж його правильно зїсти..)
Євгенія
5694 дн. тому
Мені останнім часом( особливо після "Файної Украйни") здається, що Притулі не дають спокою лаври Сердючки - народеого артиста у жанрі "жлобська естетика". І, на жаль, переконалася, що "Comedy Club" Бахматова і сьогоднішній - дві різих речі.
Ігор L.
5694 дн. тому
...що до іміджу, цілком згоден. А ера Comedy Club також скоро пройде, як і набридне людям ця однакова гра комедійників на всіх каналах. Тут або актор, або клоун.
5694 дн. тому
"«Підйом!» дивляться в Шепетівці, то мешканці Шепетівки, де теж є офісні працівники". Ну. Вы и приколист. Выгоняется по полной, еще и на мове пишет, молоток.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду