detector.media
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
26.09.2008 07:34
Соски та язик Тернопільського Сірого – коронні номери «Підйому»
Соски та язик Тернопільського Сірого – коронні номери «Підйому»
Якщо вже після мандрів по так званих каналах-лідерах хлопці з Comedy Club Ukraine кинули якір на Новому каналі, то використовувати їх треба по повній. Тому, окрім безпосередньо Comedy Club та нового проекту цієї команди «Файна Юкрайна», частина «комедіантів» логічно зустрічається з глядачами у вкотре оновленому ранковому «Підйомі!» по буднях, починаючи з 6.50 ранку. Від початку нового сезону серед ведучих «Підйому!» бачимо двох резидентів Comedy Club Ukraine: Олександра «Ангела» Педана і Сергія «Тернопільського Сірого» Притулу. Живий ефір, як завжди, розбитий на три блоки, які перебивають комедійний серіал, щоденник «Фабрики зірок» та реклама.
 
Маючи певний досвід у підготовці контенту для ранкових ефірів, мушу визнати: спосіб подачі інформації у «Підйомі!» мені подобається. Хоча б через те, що в цій програмі в усі часи імпровізували. Не було, як мені здається, наперед прописаних текстів, які треба старанно або з удаваною недбалістю читати. З усіх українських ранкових програм «Підйом!» по-хорошому гамірний. У новому сезоні це четверо молодих людей, які сидять за столом, попивають каву і невимушено теревенять. Причому, хто б не розважав нас у цій програмі зранку, завжди помітно: базікання справді невимушене.
 
Кожна витягнута з інтернету новина не просто повідомляється, а й обговорюється. Коли жартома, а подеколи і серйозно. Наприклад, якось гамірна компанія втратила на мить загальний позитив, коли виникла тема підвищення тарифів на метро для приїжджих. «Коли ти у Франківську береш каву, тобі не продають її дорожче тому, що в тебе київська прописка!» – заявляє Сірий Ангелу. «Прописки нема, є реєстрація!» – втручається Геннадій Попенко. «Та ж сама прописка, я тебе прошу!», – не вгаває Сірий, і мимоволі перестаєш їсти, адже проблема несподівано чіпляє. Хоча я сам киянин із пропискою ось уже більше двадцяти років і, здавалося б, чого перейматися…
 
Наступна цікава розробка «Підйому!» – рейтинги. Найбільший базар, найбільший нероба, найбільші пробки в містах – усе це не можна назвати новими ідеями, якби не одна невеличка деталь: ведучі знаходять це все в Україні. Навіть якщо вони самі придумали рейтинг офісних напоїв та перекусок, все одно цей перелік не претендує на узагальнення в світовому контексті, на кшталт: «А ось у Америці…», а чітко окреслює рамки країни, яка дивиться цю програму. Це дуже правильно. Якщо «Підйом!» дивляться в Шепетівці, то мешканці Шепетівки, де теж є офісні працівники, цілком здатні спроектувати цю інформацію на себе й або погодитися, що в шепетівських офісах запивають бутерброди кавою, або боротися з цим.
 
Є там ще рубрика «Випробувано на собі», де окрім спроби полагодити змоклий мобільний телефон, засипавши його рисом і залишивши так на кілька днів, трапляються досить корисні експерименти. Наприклад, Ангел на собі переконався, що зробити його улюблені суші в домашніх умовах власноруч майже неможливо навіть за наявності всіх інгредієнтів, а екзотичні імпортні фрукти типу манго, авокадо, карамболь і навіть ананас у принципі не смачні, якщо не сказати – гидотні.
 
Нарешті – гості. В студії були, серед інших, українські письменники та видавці, а останнім часом сюди почали вчащати українські музиканти. Правда, самі музиканти, які так прагнуть хоч на мить опинитися в телевізорі, досягши мети, не знають, що робити. Тому з їхніх вуст злітають фразочки на кшталт: «Українська пісня – це душа народу».
 
Ну, раз ми вже заговорили про український контекст, час перейти до того, що, власне, може дратувати в цій загалом позитивній ранковій програмі якусь частину населення. Одразу скажу: хоч мені вже під сорок, та я зовсім не вважаю себе консервативною людиною. Ба більше: із задоволенням, коли є час, дивлюся Comedy Club, і їхні жарти мене не дратують. Навіть у брутальності може бути своя естетика, і деяким резидентам вдається її зберегти. Тільки не Сергію Притулі. Те, що можна, поклавши руку на серце, пропустити в Comedy Club, для ранкової програми, навіть націленої на молоду аудиторію, краще не пропускати. Якщо той же Ангел Педан навіть не намагається бути надто смішним, а поводиться природно, як справжній ведучий, то Тернопільського Сірого несе в акторство, причому – не найліпшого ґатунку.
 
Глобальні проблеми персонажу, якого грає Сергій Притула як резидент Comedy Club – його яскраво виражена національність. Тернопільський Сірий постає перед нами в образі Українця, причому, на відміну від інших, не обмеженого вишиваного хохла, а просунутого сучасного українського міщанина. З вишиваного хохла Притула постійно кепкує, свідомого українця захищає. Але якщо серед резидентів Comedy Club Ukraine Українець із Тернополя – екзот і фішка, такий собі сучасний Тарапунька серед штепселів (у їхніх російських колег Росіянина нема), то поза межами Comedy показове і показне українство Притули виглядає щонайменше нецікавим. Тобто, серед усіх україномовних ведучих програми Тернопільський Сірий – ще й українець за духом, а не лише за походженням.
 
Експромти Тернопільського Сірого нагадують мені один випуск радянської програми «Вокруг смеха», в якому сценарій будувався на темі загальної кризи смішного й учасники постійно намагалися з неї вийти. Так, ведучий Олександр Іванов між виступами письменників-сатириків з’явився з-за лаштунків концертної студії «Останкіно», тримаючи в руці блюдечко зі шматочком торту. Відколупнувши тортик ложечкою, він промовив: «Я ось тут із тортиком вийшов. Думаю, це смішно». Сергій Притула наочно демонструє подібний підхід до гумору.
 
Скажімо, якось ні сіло ні впало він заявив: «Ось тут ви на мене дивитеся і думаєте, що це в мене випирає на грудях (під джемпером. – А. К.). Ви думаєте, що це соски. А це не соски, це ґудзики!». Іншим разом, пробуючи йогурт, він узяв склянку і просто запхав туди язика, висолопивши його з рота на максимальну довжину. Далі почав ворушити язиком у йогурті, очевидно, імітуючи якесь інтимне дійство. Вигук Педана: «Фе, як огидно!» я не сприйняв за жарт – видовище справді було неестетичне. На фразу: «Учасники Фабрики зірок дуже люблять молоко» і коментар: «Ти хочеш сказати, що в них молоко на губах не обсохло?», Притула миттєво реагує: «То не молоко!» – і сам перший сміється з власного дотепу. Не кажучи вже про те, що саме Тернопільський Сірий найактивніше обговорював та відміняв ім’я співака Хуліо Іглесіаса…
 
Мені здається, постійно грати в Comedy Club, так само, як постійно грати в КВН, шкідливо для іміджу. Не вимагаючи від ранкового розважального телевізійного шоу чогось ідеального, від імені частини глядачів і як прихильник «Підйому!» прошу – не робіть погано.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY