Що за птаха – Грач?

3 Вересня 2008
32197
3 Вересня 2008
15:55

Що за птаха – Грач?

32197
Що за птаха – Грач?
На українському телебаченні чомусь установилося правило, за яким що брутальніше поводиться той чи інший діяч, то більший на нього попит. Достатньо, скажімо, Жириновського або Затуліна вчергове оголосити персоною нон-грата, їм одразу гарантовано місце в прайм-таймі котрогось із провідних телеканалів. Але й українські «зірки» намагаються не відставати від російських «гастролерів».
 
Наприклад, завсідник політичних ток-шоу минулого сезону, і, як уже видно, сезону нового, Леонід Грач. Погляди кримського комуніста, як і його радикалізм, не є секретом. Проте очевидно, що треба розрізняти політичні переконання і позицію, яка межує зі злочином проти держави і може спровокувати криваві наслідки.
 
Історія резонансних публічних виступів Леоніда Грача може виявитися довгою, проте найбільш повно він «розкрився» під час російсько-грузинського збройного протистояння. Зокрема, на початку серпня Грач заявив, що «Ющенко в осяжному майбутньому піде по стопах Саакашвілі і розв`яже війну в Криму». І навіть «якщо не буде Ющенка, але на його місце прийде такий самий проамериканський Президент, всі повинні знати тепер: нас у цьому разі чекає доля Південної Осетії». Ось так, не більше – не менше.
 
Перед цим Леонід Грач також проголошував, що «народ Криму» готовий у разі вступу до НАТО вийти зі складу України. «Увесь народ не можна переселити, перестріляти», – заявив представник партії, яка сама розстрілювала і переселяла мільйони людей. Уявити ж українських чиновників, які влаштовують масові депортації кримчан через їхні антинатовські переконання, в принципі неможливо. Хоча не виключено, що почувши такі слова, хтось на півострові справді повірить у «мстиві» плани Києва. Благо, ґрунт для вкидання подібних агіток готувався роками. 
 
Згодом Леонід Грач розвинув свою думку, заявивши, що правові підстави для перегляду статусу Криму існують.
 
Характерно, що незважаючи на численні заяви, які в принципі не вкладаються в голову будь-якої здорової людини, Леоніда Грача продовжують запрошувати на телеефіри. Зокрема, став він і учасником першої у новому сезоні програми «Свобода слова» на каналі ICTV 1 вересня.
 
Принцип запрошення учасників саме на цю програму взагалі викликав питання. Якщо із «класичними» бютівцем Сергієм Соболєвим та регіоналом Василем Харою все зрозуміло, то не зрозуміло, кого представляв, наприклад, Анатолій Гриценко. Формально він входить до фракції НУНС, але відомий своєю незалежною позицією. Мало того, напередодні він заявив, що працює над створенням нового політичного проекту та не виключив власної участі у найближчих виборах президента. До того ж, під час програми Гриценко чесно зізнався, що позиції фракції не знає, бо, за його словами, ця позиція змінюється по чиємусь телефонному дзвінку тощо. В решті питань екс-міністр оборони виступав як самостійний політик. Тобто представлення політичного спектру українського парламенту, як про це можна було подумати, не вийшло.
 
Те ж саме стосується і Леоніда Грача. Він теж завжди має власну думку, яка іноді не співпадає з позицією фракції КПУ. Зокрема, Грач критикував своїх колег за підтримку в парламенті бюджету-2008. Загалом, судячи з усієї його діяльності, можна сказати, що Грач представляє насамперед себе, а потім уже політичну силу, членом якої він є. І представляє, треба сказати, «гідно». 
 
Під час «Свободи слова» 1 вересня Леонід Грач знову озвучив свою тезу про «русофобську», на його думку, політику Віктора Ющенка: «А что, разве не понятно было, что после прихода – причём вероломного прихода – к власти Ющенко переворотным путём – таким же, кстати, как и Саакашвили в Грузии... – он занял абсолютно русофобскую позицию?.. Начиная от соотношения к своим согражданам, этническим русским. Во всех отношениях. И до сегодняшнего дня».
 
Тут справді варто згадати Південну Осетію і привід, через який там, а потім і на території Грузії опинилися російські війська – «захист громадян Росії». Дискусія щодо того, скільки ж людей у Криму має російські паспорти, судячи з усього, ще не завершилася. Та вона й не має в даному випадку принципового значення. Адже російські лідери, судячи з їхніх публічних заяв, переконані, що в Україні мешкає 17 мільйонів росіян, тобто третина населення, а не 17%, як це є насправді. І вони готові захищати своїх братів по крові.
 
Не хочеться малювати нехороші сценарії, але особливо напередодні 2017 року, коли Чорноморський флот по ідеї має покинути територію України, вони видаються цілком реальними. Місцевого Кокойти за допомогою українських медіа вже майже виліпили. Русофобія, геноцид російського населення і просто фашизм – все це, на думку Леоніда Грача, присутнє в Україні. І мабуть, так воно і є, раз жоден із ведучих ще не поставив його на місце. Мало того, цьому горе-оратору продовжують надавати трибуну.
 
Те, що український політикум не надто багатий яскравими особистостями, загальновідомо. А ті, що є, вже давно приїлися телеглядачам, адже від ефіру до ефіру вони здебільшого повторюють одні й ті самі думки, і то переважно не свої. Проводити в такій ситуації політичні ток-шоу доволі складно. А тому не дивно, що їхні творці намагаються запросити у програму людей свого роду непересічних, здатних тримати увагу аудиторії, нехай при цьому політична репутація цих гостей, м’яко кажучи, не є однозначною. Проте й тут має існувати межа.
 
Можливо, деяких політиків просто варто обставити «червоними прапорцями» з боку медіа. Адже їхні заяви небезпечні для суспільства. Змістом цих заяв нехай займається Служба безпеки, а журналісти повинні мати власну реакцію.
 
Зрештою, пані і панове редактори, частіше запрошуйте на ефіри експертів, а не партійних балакунів. Програми за участі політологів або медійників, без політиків, значно цікавіші.
 
Наостанок про ставлення безпосередніх підлеглих Леоніда Грача до ЗМІ. Наприкінці серпня кримські комуністи зірвали програму, присвячену проблемі вступу України до НАТО, яка мала вийти в ефірі державної кримської телерадіокомпанії, фактично захопивши ефірну студію. Зрозуміло, що питання не в НАТО, а у принципах поведінки. Фоторепортаж про цю маленьку «перемогу» над журналістами можна подивитися на персональному сайті Леоніда Грача.
 
Спробуймо уявити Андрія Куликова або Савіка Шустера ведучими політичних ток-шоу у країні, в котрій підходи та ідеї головного кримського комуніста раптом взяли гору. Не виходить…
 
«Детектор медіа» готова опублікувати інші думки щодо участі героя статті – Леоніда Грача – у телешоу, а також стану телевізійних політичних програм на українському телебаченні загалом.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32197
Читайте також
25.02.2009 10:22
Євген Булавка
, для «Детектор медіа»
23 511
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
albiback
5682 дн. тому
Грач полює за безкоштовним піаром. Редактори безкоштовно піарять Грача. Виходить, і Грач, і редактори підіграють Росії в боротьбі проти України. Невже нам мало імпортованого ТВ дебілізму з рос телеканалів?
RОНСПИРОЛОГ
5684 дн. тому
ГРАЧ -ПТИЦА КОШЕРНАЯ. Собирался Отец Народов сделать Крым Израилем после Ялтинской конференции, уже и татар выселил было, и немцев с армянами и греками под ето дело - так нет, вечно Наши Люди самодеятельностью занимаются. Грачман -последний из того выводка глубоко внедренных сталинских соколов кагановичевского призыва. Ему только дай- все пойдете за трудодни в крымские киббуцы скирдовать перекати-поле
босс
5684 дн. тому
А хто такий грач?
Наталія
5684 дн. тому
Навуходоносор Вавилонский // 03.09.2008 16:06:12 Грач - старый, никому не нужный балабол. Его просто надо игнорировать, он давно пустое место Якщо Грач має сміливість давати дулі, значить він комусь потрібний А краще б летів собі під крило до старшого брата. і не псував повітря
Отару
5684 дн. тому
otar // 03.09.2008 17:31:42, "А саме видаляються матюки (замінюються на CENSORED)... Але останні два пункти не поширюються на політиків". Щось система модерування більш схожа на дике цензурування. Я в одному зі соїх коментів вікористав словосполучення "продажные политики", яке отримало выгляд "{CENSORED} политики". То що тепер це словосполучення - матюк? Чи можна одних - хвалити, а інших - обливати брудом?!
Знакомый Грача
5684 дн. тому
Грач - это Вам не Витренко и не Калашник, если уже он начал дули крутить, то представляю какими подлецами должны быть те журналисты, которые довели его крутения дуль перед фотокамерой. Если б на её месте была Витренко, то журналистам бы мало не показалось :)
Ви шо з глузду з'їхали?
5684 дн. тому
Телекритик // 04.09.2008 10:22:44, ЭТО Ж ЦЕНЗУРА!!! Так можно запретить политологам комментировать политиков потому, что политологи и социологи- непрофессиональные :-))
Телекритик
5684 дн. тому
Пропоную винести на розгляд Нацкомісії з питань моралі пропозицію заборонити висвітлювати у ЗМІ певних політиків, як явище аморальне
снайпер
5684 дн. тому
ФСБшная крыса Смрть Бандери, мажь лоб зеленкой
Смерть Бандери
5685 дн. тому
Andre вніс слушну пропозицію: "В якійсь газеті була дуже вдало названа рубрика: "Обережно дебіли!". Пропоную Грача там прописати як постійного фігуранта". От тільки замість Грача пропоную в цю рубрику помістити все те помасрачеве бидло, яке засіло в ТК.
Євген
5685 дн. тому
Я більше симпатизую Ніно Бурджанадзе, то ж постарайтенся, пл-)
редактори політичного ток-шоу
5685 дн. тому
Добре, пане Євгене, наступного разу запросимо вашого політичного кумира - Тягнибока.
otar
5685 дн. тому
proty vsih, ви ж збирались більше не читати ТК))) у нас є певні конкретні правила модерування коментів. А саме видаляються матюки (замінюються на CENSORED), особисті образи, які не стосуються роботи, оприлюднена без дозволу особиста інформація, яка не стосується роботи (за наявності поважних причин). Але останні два пункти не поширюються на політиків, оскільки політики публічні люди і вони самі знали, на що йшли. Ви образились за Грача? )))
proty vsih
5685 дн. тому
Отаре, у вас знову неробочий день? Чи продовжуєте обдумувати мої пропозиції щодо форуму? Довгенько. Скільки вже можна розводитися про невихованих і непорядних політиків, телеменеджерів і журналістів, наведіть порядок на власному форумі! Одні балачки, нічого крім балачок. І біла і пухнаста "Телекритика".
Doktor Svidomij
5685 дн. тому
Andre // 03.09.2008 16:45:52, предлагать будешь взятку своим народнім "избранникам", а диагнозі не предлалаются - их ставлят доктора с соответсввующей квалификацией. Побольше читай недумая урядовую провладну прессу, Андре, тогда тебе и диагноз свидомого идиотизма ставить не надо :-))
Andre
5685 дн. тому
В якійсь газеті була дуже вдало названа рубрика: "Обережно дебіли!". Пропоную Грача там прописати як постійного фігуранта.
V etoj strane stolko pustih mest, eshio suzhe gracha, 4to ona ne dolzhna sushestvovat'))))
5685 дн. тому
Луканов
5685 дн. тому
ЛЕОНІД ГРАЧ – НЕ ГРАЧ Грач хижим птахом твердо виступа, шукає ворогів навкруги, повторює: «УПА! УПА! УПА!». Так, може, він не Грач? Папуга?
Навуходоносор Вавилонский
5685 дн. тому
Грач - старый, никому не нужный балабол. Его просто надо игнорировать, он давно пустое место
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду