Як провести відпочинок з бацькой Лукашенком та Олесандром Серовим

15 Липня 2008
9441
15 Липня 2008
11:56

Як провести відпочинок з бацькой Лукашенком та Олесандром Серовим

9441
Хочете дізнатися, як відпочивати в Україні, а почуватися за її межами?
Як провести відпочинок з бацькой Лукашенком та Олесандром Серовим
Є декілька шляхів. Можна, приміром, свідомо відмовитися від отримання будь-якої інформації: не вмикати телевізор, радіо, комп’ютер, не купувати газети. Утім, під час своєї відпустки ми не збиралися цього робити: просто вирішили побути з дітьми на такому шматочку чорноморського узбережжя, де менше відпочивальників. Таке місце знайшлося в Одеській області. Саме там ми відпочивали і від роботи, і від інформації про Україну.
 
Господар приватного міні-готелю, вручаючи нам ключі від помешкання, зазначив: телебачення тут тільки супутникове, понад 50 каналів, і попередив, що можуть бути проблеми із сигналом, але ненадовго.
 
Оскільки ми жили віддалено від усіх розваг цивілізації, то телевізор дивилися більше, ніж удома. Ознайомившись із пакетом запропонованих програм, ми побачили: з українських є тільки «Інтер+». Решта – переважно російські. Ба більше, найкращим сигнал був саме у російських каналів: НТВ, НТВ-2, ДТВ, ДТВ-2, СТС.
 
Невдовзі ми зрозуміли, що з більш як п’ятдесяти каналів нам не було чого дивитися. Оскільки нас не цікавило телемило (а воно посідає почесне перше місце в телеменю більшості телеканалів) та сучасні російські бойовики, доводилося довго клацати пультом, щоби знайти новини чи програми для дітей. І те, й інше ми таки знаходили. Та після них лишалося враження зґвалтованої свідомості.
 
Почну з новин. Пріоритетними у російських телеканалів є новини про президента Медведєва. Про нього завжди і багато в кожному випуску новин. Таке враження, що взялися зробити культ особи не протягом першого президентського строку, а хочуть, як в СРСР, виконати п’ятирічку за півроку. Особливо мені сподобалося, коли протягом доби різні телеканали показали одне й те саме відео із зустрічі G-8 у Японії, де Медведєв із розумним виглядом розповідав про світові фінансові проблеми, не сказавши нічого конкретного. Мені на очі це відео потрапило я мінімум 12 разів.
 
Утім, хоча президента й дуже люблять, але новини починали не з нього, а переважно з подій в Абхазії. Хтозна, можливо, тиждень такий видався. Абхазьку сторону показували окремо від грузинської, і завжди у вигляді жертви. Грузинську ж зазвичай звинувачували у всіх тяжких, бездоказово підозрюючи у пролитті крові.
 
Іншим улюбленим героєм російських теленовин виявився бацька Лукашенко. І привід для того на початку липня був вагомий. На день незалежності Білорусі, який країна чомусь відзначає в день звільнення від фашистсько-німецьких загарбників, в людному місці стався вибух, в результаті якого постраждали понад 50 осіб. Того ж дня президент Лукашенко заспокоював усіх, що нічого страшного не трапилося. Наступного – сварив правоохоронців країни, як справжній батько своїх нерозумних дітей. «Чего вы туда столько машин с мигалками нагнали, которые без конца мигали, да еще и стояли с включенной сиреной? Что это за цирк такой? Вы зачем панику создаете, людей пугаете?». А ще через день він звільнив усіх керівників правоохоронних органів – бо вони на всяк випадок заздалегідь не потурбувалися про належну безпеку людей.
 
Протягом тижня російські телеканали показали лише один сюжет про Україну: про те, як в Одесі народ протестує проти НАТО. Показали, звісно, колоритно. Жіночки похилого віку з гаслами «НАТО – фашисты» стояли на смерть під палицями правоохоронців, які їх розганяли. Із сюжету можна було зрозуміти, що клята Україна, незважаючи ані на власний народ, ані на поради старшого слов’янського брата, все ж преться в НАТО. Про Україну навіть канал «Мир» нічого цього тижня не розповідав. Дивно, адже програма «Новости содружества» (мається на увазі СНД) більшість ефірного часу приділяла Білорусі і, звичайно, Росії. А України ніби й не існує.
 
Щодо інших сюжетів, то канали, особливо ДТВ, дуже люблять, як з’ясувалося, надзвичайні або жалісні новини: де багато крові і сліз. На ДТВ (розшифровується як детектив) є навіть аналог наших «Надзвичайних новин» на ICTV. Тематика та ж, але журналісти жвавіші – дуже переймаються тим, про що розповідають; та й ведучий занадто рухливий, постійно руками розмахує. І йдуть вони не лише ввечері, як у нас, а й посеред білого дня.
 
А от дитячих програм ми так і не знайшли. Можливо, десь поміж тих п’ятдесяти і був такий канал, але сигнал був заслабкий. Щоправда, згадані вище канали зрідка показували мультфільми, переважно японського виробництва, але переповнені стріляниною і взагалі з якимось занадто дорослим сюжетом. Тож діти не особливо зацікавилися. Єдине, що справді можна було їм подивитися по тому телевізору – це канал «Зоопарк». Програми про звірів були західного виробництва, тож ішли у перекладі. І навіть кількаразове повторення не відлякувало ані нас, ані дітей – дивитися більше не було чого.
 
Загалом контент доступних супутникових каналів видався страшенно примітивним. З постійними повторами транслюють найстрашніше, найсмішніше і найдивовижніше відео (також закуплене за кордоном) та по сто разів анонсується «известная во всем мире (в тому числі і в Україні) программа “Голые и смешные”». Решта ж – телесеріали та бойовики.
 
За десять днів нам здалося, що відпочиваємо не в Україні, а невідомо де.
 
Інформаційно зголоднілими повертаючись додому, ми на три дні завернули на Вінниччину – до бабусі на дачу. Оточена лісом дача розташована за сім кілометрів від міста Гайсин. Ефірних телеканалів у пропозиції лише два: Перший національний та «1+1». Але після отих п’ятдесяти супутникових ці два здалися нам найкращими.
 
А от радіо на FM-хвилі ми там зловити тільки одне – «Лада» на 103,9 МГц. Як сказала бабуся, це міське радіо Ладижина і навколишніх районів. Колись приймач ловив ще й «Маяк», але зараз він цілодобово налаштований на «Ладу». Майже цілий день (крім новин, прогнозу погоди та оголошень куплю-продам) «Лада» транслює програму «Пісня на замовлення». Ймовірно, замовлення користуються попитом, бо привітання лунали постійно. Ведуча з ентузіазмом читала все нові й нові sms-повідомлення.
 
Але мова про інше. Досить дивно було постійно чути прохання і привітання слухачів українською мовою, а пісні – російською. Я висловила своє здивування вголос, на що отримала відповідь, мовляв, це ж люди замовляють. Тож почала дослухатися, чи справді так. Прослухавши протягом трьох днів десь із тридцять привітань, помітила, що не зовсім так. Звичайно, є найпопулярніші вітальні пісні з днем народження мам, дочок-синочків, із весіллям (усі вони з радянських часів). Зокрема, протягом дня я декілька разів чула пісні «Доченька моя», «Мадонна», «Родительський дом», «Ах, какая женщина, мне б такую», «Единственная моя» тощо. Але вітаючи рідних зі святом, родина, як правило, просила поставити «гарну пісню». І цією «гарною піснею» на радіо «Лада» чомусь вважають або пісню Алли Пугачової, або Олександра Сєрова, або Філіпа Кіркорова. З українських іноді лунали твори у виконанні Софії Ротару чи Анатолія Гнатюка.
 
«Може, у них на радіо немає сучасних пісень?» – припустила бабуся. Щойно вона це сказала, як для всіх рибалок Ладижина і прилеглих районів пролунала пісня «Рибка» гурту «Фабрика», а наступною була ще одна пісенька – з останнього «Євробачення» у виконанні Діми Білана. «Як же так, сучасна російська естрада є, а вітчизняної немає?» – відповіла я.
 
Можу тільки уявити, які ж музичні смаки можуть бути в людей в інших населених пунктах Вінниччини, якщо вони мають змогу чути тільки це радіо. Я не кажу про молодь, вона про себе потурбується. А літні люди не можуть вибратися з полону совкових пісень, бо інших вони й не чують. Люди й не знають, що можна привітати рідних піснею, приміром, «Океану Ельзи», «Тартака» чи «Другої ріки», Олександра Пономарьова чи Гайтани. Я навіть не повірила, коли почула по радіо «Лада» Ламу. Та щастя було недовгим: її перервали, бо починалися новини.
 
Відпочинок був хорошим, але чогось бракувало. Ми почувалися некомфортно у запропонованому інформаційному полі. Лише під’їжджаючи до Києва і зловивши «Гала-радіо», ми зрозуміли, що з України все-таки не виїжджали.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9441
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
москаль
5770 дн. тому
А хто такий Анатолій Гнатюк?
Сонце
5771 дн. тому
Світланочко, ви ж приїхали на море... навіщо вам телебачення????? Чи то дощ йшов чи завірюха почалася :-))). Тільки но повернулися з Лазурного Херсонської області - 10 чудових днів на золотому пляжі біля чистого і солоного моря. Хіба що заважали голосливі розваги цивілізації уночі. Хоча вино, риба і фрукти пречудові!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду