Як я не став ведучим крутого ток-шоу

25 Березня 2008
13038
25 Березня 2008
09:54

Як я не став ведучим крутого ток-шоу

13038
Як я не став ведучим крутого ток-шоу
– Я вас знаю, ви – Кокотюха. Колись, років десять тому, у Львові ви щось презентували, виступали, було дуже весело, смішно і круто. Давайте зробимо вас популярним. Хочете бути ведучим власного ток-шоу?
 
Ось так, одразу з низького старту, я отримав абсолютно несподівану для себе пропозицію. Молодого чоловіка, який жвавим кавалеристом увірвався в мій медитативний спокій, я не пам’ятав. Зате моє самолюбство почухало, що хтось упізнає мене через десять років. І цей невідомий фанат переконаний: Кокотюха – це смішно, весело і круто. Незнайомець змусив мене трошки переглянути власні плани на наступний тиждень. Він брав бика, тобто мене, за роги. Йому не терпілося, аби я успішно пройшов кастинг.
 
Його не зупинила одна очевидна, точніше – вухочутна (вже пробачте за такий авторський неологізм) річ: моя дикція. Ні, я зовсім не комплексую стосовно певних дефектів своєї дикції. У школі кілька років грав у самодіяльності. Причому одразу в двох театрах, шкільному і міському, при ніжинському Палаці піонерів. Вів тематичні вечори. Студентом трошки грав у КВН, особисто писав сценарій. Досить часто як письменник буваю в радіо- та телеефірі, причому здебільшого – у прямому. Особливості мого усного мовлення не зупинили свого часу телевізійних редакторів, зняті мною сюжети та програми просто начитував або інший журналіст, або професійний актор. Так докладно інформую про це лише для того, аби ви зрозуміли: для п’яти хвилин у прямому ефірі чи тридцяти хвилин у запису в якості чийогось гостя я зі своїми особливими прикметами цілком придатний. Але як шоумен, котрий щодня (!) веде годинне ток-шоу, я зовсім не годжуся.
 
Та мого потенційного працедавця це не зупинило. Навпаки – потішило.
«Такого в нашому ефірі ще не було! Це буде оригінально! Це буде ваша фішка!» – радісно кричав він, а на мою скептичну фразу: «Це буде схоже на параолімпійські ігри» – продюсер відреагував радісним вигуком: «О, бачите, з почуттям гумору у вас усе гаразд! Ви нам підходите!»
 
Тут у мені прокинувся цікавий журналіст. Справа в тому, що я жодного разу не проходив кастингу. Перший і останній кастинг у моєму житті – вступні іспити, і це було давно. Думка: «А чи не намагаються мене розвести?» прийшла потім і лише підсилила цікавість. Раптом це якась «Американська школа майстерності», де з потенційних телезірок поволі викачують гроші або беруть ксерокопії їхніх паспортів і під це діло скоюють якісь неймовірні афери. Словом, для чистоти експерименту я відмовився кілька разів. Натомість сказав: як автор текстів, сценарист, редактор або гість я можу бути більш корисним. Ні, тільки ведучий провокаційного шоу! Добре, ведучий так ведучий. Я погодився пройти кастинг.
 
Мій новий знайомий згадав кілька вже реалізованих ним телевізійних проектів. З вашого дозволу, не називатиму далі ані прізвища продюсера, ані медіаструктури, яку він представляв, ані його проектів. Бо не маю на меті зашкодити чиємусь бізнесу і чиїйсь діловій та творчій репутації. Інтернет переконав мене – це справді реальний продакшн, молодий, не дуже потужний і не надто розкручений. Хоча деякі телепроекти справді були на слуху. Можливо, все, що відбувалося далі, було лише помилкою молодих продюсерів, а не лихим задумом. У приватній розмові я зможу назвати всі прізвища і дати всі телефони. Тут обмежуся лише розголошенням його імені – Сергій.
 
Вже через кілька днів у офісі пана Сергія відбувся кастинг. Я мусив взяти провокаційне інтерв’ю у гостя, роль якого виконував один із ділових партнерів продюсера.
 
– Розумієте, формат ток-шоу робиться під українських політиків, – пояснив мені пан Сергій. – Політик приходить у студію, і ви як ведучий починаєте його опускати. Але так, знаєте, по-дружньому, з гумором, як ви вмієте.
 
– Не знаю, як можна когось опускати з гумором, – засумнівався я. – І потім, якщо в студії будуть тільки українські політики, одразу давайте прощатися. Я не люблю українських політиків. Коли бачу їх, не можу стримати себе від відвертого злобного хамства на їхню адресу. Незалежно від партії. Тому намагаюся особисто не контактувати з ними, аби не зриватися.
 
– Це ж добре! – зрадів пан Сергій. – Зривайтеся! У цьому – суть шоу! Ви починаєте їм грубити, тільки по-доброму, щоб вони не пішли. А вони не підуть, бо політики люблять ходити на ток-шоу про політиків. Тільки треба буде перед тим взяти у них провокаційні фото, які можна двозначно тлумачити. Дитячі, студентські, де вони випивають, на шашликах, у ресторані…
 
– Хіба вони дадуть такі фото?
 
– Дадуть! – упевнено сказав пан Сергій. – Скандал – це основа піару, а для піару вони все дадуть. Ви точно не хочете політиків?
 
– Не хочу.
 
– А як ви ставитеся до спортсменів? Брати Клички, наприклад?
 
– Їм я теж повинен грубити? – запитав обережно.
 
– Звичайно! Тільки по-доброму. Щоб їх не образити, і в той же час спровокувати на якусь несподівану дискусію.
 
– Мені більше цікаві люди культури, мистецтва, просто люди, які щось уміють, чогось досягли, щось знають…
 
– Ні! – пан Сергій був невблаганний. – Політики – це головне! Вони сьогодні популярні, саме вони впливають на наше життя. Згодні?
 
– На моє життя вони не впливають, – уперся я. – Гаразд, поясніть мені технологію виробництва вашого шоу.
 
З’ясувалося наступне. Ведучий, ким би він не був, повинен бути одночасно і редактором, і гостьовим редактором (тобто самотужки шукати і запрошувати гостей), і стилістом (сам собі робити зачіску і мейк-ап), – словом, усе сам. Правда, лише до того моменту, поки шоу не стане популярним. Тоді штат працівників можна розширити. Куди програму запропонують? Перший національний і 5 канал, на інші канали поки що виходу нема. Мдя, за всеукраїнську популярність і високі рейтинги справді доведеться поборотися радикальними методами…
 
Коли почався власне запис, я попередив: наперед знаю, що в мене нічого не вийде. Але, тим не менше, буду поводитися так, як поводжуся завжди. Пан Сергій кивнув і запис почався.
 
Я привітався на камеру. Зйомку зупинили. Вітатися треба не так, більше театральності, запально. Я прийшов не на клоуна пробуватися, але саме яскрава клоунада тут вважалася складовою крутого ток-шоу за участю політиків. Ну, якщо не клоунада, то як мінімум мистецтво конферансу. Спробував. Очевидно, продюсера це задовольнило, бо далі запис не переривався цілих десять хвилин, після чого зйомка знову зупинилася.
 
– Ви якось розкутіше тримайтеся!
– Здається, я досить розкутий…
– Ні! – пояснив пан Сергій. – Ви йому ставте запитання в лоба! Більше жестикуляції, більше міміки, більше емоцій! Розпаліть його, роздратуйте, перейдіть на «ти», грубіше треба, крутіше! Потрібна провокація, розумієте?
 
Мабуть, я зрозумів – наступні п’ятнадцять хвилин запис не переривали і, власне, завершили. Та, видно, зрозумів вимоги продюсера не до кінця. В нього вже не було ентузіазму.
 
– Все це добре, звичайно, – зітхнув він. – Але ви мало чим відрізняєтеся від ведучих, яких на телебаченні повно. Мені потрібно, щоб було весело, круто і провокаційно. Це ж ітиме, очевидно, в прайм-тайм, тому люди повинні саме на це шоу перемкнутися.
 
– Казав же, що не підійду, – констатував я очевидне.
 
– Я, коли чесно, думав, що ви – веселий, – чесно признався пан Сергій. – А ви співбесідника перебиваєте.
 
– Ну так, по-перше, я можу думку загубити, а думка може бути провокаційною. А по-друге, вам же не потрібна академічна розмова, – намагаюся врятувати рештки власної репутації.
 
– Говорити повинен гість, – підвів риску продюсер. – Ось ви його щось провокаційне запитали, і слухаєте його гнівний потік свідомості. Суть шоу в цьому, розумієте?
 
Ми попрощалися. Більше продюсер мені не дзвонить. Можливо, саме в цей час тест на виявлення рівня провокаційної поведінки і вміння демонструвати в телевізорі власну причетність до художньої самодіяльності проходять інші потенційні телезірки. Не треба суворо судити пана Сергія. Він усього лише дивиться телевізор. Причому – часто і безсистемно. Які висновки він робить і які проекти вважає вартими втілення, я відчув на собі.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13038
Читайте також
05.05.2008 09:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
45 472
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ЗігЗаг
5880 дн. тому
логіка є у контексті, - все інше марнування слів - ім'я різні, почерк один. Таша, не дай вам Бог такого співробітника, якого мала я - А.К. С.
TASHA
5880 дн. тому
Ні. Думаю, коментартор ЗігЗаг зазнав від когось колись сексуального насильства. Або навпаки - не зазнав і з цього приводу скрегоче зубами. Бо логіки нема в коменті. То "невміння формулювати думку", то "пише добре". Це ж два поняття, які взаємовиключені, шановний... Я читала тексти автора. На потік свідомості вони не схожі, на відміну від ваших зауважень.
преображенський
5880 дн. тому
пункти 2, 3 і 4 характеризують нормальну осудну людину. пункт 1 зовсім ні про що не говорить. пункт 5 свідчить - автор коменту за щось особисто ображений на автора тексту. а так - нічо.
Zig_Zag
5881 дн. тому
1) вимова, дикція 2) повне невміння формулювати думки, нечітка логіка, невміння миттєво орієнтуватися в ситації 3) схильность до алкоголізма 4) невиразна зовнішність 5) дуже посиленне самолюбство ----- я думаю що цього вистачить щоб зрозуміти хто це -))) ------ хоча пише він добре, аби ж тільки не пиячив С.
автор-глядачеві
5881 дн. тому
тю!!!! ви, мабуть, Глядач і, очевидно, Слухач, але не Читач - точно. читайте уважно: автор НАВІТЬ НЕ ПРЕТЕНДУВАВ на посаду ведучого якогось там ток-шоу. у тексті кілька разів на цьому наголошував і докладно пояснював, чому. ви ще раз перечитайте, і зрозумійте, про що цей текст і для чого, а головне - для кого він писаний. хоча мені приємно, що читачі та коментатори останнім часом зациклюються на моїй персоні, роблячи висновок не з написаного, а починаючи обговорювати кожен раз персону Автора. у цьому бачу певний позитив.
5882 дн. тому
Не красень, кажете, з дикцією повний негаразд та ще у голові щось таке? Україна, вперед!
Lizzy
5882 дн. тому
Що це за жлобські коментарі? Кокотюха набагато розумніший за більшість присутніх на цьому сайті, перш за все "коментаторів". В нього набагато цікавіше брати інтерв*ю, ніж у більшості українських письменників, і книжки у нього класні. Да, він не красень, і з дикцією в нього проблеми, але зате є щось у голові, на відміну від багатьох сильно красивих і язикатих.
&&
5882 дн. тому
какое шоу с такой рожей? шоу ибмицилов?
Глядач
5882 дн. тому
Щиро вибачте, який з Кокотюхи ведучий ток-шоу??? Я нещодавно слухав інтерв'ю з ним на одній FM-радіостанції... Я раніше чув, що він пише книжки, але не знав, що він так погано говорить! Я не кажу про вимову - дикція у кожного своя... але ж він не міг нормально формулювати свої думки, відповідаючи на запитання ведучої, багаторазово повторювався, екав-мекав. Я вже тоді подумав, як така людина пише книжки? А тут вже читаю про якість кастинг на ведучого ток-шоу... Може, він на папері зрозуміліше висловлюється, але ж вербальна комунікація, на мою думку, це зовсім не його "каньок". P.S. Чим керується ТК, викладаючи подібні опуси на головну сторінку?
Марія
5882 дн. тому
Більше самоіронії,пане! Бо вже надто ви хочете бути високоморальним. Невідомий Сергій - жертва сучасного телевізора, а ви такий собі благородний лицар, який вище всієї цієї мішури. Ми прекрасно знаємо ваш потенціал стосовно і хамства, і благородності. Дуже красномовно про це свідчать ваші книги.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду