Ми є?

31 Січня 2008
15234
31 Січня 2008
13:46

Ми є?

15234
Ми є?
Звісно, кожна людина хоче дивитися по «ящику» своє, але існують речі, без яких важко уявити телеефір країни, яка хоч трохи себе поважає. Йдеться, зокрема, про різноманітні «розумні» телепрограми.
 
Для України це особливо актуально – після століть бездержавності процес осмислення власної історії та культури має бути безупинним, і телебачення відіграє тут не останню роль. Ось свіжа новина з Латвії – екс-президент цієї країни Вайра Віке-Фрайберга розпочинає кар’єру телеведучої. Програма, яку вона вестиме з початку лютого, називатиметься «Ми є». Повідомляється зокрема, що Віке-Фрайберга «по-сучасному, з наукової точки зору» прищеплюватиме латишам «дух самосвідомості», говоритиме зі своїми гостями «про ідентичність і образ Латвії, її місце у Європі та світі».
 
Як сприйматиме цей продукт та його авторку аудиторія, поки що невідомо. Для нас важливо інше – чи може зараз українське телебачення запропонувати щось подібне? Звісно, йдеться не про створення програм за участю президентів, а про рівень порушених проблем. Адже думки у вітчизняному телеефірі помітно меншає. Провідні місця міцно посіли «мило» та політичні скандали.
 
Щоправда, раз-два на рік українські телеканали, і то не всі, пропонують глядачеві інше меню – до Дня незалежності, роковин Голодомору тощо, де ще й встигають попіаритися політики. Але про якісь системні напрацювання, як правило, не йдеться. Є ще поодинокі просвітницькі програми або інтелектуальні проекти, які показують у такий час, що звичайній людині, що працює, дивитися їх просто нема коли. З іншого боку, політичні ток-шоу «видихаються» і стають одноманітними, оскільки одноманітною і нудною стає українська політика. Крім того, в ефірі мусуються одні й ті ж теми, за участю одних і тих самих персон. На жаль, і «Великі українці» на телеканалі «Інтер» виглядали скоріше як «велика» провокація. Бажання зробити з проекту яскраве шоу вбиває суспільну дискусію навколо такої цікавої теми ще в зародку.
 
До речі, єдине «табу» у майбутній програмі Вайри Віке-Фрайберги – це обговорення актуальних політичних подій. Українському телебаченню бракує саме такої публіцистичної програми (програм) – не тільки для рейтингу, не для піару політиків, а для людей. Щоб, у тому числі і за допомогою цього досить впливового інструменту, формувати сучасну українську ідентичність.
 
Чомусь не використовуються зараз і дуже широкі можливості художніх засобів – ігрового та телекіно і навіть розважальних програм. Адже і в телесеріалах можна добре показати історію або сучасників (треба наголосити – українську історію та українських сучасників).
 
Логічно, що найбільше очікувань у цьому зв’язку – від державної телекомпанії. Але сама НТКУ, чи навіть обіцяне і не створене суспільне телебачення, не в змозі зробити все самотужки. Є тут над чим попрацювати і приватним телеканалам. Зрештою, медіабізнес – це не лише прибутки власників. Це ще й відповідальність перед країною. Для телеканалів це ще й можливість трошки вирівнятися відносно друкованих та інтернет-видань, де спектр проблем, що розглядаються, і перелік людей, що їх коментують, значно ширші.
 
Хочемо ми того, чи ні, але світ ідей та ідеологій не має порожнин. Якщо самі українці цього не зроблять, хтось зі сторони розказуватиме (ба ні, вже розказує), хто ми, звідки і куди прямуємо. Хтось за нас інтерпретуватиме нашу історію та сьогодення.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15234
Читайте також
25.02.2009 10:22
Євген Булавка
, для «Детектор медіа»
23 525
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Soundmanfm
5929 дн. тому
Didu Чувак в Законі про телебачення і радіомовлення і в ліцензіях все це є .. Інша справа що ніхто не виконує..Я вже писав.. де юре всі пушисті а де факто всі гонять чернуху і порнуху..Нехай Нац рада дасть під зади і наведе лад і все..
Did
5930 дн. тому
А автору - похвала!Бо він молодчина!
Did
5930 дн. тому
Дуже актуальна і давно назріла проблема. Особисто у мене складається враження що коли до двох уже втрачених за 17 років поколінь додасться ще пара, то ми вже не вигребемо зі своєї гуманітарної катастрофи ніколи. Прикро, що власники телебачення і взагалі медіа цього не розуміють і своєю дикунською політикою сіють цю темряву в душах чим далі тим глибше. Ех... був би я чаклун, навіяв би щоб прийняли закон про обов*язкову частку соціальної реклами - от хай би і конкурували в цьому, хай би випендрювались один перед одним в благому ділі, гляди щось би і зрушилось...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду