УПА наступає

16 Січня 2008
3321
16 Січня 2008
10:05

УПА наступає

3321
УПА наступає

Новітні більшовики мають підстави для лементу. Не встиг з’явитися і пройти по «1+1» присвячений історії ОУН та УПА десятисерійний «Собор на крові», як в ефірі засвітився новий фільм на цю ж тему. Цього разу відзначився Перший національний, який показав дві серії документального циклу «Українська повстанська армія. Тактика боротьби». Автори сценарію і режисери – Віталій Загоруйко і Сергій Братішко. Вони відомі як автори документального циклу «Ціна перемоги», присвяченого Другій світовій війні.

Пригадується, оцінюючи «Собор на крові», автор цих рядків писав, що до нього потрібно те, що називають «голімою пропагандою». Звісно, це словосполучення вживалося з певною часткою іронії. Йшлося про те, що за нинішнього стану умів суспільства кіно, в якому боротьбу ОУН і УПА показано в усій її суперечливості, з усіма плюсами і мінусами, значною частиною глядачів буде сприйняте через призму існуючих стереотипів. Себто факти, наприклад, стосунків ОУН із німцями оцінюватимуться як злочин, а факти боротьби проти німців або відкидатимуться як брехливі, або просто пропускатимуться повз вуха (точніше – повз очі). Тож поруч із такою роботою існує необхідність створювати і більш пропагандистські фільми, котрі б докладніше роз’яснювали мотиви дій українських націоналістів і Української повстанської армії. Свідомо чи несвідомо, але саме таку роль і відіграє стрічка «Українська повстанська армія. Тактика боротьби».

Якщо це кіно дивилися переконані більшовики, то вони тільки те й робили, що клацали зубами від люті. Він побудований за принципом теза – антитеза. Це свого роду полеміка з міфами про УПА, понавигадуваними радянською пропагандою і до сьогодні актуальними для «УПАненависників». Автори фільму нагадують, що ОУН і УПА нібито було засуджено на Нюрнберзькому трибуналі, але тут же надають аргументоване спростування цього. УПА вбивала євреїв? Наводяться приклади євреїв, котрі служили в лавах українських повстанців і загинули у боях. Повстанці вбивали мирне населення? Іде розповідь про те, як місцеві селяни підтримували УПА як силу, що захищає їхні інтереси. Свою позиція автори нелукаво підкріплюють інтерв’ю з істориками й очевидцями зображуваних подій.

Тож автори зібрали масу цікавого матеріалу. Деякі розповіді очевидців просто вражають. Утім, побудова фільму на запереченні звинувачень на адресу УПА з боку більшовиків виглядає надто нарочито. Можна провести аналогію з письменниками, котрі пишуть про письменників і для письменників. То виглядає, ніби цей фільм знято істориками для істориків, щоправда, розповідає він, дякувати Богу, не про істориків.

Масова аудиторія набагато легше і зацікавленіше сприйматиме історичне документальне кіно, коли воно базуватиметься на людських історіях. Ну а поєднати розповідь про історичний процес із сюжетами про драматичні долі конкретних учасників цього процесу – це вже залежить від майстерності і фантазії сценаристів. 

Юрій Луканов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3321
Теги:
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Руслан
5965 дн. тому
ХОХОТУН - ТИ ДИБІЛЬЧИК, на іншу оцінку ти не вартуєш...
5968 дн. тому
Хохотун - ти хворий. Назвати сепаратистським рухом війну за незалежність від людоїдів-комуністів і таких же польських і німецьких фашистів? Ти знаєш скільки нашого народу сиділо у польських концтаборах? Ні? То відкрий книги і почитай. А то писати навчився, а читати ще, видно, ні. Або принципово не хочеш.
Askold
5968 дн. тому
Собственно, у нас только сотрудничество советского правительства с фашистами (пакт Молотова-Риббентропа, совместные германо-советские парады во Львове и Бресте, расстрелы польских офицеров в Катыни) преступлением не считается. А все остальные, кто в какой-то мере "сотрудничал" с фашистами - преступники и негодяи.
qwert
5968 дн. тому
А сотрудничество с НКВД, палачами Берии и другими негодяями от власти, начавших ВОВ -- подвиг! Логика железная -- свои и немцы. Детский сад просто какой-то. Недавно как вчера по ТВ Центру замечательную документалку показывали о "подвигах" настоящих партийцев. И что интересно, что у северного соседа даже при нынешней "недемократичной" власти как-то создают документалку с незаангажированным взглядом на факты истории, а в Украине до сих пор многие сидят в плену закостнелых в мозгу мифов и не желают даже слышать тех, кто думает иначе (в контексте статьи). Очень важно слышать мнение еще живых очевидцев тех событий, людей, на чьей земле все это происходило, а не тыкая пальцем делить людей на своих и чужих, тем самым подтверждая свою собственную подсознательную страсть к вождизму. фетишизму и пр. измам.
хохотун
5968 дн. тому
собственно, сотрудничество УПА с фашистами - и есть преступление. УПА - террористы того времени и действовать с ними нужно было жестко. Они воспользовались слабостью своего государства и на деньги врага организовали сепаратистское движение
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду