Як «Інтер» та Кіра Муратова порушили правила

13 Грудня 2007
26551
13 Грудня 2007
13:10

Як «Інтер» та Кіра Муратова порушили правила

26551
До півночі оголені геніталії, повішеників та розтрощені молотком голови телеканалам показувати не рекомендується.
Як «Інтер» та Кіра Муратова порушили правила
У неділю, 9 грудня, на каналі «Інтер» (ефір о 22.50) відбулася телевізійна прем’єра найновішої стрічки Кіри Муратової «Два в одному». Кіномани та естети раділи, смакували, вмощувалися зручніше і тішилися з того, що на їхню вулицю прийшло довгоочікуване свято.
 
Власне, ваш автор без фільмів Муратової жити може. Але я свідомий того, що жити без них не дуже комфортно: якісний мистецький кінематограф повинен існувати хоча б як альтернатива якісному комерційному.
 
Одначе в цьому – головна проблема кіновиробництва в нинішній Україні. Гармидер довкола артхаусної стрічки іменитого режисера лише чіткіше окреслює цю проблему. Аби краще сформулювати свою думку, заручуся віртуальною підтримкою арт-директора київського міжнародного фестивалю «Молодість» Андрія Халпахчі. В одному зі свіжих інтерв’ю він сказав: «Ми маємо Муратову, новий фільм Єви Нейман, маємо “Мамая”, будемо мати новий фільм Балаяна. Але в нас досі не створено жодного блокбастеру! (Сумнозвісну стрічку «Прорвемось!» попри наявність слова «блокбастер» у рекламному слогані таким вважати не можна. – А.К.) Тоді як паровозом індустрії завжди були великі комерційні фільми, а не артхаус». Та поки що комерційне кіно, як і комерційна література, мусять доводити в Україні своє право на існування, причому – право пріоритетне: без паровозу вагони потяга не поїдуть.
 
Отже, спостерігаємо дивну і не зовсім природну ситуацію: суто авторське, за визначенням некомерційне і типово артхаусне кіно через брак в Україні будь-якої – вдалої чи невдалої – комерційної продукції власного виробництва потрапляє не до царини кіноавангарду, а просто в авангард сучасного кінопроцесу. Зокрема – на комерційний телевізійний канал, та ще й не в самий поганий час. Звісно, 22.50 – не прайм-тайм, але й не глупа ніч, куди «Інтер», дотримуючись букви закону, пхає якісні та посередні бойовики, детективи, трилери та серйозні картини з ризикованим змістом. Але після десятої вечора, наприклад, той самий «Інтер» показує документальні фільми переважно російського виробництва, і ці покази мають певний рейтинг. Раз так, то час прем’єри нової стрічки Кіри Муратової досить звичний та зручний для глядачів.
 
Раніше, під час національної прем’єри «Два в одному», яка пройшла восени цього року в кінотеатрі «Київ», відбулося дійство, більш логічне для презентації відверто комерційного чи модного проекту. Прем’єру стрічки, яка має неофіційний гриф «для обраних», супроводжувала потужна піар-компанія. Частиною дійства стала презентація фотоальбому Костянтина Доніна «Кадр за кадром» – спостереження фотографа за роботою Муратової на знімальному майданчику цього фільму. Саме дійство мало виклично гламурний вигляд: червона доріжка, красиві слова, модні туалети дам, дорогі костюми чоловіків, неодмінна присутність представників так званої еліти та недешева, накрита «по-дорослому» «поляна». Самої Муратової, правда, не було, зате її відсутність компенсувала поява без перебільшення культової Ренати Літвінової – улюбленої акторки Кіри Георгіївни, її своєрідного талісману.
 
На фоні всього цього світського сяйва сам фільм, у якому Богдан Ступка за сценарієм мочиться на підлогу, Літвінова сидить на унітазі, а акторка Наталя Бузько демонструє геніталії, виглядає інопланетним прибульцем. Авторське, мистецьке, естетське кіно не є складовою частиною свята життя, котре цілком логічно супроводжує представлення будь-якого попсового проекту. Але в Україні комерційних кінопроектів нема – надто ризиковано це все. Натомість світське життя довкола кіно мусить вирувати. Отже, похмуру за змістом і скупу не лише на локації, а й на зображальні засоби авторську стрічку використовують не за призначенням. Серед загальних претензій на гламур кіно Муратової виглядає так само дивно, як кавеенщик Володимир Зеленський у якості експерта в проекті «Великі українці».
 
У слово «попса» ваш автор не вкладає жодного негативного змісту. І коли я чую заклики, що наше національне кіно не повинне бути попсовим, то відверто дивуюся: нехай мені покажуть хоча б десять сучасних українських фільмів, які можна було б обізвати «попсою». Якщо для сучасного українського кіно $500 тисяч – величезний та не завжди досяжний бюджет, тоді «Два в одному» стоїть за крок до блокбастера: адже будь-який вітчизняний фільм, хоч телевізійний, хоч для кінопрокату, апріорі можна вважати крупнобюджетним (саме розмірами бюджету визначається блокбастер).
 
Нова стрічка Кіри Муратової вже встигла зібрати кілька призів. Отримала російську «Ніку» в номінації «Найкращий фільм країн СНД та Балтії». Приз «Золоте яблуко» на Міжнародному фестивалі продюсерського кіно в Ялті. Мистецтво Кіри Муратової сприйняли на фестивалі TRIBEKA в Нью-Йорку – кажуть, там стрічці аплодували стоячи. Продюсер фільму Олег Кохан запевняє: це лише аванс. Одначе попри велику повагу до особливої кіномови режисерки мушу наголосити: «Два в одному» – кіно для фестивалів та естетів і аж ніяк не для комерційного прокату. І тим більше воно не вписується в правила, за якими відбуваються в нашій цнотливій державі кінопокази по телебаченню.
 
Нагадаю, що «Два в одному» – своєрідне продовження знаменитого фільму «Три історії». Тільки в «Історіях» Муратова досліджувала вбивство як результат втілення чиїхось планів, котрі виношувалися довго, а в новому фільмі насильницьку смерть спричинюють сплески емоцій, трагічні випадки. Так, у першій новелі герой Олександра Баширова після вагань кидає на голову театрального прибиральника важкий молоток: цей тип бачив, як він обкрадав самогубця. У другій новелі героїня Наталі Бузько топить у ванні героя Богдана Ступки: цей підстаркуватий ловелас дістав усіх своїми безпідставними сексуальними домаганнями, та ще й виявився любителем інцесту.
 
Я проти цензури. Будь-якої. Нехай твір мистецтва навіть не витримує критики – редакторські ножиці чи цензорські пера не повинні торкатися його, якщо прийняте рішення про оприлюднення. А тим більше, коли йдеться про серйозний мистецький твір, яким є «Два в одному» та інші роботи Кіри Муратової. «Інтер» повівся зі стрічкою порядно – купюри відсутні.
 
Проте як тоді пояснити, що решта фільмів із так званими «елементами насильства та сексу» демонструються після опівночі? Муратова – геній. Але до опівночі оголені геніталії, повішеників та розтрощені молотком голови, оточені кривавими плямами, закон (читай – цензура) по телевізору показувати не рекомендує (читай – забороняє)! Свого часу ваш автор уже писав про купюровані телеверсії фільмів «Мовчання ягнят» та «В ліжку з ворогом». І отримав відповідь: у такому вигляді копії вже приходять на телебачення від дистрибуторів. Як бути з тим, що стрічку Муратової не купюрували для телевізійного показу, який відбувається до того ж не в найгірший для глядача час? Що це: формальне порушення закону чи навпаки – сміливий крок, виправданий мистецькими якостями стрічки?
 
Якщо це справді вчинок, то в такому разі – як і кому довести, що фільми, скажімо, з програми Володимира Войтенка «Аргумент кіно» на каналі «1+1», які виходять глупої ночі, теж зроблені геніями, митцями, майстрами своєї справи? Що їхня демонстрація в зручний для глядача час в жодному разі не пропагує «чорнуху», насильство, секс, алкоголь та наркотики. Що в силу різних обставин непереборної сили ніде, крім як у «Аргументі кіно», побачити ці стрічки шанувальники не можуть. Скажімо, СТБ випускає під своїм логотипом DVD з серії «Приватна колекція». Там не лише кулінарні рецепти Юлії Висоцької, а й артхаусне кіно, і ціла добірка робіт Такеші Кітано. «Плюси» поки що, очевидно, не готові дублювати зміст програми «Аргумент кіно» на дисках (хоча обидва «Буржуї» принаймні на касетах були). Так само, як і ставити цю програму хоча б на півтори години раніше.
 
Якщо для такої складної і навіть провокаційної за змістом стрічки, як «Два в одному», зробили виняток і показали кіно цілим та неушкодженим у пристойний час, то попри те, що кіномова Кіри Муратової мені особисто не близька, я аплодую цьому винятку стоячи. Як американці – її фільму.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26551
Теги:
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
leo
5981 дн. тому
Думаю, что Муратова всю жизнь доказывает, что она другая. И эта цель делает ее творчество однообразным. Такой себе режиссерский штамп, фишка, чтоб выделиться
Лида
5982 дн. тому
Натолкнулась на фильм случайно.Я за Кирой не поспеваю.По-моему овчинка выделки не стоит.Ступка зря там снялся.Остался на душе неприятный осадок--СМЫСЛ В ЧЕМ? ИСКУССТВО(???) должно собирать человека,а не разрушать.Ответьте бедной Лиде
П.С.И.Х.
5982 дн. тому
Андрей о чем вы? Аргумент кино показывают после 12 только потому что такие фильмы мало кто смотрит. Сиськи-письки только не в стык можно показывать после 11 вечера. Каждую пятницу-субботу стабильно еще до 12 второсортные каналы типа Кино, Новый - транслируют старючую эротику где сисяк больше чем в Муратовой. З.Ы. Интер не люблю и не защищаю, но если элементарно посчитать начали показ в 22:50 + плюс реклама, то к "нашумевшей" сцене с перерезанием трусов подошли уже после 12 часов. Мое мнение: Фильм говно, Муратову в топку - особенно после такого опуса - она давно выжила из ума.
продюсер-киношник
5983 дн. тому
Руки собственно опускаются в поисках чего-нибудь тяжелого чтобы бросить в сторону афтора сией статьи! Вместо морализаторских стенаний можно было бы попробовать проанализировать режиссерский ход, оценить декорации, остановиться на игре прекрасного актерского ансамбля, а вместо этого читаешь малопрофессиональные россказни о эфирной политике канала и простите гениталиях! Этовсе на что способен афтор?
преображенкий
5984 дн. тому
господин продюсер-киношник, от чего у Вас опускаются руки? от того, что режиссер снял, жюри дало награды, а журналист написал об этом? или вы привыкли к слову "ура!"?
!!!!
5984 дн. тому
Стыдно, граждане, не только за Муратову, она в своем ... давно варится... Но вы то.... Король голый!!!! Не нужно, всей стране показывать кино для кучки избранных шизофреников и некрофилов, а тем более платить госденьги, лучше б на ремонт отправили в детдом... пользы больше....
продюсер-киношник
5984 дн. тому
Ну что за статья то такая! Аж руки опускаются, но внутренний голос шепчет-неверь критикам! Они сами снимать не умеют и поэтому исходят желчью! Да Кохану надо ставить памятник и платить Бабло за то что он снимает Муратовой кино в Украине! Видели бы Вы как засуетились русские члены жюри Ялтинского кинофестиваля когда в программе появилась эта картина! Тяжелая артилерия! И вдруг-украинская! Да хоть как назовите, а из последних кинокартин Украинского производства "Два в одном" - лучшая! Ждем "Избранника" Балаяна!
автор-шанувальнику муратової
5985 дн. тому
ви, мабуть, так зашанувалися, що чіпляєтеся до окремих речень, а не до загального змісту. для випадкових читачів пояснюю: чому такі порушення правил не стали нормою? чому все це можна тільки раз на рік? я за надання серйозному, нехай і жорсткому кіно, більш зручний час для ефіру. до речі, "ХХ століття" Бертолуччі бачив разів чотири. і сьогодні його, сто процентів, заженуть у нічний ефір, хоча це - визнана світом кінокласика. тут пишеться, що "інтер", навпаки, молодець, що наважився показати кіно без купюр у нормальний час. а муратова це чи петренко - для мене особисто значення не має.
завой
5985 дн. тому
ни о чём, просто так. по-моему, текст не стоит места, на котором расположен
Наталя
5985 дн. тому
Панове! Нащо кидатися у крайнощі?! Андрій Кокотюха не пропонує замість Муратової показувати по Інтеру "душещипательные, новогодние семейные комедии". Він переймається через відсутність в Україні якісного масового чи то пак комерційного кіно. І я його добре розумію і підтримую. Той самий Інтер зараз закликає авторів узяти участь у конкурсі романів і кіносценаріїв, що за умовами мають бути написані українською. Кращі романи, звичайно, видадуть. Але хто зніме кіно за кращими сценаріями - українське кіно, де герої розмовлятимуть українською?! Хто наважиться?! Адже усі наші виробники кіно і телесеріалів орієнтуються перш за все на Росію. На превеликий жаль!!!
Пролетающий
5985 дн. тому
"Власне, ваш автор без фільмів Муратової жити може." На этом статью можно было закончить, уважаемый автор. Хорошо хоть "Интер" это показывает. Или вам не по душе андеграунд? Интер,не смотря на свою попсовитость, лет десять тому показывал "ХХ век" режиссёра Бернардо Бертолуччи , "Идиоты" фон Триера и ещё много интересного кино!!! Респект! Идите в кинопалац, вас там ждут замечательные фильмы...Вы можете удовлетвориться какй-то душещипательной, нвогодней семейной комедией.
шанувальник Муратової
5985 дн. тому
То "ваш автор без фільмів Муратової жити може", то "кіномова Кіри Муратової мені особисто не близька"... :) Інтеру респект за показ фільму без купюр, а випадкових глядачів, яких би обурили гентіалії та самогубство, думаю, було не так багато.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду