Танці і свобода

23 Жовтня 2007
34334
23 Жовтня 2007
12:28

Танці і свобода

34334
Танці і свобода
...Наташа Корольова, тільки-но відбувши перший тур «Танців з зірками-3» на «плюсах», щиросердо випалила на камеру: виявляється, у вас невідомий наперед результат танцювального телезмагання! Це по всьому видно! А от у нас (себто у Росії) все було відомо заздалегідь, все було розплановано...
 
Свідомо чи ні, але російська співачка родом із Києва сказала щось дуже й дуже важливе, тільки телеглядачі у своїй масі, мабуть, на це не дуже і звернули увагу. Воно й зрозуміло: адже йшлося не про турнір ерудитів і не про «Свободу слова» – йшлося про таке собі досить елегантне, видовищне й захопливе шоу, але – шоу, вписане у сферу масової культури.
 
А хіба можна серйозно ставитися до масової культури?
 
Чи, навпаки, у певних випадках тільки й треба – ставитися серйозно?
 
Так чи інакше, народу потрібна попса. Тобто – поп-культура. І від цього нікуди не втечеш. Бо жити виключно світом «високої», елітарно-професійної культури можуть лише одиниці. Детективні романи користуються високим попитом серед фізиків і математиків, під ритмічне гоп-ца-ца охоче «відриваються» студенти філософського факультету, а «прекрасна няня» Заворотнюк увійшла за допомогою телебачення, мабуть, ледь не у кожен дім. І в цьому немає нічого поганого, навіть під суто теоретичним оглядом: ще наприкінці 1980-х років Іван Дзюба, тоді ще не академік, чітко й недвозначно аргументував необхідність побудови національної культури як цілісності, з усіма її «щаблями», «поверхами» й «секторами». Отже, якщо немає попси, в тому числі (і передусім!) телевізійної («з усіх мистецтв для нас найважливішими є телебачення та поп-музика», - сказав би сьогодні Ілліч) – немає й нормальної та життєздатної культури.
 
Істина абеткова, мабуть. Проте вона потребує певних змістовних уточнень. Адже детективи можуть бути і про героїчних каґебістів, котрі поборюють «ворогів народу», або гестапівців, що викривають чергову змову «агентів єврейської плутократії», чи не так? А телебачення може пропагувати, як це було ще за часів Геббельса, «вищість арійської раси» чи (винахід Суслова) «зближення культур народів СРСР, зумовлене мірою їхнього розквіту». Ну, а поп-музика… Якщо вже бунтарський і вільнолюбний рок на пострадянських просторах народив рок-ксенофобію, рок-расизм, рок-комунізм і рок-нацизм, то з банальною музичною попсою можна зробити ледь не все, що завгодно.
 
Отож – про те, яка попса нам потрібна, якщо ми не хочемо повернення у пречудовий наче новий, але водночас старий і добре знайомий світ. Не всім, звісно, але від «новизни» його часом хочеться просто плакати.
 
Який саме? Ось невеличка цитата з московської «Комсомольської правди», яку ті, кому зараз за 40, у часи перебудови вважали однією з кращих газет. А от ті, кому за 50, пам‘ятають її й раніше – однією з наймерзотніших. Але ця мерзота подавалася в стилістиці молодіжної культури, часом і попси…
 
Але ця цитата – з минулотижневої «Комсомолки», хоча стиль – з часів куди більш давніх.
 
«Буковский не рискнул выпить чаю в России
 
 
Юлия ЮЗИК — 17.10.2007
 
Известного антисоветчика Владимира Буковского не было в России давно. С тех пор, как СССР обменял его на генсека чилийской компартии Луиса Корвалана, Буковский тихо жил в английском Кембридже. Однако вчера, почуяв надвигающиеся на Россию выборы, решил помутить воду на Родине.
 
- Главное - поднять людей, миллионы поднять! - Зашедшие в Дом книги на Новом Арбате покупатели в изумлении крутили головами, пытаясь понять, откуда доносится сие богохульство. Поднявшись на 2-й этаж, они могли увидеть собственной персоной диссидента Буковского, который восседал в кресле и косился на чашку чая, предложенную ему руководством магазина. Он так и не рискнул сделать из нее глоток, видимо, боясь повторить участь другого перебежчика - Литвиненко.
 
Вообще-то Буковский презентовал свою книгу воспоминаний. Но было ощущение, что и речи его из эпохи 15 - 20-летней давности: «предать суду кровавое наследие коммунистического режима, бороться со спецслужбами».
 
О своем возможном выдвижении в президенты (диссидент впервые заявил об этом еще в августе) Буковский говорил уныло, будто сам не верил в такой поворот событий. Зато намного бодрее сообщил, что, конечно, вернется в Англию. И поспешил в аэропорт».
 
 
 
Брехня в цій маленькій заміточці – все. Буковський не приїздив у Росію відтоді, коли його вислали, обмінявши на Корвалана? Приїздив – і, між іншим, на прохання Бориса Єльцина, коли той ще прагнув провести суд над комунізмом. Тихо жив у Кембриджі? Так, не напивався і пики нікому не бив, але друкував убивчої сили книги. «Перекинчик»? Ну-ну… А чом не «ворог народу»? Поспішив просто з презентації в аеропорт? А хто ж тоді ще три дні провів у Москві, а на додачу й на мітингу виступив?
 
Одне слово: політична попса в більшовицькому стилі.
 
І це – колись одна з кращих у Росії газет…
 
А тепер – про телебачення. Теж цитата.
 
«Период там нынче ледниковый настал: жизнь заморожена, а по главному телеканалу крутят развлекаловку, которая так и называется - «Ледниковый период», когда «лучших» представителей попсы крутят над собой вышедшие в тираж фигуристы. Народ доволен зрелищем. Хлеба духовного ему не надо. Ему бы просто хлеба.
 
Общественно-политическая жизнь заморожена и парализована. Чекистская
корпорация полностью парализовала и подчинила себе страну. В понимании
рыцарей плаща и кинжала гражданское общество - это то, которое позволяет власти делать всё, что ей угодно. Власть отныне несменяема и необновляема. Об этом откровенно заявил президент. Меняются только фамилии, а выходцы приходят из той же Конторы Глубокого Бурения. Оппозиции заткнули рот и в дверях прищемили главные члены, СМИ прижали к ногтю. Народ доволен: возвратиться в неосталинское стойло приятно. Главное, что стабильность наступила.
 
О том, что цена сталинской стабильности - это миллионы убитых и замученных, народ вспоминать не хочет. Ему давай телеразвлечения с голыми девками. "Выводи-ка, шельма, девок, пусть покажут кой-чаво"».
 
 
 
Це пише Володимир Левін. Але не з Москви, а з Нью-Йорка. З достатньо безпечної відстані, яка дозволяє одночасно і дивитися російське телебачення та бути в курсі всіх новин, і бути убезпеченим від втручання «контори» у твоє життя. Хоча… Отруєння Литвиненка засвідчує, що і за морем не дуже втечеш від «нещадного меча диктатури» - тільки вже не «пролетаріату», а когось наче іншого, хоча за рівнем культури – і не дуже іншого…
 
Звичайно, погляд Володимира Левіна на сучасне російське телебачення може видатися надто вже критичним, але, підкреслю, ця людина апріорі не належить до «українських буржуазних націоналістів», які, на думку деяких вітчизняних політиків і публіцистів не здатні осягнути всю велич російської культури у всіх її формах існування. Але от диво: як бачимо, ці кляті хохли-націоналюги не самотні в своїх оцінках сучасної Росії.
 
І головне, що пан Левін має рацію в оцінках. Це підтверджують серйозні дані соціологічних опитувань, проведених улітку і восени цього року чи не єдиним відносно незалежним і беззаперечно професійним осередком соціологічної науки в Російській Федерації – Центром Юрія Левади. Виявляється, 71% росіян не вважає себе європейцями; 74% переконані, що Росія – це євразійська держава, у якої свій особливий шлях розвитку; кожен другий вважає, що Європейський Союз загрожує незалежності Росії; 30% переконані, що ЦРУ – це міжнародна терористична організація.
 
Цікаво, звідки такі переконання? З радянських часів? Так тоді ж не було Євросоюзу, а водночас ледь не всім тим чи іншим робом хотілося до Європи, особливо молоді! І хто, крім високочолих інтелектуалів, був тоді знайомий з поняттям «євразійство»? А зараз... Зверніть увагу, що такі цифри можливі тільки за обставин, коли значна частина молоді і людей середнього віку відкидає європейські цінності і, за Леніним, готова «йти своїм шляхом».
 
А ви кажете, що поп-культура – це несерйозно...
 
Хіба ж то із промов Володимира Путіна російська публіка набралася таких поглядів? Чи з якихось академічних лекцій? З телеканалу «Культура»? Ні, на 90% - з таких попсових видань, як теперішня «Комсомолка», з «Русского радио», - і навіть не стільки зі змісту передач, скільки з їхньої інтонації, - і, головним чином, з телебачення. З нескінченних серіалів на «сучасну» й «історичну» тематику, які насправді дають щось зовсім інше, ніж відображення й осмислення реальності (досить узяти славнозвісних «Кадетів», де фактично відсутні навіть легенькі матюки, без яких російське військо не обходилося ніколи, власне, будь-яка армія світу без цього лексикону, боюся, не завжди дієздатна – кажу цей як старший сержант ще радянських Збройних Сил), які формують певні моделі світобачення і світосприйняття; з розважальних шоу, де результат відомий заздалегідь, а самі передачі йдуть у записі, щоб не дай боже нічого не трапилося; з суцільно фальшованих теленовин (згадаймо, як 11 вересня всі російські телеканали й деякі наші подавали як топ-новину вістку про «американських архітекторів», котрі буцімто викрили злочини влади, що вона підірвала хмарочоси-близнюки; щоб не вдаватися у деталі цієї спецоперації, скажу, що у нас теж наявні такого штибу ньюсмейкери, як ті архітектори, - скажімо, Корчинський & Джангіров часів президентської кампанії 2004 року). І навіть із  «їхніх» танців. Бо танці – це теж мова...
 
І справа не в тому, що то Росія. Справа в тому, що та країна наразі невільна.
 
Тому подякуємо Наташі Корольовій за несамохіть зронену істину – і будемо цінувати свободу. Будь-яку. Навіть свободу танцювального телешоу.
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34334
Читайте також
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
6 009
15.02.2008 09:33
Сергій Грабовський
7 956
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрей
6045 дн. тому
Я думаю, что, если Наташа не знает о победителе "Танцев", это не означает, что он не определен. В Москве она держит руку на пульсе. А тут ей могли и не сказать.
Бондераст
6045 дн. тому
По мне так - статья написана достаточно клево и стебно! Извините что комментирую не на мове) Рекоммендую отличный веселый видео-ролик repka.tv/video/7625
Алегарф
6045 дн. тому
Я дико извиняюсь. Не совсем докумекал. Русановский вуйко - это кто? Чапкис? Так он, вроде, на Оболони живёт. Или где? В общем, неважно. Я о другом. О том, что 1+1 пляшет под паршиво звучащую дудку. А потом на рейтинг жалуется...
Прохожий
6045 дн. тому
2 Алегарф. Вуйко сидит не в Карпатах, а на киевской Русановке. А танцы у наших стран таки разные. У соседей "контора" заказывает музыку, у нас - алегарфы :-))
Алегарф
6046 дн. тому
Хе, подумаешь… Сидит себе вуйко высоко в Карпатах, смотрит на „Київські танці”, и так ему хочется услышать, шо у москаля дела обстоят хуже, чим у нього, шо хоть „гвалт” кричи! И тут ему Наташа Королёва с экрана телебачення про это и говорит. И його опьять охватывает чувство собственного достоинства и патриотизма. Ловкость рук и никакого мошенничества. Ти не один... : )
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду