Моє завдання – говорити глядачеві про реалії, які на нього чекають

22 Жовтня 2007
8938
22 Жовтня 2007
14:12

Моє завдання – говорити глядачеві про реалії, які на нього чекають

8938
Репліка автора й ведучого програми «Епіцентр» («1+1») щодо статті Миколи Кузякіна «Ворожіння на кавовій гущі замість аналітики».
Моє завдання – говорити глядачеві про реалії, які на нього чекають
Ми всі потребуємо Детектор медіа. Уважного аналізу наших успіхів і невдач, прискіпливого погляду на те, що ми робимо. Головне – компетентного. Адже завдання у нас одне: ми хочемо, щоб українське телебачення відповідало інтересам суспільства, задовольняло їх на найвищому рівні. А це неможливо без прискіпливої Детектор медіа. Тому безсумнівно Наталія Лигачова, Отар Довженко та інші з команди «Детектор медіа» роблять добру справу. Ми враховуємо в своїй роботі те, що ви пишете. Дякую вам за це.
 
Утім, це аж ніяк не заважає мені не погоджуватися з окремими тезами окремих статей. «Детектор медіа» має право писати про «Епіцентр» і мою роботу все, що захоче. Кожен має право на свою точку зору і ніхто не є істиною в останній інстанції. Я це право шаную, але шаную і своє право на відповідь. Тож буду сперечатися з тим, що вважаю за потрібне.
 
Микола Кузякін у «Детектор медіа» пише: «Перша після виборів поява в ефірі В’ячеслава Піховшека відбулась уже в ніч з 30 вересня на 1 жовтня. Випуск Епіцентру” 30 вересня присвячений темі “чим стали й чим не стали для України дострокові парламентські вибори”. Розкриваючи тему, ведучий ставить її надзвичайно широко: “Чи вирішили вони хоч одну із нагальних для України політичних проблем? Зрештою, які наслідки цієї виборчої кампанії? Як і яка із політичних сил її провели, на чому її побудували?”. Форма підбиття підсумків, обрана Піховшеком – заочна дискусія з суботнім зверненням Президента Віктора Ющенка. У будь-якій можливій слушності ведучий Президентові відмовляє: “Ющенко продемонстрував не найкращі риси своєї політичної логіки, такі як подання неповної інформації, її незнання, пересмикування фактів, забудькуватість. Для початку. Подання неповної інформації. Всі вибори нас намагалися переконати, що дострокові вибори – це нормально для країни. Цитата: “вже багато говорили і наводили практику міжнародного життя, коли в деяких країнах дострокові вибори відбуваються частіше, ніж строкові вибори, і гіршою країна від цього не стає”. Так нас намагалися переконати в тому, що дострокові вибори - це нормально. Це – цитата із виступу Віктора Ющенка на мітингу його прихильників на Європейській площі 28 квітня 2007 року. Дострокові вибори – це дійсно нормально. Але згідно з нормальною європейською практикою вони нормальні в тому випадку, коли проводяться за ініціативою правлячої коаліції. Це коли вона розпадається або коли хоче підтвердити вотум довіри собі. Так було у травні в Ірландії, так було нещодавно у Польщі».
 
Насправді,стверджуючи, що «Ющенко продемонстрував не найкращі риси своєї політичної логіки, такі як подання неповної інформації, її незнання, пересмикування фактів, забудькуватість», я не відмовляв, як пише «Детектор медіа», Президентові у будь-якій можливій слушності. Я наводив аргументи, де Президент маніпулював.
 
Коли Микола Кузякін на повному серйозі твердить, що «царина історичних порівнянь благодатна, як жодна інша – завжди можна дібрати кілька прикладів, які підтверджують твою гіпотезу. З таким самим успіхом можна знайти чимало прикладів, коли глава держави або вповноважений орган приймав рішення про дострокові вибори як вихід із політичної кризи», то моя реакція наступна – дайте такі приклади, колеги. Для цього сядьте в Інтернет, як добу за добою сиджу я, підіть, як ходжу я, в бібліотеки й архіви, знайдіть ці приклади, опублікуйте їх. Якщо ваші приклади не потребуватимуть дискусії, я вважатиму, що ви знаєте більше за мене. Поки що підстав так вважати у мене немає.
 
«”Чи вирішили ці вибори хоча б одну із проблем, які стояли і стоять перед країною? Проблему розколу країни на Захід і на Схід? Проблему боротьби із корупцією? Чи вирішили вони бодай одну з проблем, які Президент називає “національними пріоритетами”: йдеться про єдину помісну православну церкву, продаж землі, реабілітацію УПА та остаточне закріплення статусу української мови як єдиної державної? Проблему ставлення до НАТО як відображення бачення українцями свого місця в світі?” – це вже відверта маніпуляція, розрахована на те, що глядач забув, із чого Піховшек розпочав програму: підбивати підсумки голосування ЗАРАНО. І робити висновки про те, чи вирішать результати дострокових виборів ту чи іншу проблему, точно не час у ніч після голосування».
 
Погоджуюся, і прогнозую, що вибори жодну із перерахованих мною проблем не вирішили. Пропоную дату, коли ми перевіримо, чи правильний цей прогноз – 1 травня 2008 року. Тоді і продовжимо тему.
 
«В’ячеслав Піховшек... точно не має права на непослідовність. Ось вона: ці вибори реально виграв Литвин. Посаду спікера, голови Верховної Ради, йому будуть пропонувати всі – і Партія регіонів і БЮТ із “Нашою Україною. Але не тільки цю посаду. В довісок до неї – не виключено фінанси, не виключено дорогу землю під столицею і обласними центрами. Отже не виключено, що основний, хто виграв вибори, – це головний спонсор виборчої кампанії Литвина – підприємець Василь Хмельницький”. Але ж програма розпочиналась із демонстративної ВІДМОВИ аналізувати екзитполи, які ЦВК ще “МОЖЕ суттєво підкоригувати”!».
 
Погоджуюся, тут є непослідовність з мого боку. Дякую.
 
«Ще начебто не знаючи попередніх результатів голосування (а якщо знає – то навіщо піддавати їх сумніву?), ведучий робить розгорнутий прогноз: “Я прогнозую зміну проблем. Пройде ейфорія перемоги у одних і гіркота поразки у інших. В країні сформується сильна влада і опозиція, яка блокуватиме її рішення. Втретє повторю – демократичних цілей неможливо досягти антидемократичними методами. Після тотального нехтування закону однією стороною карт-бланш на це отримала інша сторона…” і далі про безперспективність «одноколірної» влади. Насправді “гіркота поразки” – це саме те, що відчувається у словах пана Піховшека, у його передбаченнях (цілком можливо, що слушних). Для повноти картини бракує хіба що ремарки про можливі масові фальсифікації, які спотворили волевиявлення :) Словом, якщо “помаранчеві” глядачі на момент виходу в ефір програми “Епіцентр” ще не перейнялись радістю від перемоги їхніх політичних кумирів, то тон пана Піховшека повинен був привести їх у цей стан».
 
Не погоджуюся. Мені, вибачте на слові, плювати, що «помаранчеві” глядачі на момент виходу в ефір програми “Епіцентр” ще не перейнялись радістю від перемоги їхніх політичних кумирів». Немає в мене «гіркоти поразки». У мене є гіркота від цього покоління політиків. Що зробив Ющенко, аби ВИПРАВДАНО називатися політиком ЄВРОПЕЙСЬКОЇ орієнтації? Адже наш Президент є, за Конституцією, суб’єктом законодавчої ініціативи. Він МОЖЕ вносити в парламент ЄВРОПЕЙСЬКІ законопроекти, чому ж не вносить? Спливає час, спливають роки його президентства – і НАШОГО З ВАМИ життя. Що зробив Янукович, обдуривши виборця гаслом російської як другої державної мови? Мав же 226 голосів у парламенті для прийняття закону хоча б у першому читанні. Що зробила Тимошенко, аби справедливість перемогла? Це коли «Дніпроенерго» бере Ринат Ахметов, то справедливість терпить поразку, а коли Індустріальний союз Донбасу – це перемога справедливості, так, дорогий пане Кузякін?
 
«Вже 1 жовтня в “Епіцентрі”, присвяченому коаліціаді і можливій конфігурації парламентської більшості, В’ячеслав Піховшек міняє тактику й переходить від відвертих суб’єктивних висновків до ненав’язливої сугестії. Головне, що у випадку створення коаліції “Наша Україна – Народна Самооборона” – Партія регіонів – із Литвином чи без нього, непринципово – виграє своє об’єднання країна, але програє Президент. Тому що його електорат в цьому випадку однозначно переходить на бік Юлії Тимошенко. От і виходить, що сподіватися він має або на її милість, або на те, що коаліція “Наша-Україна – Народна Самооборона” – БЮТ таки не набере 226 голосів». Теза “поєднання в коаліції “НУ-НС” і ПР = об’єднання країни”, яку Піховшек дозволяє собі “між іншим” – не просто суб’єктивна, а маніпулятивна. Як, утім, і всі розмови про розірваність країни».
 
Не погоджуюся. Наполягаю і маю на це право, країна таки світоглядно «розірвана». Для прикладу – питання НАТО. Пояснюю на пальцях: Південь і Схід не хочуть в НАТО, бо Росія проти НАТО, а наші Південь і Схід рахуються з Росією, де ринок і робочі місця.
 
Далі Микола Кузякін зауважує: «Якщо навіть припустити, що поєднання двох політичних сил, які представляють Схід і Захід, у коаліції об’єднає країну, то чому раптом представниками умовного Заходу призначено “НУ-НС” із результатом 14%, а не БЮТ із удвічі більшим? Ми вже зрозуміли, пане В’ячеславе, що вам подобається ідея коаліції за участю Партії регіонів, і що ви більше, ніж Ющенка, не любите Тимошенко, чи не можна було б винести це за дужки?».
 
Та не треба це виносити за дужки! Тимошенко не може бути частиною цілого, тому що вона є цілим. Тимошенко домінує і в будь-якій коаліції. Вона і Янукович несумісні, як масло і вода. А Єхануров і Янукович – сумісні.
 
Наступний закид: «З чим можна посперечатися, то це із цими словами Піховшека, де він дає оцінку дії Росії у газовому скандалі: “Втручатися у внутрішні справи іншої країни – погано, але оцінка погано – це із сфери емоцій. А от знати, що нас очікує – добре. Я сподіваюся, що в Києві скоро буде відповідальний уряд, який чітко порахує реальну ціну за російський газ і те, що ми можемо отримати в Європі – якщо нам знову українські політики будуть пророкувати грандіозні успіхи у Старому Світі за рахунок погіршення відносин з Третім Римом. Інакше кажучи, нікому в Україні не потрібен європейський журавель без російської синиці. Ми не маємо втрачати ринки і робочі місця наших громадян в Росії. Все треба вміти рахувати. Інакше може бути недолуга політика, коли ми можемо нічого не отримати від Європи – вкупі із подорожчанням російського газу”. Але в чому має полягати така політика – Піховшек не говорить? Критикуючи, пропонуйте!».
 
Погоджуюся. Пропонуватиму.
 
Далі – ніде правди діти – йде справедлива критика: «У програмі 3 жовтня В’ячеслав Піховшек повертається до теми коаліціади і починає з дивного “ляпу”: “…Є акценти сьогоднішнього звернення Президента. Важлива формальність – його слова: даю доручення сформувати коаліцію. Це конституційна дія глави держави”». Погоджуюся. Згадав норму старої Конституції замість нової.
 
«Похвалити Президента за “конституційну дію” виявилось недостатнім – автор програми вирішив викласти свою позицію, яка уважним глядачам його програми давно відома: “Ще раз скажу: я за широку коаліцію. Я чітко викладаю свою позицію. І от визначаючи ці пункти, кожен із політиків міг би поступитися чимось, а от наступні кроки не обслуговування настроїв свого виборця, а виховання цих настроїв, переконування виборців у тому, що дійсно вигідно для них, а не експлуатація стереотипів. Але повторюю: це наступний крок після базової консолідації. Я особисто чесно скажу, що не вірю, що українські політики будуть домовлятися. Якщо і будуть шлюби, то із неминучим адюльтером, це не будуть шлюби з розрахунку, це будуть шлюби із зальоту. І для всіх нас особисто прогнозую: нас чекають смутні часи, на мій погляд”. Зручна позиція, з якої дуже вигідно буде дещо згодом, коли країну спіткає – а від цього нікуди не дітися, – чергова політична криза, виголошувати улюблене Піховшекове “а я ж вам казав!”. Тут у приклад авторові “Епіцентру” можна, знов-таки, поставити Юлію Мостову та Сергія Рахманіна, які (можливо, зробивши над собою чимале зусилля) спромоглися без маніпуляцій подати всі “за” і “проти” кожної з можливих конфігурацій коаліції».
 
Тут погоджуюся частково, Мостова і Рахманин розкрили тему краще, ніж я. А щодо «зручної позиції, з якої дуже вигідно буде дещо згодом, коли країну спіткає – а від цього нікуди не дітися, – чергова політична криза, виголошувати улюблене Піховшекове “а я ж вам казав!”», то моє завдання – говорити глядачеві про реалії, які на нього чекають. Відверто і з урахуванням всього обсягу інформації, яким я володію. Буду тільки радий, якщо помаранчева коаліція робитиме щось позитивне для країни, я про це обов’язково говоритиму. Хай почнуть щось робити.
 
«Початок “Епіцентру” 4 жовтня переобтяжений екскурсом у творчість Оноре де Бальзака. Проте “белетристичний” настрій ведучого призвів до вдалого узагальнення: “Якби я був головним телевізійним начальником – на щастя чи на жаль я ним не є – я під страхом смертної кари чи звільнення з роботи – від сьогоднішнього дня заборонив би всім телевізійним каналам показувати процес під назвою “коаліціада”. Щоб політики не піарилися під жодним приводом, не займалися б “самороздяганням”, ексгібіціонізмом, не вип’ячували б на суд людський власні пороки. Дивись – і коаліція була б готова через два дні”. Ось публіцистика!» Дякую.
 
«...Але продовження розчаровує. А так перед нами і коаліціада, і клоунада. Цирк, тобто вибори, поїхав, клоуни залишилися. Вчора Президент заявив, що він доручає формувати коаліцію всім – і “регіонам”, і Тимошенко, і Луценко, і Литвину. Сьогодні всі побігли її формувати. І це правильно, дана команда копати від забору і до обіду, давай копати. А якщо не там викопають чи не те, так це вже не вина тих, хто копав. Була ж команда копати? Як каже прем’єр Янукович – так чи ні? – В’ячеславе, ви ж буквально вчора хвалили Президента за його “конституційну дію”! Далі – перелік заяв і виступів, пов’язаних із коаліціадою, без маніпуляцій. Гарний, можна сказати – поетичний початок, і зіжмаканий та неконкретний фінал програми».
 
Що ж, і така оцінка має право на існування. Але я мав на увазі те, що всі політичні сили, які пройшли у парламент, імітують виконання його команди. І не більше.
 
Від «ТК». «Детектор медіа» від імені Миколи Кузякіна визнає свою якщо не помилку, то, принаймні, неспроможність назвати конкретні приклади, коли «коли глава держави або вповноважений орган приймав рішення про дострокові вибори як вихід із політичної кризи». Водночас ми закликаємо телевізійників, які вважають критику на свою адресу несправедливою, висловлюватись на сторінках «ТК», як це зробив В’ячеслав Піховшек.  
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8938
Коментарі
23
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Алегарф
6032 дн. тому
Один факт того, что Вы подписались подобным никнеймом, заслуживает презрения. В прочем, это не Ваша вина, а того "ктулху", что с недавних пор поселилось в высших эшелонах. Если Вы считаете, что благородная цель может быть "придуманной" - Вы реально зомбированы.
ktulkhu
6033 дн. тому
Невже ти пиховшек такй тупий, що твоя розмова сам-на-сам на цьому форум не зрозуміла для людей.Вже давно нікого не цікавіть якісь вигаданні "завдання". Попей персену, звернись до нарколога
Ctrl
6033 дн. тому
Щодо "чистої аналітики": углеводи - група органічних з'єднань, що входить у склад всіх живих организмів, бо є абсолютно необхідними для їх життєдіяльності. Інакше не було б підстав для розмови;) Стосовно "говорити глядачеві про реалії, які на нього чекають" - якраз останні ефіри "Епіцентру" дійсно були найбільш відверто наближені до реалій політзазеркалля, до тих каналів комунікацій, що будуть визначати стратегії подальшого перебігу подій. Отож й зникнення Піховшека з нічного ефіру не стало несподіванкою, бо було репрезентоване наданими оцінками.
Алегарф
6033 дн. тому
Ну, не знаю, атака, не атака - а слезогонного газа не помешало бы : ) А разговор должен был происходить в русле того, у кого в этой стране ещё не заплыли мозги от помаранчевых углеводов для настоящей аналитики ("говорити глядачеві про реалії, які на нього чекають").
Ctrl 2 Алегарф
6033 дн. тому
Шановний, а у якому напрямку Ви маєте намір розвинути дискусію? На мою думку, Ваша атака дещо перебільшена)
Алегарф
6034 дн. тому
Интересное кино получается. Как только тема на этом сайте теряет свою актуальность, сползает из топа вниз, теряет читабельность - дискуссия странным образом утихает. Это что ж за клоуны на ТелеКритику заходят? Вам что, неужели действительно интересно просто покорячиться да рожицы построить? 2004-2005 учебный год, вторая четверть : )
Алегарф
6035 дн. тому
Ещё раз говорю. Со своими искромётными вопросами и метафорами - идите на Майдан!
Алегарф
6035 дн. тому
Ну, и крокодилы! Крокодилы пера : )
Ctrl 2 Alt
6035 дн. тому
Здається Ви натякаєте на попереднього коментаря?) Забуваючи подеколи про етику у праві на свободу висловлення ніхто не відмовляє... Проте питання залишилось відкритим.
Alt 2 Ctrl
6035 дн. тому
На Петрівці продається за пляшку пива "Алегарфен" ))
Ctrl
6035 дн. тому
Пробачте, шановні, але скажіть, будьласка, куди з нічного ефіру "1+1" поділася програма В.Піховшека?
Алегарф
6035 дн. тому
Темник - отчим просвещения.
2 Кузякін
6035 дн. тому
Кузякін, напиши щось ще про цього бідолажного, плз) Хай цьому пиховшеку, майданутому Майданом, буде розвага - він досі з темниками бухає )
Алегарф
6035 дн. тому
Без комментариев. Просто люди до сих пор "на Майдане" : (
Вселенському властолюбцю
6035 дн. тому
Щойно хтось посеред дискусії на конкретні теми починає теревенити про підкорення "Всєлєнной", так і знай - або в нього з дому сміття не винесено, або з голови.
Славе Алегарфу
6036 дн. тому
Пиховшек, хватит уже с самим собой беседовать.Ты уже все давно сказал и себе, и бутылке. Баю-бай.
Алегарф
6036 дн. тому
Значит, повторю свою мысль. Нам нужен такой человек, кто, прийдя к власти, скажет: есть белое, есть чёрное - и, пожалуйста, не смешивать! А то снова нахлынет дерьмократия со всеми вытекающими из этого ценностями серенького цвета.
Алегарф
6036 дн. тому
Вы хотите поговорить о рабстве? Что ж, давайте поговорим. Именно таких, как вы, ассоциирующих собственное благополучие, и, что самое печальное, душевное состояние, с тем, кто находится у власти, я, например, считаю рабами. Сам таким был. До лет 20-ти : ) Если кто-то называет демократию панацеей от всех бед - это ли не шарлатанство? Если общество заражено вирусом безумия, то кто спасёт его от него самого, если не люди, способные видеть дальше собственного носа, и не мерить всех под одну гребёнку: а, мол, власть - это для наживы, и все гады, и я буду гадом, а моё право быть гадом защитят законы о правах гадов, написанные точно такими же гадами, как я. А обязанности! Где они? Где сплочённость, дружелюбие, стремление покорить самые высокие высоты вселенной, самые глубокие глубины себя. Любовь к познанию, любовь к жизни... Где они? Всё смотрим на "миссионеров", да? А им только того и надо. В общем, время разбрасываться царями, а время... Время ещё есть! Та истина, что любая власть - от Бога, на нашей земле пока ещё действует. Будем надеяться.
2 "рабоспособность"
6036 дн. тому
Так само й далі живіть-поживайте, їм добро наживайте.
Алегарф
6036 дн. тому
Вот если б работоспособность Пиховшека да дальновидность Медведчука в правильной пропорции в одном флаконе смешать! Да продезинфицировать країну Україну! Да жить-поживать и добра наживать : )
тет
6036 дн. тому
Возможно, мой спич был излишне эмоционален. Но я действительно не понимаю, почему г-нПиховшик считает, что "имеет право" думать за за других и считает, что другие не способны собрать "думки до купи". А можно подарить ему зеркало? В придачу к морковке.....От благодарных зрителей и политиков.
тет
6036 дн. тому
Говоря "имею право", хорошо бы иметь честь. Г-н Пиховшик - даже не конъюнктурщик: он обычный примитивный тип, который хочет претендовать на некое особое положение. А сам, как Кашпировский, пытается зомбировать аудиторию: "Вы должны запомнить три положения...". А почему я долждна запоминать сентенции г-на Пиховшека? Ничем оригинальным они не отличаются - обычные провокации, еничем не отличающиеся от высказываний Витренко, Богословской и иже с ними. Он ведь не пытается говорить о путях решения проблем - он просто формулирует очередные страшилки. Надеюсь. что за деньги - это хоть как-то оправдывает "материалиста" Пиховшека. В противном случае - вопрос к психотерапевтам. А что касается пиара коалициады, точнее, запрета на него, то не считает ли ведущий этот пиар своим приоритетом? А вообще-то, что говорить, лучше вспомнить его же прогнозы. Да кто ж их вспомнит - мы все "должны запомнить" новые изречения автора. Спасибо за внимание. Танцуют все.
WSG
6036 дн. тому
Все це нагадує репліку Зайця із мультика "Піф паф ой-ой-ой": "я ні єл марковь..." Блін славко, якщо й не їв, то ми здогадуємось, що ти з нею витворяв...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду